Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Φίλης: Θετική η μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια-Να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την εκπαίδευση με την Εκκλησία

Δημοσίευση: 18/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δήλωση του Νίκου Φίλη, Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή  Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας να συμμορφωθεί με την   υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους απολυτήριους τίτλους σπουδών είναι θετική.  Αυτό ακριβώς είχαμε παροτρύνει την κυρία υπουργό να κάνει αμέσως μόλις εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής. Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος, η θεσμοθέτηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος γίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών, ως συμμόρφωση στην απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής και όχι ως πρωτοβουλία και επιλογή της Πολιτείας .

Οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς παράγοντες και ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της υπουργού Παιδείας δεν μας προκαλούν έκπληξη. Προέρχονται από τους ίδιους σκοταδιστικούς, παρεκκλησιαστικούς  και εθνικιστικούς κύκλους, με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί η ΝΔ και η ίδια η κυρία Κεραμέως σε ποικίλα μέτωπα αναχρονισμού, από τις ταυτότητες παλαιότερα, μέχρι τη μάχη εναντίον μου για τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών, την αντίδραση κατά της εφαρμοζόμενης και τιμώμενης σήμερα «προδοτικής» συμφωνίας των Πρεσπών και τη λυσσώδη  εναντίωση σε κάθε βήμα χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η κυρία Κεραμέως, μπορούν να υπολογίζουν στη συμπαράστασή μας απέναντι στις επιθέσεις που ήδη δέχονται από τους σκοταδιστικούς κύκλους, στο βαθμό που επιμείνουν στη θέση τους. Αντίθετα, αν υποχωρήσουν ή προσπαθήσουν να τους εξευμενίσουν σε άλλους τομείς ( μάθημα Ιστορίας, «ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία», εκκλησιαστική περιουσία κλπ), όπως, δυστυχώς, έχει διαφανεί μέχρι σήμερα,  θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι.

Ο αγώνας για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει, με τρόπο προνομιακό και αναχρονιστικό την εκκλησία με την εκπαίδευση συνεχίζεται και κάθε μικρή και μεγάλη νίκη προς αυτή την κατεύθυνση έχει τη σημασία της.

 

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (20)

 
Altom
18 Σεπ 2019 18:32

Σκεφτείτε τι θα γινότανε αν έπαιρνε τέτοια απόφαση ο Φίλης... Τώρα όλοι μούγκα.

 
Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ
19 Σεπ 2019 01:53

Θα έχουν στις εκλογές κ.Φίλη την δική σας τύχη.Ο λαός δεν τους ψήφισε για να εφαρμόζουν την δική σας ιδεολογία και ειδικά η κ.Κεραμέως που μέχρι στιγμής είναι η συνέχεια σας.Το μεταναστευτικό που θα κάνει την χώρα ένα απέραντο hot spot θα τους ρίξει γρήγορα.

 
Αρθούρος
19 Σεπ 2019 09:09

Καμία απόφαση και μάλιστα υπουργική δεν είναι αθώα,καθώς παράγει αποτελέσματα. Κι ένα απ'αυτά,στην προκείμενη περίπτωση,είναι η ισότητα στην αντιμετώπιση όλων των μαθητών από τους καθηγητές,ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.Κατόπιν τούτου,αναμένουμε την κατάργηση των ποσοστώσεων γιά τους μουσουλμάνους, στην εισαγωγή τους στα τμήματα των ΑΕΙ,όπως και κάθε άλλης προηγούμενης διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης υπέρ των μουσουλμάνων στο Λύκειο. Αν,με αυτά τα νέα δεδομένα,παραμείνουν αυτές οι διατάξεις,τότε,με βάση την προφανή αρχή της ισότητας,θα προκύπτει μεγάλο πρόβλημα συνταγματικότητας αυτών των διατάξεων και θα εγείρει δίκαιες ενστάσεις των ενδιαφερομένων στα δικαστήρια. Μήπως,τελικά,η κα υπουργός,κάτω από το βάρος των νέων εξελίξεων, αναγκαστεί να επαναφέρει στα απολυτήρια Λυκείου,την ιθαγένεια και το θρήσκευμα;

