Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αντίθετο το Τμήμα Γεωπονίας του Παν. Θεσσαλίας στις αντιστοιχίες Τμήματων ΑΕΙ και τις μετεγγραφές φοιτητών

Δημοσίευση: 23/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έπειτα από εκτενή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της με την υπουργική απόφαση (104100/Ζ1 - ΦΕΚ 2656 1/7/2019) περί αντιστοιχιών των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και μετεγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η απόφαση του τμήματος  διαπιστώθηκε ότι:

Α. Ηδη λειτουργούντα Τμήματα, αλλά και νέα Τμήματα που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες αλλαγές που προέκυψαν από τη διαδικασία συγχώνευσης Πανεπιστημίων - ΤΕΙ, έχουν σαφώς διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και κατά συνέπεια προφανή λόγο μη αντιστοίχισης με το Τμήμα μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σχολή που ανήκει το Τμήμα μας, τρία Τμήματα έχουν αντιστοίχιση μεταξύ τους, κάτι που δεν είναι ακαδημαϊκά ορθό.

Β. Κατά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει αποδεκτές οι αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος για συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων. Θεωρούμε ότι η συνεχής και σοβαρή υπέρβαση αυτού του αριθμού θα οδηγήσει σε ποιοτική υποβάθμιση της εκπαίδευσης που το Τμήμα μας, με το συγκεκριμένο στελεχικό δυναμικό και υποδομές μπορεί να προσφέρει. Το ισχύον ποσοστό του 15% των επιτρεπόμενων μετεγγραφών επί του ήδη διογκωμένου αριθμού εισακτέων επιβαρύνει σοβαρά το πρόβλημα. Προτείνουμε τήρηση του αριθμού των εισακτέων που αιτείται το Τμήμα μας και μείωση των μετεγγραφών προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέλος, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης λόγω των αθρόων μετεγγραφών φοιτητών από Τμήματα με σημαντικά χαμηλότερη βάση εισαγωγής.

Η Συνέλευση του τμήματος διατυπώνει την ελπίδα   ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα εξετάσει και θα αξιολογήσει σωστά τόσο το θέμα των αντιστοιχιών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος με βάση τα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων, όσο και το θέμα του υπερβολικού αριθμού εισακτέων, αλλά και αυτό των μετεγγραφών».

Σχόλια (4)

 
Αθηνα
23 Σεπ 2019 13:19

Νωρις το θυμηθηκε,σε λιγο θα βγει η εγκυκλιος μετεγγραφων!!!!

 
Τακης
23 Σεπ 2019 14:17

Από τη στιγμή που έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα τι πρόβλημα υπάρχει; δεν είστε το μοναδικό ΑΕΙ στην Ελλάδα...

 
Μετεγγραφές 2019
23 Σεπ 2019 18:42

Αρχίζουν Οκτώβριο και αναμένεται μετακίνηση άνω των 12.000 φοιτητών, καθώς το 2018 έγιναν δεκτές 9.000 αιτήσεις και φέτος έχουν αυξηθεί οι αντιστοιχίες μεταξύ τμημάτων.

Αυτοί οι αριθμοί είναι απαράδεκτοι και τεκμηριώνουν τον προβληματικό σχεδιασμό του χάρτη των ΑΕΙ: τα περιφερειακά τμήματα χάνουν "ξαφνικά" πάνω από τους μισούς πρωτοετείς, ακριβώς επειδή οι δήλωσεις γίνονται με την προοπτική να μετακινηθούν σε κεντρικές σχολές.

Αυτή η "φθινοπωρινή" ανακατεύθυνση φοιτητών από την περιφέρεια προς τις μεγάλες πόλεις δεν μπορεί να είναι βιώσιμη για τα σύγχρονα ΑΕΙ - πρέπει να ληφθούν μέτρα και να αποφασιστεί ποια τμήματα πρέπει να καταργηθούν.

 
γεωπονία
23 Σεπ 2019 19:44

Αργά μεν, δίκιο όμως έχουν δε μιας και δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με όλα τα αντίστοιχα τμήματα. Παρόλο που (ορθά) έχουν αντιστοιχία με τα τμήματα επιστήμης φυτικής παραγωγής σε ΓΠΑ και Παν. Πατρών, έχουν και (λανθασμένα) αντιστοιχία με όλα τα τμήματα γεωπονίας (και προφανώς θυμήθηκαν να διαμαρτύρονται τώρα για τις αντιστοιχίες με τα άλλα τμήματα γεωπονίας στη Θεσσαλία, που θέλουν και πρέπει να διαφέρουν).

