Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας: Θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Γνώμονας μας να διασφαλιστεί η συμβατότητα των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές
Δημοσίευση: 20/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α.Το υπουργείο Παιδείας  & Θρησκευμάτων θα μελετήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου ακολούθως να επανεξετάσει εξ’ αρχής το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και για την τροποποίηση της δήλωσης απαλλαγής από αυτό.

Β. Γνώμονας μας να διασφαλιστεί η συμβατότητα των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τις δύο αποφάσεις   αποφάσεις   ( 1749 και 1752/2019) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκαν   αντισυνταγματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (ΕΣΔΑ),   τα Προγράμματα Σπουδών των θρησκευτικών  που διδάσκονται σήμερα στα Γυμνάσια και Λύκεια , με αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Τον περασμένο Ιούλιο η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για το μάθημα των Θρησκευτικών είχε δηλώσει:

«Υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΣτΕ (σ.σ. αναφέρονταν σε παλιότερες αποφάσεις την 660/2018 και 926/2018) έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά αντισυνταγματικό πρόθεσή μας είναι να συμμορφωθούμε απόλυτα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης , αλλά παράλληλα στοχεύουμε να κάνουμε το μάθημα πιο ελκυστικό για τους μαθητές… Και δεν είναι μόνο αυτό».

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι με το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης , καθώς το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές και σημειώνουν ότι  οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας».

Το περιεχόμενο των Προγραμμάτων Σπουδών που ισχύσουν σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ,   δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή.

Σχόλια (19)

 
Παναγιώτης
20 Σεπ 2019 18:43

Η απόφαση του ΣτΕ λέει το αυτονόητο. Στενοχωριούνται μόνο όσοι θέλουν να επιβάλουν την αθεΐα τους στους άλλους. Εκτός του Κιμ που φυσικά μισεί τη θρησκεία, ο υπόλοιπος κόσμος λίγο πολύ βασίζεται στη δημοκρατία και τη θρησκεία με παράλληλη αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Ας δουν κάποιοι ότι σε πολύ ισχυρές δημοκρατικές χώρες δεν ντρέπονται καθόλου να βαφτίζουν ακόμη και τα κόμματά τους χριστιανοδημοκρατικά. Αλλά φαίνεται πως κι αυτοί είναι "πολύ πίσω". Αλήθεια η κα Ζαχαράκη πώς αισθάνεται τώρα που έσπευσε να υιοθετήσει τα θρησκευτικά αυτά, αντί να τα απολαύσετε αποσύρει επαναφέροντας τα παλιά βιβλία, ώσπου να συγγραφούν τα νέα; Ή μήπως δεν προλάβαινε; Να ένα πρώτο, ηχηρό χαστούκι για τη νέα διοίκηση! Για να μην αναφέρω την τσάντα στο σχολείο και τα Λατινικά!

 
Athanasios
20 Σεπ 2019 19:08

Πολυ καλα θα κανει η υπουργός να εφαρμοσει την απόφαση ειτε αρεσει σε καποιους ειτε οχι. Με το ισχυον συνταγμα αυτη ειναι η πρεπουσα αποφαση και ο σεβασμός στις αποφασεις της δικαιοσύνης ειναι απαραιτητος, αν θελουμε επιτελους να σοβαρευτούμε. Ειναι ομως απαραίτητο, επειδη οι συνθηκες ειναι διαφορετικες απο αυτα που ισχυαν το 1975 και θα υπαρχουν μαθητες που θα ζητουν απαλλαγη, να δει σοβαρα το υπουργειο τι θα κανει με αυτο το ζητημα, υλοποιωντας παραλληλα την αποφαση του ΣτΕ.

 
Νίκη
20 Σεπ 2019 20:42

Αυτή είναι μια πρόσκαιρη νίκη των ορθόδοξων δογματικών που είχαν προσφύγει στο ΣΤΕ γιατί θέλουν τα θρησκευτικά να είναι μάθημα δογματικό και να επιβάλλεται σε όλους. Επειδή όμως ζούμε στην Ευρώπη και η ΝΔ είναι κόμμα ευρωπαϊκό, πιο πιθανό μου φαίνεται να γίνουν μικρές τροποποιήσεις στα τώρα ισχύοντα παρά να επιστρέψει το παλιό καθεστώς. Η εναλλακτική λύση θα είναι να γίνει μάθημα επιλογής για όσους θέλουν να μαθαίνουν απέξω τα τροπάρια. Ειδικά στο Λύκειο αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Αυτό βέβαια θα ευχαριστήσει και τους αριστερούς συμπολίτες που θα προτιμούσαν να εξαφανιστεί τελείως.