 
NoName
19 Σεπ 2019 14:10

@Αρθούρος:
Το θέμα των "θετικών διακρίσεων" υπέρ της μειονοτικής κοινότητας των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι κάπως πιο σύνθετο από το ζήτημα της αναγραφής θρησκεύματος στα απολυτήρια και απορρέει από τις υποχρεώσεις της χώρας μας στην τήρηση των κειμένων της Συνθήκης της Λωζάνης (δες αρθ. 40).

Ας μην τα συγχέουμε.

 
Κεραμέως και Φίλης
19 Σεπ 2019 15:37

Κανείς από την ΝΔ δεν υποστηρίζει αυτήν την απόφαση της Κεραμέως και σύμφωνα με δημοσιεύματα επικρατεί δυσαρέσκεια για το πρόσωπο της.Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο ο αριστερός Φίλης την υποστηρίζει.Οι εκλογές παρά τα όσα λέγονται θα διεξαχθούν πολύ νωρίτερα και τότε θα εισπράξει η ΝΔ αυτό,τα θρησκευτικά,το σκοπιανό και ιδιαίτερα το λαθρομεταστευτικό.Κυβέρνηση που γεμίζει την χώρα με hotspots δεν έχει ελπίδα επανεκλογής.

 
Αρθούρος
19 Σεπ 2019 16:47

Προς ΙΛΙΑΣ και ΝΟΝΑΜΕ: Καταρχήν να μην τα θέλουμε όλα δικά μας.Στο διάλογο, όπως τόσα χρόνια υπήρχε η αντίθετη άποψη και δεν επιβαλλόταν, έτσι και τώρα υπάρχει η αντίθετη άποψη και υπάρχουν επιχειρήματα.α)Οι ποσοστώσεις υπέρ των μουσουλμάνων,διευρύνθηκαν επί Γαβρόγλου και αφορούν επιπλέον τις εσωτερικές εξετάσεις του Λυκείου και τους κανόνες προαγωγής από τάξη σε τάξη,όλων των μουσουλμάνων.β)η Τουρκική είναι μητρική γλώσσα των Πομάκων και των Ρομά της Θράκης,που τους αναγκάζουμε τόσες δεκαετίες,λόγω παρερμηνείας της συνθήκης της Λωζάνης, να μιλούν τουρκικά; γ)Αν επιβληθεί από τα τμήματα η βάση του 10,ή του 11,οι Μουσουλμάνοι θα εισάγονται με 3,και με ποιό επιχείρημα,αφού οι εξετάσεις γίνονται στα ελληνικά και δε φαίνεται στο απολυτήριο καμία διαφορά θρησκείας;
Κάπως χαλαρούς σας βλέπω "θετικές διακρίσεις υπέρ των Ελλήνων μουσουλμάνων"κι ενθουσιώδεις με μερικά θέματα,αλλά όταν ακουστούν και οι δύο πλευρές,φανερώνονται οι πραγματικές σας διαθέσεις.Ο νόμος και το Σύνταγμα είναι το ίδιο και γιά τα 11 εκατομμύρια αυτής της χώρας.Εγώ είμαι ήρεμος,αλλά ελάτε στη θέση των νέων που θα μείνουν γιά ένα ή γιά 2 ή γιά 3 μόρια έξω από τη σχολή της επιθυμίας τους. Θα θέλατε να είναι τα παιδιά ή τα ανίψια σας στη θέση τους;Φέτος,τα πράγματα είναι χαλαρά,γιά να δούμε του χρόνου που θα υπάρχουν βάσεις.
Και γιά να μιλήσουμε πιό ανοιχτά και δίκαια,εγώ είμαι ενάντια σε όλες τις ποσοστώσεις όλων των τύπων λυκείων και των ειδικών κατηγοριών,αν τελικά ισχύσει η βάση του 10.

