Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στα “σκαριά” δύο νέα Πανεπιστήμια

Το ένα θα φέρει τον τίτλο “Εθνικής Άμυνας,” και το άλλο “Τουρισμού”
Δημοσίευση: 27/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα “σκαριά”  της Κυβέρνησης βρίσκεται η ίδρυση δύο νέων Πανεπιστημίων:

Το ένα θα φέρει τον τίτλο: Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ,και

Το άλλο: Πανεπιστήμιο Τουρισμού.

Τις κυβερνητικές προθέσεις για την ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι Στρατιωτικές Σχολές, διατυπώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε έγγραφο που απέστειλε πρόσφατα  στο ΓΕΕΘΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζητά από το επιτελείο του ΓΕΕΘΑ να διατυπώσει συγκεκριμένη εισήγηση επί της σύστασης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες,  ήδη έχει χαρτογραφήσει τις υπάρχουσες δομές  των Στρατιωτικών Σχολών καθώς και του έμψυχου υλικού σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Παράλληλα έχει προχωρήσει σε μελέτη για τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ενας από τους βασικούς στόχους του Πανεπιστημίου, εφόσον ιδρυθεί, θα είναι η υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιδίωξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το νέο Πανεπιστήμιο να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2020, εφόσον το εγχείρημα δεν προσκρούσει στο επιπλέον κονδύλι που πρέπει να προβλέψει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.  

Αρχικά το Πανεπιστήμιο θα έχει Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα διοριστεί από τον υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Στρατιωτικές Σχολές που θα ενταχθούν στο νέο Πανεπιστήμιο είναι:

  •     Ευελπίδων (ΣΣΕ),
  •     Ναυτικών ∆οκίμων (ΣΝ∆),
  •     Ικάρων (ΣΙ),
  •     Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ),
  •     Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) ,

ενώ εξετάζεται να ενταχθούν και οι Σχολές:

  •      Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ),
  •     Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ),
  •     Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και
  •     Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΜΥΑ)

Ίδρυση Πανεπιστημίου Τουρισμού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας

Νέο νόμο πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά, προανήγγειλε ο υφυπουργός Τουρισμού,   Μάνος Κόνσολας,  μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης,  στην Πάτρα .

Ειδικότερα , όπως  είπε ο υφυπουργός Τουρισμού, ο  νέος νόμος-πλαίσιο για την τουριστική εκπαίδευση, θα  περιλαμβάνει τους εξής  κύριους άξονες:

α) Την αντιστοίχιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας του μέλλοντος, αλλά και με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό.

β) Τη δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό, με σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες, ξενόγλωσσα τμήματα και συνδεδεμένο με την αγορά.

γ) Αναβάθμιση των ΑΣΤΕ με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

δ) Ενιαίος σχεδιασμός και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ΙΕΚ, τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό και τις σχολές μαθητείας.

“Σήμερα, υπάρχουν άγνωστες ειδικότητες για τα πανεπιστήμια μας, τις ΑΣΤΕ αλλά και τα ΙΕΚ για τον τουρισμό, που, όμως, είναι ήδη περιζήτητες και θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Ουσιαστικά, μιλάμε για περιζήτητες και πολύ καλά αμειβόμενες ειδικότητες που θα πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα”, τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού.

“Η διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την οικονομία του μέλλοντος και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό, είναι ο δικός μας στόχος”, πρόσθεσε ο Μάνος Κόνσολας.

Επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα, σήμερα, της τουριστικής εκπαίδευσης είναι το έλλειμμα στρατηγικής, η λογική μικροδιευθετήσεων και οι πρακτικές δημιουργίας σχολών με γενικό ή ξεπερασμένο γνωστικό αντικείμενο όταν το μεγάλο ζητούμενο είναι η υψηλή εξειδίκευση, σε ό, τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπάρχουν, είπε,  διάσπαρτες σχολές χωρίς εμφανή στόχευση, αλλά και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα που θα συνδέονται με ειδικότητες που δημιουργούν οι ανάγκες της ίδιας της αγοράς.

