ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Υόρκη : “Προσκλητήριο” Ν. Κεραμέως σε ξένους φοιτητές

Να φοιτήσουν στα αγγλόφωνα νέα τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων
Δημοσίευση: 22/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Προσκλητήριο” προς τους ξένους, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, στη Ν. Υόρκη.

Ήρθα στη Νέα Υόρκη με δυο βασικούς στόχους, είπε η υπουργός Παιδείας:

Ο πρώτος είχε να κάνει με την συμμετοχή στην παγκόσμια σύνοδο της δράσης για το κλίμα.    

Ο δεύτερος στόχος  η  Ελλάδα να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους πολίτες της Ελλάδας αλλά θα προσελκύει και ξένους φοιτητές.  

 

“Η εξωστρέφεια σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης” υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, και σημείωσε τα εξής:

Η εξωστρέφεια εξυπηρετείται από  πολλές δράσεις:  Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση  με διεύρυνση δυνατότητας λειτουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων για προσέλκυση ξένων φοιτητών και σε ζητήματα ανταλλαγών φοιτητών και για συνεργασία με αλλοδαπά ιδρύματα.

Η ευθύνη της Πολιτείας είναι να δώσει στα ιδρύματα τα κατάλληλα εργαλεία.  Να καταστήσουμε τα δεδομένα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων όσο πιο εύκολα γίνεται.  Π.χ. να μην απαιτείται η συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.  Αυτόνομα να υλοποιεί ξενόγλωσσα πανεπιστημιακά προγράμματα.  Το να υπάρχουν δίδακτρα δεν τα καθιστά ιδιωτικά.  Υπάρχουν μεταπτυχιακά που έχουν δίδακτρα δεν είναι υποχρεωτικά.  Μιλάμε για τα δημόσια ιδρύματα της χώρας, όχι για κάτι άλλο.  Πολλά μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα.  

Το Αγγλόφωνο στο ΕΚΠΑ: Ένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό θα ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που απευθύνεται σε μη Ευρωπαίους πολίτες όπου επιτρέπονται τα δίδακτρα.  Προσελκύουμε ξένους φοιτητές.  Εστιάζει στην ελληνική Ιστορία κ.ό.κ.

Ενδιαφέρον από Κινέζους: Σε ερώτηση  κατά ποσό θα υπάρχει προσέλευση φοιτητών στα ξενόγλωσσα τμήματα από άλλες χώρες αφού λόγω νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να εγγραφούν φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση η υπουργός Παιδείας απάντησε  ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παρά πολλοί Κινέζοι για αντικείμενα σχετικά με αρχαιολογία, φιλοσοφία κλπ

Ενδιαφέρον από Κινέζους: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το οποίο μιλήσαμε έχει συναντήσει ενδιαφέρον από Κινέζους φοιτητές.  

Βίζα: Θα ρυθμίσουμε ζητήματα με ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση τίτλων, με βίζα.  

Το ΕΜΠ: Ξέρω ότι ξεκινάει συνεργασία του ΕΜΠ με το Κολόμπια.  Αυτές είναι πολύ αξιέπαινες προσπάθειες τις οποίες πρέπει και η Πολιτεία να ενισχύσει και να καλλιεργήσει τις συνθήκες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές.  Δεν θα γίνουν από την μια μέρα στην άλλη αλλά μπορούν να μπουν οι βάσεις. Π.χ. καλοκαιρινά προγράμματα.  Win - Win, θα κάνουν και τουρισμό στην χώρα μας.

Ακαδημαικό άσυλο: Εμείς θέλαμε να θωρακίσουμε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον για να θωρακίσουμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Να μπορεί κάποιος να εκφράζεται ελεύεθρα.  Τα ιδρύματα μπορούν πχ να ελέγχουν την είσοδο,. Όσοι έχουν ρόλο να είναι μέσα στο Πανεπιστήμιο, φοιτητές καθηγητές υπάλληλοι ερευνητικό προσωπικό.  Αυτό επαναλαμβάνω εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.  Πώς να προσεγγίσεις ξένους φοιτητές αν δεν έχεις διασφαλίσει ένα σωστό ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό: Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί πολύ σημαντικά τα σχολεία του εξωτερικού, για την ενίσχυση της ελληνικής εκπαίδευσης και για αυτό σκοπεύει τα μελετήσει το θεσμικό πλαίσιο για να ενισχύσει τα σχολεία αυτά στο εξωτερικό.  Φροντίσαμε ούτως ώστε οι αποσπασμένοι να καλύψουν τα σχολεία αυτά και μια προτεραιότητα για την άλλη χρονιά είναι αυτή η διαδικασία να γίνεται πιο νωρίς για να μην γίνονται οδηγίες τελευταία στιγμή προς τους εκπαιδευτικούς αυτούς.