 
Γιώργος Π.
20 Σεπ 2019 21:50

@ ΚΜ ευτυχώς ζούμε στον 21ο αιώνα μΧ. Για αυτό εξάλλου και τα θρησκευτικά.

 
Ι.Τ.
20 Σεπ 2019 22:59

Ως νομικός η κ. Κεραμέως γνωρίζει ότι συμμόρφωση με ακυρωτική απόφαση σημαίνει για τη Διοίκηση επάνοδο στην προ της ακυρωθείσας αποφάσεως κατάσταση. Συγκεκριμένα: Πριν από τα ακυρωθέντα Προγράμματα Σπουδών Γαβρόγλου ίσχυαν τα Προγράμματα Σπουδών Φίλη. Τα οποία όμως είχαν επίσης ακυρωθεί το 2018. Επομένως αναγκαστικά πάμε ακόμη πιο πίσω και επανέρχονται τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα βιβλία Θρησκευτικών που ίσχυαν μέχρι το 2016.
Κάθε διαφορετική πολιτική απόφαση θα αποτελέσει υπεκφυγή, προσπάθεια νομικίστικης παράκαμψης των αποφάσεων του ΣτΕ που πλέον είναι συνολικά τρεις (3). Εάν παρ' ελπίδα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο δεν θα μείνει αναπάντητο σε κάθε επίπεδο.
ΥΓ. Με ενδιαφέρον αναμένω τις τοποθετήσεις των Θεολόγων που έφτιαξαν και με κάθε μέσο επιδίωξαν την εφαρμογή των Προγραμμάτων που τώρα κρίθηκαν αντισυνταγματικά και ακυρώθηκαν.

 
Αναστάσιος Μ.
20 Σεπ 2019 23:03

@ Γιώργος Π.
Πρώτη φορά θα σχολιάσω...σχόλιο! Λες ότι επειδή ζούμε στο 21ο αιώνα μ.χ., εξού και τα θρησκευτικά! Ξεκαθαρίζεις, δηλαδή, ότι τα θρησκευτικά (διδασκαλία ιστορίας και δογμάτων θρησκειών) είναι ταυτόσημα με τον Χριστό και σαν έννοια υπάρχουν μετά την γέννησή του και τη διδασκαλία του!
Ah, mon Dieu!!!! Δηλαδή οι λαοί δεν δίδασκαν για τη θρησκεία τους προ Χριστού;
Υπονοείς ότι θρησκευτικά = Χριστός ΤΕΛΟΣ!!!! Ah, mon Dieu με ξανάπιασε πονοκέφαλος.

 
Δ. Ε.
20 Σεπ 2019 23:32

Συμφωνώ με την απόφαση του ΣτΕ. Όπως ακριβώς γίνεται (και σωστά γίνεται) με τους Μουσουλμάνους, Εβραίους, Καθολικούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τα παιδιά τους την πίστη των γονέων τους, ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΕΙ (σύμφωνα με την αρχή της Ισότητας, της Ισονομίας, την Ευρωπ.Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ.α.) και πρέπει να ισχύει και με τους Ορθοδόξους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχουν 2ης κατηγορίας ή ράτσας πολίτες. Αν πούμε το αντίθετο αυτό είναι ρατσισμός ή όχι ; Εξάλλου όποιος θέλει το παιδί του να μην διδάσκεται, παίρνει αν θέλει απαλλαγή. Ποιό λοιπόν είναι το πρόβλημα;

 
Εκπαιδευτικός
21 Σεπ 2019 00:06

@ΚΜ
Και μόνο ότι μπορείς να εκφραζεσαι ΕΛΕΎΘΕΡΑ σήμερα το οφείλεις ακριβώς σε αυτό το π.χ! Γιατί ακριβώς πρίν το Χριστό υπήρχε το χάος!

 
Για ενημέρωση...
21 Σεπ 2019 00:43

Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να διδάσκονται θρησκευτικά;

 
Δοκίμιος
21 Σεπ 2019 00:43

Μπράβο στην υπουργάρα μας. Μεγάλη υπόθεση τέτοια προσωπικότητα στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας. Ήθελαν οι κομισάριοι να μας καταργήσουν και τα ορθόδοξα θρησκευτικά μας! Βάλτε τάξη σε όλα, τώρα!

