Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιτροπή για την αντιστοίχιση των πτυχίων των ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά με του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ο Πρύτανης Π. Καλδής είχε δεσμευτεί ότι θα ταχθεί υπέρ τις αντιστοίχισης των πτυχίων των δύο ΤΕΙ με τα πτυχία του ΠΑΔΑ
Δημοσίευση: 24/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιτροπή προκειμένου να υποβάλει εισήγηση για τη διαδικασία αντιστοίχισης των πτυχίων των αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ με τους τίτλους σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συγκρότησε ο Πρύτανης του Ιδρύματος Παναγιώτης Καλδής.

Ο κ. Καλδής είχε δεσμευτεί ως υποψήφιος Πρύτανης ότι θα ταχθεί υπέρ τις αντιστοίχισης των πτυχίων των δύο ΤΕΙ με τα πτυχία του ΠΑΔΑ, διότι όπως είχε πει χαρακτηριστικά πρόκειται για “ηθική υποχρέωση” απέναντι στους υποψηφίους.

Η Επιτροπή η οποία θα πρέπει  να καταθέσει στον Πρύτανη του ΠΑΔΑ την πρότασή της μέχρι και την 31η Οκτωβρίου , αποτελείται από τους:

Ιωαννίδη Γεώργιο, Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Κοσμήτορα Σχολής Μηχανικών, ως Πρόεδρο

Σπυριδάκο Αθανάσιο, Καθηγητή Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοσμήτορα Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών ως Πρόεδρο

Πρέσσα Χαράλαμπο, Καθηγητή Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

Γώγου Λήδα, Καθηγήτρια Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας

Τσάκνη Ιωάννη, Καθηγητή Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Τροφίμων

Πάβη Ελπίδα, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας

Πολίτη Βίκτωρα, Απόφοιτο του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Εκπρόσωπο του Συλλόγου Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας & Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

Λαλαδάκη Ιωάννη, Απόφοιτο του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Δ.Μ.Υ.Π.) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Εκπρόσωπο του Συλλόγου Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας & Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

Σχόλια (72)

 
Σμινθεύς
24 Σεπ 2019 22:06

Αντίο Πολυτεχνική Σχολή. Αν γίνει αυτό, τότε το πενταετές δίπλωμα ΠΑΔΑ δεν θα αξίζει τίποτα απολύτως. Οι απόφοιτοι του θα συνεχίσουν να κουβαλάνε την ρετσινιά των ΚΑΤΕΕ και των ΤΕΙ απλά επειδή οι απόφοιτοι δεν μπορούν να δώσουν 5 μαθήματα .

Δηλαδή εγω είμαι ηλίθιος που επέλεξα τον πενταετή κύκλο ΠΑΔΑ και θα δώσω 61 μαθήματα. Έπρεπε να επιλέξω πτυχίο ΤΕΙ, να δώσω 40 μαθήματα χαλαρά και να πάρω απευθείας ισοτίμηση με το που βγώ απο το αμφιθέατρο της ορκομωσίας. Έλεος.

 
@
24 Σεπ 2019 22:19

Τα υπόλοιπα πρώην ΤΕΙ τι θα κάνουν άραγε;
Αν κάποιος χρειαστεί κάποιο χαρτί από το ΤΕΙ του που απευθύνεται άραγε ;

 
@Σμινθεύς
24 Σεπ 2019 22:26

Ότι δώσετε εσείς, ενδεχομένως θα δώσουν και οι απόφοιτοι, ως διαφορά μαθημάτων! Τα συντεχνιακά συμπεράσματα να λείπουν!

 
Σταύρος
24 Σεπ 2019 22:32

@σμινθευς
63 μαθήματα αγαπητέ σε 3,5 χρόνια. Το πρόγραμμα ήταν υπερπλήρες. Πριν ξαναμιλήσεις ρώτα τους καθηγητές σου.