Σχόλια (31)

 
Αρθούρος
01 Οκτ 2019 19:02

Προς Αρθούρος@.Παρακινήθηκα να σχολιάσω,επειδή θέσατε θέμα αντικειμενικότητας.Η τωρινή κυβέρνηση,απολογούμενη γιά το θέμα της ίδρυσης της Νομικής,είπε ότι δεν την ιδρύει γιά οικονομικούς λόγους,άρα δεν είμαι εγώ που υπαναχώρησα από την αρχική μου θέση όσο αφορά τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης του Τουρισμού.Εκείνοι παραβίασαν την αντικειμενικότητα όταν αποφάσισαν πολιτικά ότι στη χώρα δε χωρά τέταρτη Νομική γιά λόγους οικονομικούς,κάτι που δεν άργησε ν'αποδειχτεί ότι είναι ψευδές.Πολύ σύντομα, αποφάνθηκε ότι έχει χρήματα,αλλά τα χαλάει γιά την ίδρυση Πανεπιστημίου Τουρισμού.Αυτό δεν έπρεπε να το σχολιάσω ως δείγμα τεράστιας αδικίας;
Έπειτα,τα τμήματα όντως είναι 88 και με την προσθήκη των δύο τμημάτων στη Στερεά που τα είχε προβλέψει κακώς ο νόμος Γαβρόγλου γίνονται 90.Το θέμα όμως δεν είναι εκεί.Η κυβέρνηση είπε ότι εκτός απ'αυτά τα 90,θα προβεί στην ίδρυση Πανεπιστημίου Τουρισμού.Εκεί είναι το σκάνδαλο.Ότι επιλέγει τη σπατάλη πόρων,με δεδομένο ότι ήδη λειτουργούν 86-90 τμήματα που έχουν σχέση με τουρισμό,εκπαιδεύεται επαρκώς η νεολαία,η οποία επιλέγει μετά το οποιοδήποτε πανεπιστημιακό της πτυχίο να σπουδάσει σε τέτοιο τμήμα ΔΙΕΚ. Και γι'αυτό την "έκραξαν" και το πήρε πίσω,όπως φαίνεται κι από τα δημοσιεύματα του εσοσ.
Όντως μιλάμε γιά πλήθος κι όχι μέγεθος,κι αυτό έγινε από παραδρομή.Βλέπω ότι στέκεστε με το ντουφέκι να βρείτε αν χάσω καμιά οξεία.
Η αρχική μου θέση γιά τον τουρισμό και βέβαια παραμένει,αλλά δεν εστιάζεται μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης.Περιλαμβάνει και άλλες επενδύσεις σε δομές,οι οποίες μπορούν εύκολα ν'αντιγραφούν από χώρες που έχουν τολμήσει.

 
@Αρθούρος
01 Οκτ 2019 18:05

Μόνο αόριστο δεν ήταν το σχόλιό μου, αφού από την απάντησή σας φαίνεται ότι το καταλάβατε πολύ καλά. Αν εσείς δεν βλέπετε αντίφαση μεταξύ των δύο τοποθετήσεών σας, δεν πειράζει. Κατανοώ.
87 τουριστικά τμήματα είναι οκ, είναι όσα χρειάζονται, είναι όσα πρέπει, δεν είναι σπατάλη και η σπατάλη θα είναι αν γίνουν 89?
Στις 27 Σεπτ. γράφετε "85 τμήματα,κι από του χρόνου 87". Σήμερα 89+2 ξεναγών=91. Όχι ότι έχει και μεγάλη σημασία ή διαφορά δηλαδή.
Απαριθμείται το σύνολο ή το πλήθος ή ο αριθμός των τμημάτων. Όχι το "μέγεθος" των τμημάτων. Δεν έχουμε πχ 91km τουριστικών τμημάτων ε? Αν και ενώνοντάς τα, δεν θα ήμασταν και πολύ μακριά από ένα τέτοιο νούμερο νομίζω.
Τέλος, "Αν λοιπόν διατίθενται οι πόροι,πρέπει να διατίθενται σε όλους τους τομείς εξίσου". Δηλαδή ή 91 τμήματα νομικής, ή 3 τμήματα τουριστικών?
Πάντα φιλικά και με αγάπη αλλά και χωρίς καμία αοριστία, φίλτατε συνσχολιαστή.....είδα πρόοδο στο θέμα...

