Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως: Τα σχολεία μας δεν χρειάζονται κατηχητές

Δημοσίευση: 23/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα σχολεία μας δεν χρειάζονται ούτε κατηχητές ούτε απολογητές. Χρειάζονται εμπνευσμένους καθηγητές, επιστήμονες Θεολόγους που θα διδάσκουν ένα μάθημα γνώσης, ένα μάθημα πολιτισμού, ένα μάθημα σύμφωνα με τα επιστημονικά και παιδαγωγικά πρότυπα, ένα μάθημα ως μια άσκηση αγάπης με τα μάτια στραμμένα στον κόσμο και όχι στον εαυτό μας.

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων,  σε ανακοινωθέν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, επισημαίνει:

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει μια ιστορική, μια προσωπική ευθύνη. Ας μην σκεφθεί το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος ή όφελος αλλά ας αποφασίσει με την καρδιά και το νου αναλογιζόμενη όχι τις επόμενες εκλογές αλλά την επόμενη γενιά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Σχόλια (13)

 
Δάσκαλος στην τάξη
23 Σεπ 2019 11:16

Εύγε σεβασμιώτατε! Μακάρι τέτοιες τοποθετήσεις να κάνουν και οι υπόλοιποι ιεράρχες. Αυτή τη στιγμή απέναντι στην προβληματική απόφαση του ΣτΕ χρειάζονται νηφάλιες προσεγγίσεις με προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων που ενσκήπτουν πλέον στο μάθημα των Θρησκευτικών.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
23 Σεπ 2019 12:13

Είπε όμως και ότι "Χρειάζονται εμπνευσμένους καθηγητές, επιστήμονες Θεολόγους [...] Ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο γνωρίζοντας θρησκείες, πολιτισμούς και γλώσσες αλλά δεν χάνονται και γυρίζουν πάντα στην πατρίδα τους πιο πλούσιοι και ισχυροί γιατί έμαθαν να κάνουν το σταυρό τους από την κοιλιά της μάνας τους, μιλούν την ίδια γλώσσα με αυτή που μιλούσε ο Οδυσσέας και προσεύχονται στην Παναγιά και στον Άι Νικόλα". Αυτά δείχνουν επίσης ποια κατεύθυνση πρέπει να έχει το μάθημα των θρησκευτικών. Ο τίτλος λοιπόν του άρθρου θα έπρεπε να ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτικός του ανακοινωθέντος του μητροπολίτη.

 
Θεολογος
23 Σεπ 2019 14:35

1ον Ποιος τον ρώτησε?
2ον Ας κοιτάξει το ποίμνιο του....
3ον Τέσσερα χρόνια Σύριζα καμία δήλωση....

 
Αμερόληπτος
23 Σεπ 2019 14:38

Σεβασμιότατε με όλο το σεβασμό λόγω ιερωσύνης, ή δεν γνωρίζετε το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών για το ΜτΘ ή προς άλλα προσδοκάτε, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τους στη νεολαία. Ελπίζω πως είναι το πρώτο, αν και θα οφείλατε να γνωρίζετε, όταν η πλειονότητα της Ιεραρχίας τα χαρακτήρισε επικίνδυνα με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο. Σεις όμως επιλέγετε να είστε τμήμα μιας ισχνής μειοψηφίας ιεραρχών που θεωρεί πως οι σύγχρονες διδακτικές μέθοδοι (σαφέστατα χρήσιμες) υπερισχύουν του περιεχομένου του μαθήματος. Εάν όμως είναι το δεύτερο πολύ λυπάμαι.

 
@Αμερόληπτος
23 Σεπ 2019 17:35

κε Αμερόληπτε, δε φαίνεστε και τόσο αμερόληπτος, αντίθετα δείχνετε μεροληπτικά θυμωμένος όταν γράφετε ότι αγνοεί το πρόγραμμα σπουδών, αφήνω τα υπονοούμενα για τις προθέσεις...