 
Κωνσταντίνος Δ.
24 Σεπ 2019 22:32

Συγχαρητήρια στον κύριο Καλδή για την δίκαιη πρωτοβουλία του. Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα φέρουν 4ετές πτυχίο bachelor 240ects, επιπέδου 6 του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, όπως ακριβώς και τα πανεπιστημιακά πτυχία. Με την μετεξέλιξη των ΑΕΙ ΤΤ σε ΑΕΙ ΠΤ, η αντίστοιχη μετονομασία και των πτυχίων των αποφοίτων δεν είναι παρά ευνόητη.

 
Χρηστος Πανουσοπουλος
24 Σεπ 2019 22:33

Εξαιρετική δουλεια , μπράβο στα παιδια. Ενα ιδρυμα δεν ξεχνάει ποτε τα παιδιά του που το κάνανε αυτο που ειναι

 
@Σμινθευς
24 Σεπ 2019 22:36

Ποιος σου ειπε οτι οι αποφοιτοι δεν θα δώσουν τα μαθηματα που δεν υπαρχουν αντιστοιχίες για το 5ετες πρόγραμμα. Λες ανακρίβειες. Μπες να διαβάσεις τις θεσεις του Συλλόγου και μετα σχολίασε.

 
@Σμινθεύς
24 Σεπ 2019 22:37

Εσύ αυτό κατάλαβες ότι θα γίνει; Προφανώς και θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια μαθήματα, γιατί και εγώ απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας είμαι. Αλλά είναι λάθος ηθικά και νομικά όλο αυτό που έχει γίνει με τους αποφοίτους. Είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ο καθένας κοιτάει την πάρτη του. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα όμως. Ειδικά εσύ που είσαι φοιτητής στο ΠΑΔΑ και ξέρεις θα έπρεπε να είσαι υπέρ μας...

 
Νικόλαος Μ
24 Σεπ 2019 22:40

Φίλε Σμινθεύς, νομίζω ότι οι πολυτεχνικές σχολές δίνουν MEng ενώ οι τετραετής BSc. Δεν είμαι σίγουρος για αυτό βέβαια μιας και ήμουν χρόνια στο εξωτερικό.. πάντως κάπως έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Αγγλία (απλά με 3 χρόνια BSc και τέσσερα χρόνια MEng). Νομίζω αυτό θα ήταν μια λογική λύση.

 
Μιχάλης
24 Σεπ 2019 22:43

Σμινθεύς,
Συγχαρητήρια για την επιλογή σου! Η Επιτροπή που συστάθηκε καλείται να αντιμετωπίσει ένα απ' τα πιο ακανθώδη ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Δεν σχετίζεται με τις σπουδές σου.

Κατά τ' άλλα, η συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής αποτελεί ενα σημαντικό βήμα για την αρχή συγκροτημένης, θεσμικής πίεσης προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Μπράβο στον Σύλλογο των Αποφοίτων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ & ΑΕΙ ΤΤ ΠΕΙΡΑΙΑ.

 
ΣΤΕΦ Καζάνης-Χαλκίδας
24 Σεπ 2019 23:15

Εδώ ξεκινάτε τις ισοτιμήσεις.Την αδικία και την ακατανόητη κατάργηση των ΣΤΕΦ Κοζάνης -Χαλκίδας από τον συνταξιούχο αλλά λαλίστατο Γαβρόγλου θα την αποκαταστήσει η Κεραμέως;

 
Teipirele
24 Σεπ 2019 23:41

Η διαδικασία αντιστοίχησης των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ θα έχει προφανώς εξετάσεις σε επιπλέον μαθήματα.
Νομίζω είναι δίκαιο και αναγκαία για να κλείσει οριστικά αυτή η τριτοκοσμική διαφοροποίηση των βαθμίδων των μηχανικών στην Ελλάδα.

 
ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ
24 Σεπ 2019 23:44

Αυτόματη ισοτίμηση - αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ με του ΠΑΔΑ

Δέκα μήνες έχουν περάσει από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με το πτυχίο των αποφοίτων να βρίσκεται χωρίς αντίκρισμα, καθώς τα συγχωνευμένα ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα, από τα οποία προέρχονται, είναι αφανισμένα από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας περί διαδικασίας ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων, καμία νομοθετική ρύθμιση ως τώρα δεν έχει υπάρξει.