 
Γιώργος Π.
21 Σεπ 2019 08:27

Κάποιοι ξεχνούν ότι "εξήλθε νικών και ίνα νικήσει" και ότι "σκληρον προς κέντρα λακτιζειν"

 
Δημήτρης
21 Σεπ 2019 09:11

Για όσους δεν κατάλαβαν τι λέει η απόφαση, τα Θρησκευτικά γίνεται μάθημα επιλογής. Σε λίγο καιρό θα παρακαλάνε οι θεολόγοι να αλλάξει το μάθημα όπως προέβλεπε το πρόγραμμα σπουδών των Φίλη - Γαβρόγλου.
" ... έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας»...."

 
Μαριανθη
21 Σεπ 2019 09:21

Αν το μάθημα είναι κατήχηση μόνο για τους Ορθόδοξους τότε τι χρειάζεται στο σχολείο; Επίσης για ένα κατηχητικό μάθημα δεν χρειάζονται Θεολογικές σχολές , αρκούν τα σεμινάρια κατηχητών της Εκκλησίας. Σε αυτή την περίπτωση καταλαβαίνουμε ότι η δουλειά της πολιτείας δεν είναι να πληρώνει τα κατηχητικά της Εκκλησίας και να καλλιεργεί διακρίσεις στους μαθητές της με βάση το θρήσκευμα. Φαντάζομαι ότι αυτό αντίκειται και στο σύνταγμα . Η γνώση και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης είναι δικαίωμα κάθε μαθητή στο σχολείο και υποχρέωση κάθε δασκάλου. Οι συνάδελφοι που χαίρονται για την απόφαση του ΣτΕ ας σκεφτούν ότι αυτοκαταργούνται ως θεολόγοι γιατί καλλιεργούν ένα κλίμα διχασμού και διακρίσεων στο Ελληνικό σχολείο ανάμεσα στους ίδιους τους μαθητές μας. Να τους θυμίσω ότι στη γνωστή παραβολή δικαιώθηκε ο Τελώνης

 
Ελεύθερος
21 Σεπ 2019 13:11

Μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, το σΤε εδέησε να αποφανθεί για το αυτονόητο. Η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί αμέσως, όχι του χρόνου ή του παραχρόνου. Αρκετά έγινε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα.

Όσο για τους διαφωνούντες, αποκαλύπτεται η υποκρισία τους: δεν ακούσαμε ποτέ τις υστερικές κραυγές τους για τα θρησκευτικά που κάνουν εν Eλλάδι στα εβραϊκά σχολεία Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στα παπικά σχολεία στις Κυκλάδες και στα μωαμεθανικά στην ελεύθερη Θράκη ΜΑΣ.

 
Γιώργος Π.
21 Σεπ 2019 13:42

@Μαριάνθη
Χρειάζεται επειδή οι συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι ορθόδοξοι και επειδή έτσι λέει το σύνταγμα και ναι είναι υποχρέωση της πολιτείας σύμφωνα με το σύνταγμα η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών/μαθητριών.
Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί η διδασκαλία της ορθόδοξης πίστης στους/στις ορθόδοξους/ες μαθητές/μαθήτριες, όπως ακριβώς γίνεται για τα αλλά δόγματα και τις άλλες θρησκείες (Μουσουλμάνους, Εβραίους, Ρωμαιοκαθολικούς) συνιστά διάκριση.

 
Γιώργος Π.
21 Σεπ 2019 13:46

@Αναστάσιο Μ.
Είναι προφανές ότι με τη λέξη "θρησκευτικά" εννοούσα τα θρησκευτικά για τα οποία μιλάμε.
Λυπάμαι αν δεν το κατάλαβες!!

 
@Μαριανθη
21 Σεπ 2019 14:39

γιατί το λέει το σύνταγμα των ελλήνων

 
Θεολόγος
21 Σεπ 2019 16:45

Νομίζω πως επιτέλους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα θρησκευτικά εφόσον θα το θελήσουν.. Ξεκάθαρη απόφαση , βάζει τέλος σε οποιαδήποτε διαφωνία...Τα Προγράμματα Σπουδών Φίλη-Γαβρογλου είναι αντισυνταγματικά...Το μάθημα είναι υποχρεωτικό όπως ορίζεται στα αναλυτικά προγράμματα..Οι ετερόδοξοι ( όπως ίσχυε και πριν..) δικαιούνται απαλλαγή..... Αυτό που μπορεί να θολώσει το τοπίο είναι η διαδικασία απαλλαγής για λόγους συνειδησης... Βέβαια κι εδώ υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων από παλιά που είναι σε ισχύ και τα ξεκαθαρίζουν....Αν η εφαρμοστικη εγκύκλιος είναι σαφής ως προς την απαλλαγή των ετεροδόξων τότε κλείνουν όλα ομαλά... Είναι εύκολο αρκεί να μη θελήσουν να τα περιπλέξουν...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean