ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αποχαιρετιστήρια επιστολή του πρώην Πρύτανη του Παν. Κρήτης προς τα μέλη της Κοινότητας του Ιδρύματος

Η πορεία της παρούσας Πρυτανείας, που ξεκίνησε το 2016, συνεχίζεται ομαλά από τους Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος και ο απολογισμός του έργου μας θα τεθεί στην κρίση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο τέλος της θητείας της τον Αύγουστο του 2020
Δημοσίευση: 24/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης σας ενημερώνω για την παραίτησή μου από τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η τιμητική επιλογή στο πρόσωπό μου από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων απαιτεί μια αυτονόητη, πλην όμως επιβεβλημένη διευκρίνιση.

Με την επιλογή αυτή τιμάται το Πανεπιστήμιο Κρήτης το κύρος του οποίου παραμένει όλα τα χρόνια σταθερά υψηλό.

Τιμάται το υψηλό αίσθημα καθήκοντος, η δέσμευση σε ένα κοινό όραμα αριστείας και η αποτελεσματικότητα των επιλογών και των πράξεων των πρυτανικών αρχών και όλων εσάς των συναδέλφων, που μας συνδράματε.

Είναι δε, για τους λόγους αυτούς, η πρώτη φορά που αποφασίζεται η τοποθέτηση ενός εν ενεργεία Πρύτανη στη Διοίκηση ενός άλλου Α.Ε.Ι. της Χώρας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πορεία της παρούσας Πρυτανείας, που ξεκίνησε το 2016, συνεχίζεται ομαλά από τους Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος και ο απολογισμός του έργου μας θα τεθεί στην κρίση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο τέλος της θητείας της τον Αύγουστο του 2020.

Μέχρι τότε, είμαι βέβαιος ότι η Πρυτανεία θα συνεχίσει αταλάντευτα το έργο της, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις και στις προσκλήσεις, που επιβάλλονται με ολοένα εντονότερους  ρυθμούς.

Μέχρι τον απολογισμό του έργου μας, όταν και θα ευχαριστήσω και αποχαιρετήσω καθέναν από εσάς προσωπικά, επιθυμώ να εκφράσω την πεποίθηση ότι η Πρυτανεία θα ολοκληρώσει το έργο που προγραμματίστηκε από την έναρξη της θητείας της και τις συλλογικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς το συμφέρον και υπέρ του κύρους του Ιδρύματός μας.

Παραμένω, όπως πάντα έπραττα, ενεργό μέλος του Ιδρύματος και αρωγός της κοινής μας προσπάθειας.

Οδυσσέας Ζώρας

Σχόλια (5)

 
ΑΕΙ Αττικής
25 Σεπ 2019 19:31

Οι ενδιάμεσες βαθμίδες μόνο τις διακρίσεις μεταξύ των ιδρυμάτων διαιωνίζουν. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: μόνο Πανεπιστήμια για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και ΙΕΚ για επαγγελματική κατάρτιση.

Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται στην Ελλάδα, ούτε το 1980 ούτε το 2000 ούτε φυσικά σήμερα, που προσφέρονται μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, άρα τα ανώτατα ιδρύματα έχουν να οργανώσουν επιπλέον δύο κύκλους εκπαίδευσης.

Γιατί η Αθήνα χρειάζεται να έχει θεματικά ΑΕΙ; Τότε θα έπρεπε να έχουν θεματικά ΑΕΙ και η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, ως τρίτες πόλεις. Πόσοι γνωρίζουν ότι στις αρχές του αιώνα υπήρχε ξεχωριστό Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης; Απλώς απορροφήθηκε από το ΑΠΘ σαν Πολυτεχνική Σχολή.

Ποιο είναι το σημαντικό επιχείρημα *κατά* της συνένωσης του (ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ) μαζί με τα μικρότερα (Πάντειο, Χαροκόπειο), σε ένα μεγάλο θεματικό ΑΕΙ, Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών Αττικής; Ομοίως, το ΕΜΠ με την ΑΣΠΑΙΤΕ, το ΓΠΑ και τα τμήματα Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά και ΤΕΙ Αθηνών, ενώ το ΕΚΠΑ μπορεί να απορροφήσει τις υπόλοιπες σχολές των ΤΕΙ στην Αττική αντί να εξαπλώνεται στα Ψαχνά Ευβοίας...

Είναι βιώσιμο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τμήματα σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο, Τρίπολη και Κόρινθο; Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σχολές απλωμένες σε νησιά;

Δημιουργήθηκαν 15 ΤΕΙ, μερικά έγιναν πανεπιστήμια και ακόμα οι απόφοιτοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα, βλέπε συζήτηση για αποφοίτους και φοιτητές του ΠΑΔΑ

https://www.esos.gr/arthra/64313/klimakio-ton-thesmon-perase-tin-pyli-ti...