Επειδή, τα πτυχία μας ως αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ είναι 4ετή, έχουν τις ίδιες πιστωτικές μονάδες (240 ECTS) και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα πτυχία των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Επίπεδο 6).

Επειδή, ΠΑΝΤΑ κατά το παρελθόν προβλεπόταν διαδικασία ισοτίμησης πτυχίων σε περιπτώσεις μετεξέλιξης- πανεπιστημιοποίησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως π.χ.:

1) με το Ν. 1865/1989, με τον οποίο προβλέφθηκε η διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων ΚΑΤΕΕ με τα πτυχία ΤΕΙ,

2) η περίπτωση της ΑΣΟΕΕ (Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών), Γεωπονικής, Παντείου, ΑΒΣΠ (Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς), για τις οποίες το Π.Δ. 377/1989 ισοτίμησε τα πτυχία των αποφοίτων τους με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Γεωπονικού, Παντείου και Πειραιά αντίστοιχα.

Επειδή, η απουσία διαδικασίας ισοτίμησης- αντιστοίχισης των πτυχίων μας με πτυχία του ΠΑΔΑ, δημιουργεί απόφοιτους δύο ταχυτήτων, προσβάλλει το κύρος των πτυχίων μας και υπονομεύει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Επειδή, η κατάργηση των δύο Ιδρυμάτων άνευ διαδικασίας ισοτίμησης πτυχίων αφήνει τους αποφοίτους εκτεθειμένους στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας.

Επειδή, τα ΤΕΙ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με τους διαδοχικούς νόμους 2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011, καθώς και τον νόμο 4485/2017, σύμφωνα με τον οποίο εξομοιώθηκαν με τα Πανεπιστήμια ως προς τον σκοπό και τον ρόλο τους.

Επειδή, τα ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ πήραν το χρίσμα της πανεπιστημιοποίησης βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων αναγνώρισης και διάκρισης, ανάμεσα στα οποία ήταν οι άριστες εξωτερικές αξιολογήσεις που λάμβαναν ανά διαδοχικά έτη και η υψηλή συνεισφορά των αποφοίτων τους στον επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα της χώρας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την πλήρη και ως προς όλες τις συνέπειες αυτόματη ισοτίμηση- αντιστοίχιση των πτυχίων των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία, ως φυσικό επακόλουθο έπειτα από τη μετατροπή των δύο ΑΕΙ σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το παραπάνω όπως γίνει με νομοθετική ρύθμιση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει κατατακτήριες εξετάσεις και άλλου είδους ποσοστιαίους περιορισμούς.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ!

 
ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ
24 Σεπ 2019 23:47

Στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις μετεξέλιξης ή πανεπιστημιοποίησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πραγματοποιήθηκε ισοτίμηση και αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα νέα πανεπιστημιακά, όπως λ.χ.: 1. με το Ν. 1865/1989, προβλέφθηκε η διαδικασίας μετατροπής των πτυχίων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. σε Τ.Ε.Ι.. 2. η περίπτωση της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών), Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής, Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Α.Β.Σ.Π. (Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς), για τις οποίες το π.δ. 377/1989 προέβλεψε την ισοτίμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων τους αντιστοίχως με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. 3. καθώς και η περίπτωση των Εθνικών Ακαδημιών Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ) που λειτουργούσαν ως Ανώτερες Σχολές εποπτευόμενες από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις οποίες προβλέφθηκε διαδικασία ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), δυνάμει της υπ’ αριθ. Β1/421/1986 (ΦΕΚ 344 Β’) που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1674/1986. Για ποιον λόγο οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., αν και απόφοιτοι αναγνωρισμένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (τόσο διά νόμου και επισήμων εθνικών δηλώσεων όσο και διά των διεθνών ακαδημαϊκών προτύπων, κατηγοριοποιήσεων και ορισμών), αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το Ελληνικό Κράτος σε σχέση με ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος και δη όταν πρόκειται για απολύτως ισότιμα ιδρύματα, ίσης διάρκειας και ίδιου επιπέδου με το νεοϊδρυθέν .