 
ο πρωτος διδάξας
19 Σεπ 2019 18:36

Η κεραμώς ειναι η κάκιστη λύση υπουργου παιδείας. Ομιλεί για βαση του 10 αυτή που δεν έχει τίτλο εσωτερικου.

 
dstou
19 Σεπ 2019 23:31

Χαιρετίζω την μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Επιτέλους, έστω και το 2019 επικράτησε η κοινή λογική.

 
Μπάμπης
20 Σεπ 2019 00:16

Υπαρχει δυσαρεσκεια σε νδ-συριζα επειδη τα χαλαει την ''επιρροη'' της εκκλησιας στον τομεα της παιδειας και φοβουνται μη γινει ακομα περισσοτερο.Μη νομιζετε η εκκλησια εχει μια αρκετα καλη επιρροη μεσα στην κοινωνια και στην πολιτικη.

 
Χαμένος εκπαιδευτικός
20 Σεπ 2019 00:42

Ρώτησες την εκκλησία,
;
Αχ, καλή μου Κεραμέως,
σύντομα σε βλέπω τέως!

 
Θανασης
20 Σεπ 2019 06:36

Προτείνω οι μαθητές να φορούν σακάκι με το ανάλογο διακριτικό του θρησκεύματος ραμμένο στο πέτο. Δοκιμασμένη συνταγή . ..

 
συριζα και με ΝΔ?
20 Σεπ 2019 09:14

σύντομα σε βλέπω τέως!@ Απο το στόμα σου και στου θεού το αυτί...Δεν μπορώ να καταλάβω τον Κυριάκο τι σκεφτόταν και έβαλε αυτή την κυρία. Αυτοκτονικές τάσεις έχει?

 
ilias
20 Σεπ 2019 09:21

@Αρθούρος
α) Οι ποσοστώσεις είναι υπέρ της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. ΟΧΙ για όλους τους μουσουλμάνους. Ερώτηση για το " αφορούν επιπλέον τις εσωτερικές εξετάσεις του Λυκείου και τους κανόνες προαγωγής από τάξη σε τάξη,όλων των μουσουλμάνων" υπάρχει κάποιο ΦΕΚ; Ποιό είναι αυτό;
β) Καλώς ή κακώς αυτή είναι η μητρική τους.
γ) Αυτό είναι δική σου εικασία. Μπορεί να γίνει, μπορεί και όχι.

 
ilias
20 Σεπ 2019 10:08

Κάτι που ξέχασα να γράψω είναι ότι το θρήσκευμα και η ιθαγένεια παραμένουν στις καρτέλες και στα μητρώα των μαθητών. Γι' αυτούς που ρωτάνε πως θα τα ξέρουν.

Υ.Γ Μάλλον η διαφορά είναι ότι οι καρτέλες και τα μητρώα είναι εσωτερικά έγγραφα του σχολείου ενώ τα απολυτήρια κυκλοφορούν και έξω.

 
Χαμένος εκπαιδευτικός
20 Σεπ 2019 11:34

@ilias
Αγαπητέ μου, δεν υπάρχουν πλέον καρτέλες στα σχολεία, αφού το αρχείο είναι πλέον ηλεκτρονικό! Στο μητρώο όντως υπάρχει η ένδειξη θρησκεύματος, αλλά φαντάζομαι ότι εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της υπουργού, οπότε επιβάλλεται άμεση διορθωτική απόφαση.

 
ilias
20 Σεπ 2019 12:10

@Χαμένος εκπαιδευτικός
Υπάρχουν αλλά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο myschool (το είχα ξεχάσει). Πάντως εκκρεμεί απόφαση στο ΣΤΕ γι' αυτό το θέμα. Και οι αποφάσεις του ΣΤΕ είναι δεσμευτικές. Της Αρχής όχι.