 
Αμερόληπτος
23 Σεπ 2019 18:53

@Αμερόληπτος
Αγαπητέ μου, δεν είμαι μεροληπτικά θυμωμένος. Γνώση του θέματος έχω. Αν η γνώση είναι κακή για εσάς για μένα είναι μέγιστη η αξία της πριν εκφέρω άποψη. Ασφαλώς και γνώριζε ο Αλεξανδρουπόλεως το περιεχόμενο των ΠΣ για τα θρησκευτικά. Όσο για τις προθέσεις του μόνο εκείνος τις γνωρίζει.

 
takis
24 Σεπ 2019 09:20

Ας τολμήσει να δηλώσει τα ίδια ο επίσκοπος και για τα Μουσουλμανικά σχολεία της μειονότητας!!!Τα Ελληνορθόδοξα τέκνα χρειάζονται Ελληνορθόδοξη διδασκαλία επίσκοπε, όλα τα υπόλοιπα είναι για να "θολώνουμε τα ύδατα". Μήπως αντί για "μάθημα πολιτισμού" εννοείτε "μάθημα πολύ-πολιτισμού";

 
@Αμερόληπτος
24 Σεπ 2019 09:23

κε Αμερόληπτε, δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να θεωρεί κακή τη γνώση. Έχω συναντήσει όμως πάρα πολλούς που χρησιμοποιούν τον όρο "επιστημονική γνώση" χωρίς να καταλαβαίνουν πώς δομείται και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
24 Σεπ 2019 13:00

Οταν ο εν λόγω επίσκοπος έχει πει ότι το Ιερό Ευαγγέλιο είναι έργο ανθρώπων και μπορεί ανάλογα με την εποχή να γίνουν βελτιώσεις, δεν ξέρω και φοβάμαι το τι εννοεί λέγοντας ότι τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα γνώσης πολιτισμού κ.λ.π. και χρειάζεται να διδάσκεται από επιστήμονες θεολόγους..... κ.λ.π.......... Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΙΔΙAITEΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!

 
σύνταγμα
24 Σεπ 2019 13:12

ΦΕΚ 120/27-06-2018
«ΣYNTAΓMA THΣ EΛΛAΔAΣ
Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς.
Άρθρo 3
1. Eπικρατoύσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατoλικής Oρθόδoξης Eκκλησίας τoυ Xριστoύ.
Έτσι,πληροφοριακά!!!

 
Αλέξανδρος
24 Σεπ 2019 13:40

Καλλιεργεί καθημερινά και με αγάπη προς αυτήν για να βοηθήσει όλους όσοι το έχουν ανάγκη: Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρος καλλιεργεί λαχανικά και φρούτα και έπειτα τα μοιράζει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Με βλέπετε πάνω στο τρακτέρ δεν το κάνω έτσι απλά ή για να επιδείξω κάτι αλλά εργάζομαι αποκλειστικά για να καλλιεργήσω την γη, για να επιβιώσουμε»

Δεν δίστασε να προσκαλέσει όλους όσοι τον βλέπουν να στραφούν προς την γη και τη χαρά της δημιουργίας που εκείνη προσφέρει.

Καλό θα ήταν οι σχολιαστές να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος και να έλθουν πιο κοντά στην ουσία της θρησκευτικής παράδοσης, που είναι η Αγάπη και όχι η μισαλλοδοξία.

 
Αμερόληπτος
24 Σεπ 2019 18:20

@Αμερόληπτος
Ο μη έχων επιχειρήματα να απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα περί άλλων τυρβάζει, κοινώς αερολογεί. Αυτό ακριβώς κάνετε αγαπητέ@Αμερόληπτε. Αν γνωρίζετε κάτι για τις αντιλήψεις του συγκεκριμένου ιεράρχη καταθέστε τες, διαφορετικά μην κάνετε τον έξυπνο κρίνοντας τα σχόλια των άλλων.

 
Γαλλικά Σχολεία
25 Σεπ 2019 01:03

Στη Γαλλία ούτε στο Σύνταγμα ούτε στα σχολεία τους έχουν θρησκεία ούτε μαντίλες ή άλλα σύμβολα σε δημόσια κτήρια, και μια κραταιά θρησκευόμενη χώρα είναι, με χριστιανούς και μουσουλμάνους και εβραίους... Εκεί οι πιστοί όλων των εθνών και θρησκειών πώς κατάφεραν να επιβιώσουν 250 χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση ενώ στην Ελλάδα του 2020 έχουμε την απαίτηση να γίνεται δογματική κατήχηση σε 8χρονα παιδιά μέσα στα δημόσια σχολεία;

"Πατριώτες" παντελώς άσχετοι με την παιδαγωγική και με την ιστορία και με την επιστήμη, και εντέλει αποκομμένοι από κάθε θεό και νόμο, μόνο ζημία έφεραν στον τόπο και τους ανθρώπους του.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.