Επειδή σύμφωνα με τις παρ. 5 και 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος «5. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει. 7. Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές». Η διάκριση της ανώτατης από την ανώτερη εκπαίδευση στην Ελλάδα επιβάλλεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά. Διά των ανωτέρω διατάξεων, ο νομοθέτης, στον θεμελιώδη νόμο του κράτους ο οποίος είναι το Σύνταγμα, θέτει ένα τυπικό και ένα ουσιαστικό κριτήριο της εν λόγω διάκρισης. Το τυπικό κριτήριο είναι ότι οι σπουδές ανώτερης εκπαίδευσης έχουν έως τριετή διάρκεια, ενώ το ουσιαστικό ότι ως ανώτερη νοείται μόνο η επαγγελματική ή άλλη εκπαίδευση. Επιπλέον, στο Σύνταγμα δεν κατοχυρώνεται και δεν τυποποιείται ως αυτοτελή έννοια του δικαίου της εκπαίδευσης η κατηγορία «Πανεπιστήμια», παρά μόνο η κατηγορία «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έννοια κατοχυρώνεται και τυποποιείται ως αυτοτελής συνταγματική, διότι σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο του Συντάγματος η «ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» (παρ. 5) και των οποίων οι καθηγητές «είναι δημόσιοι λειτουργοί» (παρ. 6). Η έννοια αυτή αντιδιαστέλλεται πλήρως προς την ανώτερη εκπαίδευση, η οποία τυποποιείται στην παρ. 7 του ίδιου άρθρου διότι αυτή είναι η «επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση» η οποία παρέχεται «από σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια». Συγχρόνως όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τον χαρακτηρισμό ιδρυμάτων του παρελθόντος ως «σχολές ανώτατης εκπαίδευσης» τα οποία ενώ ανήκαν αναμφίβολα στην ανώτατη εκπαίδευση δεν χαρακτηρίζονταν και, κατά νομική ακριβολογία, δεν ήταν πανεπιστήμια. Τέτοια ιδρύματα, που διακρίνονταν από τα πανεπιστήμια, ήταν για παράδειγμα η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, η Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ακόμη και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παρ’ όλα αυτά όμως, μέσω του Συντάγματος του 1975, τα ιδρύματα αυτά είτε μετετράπησαν σε πανεπιστήμια (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) είτε εξομοιώθηκαν πλήρως με πανεπιστήμια (Πολυτεχνεία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) και ανήκουν πλέον στον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. (Χρυσόγονος 2015, Γνωμοδότηση προς το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).".

Αιτούμαστε: I. Ο Πρωθυπουργός της χώρας ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπως μεριμνήσει ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της κατοχύρωσης της πλήρους και ως προς όλες τις συνέπειες ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. με τα πτυχία ΠΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. ΙΙ. Ο κ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως: 1. Μεριμνήσει με νομοθετική πρωτοβουλία και ρύθμιση να κατοχυρωθεί η πλήρης και ως προς κάθε συνέπεια αυτόματη ισοτίμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι Πειραιά Τ.Τ. με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία, ως φυσικό επακόλουθο έπειτα από την διαπιστωτικού χαρακτήρα μετατροπή τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και σε καμία περίπτωση να μην περιλαμβάνοται σε αυτήν διαδικασίες κατατακτήριων εξετάσεων ή άλλων ποσοστιαίων περιορισμών, 2. Δεχτεί τη συμμετοχή εκπροσώπων μας σε οποιαδήποτε μελλοντική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία, ΙΙΙ. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως: 1. Φέρουν την παρούσα αίτηση προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΠΑ. .Α., 2. εχτούν, κατά την συζήτηση της παρούσας αίτησης στην συνεδρίαση της Συγκλήτου, να παραστούν εκπρόσωποί μας ώστε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και να επιχειρηματολογήσουμε αναλόγως. 3) Γίνει η παρούσα αίτηση δεκτή από την Σύγκλητο, λαμβάνοντας απόφαση υπέρ της αποστολής αιτήματος στον κ. Γαβρόγλου με σκοπό την άμεση επίλυση του ζητήματος της πλήρους και ως προς όλες τις συνέπειες αυτόματης ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία, ως φυσικό επακόλουθο έπειτα από την μετατροπή τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με νομοθετική ρύθμιση και σε καμία περίπτωση σε αυτή να μην περιλαμβάνεται ως λύση το μέτρο των κατατακτήριων εξετάσεων και άλλου είδους ποσοτικοί περιορισμοί. IV. Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως εκδώσει επίσημο ανακοινωθέν εκφράζοντας τις απόψεις του επί του παρόντος ζητήματος.

