Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ίδρυση Πανεπιστημίου Τουρισμού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας

"Αναβάθμιση των ΑΣΤΕ με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο"
Δημοσίευση: 25/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέο νόμο πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά, προανήγγειλε ο υφυπουργός Τουρισμού,   Μάνος Κόνσολας,  μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης,  στην Πάτρα α.

Ειδικότερα , όπως  είπε ο υφυπουργός Τουρισμού, ο  νέος νόμος-πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση, θα  περιλαμβάνει τους εξής  κύριους άξονες:

α) Την αντιστοίχιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας του μέλλοντος, αλλά και με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό.

β) Τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά.

γ) Αναβάθμιση των ΑΣΤΕ με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

δ) Ενιαίος σχεδιασμός και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ΙΕΚ, τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό και τις σχολές μαθητείας.

“Σήμερα, υπάρχουν άγνωστες ειδικότητες για τα πανεπιστήμια μας, τις ΑΣΤΕ αλλά και τα ΙΕΚ για τον τουρισμό, που, όμως, είναι ήδη περιζήτητες και θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ουσιαστικά, μιλάμε για περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες ειδικότητες που θα πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα”, τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού.

“Η διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την οικονομία του μέλλοντος και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό, είναι ο δικός μας στόχος”, πρόσθεσε ο Μάνος Κόνσολας.

Επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα, σήμερα, της τουριστικής εκπαίδευσης είναι το έλλειμμα στρατηγικής, η λογική μικροδιευθετήσεων και οι πρακτικές δημιουργίας σχολών με γενικό ή ξεπερασμένο γνωστικό αντικείμενο όταν το μεγάλο ζητούμενο είναι η υψηλή εξειδίκευση, σε ό, τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπάρχουν, είπε,  διάσπαρτες σχολές χωρίς εμφανή στόχευση, αλλά και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που θα συνδέονται με ειδικότητες που δημιουργούν οι ανάγκες της ίδιας της αγοράς.

 

Σχόλια (26)

 
Ιάκωβος
25 Σεπ 2019 22:52

Καλά βγάζει νόημα το "Πανεπιστήμιο Τουρισμού";

 
Tρια πουλάκια
25 Σεπ 2019 23:02

«Κάθονταν στου Διάκου το ταμπούρι

το 'να τηράει τη Λειβαδιά

και τ' άλλο το Ζητούνι

το τρίτο το καλύτερο

μοιρολογάει και λέει...»

 
μαυρογυαλουρος
25 Σεπ 2019 23:08

ποτε εγιναν εκλογες ειπαμε?

 
Κων-νος
25 Σεπ 2019 23:36

Kι άλλο Πανεπιστήμιο ενώ υπάρχουν ήδη 24 με τόσα τμήματα τουρισμού;
Σε ποια χώρα το Υπουργείο τουρισμού και δη ένας υφυπουργός αποφασίζει για την εκπαίδευση και την ίδρυση πανεπιστημίου;

 
Πανεπιστήμιο Τουρισμού
25 Σεπ 2019 23:40

Δεν μπορούν άραγε οι κάτοχοι πτυχίων Οικονομικών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Πληροφορικής να κάνουν ένα μονοετές μεταπτυχιακό στον Τουρισμό, μαζί με εξάμηνη πρακτική άσκηση στις τουριστικές μονάδες;

Αποτελούν γνωστικό αντικείμενο που απαιτεί τετραετή πανεπιστημιακή μόρφωση οι Τουριστικές Σπουδές;

Περισσότερο διαθεματικό πεδίο εφαρμογής άλλων σπουδών, οικονομικών, πολιτισμού, πληροφορικής, χρηματοοικονομικών μοιάζει.

Τέλος, δεν μπορεί η απάντηση σε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας να είναι η δημιουργία εξειδικευμένων ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς είναι προφανές ότι δεν ευθύνονται τα ΑΕΙ για τις στρεβλώσεις στην αγοράς εργασίας.

