Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Φίλης: Οι αποφάσεις του ΣτΕ γυρίζουν την εκπαίδευση στη δεκαετία του `50 και οδηγούν να γίνει προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών

"Η νομολογία του ΣτΕ θα δημιουργήσει αδιέξοδο στην εκπαίδευση, προκαλεί θέματα συνείδησης και τελικώς οδηγεί τα πράγματα, ώστε, το μάθημα των θρησκευτικών, με τη μορφή της κατήχησης να γίνει προαιρετικό"
Δημοσίευση: 20/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Με  την απόφασή του το ΣτΕ επαναλαμβάνει την προηγούμενη σύμφωνα με την οποία το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα.

Β.  Πρόκειται για απόφαση που αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Είναι περίεργο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, να νομολογεί επί θεολογικών και παιδαγωγικών ζητημάτων, ως να ήταν Οικουμενική Σύνοδος ή Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Τα πραπάνω τονίζει ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας τις δύο νέες  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών, και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Με τα νέα Προγράμματα Σπουδών (τα επονομαζόμενα Φίλη και στη συνέχεια Γαβρόγλου), επιχειρήσαμε το μάθημα των θρησκευτικών να είναι μάθημα γνώσης και όχι πίστης, προβληματισμού και ουσιαστικής μάθησης και όχι κατήχησης και προσηλυτισμού. Αυτή η κατεύθυνση αντανακλά τη νέα κοινωνική πραγματικότητα και ανταποκρίνεται σε ένα σχολείο κοσμικό και δημοκρατικό. Γι` αυτό, άλλωστε,  τα νέα προγράμματα παρά τον πόλεμο ορισμένων κέντρων, αγκαλιάστηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων.
  • Οι αποφάσεις του ΣτΕ γυρίζουν την εκπαίδευση στη σκοτεινή δεκαετία του `50 και στο «ελληνοχριστιανικό» Σύνταγμα του 1952 . Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, όλα τα προγράμματα σπουδών που ίσχυαν μετά το 2000 δεν έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί, γιατί σε όλα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό η επιταγή του Συντάγματος του 1975 για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, δεν ερμηνευόταν περιοριστικά ως κατήχηση στην Ορθοδοξία.
  • Η νομολογία του ΣτΕ θα  δημιουργήσει αδιέξοδο στην εκπαίδευση,  προκαλεί θέματα συνείδησης και τελικώς οδηγεί τα πράγματα, ώστε, το μάθημα των θρησκευτικών, με τη μορφή της κατήχησης να γίνει προαιρετικό.
  • Η ίδια αυτή νομολογία,  που μεθοδεύτηκε από εκκλησιαστικούς και παρεκκλησιαστικούς παράγοντες στο χώρο της Δικαιοσύνης, έρχεται σε αντίθεση με το ώριμο κοινωνικά αίτημα, του χωρισμού και της δημοκρατικής ρύθμισης των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας, ιδιαίτερα στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στην Εκκλησία και την εκπαίδευση. Αυτό το δημοκρατικό αίτημα υπηρετείται μόνο με καθαρές αρχές και όχι με αυταπάτες και τακτικισμούς.

Σχόλια (9)

 
Antonis
23 Σεπ 2019 09:09

Αν μας γυρνουσε στο 80 ομως;;θα χαιροσουν

 
Inspector
22 Σεπ 2019 23:35

Όταν εκδίδονταν αποφάσεις απο το ΣτΕ που σας βόλευαν, ήταν καλά, όταν δεν είναι υπέρ σας, το ΣτΕ πάει τη χώρα πίσω. Δεν περιγράφω άλλο.

 
Γιώργος Π.
21 Σεπ 2019 13:30

Τελικά η συστηματική ψήφιση αντισυνταγματικών νόμων πόσα χρόνια πίσω πάει τη Δημοκρατία κ. Φίλη;

 
Γαβρόγλου-Φίλης και οπθσθοδρόμηση
21 Σεπ 2019 00:57

Παραχωρήσατε την χώρα για 99 χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ δηλ στους ξένους.Ποτέ στην ιστορία των λαών δεν βρέθηκε κυβέρνηση να το κάνει αυτό.Είστε οι μόνοι στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Υπογράψατε επιτήρηση στην οικονομία από τους ξένους ως το 2060.Αυτό ούτε υποδουλωμένες χώρες θα το έκαναν.
Δώσατε όνομα ,εθνότητα και γλώσσα στους σκοπιανούς υπακούωντας στους φίλους σας τους αμερικανούς και στην Μέρκελ.Αυτό μόνο νικημένες από πόλεμο χώρες ίσως το έκαναν
Ποιοί λοιπόν είναι οι οπισθοδρομικοί;Το ΣτΕ ή εσείς;

 
@@Αρθούρος
21 Σεπ 2019 00:09

Δεν έχω πλήρη γνώση για όσα λέει ο Αρθούρος και για όσα του απαντά ο @Αρθούρος! Όμως θέλω να θυμίσω στον κ. @Αρθούρο ότι το Βατοπέδι τελικά αποδείχτηκε (μετά και τις αποφάσεις των δικαστηρίων) ότι ήταν μια ανυπόστατη συκοφαντία για το Βατοπέδι... τελικά στην χώρα αυτή υπάρχουν πολύ επιλεκτικές αναμνήσεις!