 
Αρθούρος
01 Οκτ 2019 13:59

Προς Αρθούρος@:Εγώ είμαι ο Αρθούρος και δεν κρύβομαι πίσω από αόριστα σχόλια.Μα η τοποθέτηση που αναφέρετε,δε διαφέρει σε τίποτα από την τωρινή μου τοποθέτηση.Είναι ενάντια στον τουρισμό,αυτή η τοποθέτηση, όταν απαριθμεί όλο το μέγεθος των τμημάτων που υπάρχουν στη χώρα,η οποία μπορεί να λειτουργήσει κι ενημερωτικά;
Σε άλλες συνάφειες όμως, έχω αναφερθεί και στη βέλτιστη χρησιμοποίηση των πόρων μας,οι οποίοι δεν είναι ανεξάντλητοι.Επομένως,η επιπλέον ίδρυση ενός τέτοιου θεματικού πανεπιστημίου,σπαταλά τους δημόσιους πόρους που ήδη διατίθενται αφειδώλευτα και η νεολαία έχει ήδη αρχίσει να το εκτιμά και συμμετέχει.Εξάλλου, ποιός άλλος τομέας της αγοράς,έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση και διασπορά τμημάτων,όπως γράφω στο σχόλιό μου(89 τμήματα κι αν προσθέσουμε και τα δύο τμήματα ξεναγών,είναι 91 τμήματα).
Αν λοιπόν διατίθενται οι πόροι,πρέπει να διατίθενται σε όλους τους τομείς εξίσου.

 
@Αρθούρος
01 Οκτ 2019 11:10

"Στον τουρισμό,άμα το θελήσεις, υπάρχουν δουλειές γιά όλους" και επίσης
"Ξέρετε πόσοι άνεργοι πτυχιούχοι τελείωσαν σχολή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής γιατί βαρέθηκαν να περιμένουν;Κι εκεί μπορούν να πάρουν ένα μισθό ύψους 1000ε"
20/7/2019
https://www.esos.gr/arthra/63528/prothypoyrgos-ta-panepistimia-tha-katho...
Καλά, εσείς δεν υπερθεματίζατε για τον τουρισμό και για το πόση ανεργία έχουν πολλές σπουδές και ότι πλέον, πάρα πολλοί πτυχιούχοι γίνονται μάγειρες και ζαχαροπλάστες για 1.000 ευρώ?
Ο ίδιος Αρθούρος είστε ή άλλος? Τι σας θυμίζω τώρα ε? Είναι δύσκολη η επιστήμη αγαπητέ. Και αντικειμενικότητα απαιτεί και καλή μνήμη.

 
N
30 Σεπ 2019 12:06

Με την 4η νομική πολλοί λέγανε ότι δε χρειάζονται άλλα παν/μια έχουμε αρκετά..τώρα όμως θέλουν να κάνουν άλλα 2!!! παν/μια, τώρα τα χρειαζόμαστε εεε??? Ψέμματα και κολοτουμπες είναι όλοι τους!!!

 
Γιαλαντζί πανεπιστήμια
30 Σεπ 2019 09:30

Βρισκόμαστε σε κατάσταση ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο. Ως προτεραιότητες δεν μπορούν να τίθεται δημιουργία "γιαλαντζί" πανεπιστημίων. Αν έχουν κονδύλια για ξόδεμα στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, ας τα διαθέσουν για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων και για τις ζημιές από Thomas Cook και το επερχόμενο Brexit, αντίστοιχα.

 
@ κυριος ΣΕΘΑ
30 Σεπ 2019 09:15

Η γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται δημιουργία επιπρόσθετων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και ότι άμεση προτεραιότητα είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στα υπάρχοντα (αλλά και στα σχολεία). Επειδή όμως από τις εξαγγελίες που κυκλοφορούν, φαίνεται να υπάρχουν "κανάλια διαμαρτυρίας" που βρίσκουν "ευήκοα ώτα" εντός άλλων υπουργείων, καλό είναι να μπαίνουν τα πράγματα στην θέση τους. Τα πανεπιστήμια (και γενικώς η εκπαίδευση) ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου παιδείας, και η διαμόρφωση της εκπαίδευσης πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, που γνωρίζει τις ανάγκες και θέτει προτεραιότητες.

 
Κύριος ΣΕΘΑ
29 Σεπ 2019 12:46

Πρώτη προτεραιότητα το κύρος των αποφοίτων στρατιωτικών σχολών έναντι των ξένω συναδέλφων τους... ας συνέλθουμε, ποιον ενδιαφέρουν αυτά στην Ελλάδα του 2020;

Δείτε τι γίνεται στα σχολεία και τα ΑΕΙ, ας μην αναλωνόμαστε σε κάθε υποπερίπτωση που νομίζει ότι είναι υπερσημαντική!