Γεμίσαμε ημερίδες επιχειρηματικότητας για διάφορους τομείς - και Τουρισμό και Μεταφορές - αλλά κανόνες για σωστή νομοθέτηση δεν έχουμε ακόμα θεσπίσει.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
25 Σεπ 2019 23:47

"Αναβάθμιση" ανώτερων σχολών;

 
Master chef
26 Σεπ 2019 01:33

Έχω μείνει άφωνος! Μα να μην το έχουμε σκεφθεί τόσα χρόνια? Και μεταπτυχιακό να βάλετε με το 5ο έτος.

 
dstou
26 Σεπ 2019 07:47

Με το παρδόν δηλαδής, αλλά 'όταν υπάρχουν διάσπαρτες σχολές χωρίς εμφανή στόχευση', όπως μας λέει ο υφυπ, τότε δεν πας να ανοίξεις άλλη μία, αλλά να αναβαθμίσεις/προσαρμόσεις τις υφιστάμενες. Έχει περισσότερο νόημα από το να ανοίξεις άλλη μία.

 
βαρια βιομηχανια
26 Σεπ 2019 07:58

ειναι καιρος να μπει η ακαδημαικοτητα στον χωρο της μονης βαριας βιομηχανιας της χωρας, αρκει η μετατροπη να γινει με ακαδημαικα κριτηρια και πρακτικες

 
Νίκος
26 Σεπ 2019 08:39

Πανεπιστήμιο Τουρισμού; Τι έχει σειρά μετά;
Πανεπιστήμιο Ποδηλάτων; Πανεπιστήμιο Σοβατίσματος; Πανεπιστήμιο τι;
Έχουμε άπειρες Σχολές, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο σπουδών. Δύο - τρία μαθήματα τα μετατρέπουμε σε αυτόνομες σχολές! Σχολές με μηδενικό αντίκρυσμα στην αγορά. Σχολές ΟΑΕΔ τις έχουμε κάνει Ανώτατες!
Προτάσεις για να λέμε. Κατά τα λοιπά, η Νομική της Πάτρας ήταν το πρόβλημα...

 
Σ. Νταουσάνης
26 Σεπ 2019 08:40

Το διαβατήριο μου να πάω σε καμία σοβαρή χώρα! Εδώ πάμε από τον κακό στον χειρότερο.

 
ΕΛΕΝΗ
26 Σεπ 2019 09:56

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ + ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Συμφωνώ απόλυτα με τον κο/κα που έγραψε σχετικά, αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι να εξειδικευθούν οι απόφοιτοι σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων και άλλων σχολών σε ένα μεταπτυχιακό σύγχρονο και συναφές με τις απαιτήσεις του τουρισμού στην χώρα μας. Άλλωστε και ο κος Υφυπουργός για "υψηλή εξειδίκευση" κάνει λόγο. Σε κάθε περίπτωση προηγείται ένα στοχευμένο μεταπτυχιακό με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ, με εξασφαλισμένη τουλάχιστον την πρακτική εντός ή εκτός Ελλάδος σε μεγάλες ξενοχειακές μονάδες.

 
Ιωάννης Κ.
26 Σεπ 2019 10:39

Δεν σας φτάνουν τα υφιστάμενα τμήματα τουρισμού και τα μεταπτυχιακά και θέλετε και Πανεπιστήμιο. Μετά σας έφταιγε ο Γαβρόγλου. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά σε αυτή τη χώρα.

