Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Γαβρόγλου για απόφαση ΣτΕ : Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω

Δημοσίευση: 20/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση. Καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974. Καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος”.

Τα παραπάνω τονίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σχολιάζοντας τις δύο νέες  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών, και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία, όπου τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας.
  • Υπονομεύει, τέλος, την καθιέρωση μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία.
  • Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση.
  • Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους.
  • Ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό.

Σχόλια (17)

 
Αμερόληπτος
23 Σεπ 2019 01:31

Ο πρώην υπουργός με επιπόλαιο τρόπο επιχειρεί να δικαιολογήσει τις ψευτοδιορθώσεις που έκανε στα προγράμματα σπουδών του προκατόχου του Φίλη τα οποία επίσης το ΣτΕ απέρριψε λόγω αντισυνταγματικότητας. Απαντώντας στα όσα λέει μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικό το δικό του σχετικό ΦΕΚ έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1) Τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν την αποδοχή μικρού μέρους της Ιεραρχίας (3 μητροπολιτών, αυτών που συμμετείχαν στο διάλογο με το υπουργείο). Η πλειονότητα των Ιεραρχών έκρινε τα νέα ΠΣ για τα θρησκευτικά ως επικίνδυνα.
2) Ενώ έκανε διάλογο ο κος Γαβρόγλου με την Εκκλησία και χωρίς αυτός να έχει λήξει, εξέδωσε ΦΕΚ όμοιο και απαράλλακτο με του Φίλη, κι αυτό αφού εκείνο είχε κριθεί ως αντισυνταγματικό.Τόσο πολύ πιστεύει στον διάλογο ο πρώην υπουργός.
3) Το μάθημα ποτέ δεν ήταν κατήχηση όπως ισχυρίζεται ούτε και θα γίνει. Οι μαθητές θα διδάσκονται την Ορθοδοξία και ξεχωριστά για να μην μπερδεύονται θα διδάσκονται και στοιχεία των άλλων θρησκειών. Τα προγράμματα σπουδών των Φίλη και Γαβρόγλου δημιουργούσαν σύγχυση, δεν είχαν Χριστοκεντρικό χαρακτήρα και ήταν ένας αχταρμάς, χωρίς κάποια σειρά, μόνο θρησκευτικά δεν ήταν.
4) Μην έχοντας επιχειρήματα ο κος Γαβρόγλου θεωρεί πως θα εξετάζεται η πίστη των μαθητών και των γονέων τους στο μάθημα των θρησκευτικών, το μάθημα εκείνο που διδάσκει την ελευθερία ως δοσμένη από το Θεό. Μόνο που η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά ταυτίζεται με ένα πρόσωπο (και όχι άτομο),το πρόσωπο του Χριστού. Μήπως αυτό φοβάστε κε Γαβρόγλου; Μήπως οι μαθητές μάθουν πως οι αξίες, ελευθερία, δικαιοσύνη, αγάπη, ειρήνη κλπ έχουν αξία μόνο όταν ταυτιστούν με το πρόσωπο του Χριστού;
5) Επικίνδυνος αναχρονισμός θα είναι κε Γαβρόγλου η διδασκαλία των θρησκευτικών μετά την απόφαση του ΣτΕ, όταν είναι το μόνο μάθημα που βλέποντας τον "άλλο" ως εικόνα του Θεού, διδάσκει το σεβασμό σε κάθε άλλο άνθρωπο ανεξάρτητα από θρησκεία,εθνότητα,φυλή ή φύλο;
Τελικά κε Γαβρόγλου μήπως ο σκοταδισμός είστε εσείς και οι ιδεοληψίες που τόσα χρόνια κουβαλάτε και θέλατε να μας τις περάσετε και με νόμους; Ξανασκεφτείτε πριν ανοίξετε το στόμα σας.

 
AGOUDOURAS_OFFICIAL
23 Σεπ 2019 00:45

Το μόνο που μπορείς να πεις για αυτές τις δηλώσεις του πρώην υπουργού είναι:
Πίσσα, Πούπουλα και.............Δοκός!

 
teos
23 Σεπ 2019 00:42

Διεθνιστικός ρόγχος του Γαβρόγλου...παρέα με τον έτερο πρώην Φίλη. Καληνύχτα συριζαίοι! Επιτέλους η ζημιά που κάνατε σε μια γενιά παιδιών τελειώνει με τη λαϊκή ετυμηγορία. Και μην ετοιμάζεστε να επιστρέψετε. Ο λαός δεν ξεχνάει τα ψέματα και τους αντισυνταγματικούς σας νόμους.

 
Εκπαιδευτικός
22 Σεπ 2019 23:58

Παρατηρώντας το θέμα θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει παλιότερα: "Πόσο δυστυχισμένοι είστε εσείς που πολεμάτε την Εκκλησία. Δεν έχετε ΚΑΜΜΙΑ πιθανότητα να το επιτύχετε. Χιλιάδες χρόνια τώρα δεν το κατάφεραν αυτοί που την πολεμούν εκ των έσω και θα τα καταφέρετε εσείς που είστε απ' έξω;;;!!!"

 
papas
22 Σεπ 2019 15:39

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΠΙΣΩ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΟΥ --ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΥΡΙΕ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 
Με ποιά ιδιότητα μιλάτε κ.Γαβρόγλου;
21 Σεπ 2019 13:14