 
Σμινθεύς
24 Σεπ 2019 23:54

Φυσικά και είμαι υπέρ της αντιστοίχησης των πτυχίων Α.Ε.Ι Τ.Τ με του ΠΑΔΑ. Ειδικά οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού θα έπρεπε να μπουν χωρίς καν εξετάσεις.

Αλλά πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή, και να γίνουν εξετάσεις για να ξεχωρίσουν όσοι το θέλουν πραγματικά, και είναι παραγωγικοί απο αυτόυς που το θέλουν για να το κορνιζάρουν. Αν αντιστοιχηθούν ΟΛΑ τα πτυχια των ΤΕΙ με το ΠΑΔΑ, τότε θα συμβεί αυτό που συνέβη και με τα ΚΑΤΕΕ. Ποσο καλά πήγε αυτο; Πόσο πρόθυμοι ήταν να δώσουν σε "αποφοίτους σχολών εργοδηγων (εν ετη 1998, αν ειναι δυνατόν)" επαγγελματικά δικαιώματα; Πόσες φορές σας κοπάναγαν το Τ.Ε λέγοντας σας οτι τα ΤΕΙ δεν ήταν σαν τα Πανεπιστήμια;

Εγώ με αυτή την σκέψη θέτω το ερώτημα, και όχι για κάποιους συντεχνιακούς λόγους, οπως αναφέρθηκε παραπάνω.

 
Χριστίνα
25 Σεπ 2019 00:11

Συγχαρητήρια! Είναι αυτονόητο να γίνει η ισοτίμηση των πτυχίων, δεν υπολείπεται σε τίποτα ο κύκλος σπουδών! Είναι ηθική υποχρέωση να υλοποιηθεί ομαλά το όλο θέμα!

 
Χριστίνα
25 Σεπ 2019 00:11

Συγχαρητήρια! Είναι αυτονόητο να γίνει η ισοτίμηση των πτυχίων, δεν υπολείπεται σε τίποτα ο κύκλος σπουδών! Είναι ηθική υποχρέωση να υλοποιηθεί ομαλά το όλο θέμα!

 
Αργύρης Π.
25 Σεπ 2019 00:11

@Σμινθεύς
Αγαπητέ συμφοιτητή δεν χρειάζεται να εκνευρίζεσαι. Και εγώ φοιτητης της σχολής μηχανικων είμαι και μάλιστα στο έκτο πλέον έτος σπουδών καθώς επέλεξα να ακολουθήσω το νέο προγράμματα σπουδών. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι για να γίνει το οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση, τόσο το μάστερ της σχολής μηχανικων και ίσως η αντιστοίχιση με πολυτεχνική σχολή θέλουν πολιτική βούληση. Η παραπάνω επιτροπή δεν έχει οριστεί νομικά από κάποιον υπουργό ή βάση ΝΟΜΟΥ απλά ο πρύτανης έχει ζητήσει από τα παραπάνω μέλη να μαζευτούν και να συζητήσουν - αποφανθούν για το πως θα γίνει η αντιστοίχιση. Νομίζω ότι είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση καθώς ο πρύτανης θα έχει ένα πόρισμα στα χέρια του και θα πετάξει το μπαλάκι στη κυβέρνηση, γιατί ούτε εγώ θα ήθελα ανα πάσα ώρα και στιγμή ένα οργισμένο πλήθος να έρθει στο γραφείο μου και να κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα. Πάντως ότι και να γίνει οι απόφοιτοι αποτελούν μέρος του προβλήματος των καθηγητών και της διοίκησης του ιδρύματος και όχι των φοιτητών, σαν φοιτητές το μόνο που μας αφορά είναι να τελειώσουμε τη σχολή. Κλεινωντας θέλω να τονίσω το εξής ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτείνει μια λύση εξέτασης μαθημάτων που τότε οι απόφοιτοι ήταν δυσαρεστημένοι αλλά ήταν μια καλη λύση η νέα κυβέρνηση όχι μόνο δεν την έλαβε υπόψιν αλλά ποτέ δεν την ανέφερε, αν πραγματικά ήθελε να λύσει το πρόβλημα θα το έκανε.

