Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Βράζει” ο Β. Καρδάσης για Κ. Γαβρόγλου: Επί ημερών Κ. Γαβρόγλου δεν ευτυχήσαμε

Ο Κ. Γαβρόγλου δέχθηκε να επισκεφθεί το ΕΑΠ χωρίς την παρουσία της Διοικούσας κατ' απαίτηση των Κοσμητόρων
Δημοσίευση: 22/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Επί ημερών Κ. Γαβρόγλου δεν ευτυχήσαμε”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο διορισμένος από τον ίδιο τον πρώην υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Κ. Καρδάσης στο “Documento”, κι εξηγεί γιατί:

Ο Κ. Γαβρόγλου δέχθηκε να επισκεφθεί το ΕΑΠ χωρίς την παρουσία της Διοικούσας κατ' απαίτηση των Κοσμητόρων: Το αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη  του Κ. Γαβρόγλου σε χώρο του ΕΑΠ κατόπιν πρόσκλησης  των Κοσμητόρων, οι οποίοι απαίτησαν να μην παραβρεθεί ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου κι εκείνος το δέχθηκε! Ενας υπουργός επισκέπτεται  ένα ΑΕΙ χωρίς να είναι παρούσα η διοίκηση , την οποία μάλιστα έχει διορίσει ο ίδιος.
Αν μη τι άλλο το μήνυμα είναι σαφές : η Διοικούσα δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του υπουργού. Εν κατακλείδι, επί ημερών Κ. Γαβρόγλου δεν ευτυχήσαμε.

Άφησε το Ιδρυμα χωρίς αντιπροέδρους: Ο Κ. Γαβρόγλου θα μπορούσε να στηρίξει το ΕΑΠ πολύ περισσότερο. Άφησε το Ιδρυμα χωρίς αντιπροέδρους επί μακρόν διάστημα.Είτε με κακές επιλογές συναδέλφων πανεπιστημιακών , είτε με ανθρώπους που δεν  συνεισέφεραν , τους οποίους δεν κατηγορώ, αλίμονο, ο καθένας ιεραρχεί τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του ανάλογα με το πως θέλει ο ίδιος. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας: Νομίζω δε ότι και στο σχέδιο που του προτάθηκε, της συγχώνευσης του του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με το ΕΑΠ, παρέβλεψε  το μέλλον του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον δεν συνήργησε στην ψήφιση νέου   νόμου για τη  το ΕΑΠ.

Διορισμό υπαλλήλων: Επίσης καθυστέρησε  με χαρακτηριστικό τρόπο την έκδοση της ΚΥΑ για την προκήρυξη των ΙΔΑΧ υπαλλήλων.

Η Ν. Κεραμέως μου ζήτησε τη παραίτηση εντός δύο ωρών: Η Ν.Κεραμέως δεν  αξιολόγησε απολύτως τίποτε. Δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι, αν θέλετε από τις καλές όψεις  του όπως αντιλαμβάνεται η πολιτική τον ακαδημαϊκό χώρο και το πεδίο των σπουδών.Καταρχάς όφειλε  η υπουργός Ν. Κεραμέως να κάνει μια δημόσια δήλωση για το έργο που έχει κάνει το ΕΑΠ, όπως έχουν κάνει πολλοί τα τελευυταία χρόνια.
Εδώ έγινε ένα τηλεφώνημα τηςΝ. Κεραμέως που ζήτησε τις παραιτήσεις όλων μας μέσα σε δύο ώρες. Ακόμη και τα προσωπικά  πράγματα κάποιου που αποχωρεί από τη διοίκηση ενός οργανισμού απαιτεί μια εβδομάδα να μαζευτούν. Με τον τρόπο της έκανε δήλωση ύφους.Είναι το ύφος που θέλει να επιβάλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι ξένο προς τη δική μου νοοτροπία αλλά και πολλών ακαδημαϊκών συναδέλφων.Τουλάχιστον όφειλε να με καλέσει να την ενημερώσω.