Του πρώην;Η μισή Ελλάδα είναι πρώην.Και εκτός από εσάς σαν πρώην κανένας άλλος πρώην δεν ασχολήθηκε ποτέ από το Υπουργεία που ήταν ,πριν γίνει πρώην.Εσείς αρνήστε να πιστέψετε ότι γίνατε πρώην.Είναι ανεξήγητο.
Μιλάτε σαν συνταξιούχος που είστε τώρα;Τότε να γράψουν όλοι οι συνταξιούχοι μια δήλωση να την δημοσιεύσει το εσος.
Σεβαστείτε επιτέλους την δήλωση σας ότι δεν θα ασχοληθείτε άλλο.Τιμήστε τον λόγο σας για να σας τιμήσουν.Πάντε σε κάποιο καφενείο να παίξετε πρέφα με τους συνταξιούχους.Να σας πουν επί τη ευκαιρία πόση σύνταξη τους έκοψε ο σύντροφος σας,μαρξιστής κατά δήλωση του,Κατρούγκαλος.Να μάθετε,που δεν το βιώσατε ποτέ,πως ζουν με την ψωροσύνταξη που τους δώσατε όλοι σας.Δεξιοί και αριστεροί.

 
Γιάννης
21 Σεπ 2019 10:40

Ο κ. Γαβρόγλου αδυνατεί να κατανοήσει ότι σε μια πολιτεία στην οποία υπάρχει Σύνταγμα, τα πάντα θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με αυτό.
Το σύνταγμα δεν είναι θεόσταλτο, γι'αυτό και κατά περιόδους αναθεωρείται ώστε να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της κοινωνίας που το ψηφίζει.
Πριν κάνει, επομένως τις "περίφημες" αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών ο κ. Γαβρόγλου, θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη τούτο, εκτός και αν θεωρεί ότι βρίσκεται υπεράνω του Συντάγματος και μπορεί να νομοθετεί κατά το δοκούν.
Επιπλέον, θα έπρεπε η κυβέρνηση στην οποία ανήκε να είχε προτείνει τουλάχιστον την αναθεώρηση των διατάξεων εκείνων που οδηγούν σε ένα ομολογιακό θρησκευτικό μάθημα. Είχε την πλειοψηφία για να τις εντάξει στις αναθεωρητέες. Δυστυχώς τούτο δεν έγινε, και θα πρέπει να περιμένουμε, αν ζούμε, το 2032.....

 
Κανείς δεν είναι ριγμένος
21 Σεπ 2019 09:17

Αν απολαύσεις την αφυπηρέτησή σου...

 
Γιώργος Π.
20 Σεπ 2019 21:46

Τελικά υπάρχει κάποια απόφαση του κ. Γαβρογλου που δεν ήταν αντισυνταγματική;

 
Μανώλης
20 Σεπ 2019 20:51

Αν αυτά τα έλεγε οποιοσδήποτε άλλος θα είχε δίκιο. Ο Γαβρόγλου όμως και ο Φίλης ήταν υπουργοί και έπρεπε αυτά να τα είχαν ρυθμίσει. Το ΣΤΕ αποφασίζει με βάση το Σύνταγμα και το Σύνταγμα είναι εξ ορισμού αναχρονιστικό. Τι τους έχουμε τους πολιτικούς αν δεν εκσυγχρονίζουν τη χώρα, ποιοι θα βγάλουν άκρη τελικά, εμείς;

 
ΓΙΑΝΝΗΣ Π.
20 Σεπ 2019 20:10

Φίλης και Γαβρόγλου, από τους χειρότερους υπουργούς παιδείας! αφήστε τους να λένε τα δικά τους.

 
Ντριμ-Ντριμ τραλαλό
20 Σεπ 2019 19:57

Ενώ εσύ μας πήγες χρόνια μπροστά

 
Guru
20 Σεπ 2019 19:35

Γαβρόγλου, είσαι αναγκασμένος να ζεις σε μια χώρα Ορθοδόξων Χριστιανών (Σύνταγμα της Ελλάδας), όπως εμείς ζήσαμε σε μια χώρα εκλεγμένων ΣΥΡΙΖΑίων. Αν δε σου αρέσει ψάξε να δημιουργήσεις τη χώρα των ονείρων σου (nothingland), αλλού.

 
Athanasios
20 Σεπ 2019 19:18

Αστο καλυτερα, υπουργε του Υπουργείου αντισυνταγματικότητας των ημερων σας. Αστο. Μια φορα μπορουσες να εισαι και συνταγματικος και αριστερος και δεν το κανες (θρησκευμα στους τιτλους). Τι ψαχνεις τωρα;

 
Μπούρδες...
20 Σεπ 2019 17:25

γίνατε κουραστικοί, φτάνει...

 
Victor
20 Σεπ 2019 17:13

Οι δικαστές δικάζουν και γνωμοδοτούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος. Όταν ζητούν να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια είναι "προοδευτικοί" και όταν ζητούν αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στα Θρησκευτικά είναι "σκοταδιστές"; Η Αριστερά είχε την ευκαιρία να τροποποιήσει συναινετικά όλα τα ξεπερασμένα κωλύματα (όχι μόνο στα θέματα θρησκείας) που θέτει το Σύνταγμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησής του. Αντ' αυτού, όμως, προτίμησε να εναγκαλιστεί την ανώτατη ιεραρχία, για να συμφωνήσει στην εικονική αποδέσμευση του κλήρου από το Δημόσιο, ώστε να προκύψουν θέσεις για διορισμούς. Ούτε καν το θρήσκευμα από τους τίτλους σπουδών δεν ήταν ικανοί να αφαιρέσουν και αναγκάζανε τους Διευθυντές να ζητούν ντε φάκτο ομολογίες πίστεως.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.