 
Aντιστοίχηση των 4 ετών πρώην ΤΕΙ με τα νέα 4 ετή πανεπιστημ
25 Σεπ 2019 07:20

Πλήρης αντιστοίχηση των 4 ετών πρώην ΤΕΙ με τα νέα Πανεπιστημιακά 4 ετή και στα πρώην ΤΕΙ που γίνανε πενταετή να δώσουνε την δυνατότητα στους αποφοίτους να ''δώσουν'' τα extra μαθήματα και μετά την επιτυχή παρακολούθηση αυτών να πάρουν το νέο πτυχίο.

 
Υποχρέωση της πολιτείας να αντιστοιχήσει όλα τα πρώην ΤΕΙ
25 Σεπ 2019 07:22

Η πολιτεία να φροντίσει και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας να δοθούν παρόμοιες δυνατότητες αντιστοίχησης.

 
Απόφοιτοι Αλεξάνδρειου ΤΕΙ
25 Σεπ 2019 07:23

Με τους υπόλοιπους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ;
Θα αναφερθεί κάτι;

 
ΤΕΙ και συνθήκη Bologna
25 Σεπ 2019 07:25

Η πολιτεία όφειλε εδώ και χρόνια να προβεί σε τέτοια κίνηση.
Ήδη μετα την ανωτατοποίηση το 2001.
Μπράβο στον Σύλλογο.
Πρέπει όμως να συσταθούν και άλλες επιτροπές στα υπόλοιπα πανεπιστήμια για την αντιστοίχηση των υπολοίπων αποφοίτων πρώην ΤΕΙ της χώρας μας.

 
Αναμένουμε αντιστοίχηση σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας
25 Σεπ 2019 08:14

Είναι υποχρέωση της πολιτείας όπως αναφέρθηκε και παραπάνω να πράξει το αυτονόητο. Να προσθέσω οτι στα 5 ετή πανεπιστημιοποιημένα πρώην ΤΕΙ να δοθούν δυνατότητες εξέτασης στο 9ο και 10ο εξάμηνο για να πανεπιστημιοποιήσουν το πτυχίο

 
Γιάννης
25 Σεπ 2019 08:15

Άντε να δούμε...Ελπίζω μόνο να μην καταλήξουμε στο τίποτα ή σε εμφυλίους (όπως συνήθως γίνεται με τις επιτροπές).

@Απόφοιτοι Αλεξάνδρειου ΤΕΙ
Συνάδελφε, έτσι και ξεκινήσει η διαδικασία από το ΠΑΔΑ και ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε θα είναι θέμα χρόνου και για εσάς...

 
Μ.Π
25 Σεπ 2019 08:37

Αγαπητοί φοιτητές του ΠΑΔΑ. Περιμένετε πρώτα να δείτε τις προθέσεις του ΤΕΕ για τα τις νέες σχολές που προέκυψαν και μετά κάνετε σκέψεις για πολυτεχνικές σχολές. Για την ώρα είναι μόνο υπό έγκριση κάποια 5-ετη προγράμματα σπουδών.Υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα θέματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια, όπως η ύπαρξη δυο πολυτεχνικών σχολών στην ίδια πόλη και δεν εννοώ μόνο την Αθήνα και το ΠΑΔΑ.