 

Σχόλια (12)

 
επαγγελματικα δικαιωματα
23 Σεπ 2019 15:37

Το υπουργειο να ξεκαθαρισει τη σταση του για Ελπ και Επο, εχει ευθυνη απεναντι στους φοιτητες κ τις οικογενειες τους

 
Άκης
23 Σεπ 2019 11:58

Να προχωρήσει άμεσα και η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας με μια ΘΕ τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους πτυχιούχους του ΕΑΠ. Έλεος πια τόσα χρόνια!!

 
Το υπουργείο να αποφασίσει τι θα κάνει
23 Σεπ 2019 09:46

Το θέμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα θεωρώ είναι από τα πιο σοβαρά. Δεν πρέπει εκατοντάδες πτυχιούχοι επιστήμονες να μένουν σε "ομηρεία", χωρίς να μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση που πήραν, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί απ' αυτούς έχουν προχωρήσει σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Το δικαίωμα στην εργασία είναι συνταγματικό κατοχυρωμένο και η πολιτεία οφείλει να πράξει αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες.

 
Πολιτισμός ΕΑΠ
22 Σεπ 2019 22:37

Μα πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν πια; Τόσοι Ιστορικοί και Αρχαιολόγοι αποφοιτούν κάθε χρόνο, αυτοί δεν μας κάνουν; Πτυχία σε πολιτισμό είναι κυρίως για επιμόρφωση όχι για επαγγελματική κατοχύρωση.

 
ΕΑΠ Δεινόσαυρος
22 Σεπ 2019 21:30

Άλλο ένα ΑΕΙ που προσπαθεί να επιβιώσει στην Ιουρασική περίοδο, την εποχή που πανεπιστήμια όπως το Open University προσφέρουν χιλιάδες ώρες ηλεκτρονικών μαθημάτων και επιμορφώσεων.

Φυσικά οι πανεπιστημιακές σπουδές καλό να ολοκληρώνονται νωρίς και δια ζώσης, ώστε να έχει ο νέος πολιτής εγκαίρως τα εφόδια για μια ολοκληρωμένη σταδιοδρομία - αλλά τι θα γίνει με τη δια βίου μάθηση;

Σε 15-20 χρόνια δε θα νοείται άνθρωπος κάτω των 40 ετών χωρίς μεταλυκειακή εκπαίδευση (πανεπιστημιακή μόρφωση ή τεχνική κατάρτιση). Για πόσα χρόνια ακόμα θα συζητάμε για τα πάσο και τις κόντρες διοικήσεων και καθηγητών;

Αυτά έπρεπε να είχαν λυθεί στα ΑΕΙ πριν από πολλά χρόνια, πριν την κρίση.

 
Σπύρος
22 Σεπ 2019 20:47

Επειδή έτυχε να ήμουν φοιτητής στην αλλαγή της προεδρίας ο κ.καρδάσης έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι ήθελε να αλλάξει (προς το καλύτερο) κάποια πράγματα, ένα από τα ήταν και οι ηλεκτρονικές ΟΣΣ.

Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν καλός διοικητικά αλλά αυτό που μου έδωσε εμένα (σαν φοιτητή) να καταλάβω, ήταν ότι ήθελε να εκσυγχρονίσει ένα αρκετά κουρασμένο ίδρυμα με ένα αρκετά παλιό σύστημα εκπαίδευσης.
Δεν λέω πως ήταν κακό, κάθε άλλο ήταν (και είναι) ένα αξιόλογο ΑΕΙ με αρκετά αξιόλογα προγράμματα σπουδών ΑΛΛΑ είναι πλέον καιρός να εκσυγχρονιστεί.

Υπάρχουν περίπου 40000 φοιτητές που πληρώνουν σε αυτό (δηλ. ένα τεράστιο έσοδο) και παρόλα αυτά βλέπεις αρκετά ηλεκτρονικά φροντιστήρια με πολυυυυυ μικρότερα έσοδα, δομές, δυναμικό .....
να έχουν σύγχρονες ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές διαδικασίες που στο ΕΑΠ απλά ΔΕΝ αχνοφαίνονται καν.