Το έταιρο τμήμα γεωπονίας στο Βόλο (γεωπονίας, ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος), τί δουλειά έχει στις αντιστοιχίες με τα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (αλήθεια, ποιος "σοφός" στο υπ. παιδείας το έκανε αυτό)? Το δεύτερο τμήμα, λοιπόν, δεν βγάζει γεωπόνους, αλλά ιχθυολόγους (άλλος επαγγελματικός κλάδος στο ΓΕΩΤΕΕ) και φυσικά δεν έχει καμία σχέση ακαδημαϊκώς με την επιστήμη φυτικής παραγωγής. Επίσης, το τρίτο τμήμα της Θεσσαλίας (γεωπονίας-αγροτεχνολογίας στη Λάρισα) δεν σχετίζεται με τη φυτική παραγωγή, αλλά περισσότερο με άλλα τμήματα γεωπονικών σπουδών (π.χ. αξιοποίησης φυσικών πόρων & γεωργικής μηχανικής ΓΠΑ, επιστήμης βιοσυστημάτων & γεωργικής μηχανικής Παν. Πατρών).

Επίσης, ποιος "σοφός" έβαλε αδιακρίτως αντιστοιχίες στα τμήματα γεωπονίας μεταξύ τους, όταν υφίστανται διάφορες "κατευθύνσεις" (φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής, αγροτικής οικονομίας, επιστήμη τροφίμων, κ.λπ.) σε κάθε τμήμα; Το αναμενόμενο θα ήταν αντιστοιχίες μόνο για τις κατευθύνσεις που υπάρχουν σε κάθε περίπτωση και όχι στις μη-υπάρχουσες και γενικόλογα. Και κατ' επέκταση, διαβλητότητα στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων...

Γενικά, περί γεωπονικών σπουδών, υπάρχουν και άλλα πολλά "περίεργα". Στο Αγροτικής Οικονομίας ΔΠΘ (ειδικότητες: φυτικής παραγωγής, αγρ. οικονομίας, επιστήμης τροφίμων) δίνει αντιστοιχία μόνο με το αγρ. οικονομίας ΓΠΑ και όχι με τα άλλα τμήματα, ως όφειλε. Ποιος έφτιαξε τμήματα επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων 4ετή, που δεν είναι αντίστοιχα με τα επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων 5ετή (και άρα τα 4ετή δεν θα εγγράφονται ως γεωπόνοι-τροφίμων στο ΓΕΩΤΕΕ και άρα δεν θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνων); Στο ΠαΔΑ, τα τμήματα μηχανικών της σχολής μηχανικών έφτιαξαν (καθυστερημένα) 5ετή προγράμματα σπουδών... Γιατί "ξέχασαν" τα δύο "γεωπονικά" τους (τα τρόφιμα και οίνου-αμπέλου-ποτών) να παραμένουν 4ετή (και να μην έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των άλλων, των 5ετών); Γιατί τα τμήματα "επιστήμης τροφίμων & διατροφής" (Αθήνα, Λήμνος, Καρδίτσα) δεν είναι αντίστοιχα ούτε με τα τμήματα επιστήμης τροφίμων, ούτε με τα διαιτολογία-διατροφολογίας, αλλά ούτε και μεταξύ τους (5ετή-4ετή?) και παραμένουν (το κάθε ένα) ανάδελφα! Τα τμήματα βιοτεχνολογίας (στο ΓΠΑ) δεν θεωρείται να είναι αντίστοιχο με το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας (ΔΙΠΑΕ-Δράμα) γεωπονικής σχολής (και αναμένεται του χρόνου -αν λειτουργήσει- τι θα γίνει με το γεωργικής βιοτεχνολογίας Παν. Πατρών)! Τμήματα στο ΓΠΑ (γεωπονικό πανεπιστήμιο) δεν παράγουν πλέον κάποια ειδικότητα γεωπόνων (άρα, έχουν άλλα επαγγελματικά δικαιώματα!), ενώ το τμήμα διοίκησης αγροτικών προϊόντων & τροφίμων δεν αποτελεί ειδικότητα των γεωπόνων-αγρ. οικονομίας, αλλά παράγει οικονομικούς (εγγραφή στο ΟΕΕ και όχι στο ΓΕΩΤΕΕ! άρα άλλα επαγγελματικά δικαιώματα), παρόλο που είναι 5ετές (χαρακτηριστικό των γεωπόνων)...

Όλα τα τμήματα δεν παράγουν σκέτα-νέτα "γεωπόνος", αλλά γεωπόνος δεδομένης ειδικότητας (πολλές προκηρύξεις ζητούν γεωπόνο δεδομένης ειδικότητας, δεν ξέρουν όλοι, όλα περί γεωπονίας: φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, αγρ. οικονομία, βιοτεχνολογία, τρόφιμα, βιοσυστήματα, φυσικοί πόροι, κ.λπ.).

Τριτοβάθμια παιδεία 2019 (όλα στο πόδι)!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.