 
@Αρθούρος
20 Σεπ 2019 19:27

Αυτά δεν γνωρίζω σε ποιο κατηχητικό σας τα μάθανε, ή εάν σας συμφέρει και τα παρουσιάζετε έτσι. Όμως η εκκλησία κατέχει μετοχές ακόμη και σε τράπεζες όπως στην Τράπεζα της Ελλάδος, όντας προστατευμένη από κάθε φορολογία. Επίσης η λέξη Βατοπέδι δεν ξέρω εάν σας θυμίζει κάτι, εκτός πάλι και αν σας συμφέρει έμμεσα ή άμεσα να μην σας θυμίζει κάτι.

 
Athanasios
20 Σεπ 2019 19:13

Ελατε, ελατε, κ. Φιλη, στο 2016 οδηγει η αποφαση, οχι τοσο πισω, οταν επι ημερων "λαοσωτηριου" κυβερνησεως εγινε μια ακομα αντισυνταγματικη λαθροχειρια. Μια ακομα...

 
Αρθούρος
20 Σεπ 2019 15:53

α)Κανένα σύνταγμα δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται μονόπλευρα,σύμφωνα με τα ιδεολογικά μάτια του καθενός.Το "ελληνοχριστιανικό"Σύνταγμα του 1952 που λέει ο κύριος Φίλης,"άρπαξε"τις τελευταίες εκτάσεις που είχαν μείνει στην Εκκλησία και τις απαλλοτρίωσε,χωρίς ποτέ να δώσει ακριβή αποζημίωση.
β)Ποιά είναι τα προβλήματα συνείδησης που προκαλούνται,δεν είστε μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας,δεν ανεβαίνετε στο αναλόγιο;Εκείνα τα γράμματα που ψέλνετε,καταλαβαίνετε τί λένε,όταν μιλούν συνέχεια γιά ομολογία,γιά πίστη;Ως ψάλτης,δε γνωρίζετε το Σύμβολο της Πίστεως;Ξέρετε ότι ένα άρθρο του ξεκινά με το ρήμα Ομολογώ;
γ)Το σχολείο,λέτε δεν πρέπει να καλλιεργεί τον προσηλυτισμό.Δηλαδή να σβήσει τη φλόγα της πίστης,που δίνει φτερά στα πόδια και αίμα στο μυαλό του εφήβου και του αυριανού πολίτη,να στύψει την πέτρα,να βγεί στη ζωή αισιόδοξος και δυνατός κι όχι μόνο συγχυσμένος από τη γνώση των πολλών θρησκειών που θα μάθει στο σχολείο.Η θρησκεία των προγόνων του δεν είναι ένα διατηρητέο υλικό που εμπνέει μόνο φόβο και σεβασμό,αλλά δύναμη και αντοχή γιά ν'αντέξει σήμερα ο νέος το πρόβλημα της ανεργίας,του τυχόν χωρισμού των γονιών του,της φτώχειας κλπ.Με τα μη και το φόβο προς το παρελθόν,εξατμίζεται πολύτιμη εμπειρία των πατέρων μας και χάνεται εξίσου πολύτιμος χρόνος λόγω δήθεν εκδημοκρατισμού με τις πολλές θρησκείες,ενώ ο νέος θέλει τετράγωνα πράγματα,είναι ορμητικός και δεν τον ενδιαφέρουν οι πολλές θεωρίες,γιατί το ψωμί του θα το βγάλει από τις θετικές επιστήμες κι όχι από την αντιφατικότητα και την πολυπλοκότητα της Θεολογικής σκέψης. Το σχολείο εκπαιδεύει υπεύθυνους πολίτες που σίγουρα θα υπηρετήσουν στο στρατό κι όχι φοβισμένους και ακαταστάλαχτους, δυναμικούς λιποτάχτες.
δ)Αυταπάτες έχετε εσείς,όταν λέτε ότι χρειαζόμαστε ένα περισσότερο κοσμικό σχολείο.Αν ρωτήσετε τον ελληνικό λαό,μάλλον η απάντηση θα είναι πικρή και ούτε εγώ θα την περιμένω.Το ελληνικό σχολείο είναι ήδη κοσμικό και ξέρετε, υπάρχει πάντα μία γραμμή ισορροπίας,που αν την περάσουμε,θα πάμε στο άλλο άκρο,κι ο λαός αυτό δεν το θέλει.Αυτή η ισορροπία παραβιάστηκε επί των ημερών σας,κι ο λαός αντέδρασε με τον τρόπο του.

 
papas
20 Σεπ 2019 15:45

Ο ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΦΙΛΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΠΟΨΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΔΕΝ ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΙΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.