Ο τελικός απολογισμός που θα ήθελα να κάνω είναι,
το εαπ όντως προσφέρει υψηλό επίπεδο σπουδών αλλά επειδή οι εποχές αλλά ζουν θα πρέπει να αλλάξει και αυτό, με καινούρια βιβλία, ηλεκτρονική εξ'αποστάσεως εκπαίδευση (που δεν υπάρχει καν, εκτός κάποιων μικρών βημάτων που έκανε ο κ.καρδάσης) και καλύτερες υπηρεσίες προς τους φοιτητές.

Επίσης ώρα τελευταία ακούγετε ότι σχεδιάζεται να αποκτήσουν δικαίωμα και άλλα ΑΕΙ να προσφέρουν προπτυχιακά εξ΄αποστάσεως, ίσως αυτό είναι ένα καλό ερέθισμα για τους ΔΕΠ του εαπ.
Αν δεν είναι αρκετά καλό σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον τότε η επόμενη κατάσταση είναι το λουκέτο.

Όταν είχε προτολειτουργήσει ήταν ένα τεχνολογικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καιρός είναι να ξαναγίνει έτσι.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται αρκετά ποιο πολύ ΔΟΥΛΕΙΑ και πολύ ποιο λίγες αντιπαραθέσεις.

 
Επαγγελματικά Δικαιώματα!
22 Σεπ 2019 18:33

Η κυρία υπουργός οφείλει ΑΜΕΣΑ ως πρώτη προτεραιότητα να υπογράψει αποφάσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πολιτισμών του ΕΑΠ!

 
@
22 Σεπ 2019 16:29

Πως κατέστρεψε μπορείτε να μας ενημερώσετε ; Να γνωρίζουμε και εμείς.
Ως μεταπτυχιακός σπουδαστής του πανεπιστημίου αυτού, είδα όντως ένα κατεστραμμένο τοπίο, με τα βιβλία που ήταν και με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ από το 2000 (δε λες και ενημερωμένα) , δεν είχαν μεριμνήσει ακόμα και για το πάσο για την μετακίνηση μας και για μια χρονιά είχαμε πάσο χάρη σε αυτόν τον κύριο. Επίσης τα ΟΣΣ μέχρι να αναλάβει ήταν μόνο δια ζώσης δλδ ένα πανεπιστήμιο που ο σκοπός του είναι να προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν αξιοποιούσε τις σύγχρονες τεχνολογίες ...

 
Παναγιώτης
22 Σεπ 2019 15:33

Κύριε Καρδάση,

όταν ένας Υπουργός (πολιτικός προϊστάμενός σου) σε διορίζει σε μία θέση -κατ' επιλογή δική του- και κατά την επίσκεψή του ΔΕΝ δέχεται την παρουσία σου(?) -κατ' απαίτηση των Κοσμητόρων (υφιστάμενοί σου!!!)- τότε την προηγούμενη στιγμή, όχι την ίδια, ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΑΙ αξιοπρεπώς κι αναφέρεις και τους λόγους που αναγκάζεσαι να προβείς σε αυτήν την ενέργεια... κι όχι για προσωπικούς λόγους.
Αυτό σημαίνει ότι έχεις χάσει την εμπιστοσύνη όλων, κοινώς τη δεδηλωμένη αν μιλήσουμε με πολιτικούς όρους. Αλλιώς, κάτι άλλο συμβαίνει(?) που μόνο εσείς γνωρίζετε τι έχει συμβεί...
Επίσης, και η εσπευσμένη απόφαση της νέας υπουργού και η απαίτησή της για παραίτηση εντός δύο ωρών, συγνώμη αλλά κι αυτό... είναι κάπως βαρύ, αν μη τι άλλο, ύποπτο.
Τώρα, ότι και να μας πείτε, μάλλον άδικα θα τα πείτε κι ολίγον ύποπτα θα φανούν.

Αναμένω την απάντησή σας...

 
ΣΕΠ σε απόσυρση
22 Σεπ 2019 14:59

Δρυός πεσούσης..πας ανηρ "βράζων" ξυλεύεται..φταίει η βελανιδιά που το ξύλο της ήταν σκληρό..

 
ευγε κεραμεως
22 Σεπ 2019 12:29

και πολυ εμειναν. κατεστρεψαν το ιδρυμα

 
Δεξιός ψάλτης
22 Σεπ 2019 11:14

Μπράβο στην Κεραμέως, δύο ώρες και πολλές ήταν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