 Φωτό: GreekReporter.com

Σχόλια (11)

 
προβληματισμενος
23 Σεπ 2019 20:35

Τι ειναι αυτα κεραμεως σοβαρα τωρα??? Φτιαξτε τα παν/μια πρωτα για τους πολιτες...τους ελληνες φορολογουμενους και αφηστε τους αμερικανους στα δικα τους παν/μια....Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!

 
America...
23 Σεπ 2019 20:18

Ή αλλιώς όταν περνάς τους Αμερικάνους για Αμερικανάκια....

 
@Νίκος
23 Σεπ 2019 13:01

Είναι έργο Λοβέρδου Νικολάκη, αυτός ΠΗΓΕ στην Κίνα
(όχι ως επισκέπτης καθηγητής)

 
Νίκος
23 Σεπ 2019 12:12

Το εν λόγο τμήμα του ΕΚΠΑ είναι έργο Γαβρογλου! Μην το ξεχνάμε.

 
22 Πανεπιστήμια στην Ελλάδα
23 Σεπ 2019 11:45

Κυρία Κεραμέας, το πρόβλημα είναι στον ακαδημαϊκό χάρτη και τον ΔΟΑΤΑΠ: αν φτιάξετε ελκυστικές θέσεις ΕΡΓΑΣΙΑΣ για αλλοδαπούς καθηγητές και ερευνητές θα δημιουργηθεί οργανικά μια συνεχής ροή φοιτητών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών, χωρίς την ανάγκη πολυέξοδης διαφήμισης κάθε χρόνο.

Αλλά πρέπει πρώτα να πειστούν οι έλληνες καθηγητές στα ΑΕΙ ότι είναι προς το συμφέρον των ιδρυμάτων να προσελκύσουν προσωπικό από άλλες χώρες.

 
Πριν έρθουν απο ΗΠΑ
23 Σεπ 2019 11:40

Ερχεται κάποιος αμερικανός με βασικό πτυχίο μηχανικού απο Μ.Ι.Τ , θεωρείται μηχανικός απ το ΤΕΕ και το ΔΟΑΤΑΠ, ναι η όχι;Δεν θα πρέπει να δώσει εξετάσεις στα ελληνικά;

 
απιστευτη υπουργός
23 Σεπ 2019 09:58

Ερώτηση@ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ 50% ΕΚΠΤΩΣΗ

 
Ιωάννης Κ.
23 Σεπ 2019 09:41

Εξαπλωνόμαστε σε διεθνείς συνεργασίες και καλά κάνουμε. Το θέμα είναι, όμως, πως αυτή τη στιγμή τα ελληνικά πανεπιστήμια με ολοένα μειούμενο προσωπικό "βογκάνε" από υπεράριθμους φοιτητές. Στο ίδρυμα που εργάζομαι δεν έχουμε καθαριότητα εδώ και 6 μήνες και άλλα πολλά. Φυτοζωούμε και ονειρευόμαστε παντεσπάνι.

 
Ερώτηση
23 Σεπ 2019 09:23

Αν ένα ελληνόπουλο σας δώσει τα 6 χιλιάρικα που ζητάτε θα το δεχθείτε ?

 
Nikos Peloponnisos
23 Σεπ 2019 09:04

Συγχαρητήρια στην πρώτη υπουργό που έκανε πρόσκληση για φοιτητές από το εξωτερικό. Και μόνο για αυτό (το αυτονόητο, στο οποίο μόνο η Ελλάδα ξέμενε εκτός διεθνούς κινητικότητας) υπάρχει λίγο φως αισιοδοξίας.

 
Εγχώρια ΑΕΙ
23 Σεπ 2019 01:08

Υποχρέωσή σας στο υπουργείο είναι να φτιάξετε τα δημόσια ΑΕΙ και μετά ας έρθουν και οι Κινέζοι. Συχνά-πυκνά όλες αυτά τα ανοίγματα στο εξωτερικό καταλήγουν πυροτεχνήματα με μικρή διάρκεια και δίχως συνέχεια...

https://www.esos.gr/arthra/64239/kampania-n-kerameos-stin-ameriki-gia-ta...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.