 
Αρθούρος
20 Σεπ 2019 15:19

Προς ΙΛΙΑΣ: Όσο αφορά το πρώτο θέμα της παρέμβασής σας,σας παραπέμπω στο άρθρο του εσοσ "Με βαθμό 8 και 9 στα Αρχαία και Νέα Ελληνικά θα προάγονται οι μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας"με ημερομηνία 17/05/2017,το οποίο παραπέμπει στο άρθρο 1,παράγραφος 7 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό ΦΕΚ 69 και έγινε επί υπουργού Γαβρόγλου. Σ'αυτό έχετε δίκιο,αλλά εδώ παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν μόνο ποσοστώσεις γιά τις εξετάσεις,αλλά και γενικότερη πρόνοια από τη μεριά του κράτους γιά να μη μάθουν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης ελληνικά,το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στις ποσοστώσεις.Α,και με την ευκαιρία,το ποσοστό των Μουσουλμάνων που εισάγονταν στα ΑΕΙ,αυξήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ,δεν ήταν παλιότερα τόσο μεγάλο.β)Επειδή κι εγώ είμαι ευαισθητοποιημένος σε θέματα μειονοτήτων,θεωρώ ότι οι Πομάκοι,μετά την έκδοση αλφαβηταρίου και την ύπαρξη πομάκων δασκάλων, πρέπει να μαθαίνουν τα πομακικά κι όχι τα τουρκικά,όπως και οι ρομά,πρέπει να μαθαίνουν ελληνικά κι όχι τουρκικά. Όμοια,και όσοι "ντόπιοι" θέλουν,να μαθαίνουν τα μακεδονίτικα,αφού και γι'αυτούς υπάρχει αλφαβητάρι,το ίδιο και όσοι βλάχοι(λατινόφωνοι) θέλουν. Όμως,το απόγευμα, στο ολοήμερο,σε φροντιστήριο κλπ.όπως μαθαίνουμε εμείς τα αγγλικά ή τα γαλλικά ή τα γερμανικά.Το πρωί,πρέπει να μαθαίνουν τα ελληνικά.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, σε κανέναν,εφόσον δεν το θέλει,αλλά του το επιβάλλουμε εμείς,ως δήθεν πιό σοφοί απ'αυτόν και τους προγόνους του ή ακόμα χειρότερα,όπως έκαναν μετεμφυλιακά γιά λόγους δήθεν οικονομίας.Η διδασκαλία και η γνώση περισσότερων από μία γλώσσας,η οποία μάλιστα ομιλούνταν πριν από έναν αιώνα από τους προγόνους μας,είναι πλούτος γιά όλους μας.Όμως,πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τα ελληνικά και έπειτα να μαθαίνουμε κι αυτές τις "επίκτητες"λόγω κατοχής,ιστορίας μας: βλαχική από τους Ρωμαίους,τους Ενετούς και τους Ιταλούς,γαλλική από τους γαλάτες τους νορμανδούς και τους φράγκους,τουρκική από τους τούρκους,αλβανική από τους αλβανούς, μακεδονίτικη και πομακική από τους σλαβομακεδόνες και βουλγάρους, γερμανική από τους γότθους και τους γερμανούς,αγγλική λόγω Κύπρου και Επτανήσων,ισπανική λόγω καταλανών κλπ.γ)Εφόσον σήμερα δημοσιεύτηκαν τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα όσο αφορά τα διάφορα απολυτήρια και η υπουργός επιμένει ότι θα φέρει νομοσχέδιο τα Χριστούγεννα με τη γνώμη των πρυτάνεων των πανεπιστημίων που θα περιλαμβάνει τη βάση του 10,τότε δεν είναι μόνο δική μου άποψη.Είναι πραγματικότητα,και οι ενδιαφερόμενοι θα βρούν τη λύση στα δικαστήρια.

 
ilias
20 Σεπ 2019 23:40

@Αρθούρος
α)Ευχαριστώ για το άρθρο (δεν το θυμόμουν).
γ) Όταν έλεγα εικασία εννοούσα την βάση για τους Μουσουλμάνους όχι τη βάση του 10.
Υ.Γ Μιλάμε για τη Μειονότητα της Θράκης όχι όλους τους μουσουλμάνους.
Υ.Γ (2) Τελικά το ΣΤΕ αποφάσισε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.