 
@ΣΤΕΦ Κοζάνης-Χαλκίδας
25 Σεπ 2019 09:00

Κατατέθηκε επερώτηση από τους Βελόπουλο- Χήτα στην Βουλή.Θα δούμε τι θα απαντήσει η κ.Κεραμέως.

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ
25 Σεπ 2019 09:13

Το ΠΑΔΑ και ο κύριος Πρύτανης πολύ σωστά δημιούργησαν την επιτροπή αυτή διότι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαδικασίες αντιστοίχισης για τους εν ενεργεία (πρώϊν ΤΕΙ )φοιτητές ενώ οι οι πτυχιούχοι όχι. Η συγκεκριμένη παράλειψη είναι αντίθετη με την βασική αρχή περί ισοτιμίας και ίσων ευκαιριών.
Συγχαρητήρια στον Πρύτανη και στον σύλλογο αποφοίτων και ελπίζουμε η προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά σύντομα και με ουσιαστικό τρόπο.

 
Αρθούρος
25 Σεπ 2019 09:23

Προς Αυτόματη ισοτίμηση: Αναφέρονται κάποιες ανακρίβειες,όσο αφορά την εσωτερική ιστορία γιά αντίστοιχες περιπτώσεις.Οι ανωτατοποιήσεις της ΠΑΣΠΕ, της ΑΣΟΕΕ,της ΑΒΣΠ,της ΑΒΣΘ,της Χαροκοπείου δε μοιάζουν με τις υπόλοιπες γιατί μεσολάβησε ο νόμος 1268/82 όπου ό,τι είχε να γίνει, έγινε, καθώς τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν σ'αυτές,υπέστησαν όλες τις μετατροπές που αναφέρεστε.Έτσι,οι ήδη φοιτητές,εγγράφτηκαν στα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν ανεξέλεγκτα και παρακολούθησαν το νέο πρόγραμμα μαθημάτων. Αυτά ήδη από το 1984-85.Φυσικά και ισοτιμήθηκαν τα πτυχία των φοιτητών των προηγούμενων ετών.Δεν υπήρχε όμως διαφορά στη διάρκεια σπουδών παλιών και νέων το 1989-90.Μιλούμε πάντα γιά τετραετείς σχολές.
Η ανωτατοποίηση που αναφέρεστε το 1989-90,δεν αφορά σε κάποια εσωτερική αλλαγή.Αυτή,είχε ήδη γίνει.Απλά,άλλαξε ο τίτλος της κάθε Ανώτατης Σχολής σε Πανεπιστήμιο.Εξάλλου,την ίδια περίοδο,η Ανώτατη Γεωπονική Σχολή έγινε Γεωργικό Πανεπιστήμιο.Πανεπιστήμια με μόνο μία σχολή εξάλλου,υπάρχουν από παλιά.Είναι το ΕΜΠ,η ΑΣΚΤ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.Αμφισβητείτε,ότι υπάρχει ισοτιμία πτυχίων,μεταξύ της οποιασδήποτε αλλαγής ονόματός τους μέσα στην ιστορία;Εκείνο που θέλετε να πείτε,είναι γιά τις αρχές του 20ού αιώνα,όταν οι τετραετείς σχολές του ΕΜΠ,έγιναν πενταετείς. Αν θέλετε,μας προσκομίζετε ιστορικά στοιχεία από τότε.Θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Εκείνη όμως η ιστορία μετατροπών,συγχωνεύσεων και ισοτιμήσεων που παρουσιάζει πραγματική αντιστοιχία με τη δική σας,είναι εκείνη των ΕΑΣΑ,των Παιδαγωγικών Ακαδημιών,των Σχολών Νηπιαγωγών,των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των ΚΑΤΕΕ. Εκεί,το τότε κράτος,πήρε γενναίες αποφάσεις και ισοτίμησε πτυχία κατώτερων όχι μόνο σε διάρκεια σπουδών,αλλά και σε ποιότητα και επίπεδο φοιτητών και καθηγητών.Οι διετείς τότε σχολές, μετατράπηκαν σε τετραετείς,όχι όμως χωρίς μετεκπαίδευση,με υποχρεωτική φοίτηση γιά τα νέα μαθήματα.Ούτε εδώ,δεν υπήρξε το αυτόματο που λέτε όλοι σας.Οπότε,ναι στην αντιστοίχιση,όχι στην αυτόματη διαδικασία.