 
Αρθούρος
26 Σεπ 2019 11:06

Έχουμε και λέμε:Υπάρχουν:Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στο ΠΑΔΑ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο και τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.Τέλος Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.Αυτά στην Ανώτατη Εκπαίδευση.Υπάρχουν και τα δύο τμήματα της ΑΣΤΕΡ στη Ρόδο και στην Κρήτη που ανήκουν στην Ανώτερη Εκπαίδευση. Σύνολο:9 τμήματα.
Επίσης υπάρχουν πάνω από 20 τμήματα που έχουν σχέση με Τουρισμό και Διοίκηση συναφών επιχειρήσεων στα ΔΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα.
Καιρός να σοβαρευτούμε κύριε υφυπουργέ.Αν λειτουργούσατε με τη λογική των υπουργών Παιδείας της παρούσας κυβέρνησης,που είπαν ότι πρέπει να ενισχυθούν οι υπάρχουσες Νομικές Σχολές που σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τουριστικές είναι απείρως λιγότερες,δε θα έπρεπε να πείτε τίποτα.Δηλαδή υπάρχουν λεφτά γιά πέταμα γιά τις τουριστικές σχολές που είναι ήδη άφθονες και γιά μόνο μία(1)Νομική ακόμα δεν υπάρχουν;

 
Θέλει προσοχή...
26 Σεπ 2019 11:59

Χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα...

 
Ακαδημία Τουρισμού
26 Σεπ 2019 14:57

Κάθε ροή μεταπτυχιακού θέλει να αναβαθμιστεί σε τμήμα, κάθε τομέας θέλει να γίνει τμήμα και σχολή...Φτιάξτε μια Ακαδημία Αρχαιοελληνικού Τουρισμού, να δίνουμε βραβεία γεύσης κάθε χρόνο!

 
Α.Σ.Τ.Ε.Ρ και Α.Σ.Τ.Ε.Κ.
26 Σεπ 2019 15:42

Έτοιμο το Μεσογειακό Ινστιτούτο Τουρισμού ή ακόμα;

 
γιαννης
26 Σεπ 2019 18:20

Νομιζω οτι ο υπουργος εχει δικιο ,χρειαζεται μια σοβαρη αναδιοργανωση στην τουριστικη εκαιδευση. Οι υβριδικες σχολες οικονομικων και τουρισμου δεν παρεχουν το χρειαζουμενο επιπεδο . Μονο οι αστε ικανοποιουν αλλα και αυτες χρειαζονται αναβαθμιση. Δεν γνωριζω αν χρειαζομαστε πανεπιστημιο ή μονο σχολες αλλα κατι πρεπει να γινει ,δεν μπορει να εισαγουμε δντες απο το εξωτερικο και να στελνουμε τους δικους μας για πραγματικες σπουδες στην ελβετια.

 
γιαννης
26 Σεπ 2019 18:46

Και συμπληρωνω. Δεν γνωριζω ιδιοκτητη που να φτιαχνει 5αστερο ξενοδοχειο και να μην ψαχνει στο εξωτερικο για διευθυντες και κατα προτιμιση ελληνες που να εχουν σπουδασει - θητεύσει στο εξωτερικο. Επειτα πρεπει και εμεις να ασχοληθουμε με 6τερα και 7στερα ξενοδοχεια που εχουν περαση στους αραβες και VIPs. Να αυξηθει το εισοδημα των εργαζομενων που υποφερει απο το all inclusive . Η χωρα μας ειναι ενας παραδεισος ας τον εκμεταλευτουμε σωστα και οχι τυπου μυκονου. Αυτα δεν μπορουν να γινουν με τις oiκονομοτουριστικες σχολες οπου οι εκει φοιτητες δεν γνωριζουν τι ειναι ναπερον και beding. Οι τωρινοι αποφοιτοι μπορουν να κανουν τροφοδοσιες οικομομικα , λογιστικη και IT εντος του ξενοδοχειου αλλα οχι sales, banguet ,front office, back office, room division, f&b και φυσικά GM.