Ήταν όλα τα παραπάνω μέρος του εμπνευσμένου σχεδίου της "θεματικής" -και θεαματικής- ανάπτυξης των ελληνικών ΑΕΙ;

Με το να περιμένουν όλοι κάπου αλλού να γίνει η αρχή, φτάσαμε στο 2013 και στο 2018 και είμαστε στο 2020 και πάλι τίποτα δεν έχει γίνει - μόνο τα τμήματα ΤΕΙ που εντάχθηκαν στα πανεπιστημιακά και πάλι παρουσιάζονται προβλήματα μεταξύ των τμημάτων

https://www.esos.gr/arthra/64272/antitheto-tmima-geoponias-toy-pan-thess...

 
Οι συγχωνεύσεις πρέπει να γίνουν ομαδικά
25 Σεπ 2019 11:46

Δεν μπορεί να γίνει μόνο πχ για την Κρήτη. Η πρωτεύουσα χρειάζεται να έχει θεματικά ΑΕΙ όπως το ΟΠΑ και το Πάντειο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να μεγεθυνθούν κάπως. Το Πάντειο πχ πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον άλλα 6-7 τμήματα τα οποία θα μπορούσε να αποκτήσει λχ με μια απορρόφηση του όμορου Χαροκόπειου αλλά και ίδρυση μερικών ακόμα δικών του τμημάτων (3-4 τουλάχιστον). Το ίδιο με το Πειραιά που θα μπορούσε να συνενωθεί με το ΟΠΑ λόγω συναφούς θεματικότητας.

Όσον αφορά τον τεχνολογικό τομέα, τα πρώην τμηματα ΤΕΙ αντιμετωπίζονται από τους υποψηφίους ακόμα ως ΤΕΙ κι αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει, ενώ μόνος τρόπος να εξομοιωθούν πτυχία ΤΕΙ με τα καινούργια τμήματα θα ήταν η ένταξη των τελευταίων σε έναν τεχνολογικό τομέα, μια ενδιάμεση βαθμίδα μεταξύ ΠΕ και ΤΕ.

 
ΑΕΙ Κρήτης
25 Σεπ 2019 10:56

Δηλαδή, στα παιδιά που φέτος ξεκινούν στο Γυμνάσιο, τι θα τους πούμε το 2024; Να περιμένουν άλλα 5-6 χρόνια, όλο το χρονικό διάστημα των σπουδών του, να συμμαζέψουμε το χάος των ΑΕΙ του 1980-2010;

Τα προφανή πρέπει να γίνονται ΑΜΕΣΑ.

Τι περιμένουμε, είναι οφθαλμοφανές ότι δεν χωρά τρια ξεχωριστά ΑΕΙ η κάθε γεωγραφική περιοχή - ομοίως, Παν. Πατρών και Παν. Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας έπρεπε να ενωθεί με το ΔΠΘ, και στις κεντρικές πόλεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ακαδημαϊκοί.

@ AEI Κρήτης

Με το να κοιτάμε συνέχεια πίσω, αντιστοιχίες ΤΕΙ και πανεπιστημίων και τακτοποίηση αποφοίτων του 1990-2015, στερούμε πολυτιμες ευκαιρίες από τη νέα γενιά.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2010 δεν πρέπει να πληρώσουν στα χρόνια τους τις δικές μας αποφάσεις.

 
@AEI Κρήτης
24 Σεπ 2019 21:52

Πιστεύω ότι πιθανά να γίνει, απλά ίσως γίνει μαζί με κι άλλες συγχωνεύσεις που χρειάζονται. Προφανώς χρειάζεται χρόνος και ίσως γίνει προς το τέλος σε 2-3 χρόνια. Πρέπει να γίνει και τεχνολογικός τομέας σε κάθε ΑΕΙ που περιλαμβάνει συναφή τμήματα για να γίνει εξίσωση πτυχίων για τους αποφοίτους.

 
ΑΕΙ Κρήτης
24 Σεπ 2019 19:25

Έπρεπε να είχε προχωρήσει η ενοποίηση του Πανεπιστήμιου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε πρώτη φάση, και κατόπιν η απορρόφηση των σχολών του ΤΕΙ Κρήτης. Κρίμα, άλλη μια χαμένη ευκαιρία αυτή τη δεκαετία, πρώτα το 2013 και τώρα το 2018-2019, να μπει μια τάξη στον κατακερματισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.