 
dimi
25 Σεπ 2019 09:27

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι τότε οι απόφοιτοι των διαφόρων τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά θα πρέπει να δώσουν τα έξτρα μαθήματα που προέκυψαν από την αλλαγή του προγράμματος σπουδών. Όπως έγινε και με τους φοιτητές που βρίσκονται ήδη μέσα σε αυτές τις σχολές. Τα μαθήματα λοιπόν αυτά στον αριθμό τους κυμαίνονται από 10-15. Αυτόματη ισοτίμηση θα ήταν άδικο για εμάς που ''φορτωθήκαμε'' έξτρα δύο χρόνια σπουδών. Τότε όλες οι πλευρές θα ήταν ευχαριστημένες χωρίς να δημιουργείται έχθρα μεταξύ των απόφοιτων και εμάς ώστε μαζί να ανεβάσουμε το επίπεδο αυτού του νέου πανεπιστημίου.

 
Αρθούρος
25 Σεπ 2019 09:59

Προς Αντιστοίχιση των 4 ετών πρώην ΤΕΙ με τα νέα 4ετή Πανεπιστημιακά: α)Είναι πολύ εύκολο να αντιστοιχιστούν τμήματα όλων των υπόλοιπων σχολών,εκτός των Σχολών Τεχνολογίας και Γεωπονικής ΤΕΙ,γιατί και η διάρκεια σπουδών τους είναι ίδια και τα προγράμματα σπουδών δεν άλλαξαν σημαντικά.Αλλά αυτό πρέπει να αφορά τους απόφοιτους από το 2001 και μετά,γιατί από τότε έγιναν πανεπιστήμια τα ΤΕΙ.
β)Από εκεί και πέρα,απαντώ και σε κείνους που λένε ότι η αντιστοίχιση πρέπει να γίνει με τα πτυχία του ΠΑΔΑ. Πρώτ' απ' όλα,η οποιαδήποτε αντιστοίχιση, πρέπει και πάλι ν'αφορά τους πτυχιούχους από το 2001 και μετά και όχι όλους,γιά τους λόγους που εκτέθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.Έπειτα, σε καμία περίπτωση,η οποιαδήποτε αντιστοίχιση,δεν πρέπει να αφορά το ΠΑΔΑ,το ΕΛΜΕΠΑ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο,γιατί οι Σχολές Μηχανικών και Γεωπόνων τους απόχτησαν πλέον πενταετή διάρκεια σπουδών και νέα προγράμματα σπουδών.Άρα δεν μπορούν να ισοτιμηθούν τα παλιά τετραετή πτυχία των ΤΕΙ.Πόσο μάλλον εκείνα που είναι πριν από το 2001.
Άρα λοιπόν,μάλλον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χρησιμοποίηση των 6 τμημάτων Τεχνολογικής Ανώτατης Εκπαίδευσης που έμειναν,χωρίς μεγάλη μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών τους. Αυτά είναι τα 3 τμήματα Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ και τα τρία πανομοιότυπα τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα.Με αυτά μάλλον θα κάνει την οποιαδήποτε ισοτίμηση των παλιών πτυχίων.Απομένει όμως η Σχολή των Γεωπόνων.Δυστυχώς,εκείνοι θα μείνουν απέξω.Και όσοι,κάνουν αίτηση,θα πρέπει να δώσουν τα μαθήματα των νέων προγραμμάτων σπουδών,που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν το εξάμηνο.
γ)Δεν ισχύουν τα ίδια,γιά τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών, οποιασδήποτε σχολής πρώην ΤΕΙ:Γεωπόνων,Μηχανικών,ΣΔΟ κλπ.Τα πτυχία τους πρέπει να ισοτιμηθούν αυτόματα,χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους τους.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.