 
Κώστας
26 Σεπ 2019 20:10

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: ο Τουρισμός ΔΕΝ είναι επιστήμη. Οι επιστήμες από καταβολής κόσμου είναι συγκεκριμένες. Ίδρυσε μια αυτόνομη Ανώτατη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης ή Τουριστικών Επαγγελμάτων και φρόντισε να έχει το επίπεδο που πρέπει.
Είναι προφανές ότι πομπώδεις δηλώσεις όπως "Πανεπιστήμιο Τουρισμού" γίνονται μόνο και μόνο για να δείξουν και καλά ότι το επίπεδο των σπουδών τουρισμού θα είναι ανεβασμένο...όλα για το φαίνεσθαι. Τμήμα σχετικό με Τουρισμό μπορεί να ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ή στο ΕΛΜΕΠΑ.

 
N
26 Σεπ 2019 21:22

Ο τουρισμός είναι μια φούσκα..απόδειξη πια η κατάρρευση της thomaw cook που έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις στην χωρά μας άλλα και εκατοντάδες χιλιάδες παγκοσμίως.

 
Άσχετοι
26 Σεπ 2019 22:22

Φούσκα για τα πανηγύρια και τις φωτογραφίες.

Κακός συνδυασμός.

 
ΜΑΡΙΟΣ
27 Σεπ 2019 00:16

Η σχολή στη Ρόδο κύριε είναι ΑΝΩΤΑΤΗ σχολή τουριστικής εκπαίδευσης, με αντικείμενα που δεν διδάσκονται σε άλλες σχολές... ψάξτε πριν πείτε .

 
Μια χαρακτηριστική ιστορία ρουσφετιού
27 Σεπ 2019 10:21

Διακρίνονται οι αντίστοιχες αναλογίες με την ιστορία ανασύστασης της “αγροφυλακής” η οποία ξεκινά από το μακρινό 1993 (κυβέρνηση Μητσοτάκη), σταμάτησε η διαδικασία επί ΠΑΣΟΚ (93-04) , και το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή πέρασε νόμο που επανέφερε σε ισχύ την Αγροφυλακή (Βύρων Πολύδωρας), που καταργήθηκε επί Γ.Α.Π. (και οι αγροφύλακες μετατάχθηκαν στο δημόσιο) και πήγε να γίνει αστυνομία φύσης ή οικολογίας, αλλά δεν ευδόκισε. Όπως και τότε, που κανείς δεν κατάλαβε γιατί το ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται επιπλέον χιλιάδες εργαζομένους... σε εποχές μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας με εκτιμώμενο κόστος κάποια εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, έτσι και με την παρούσα διακυβέρνηση γίνεται ... επιχείρηση ... να προσληφθούν εκατοντάδες [σκανδαλο Petcity?] με ειδικότητες επαγγελμάτων που εκ της φύσεώς τους δεν υπάγονται σε ακαδημαικά κριτήρια (όπως και αυτό με την ιδέα για παν/μιο ενόπλων δυνάμεων!). Ας φροντίσουν οι του υπουργείου να νοικοκυρέψουν τα υπάρχοντα παν/μια μετά το πλήγμα της συγχώνευσης με τα ΤΕΙ (πχ στο παν/μιο Πατρών υπάρχουν 4 διαφορετικά τμήματα Διοίκησης επιχειρήσεων, με το σύνολο των εισακτέων τους κάτω από την βάση του 10). Από τα τόσα τμήματα Διοίκησης επιχειρήσεων μπορούν αυτά να συγχωνευθούν σε κάποια τμήματα με κατεύθυνση τις Τουριστικές επιχειρίσεις.

 
απορία
27 Σεπ 2019 10:21

το πανεπιστήμιο αυτό θα δίνει και διδακτορικά στον τουρισμό; ενδιαφέρον ακούγεται...

 
Doctor baristas
27 Σεπ 2019 15:12

@απορία
Για διδακτορικά δεν ξέρω, είναι νωρίς να μας πούνε ακόμα. Όμως σίγουρα, αν κάποιον μέχρι σήμερα τον φώναζαν "τουρίστα" οι συμφοιτητές του, στο νέο πανεπιστήμιο θα πρέπει να τον αποκαλούν "προφέσορ".....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.