 
Άριστο το κλίμα ΑΕΙ
29 Σεπ 2019 02:44

Να συνενωθούν λειτουργικά τα υπόλοιπα ΑΕΙ μάλλον δεν το αποτολμά ακόμα η υπουργός; Υπομονή μέχρι το 2069 μόνο πενήντα χρόνια απέχουμε...

 
Για μελος ΑΣΕΙ
28 Σεπ 2019 22:09

Με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ασχολούνται οι υπηρετούντες στα πανεπιστήμια, και το αρμόδιο υπουργείο παιδείας, για την παραγωγή πτυχιούχων. Για την εθνική άμυνα, φροντίζει το αρμόδιο υπουργείο εθνικής άμυνας, με τις Στρατιωτικές Ακαδημίες (Military Academies είναι η διεθνώς καθιερωμένη ορολογία για τα στρατιωτικά πανεπιστήμια που εκπαιδεύουν αξιωματικούς) και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, για παραγωγή αξιωματικών και υπαξιωματικών. Αυτά που αναφέρονται ως "Univerities of national defence" είναι ανάλογου επιπέδου με την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Η ΣΕΘΑ αποτελεί το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικού Σώματος, Υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου Ακαδημαϊκή Γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών. Αφορά την εκπαίδευση ανώτερων και ανώτατων επιλεγμένων στελεχών του κράτους, και οχι την παραγωγή πτυχιούχων. Η ΣΕΘΑ θα μπορούσε να μετονομαστεί και σε πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας, αν αυτό προσθέτει μεγαλύτερο κύρος (και ισοτιμία με αντίστοιχους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών άλλων χωρών) στα ανώτερα στελέχη. Όπως οι απόφοιτοι της ΣΕΘΑ δεν μπορεί να εξισώνονται με τους αποφοίτους των Military Academies, έτσι γίνεται κατανοητή και η αναντιστοιχία μεταξύ University of national defence και Military Academies . Ο ρόλος τους είναι σημαντικός, σαφής και διακριτός.
Επομένως, Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας=ΣΕΘΑ.

 
Σύνοδος Πρυτάνεων
28 Σεπ 2019 21:46

Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Πρυτάνεων το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, έγινε σαφές από την πολιτική ηγεσία ότι "Πανεπιστήμιο Τουρισμού" προφανώς και δεν θα ιδρυθεί, ενώ αντίθετα θα ιδρυθεί "Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο" που θα συνενώσει λειτουργικά την πληθώρα των υπαρχουσών δομών (π.χ. Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων κ.λπ.)

 
@ μέλος ΑΣΕΙ
28 Σεπ 2019 21:37

Στην ονομασία είναι το πρόβλημα των στρατιωτικών σχολών; Λες και το επάγγελμα του στρατιωτικού στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, μέλος της ΕΕ και ΝΑΤΟ, εξαρτάται από αυτά.

Αντί να ζητήσετε να κλείσει κανέναν στρατόπεδο να εξοικονομηθούν πόροι ονειρεύεστε μεταπτυχιακά και μεγαλειώδεις συνεργασίες με άλλα ΑΕΙ...

 
Απιστευτοι
28 Σεπ 2019 20:40

Κρίμα και νόμιζα ότι είσαστε σοβαροί. Βέβαια εδώ πήραμε τομείς τμημάτων και τα κάναμε τμήματα. Τώρα θα πει κάποιος γιατί να μην πάρουμε τμήματα να τα κάνουμε πανεπιστήμια !!!

 
ΜΕΛΟΣ ΑΣΕΙ
28 Σεπ 2019 20:15

Προς ΓΣ, Διεθνώς περίγελος κάνετεις λάθος!
Πολλές χώρες έχουν ιδρύσει Εθνικά Στρατιωτικά Πανεπιστήμια. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω χώρες:
ϊ. Η.Π.Α. (National Defense University, United States)
ii. Γερμανία (δύο Universitaten der Bundeswehr)
iii. Κίνα (PLA National Defense University, People's Republic of China)
iv. Κίνα (National Defense University, Republic of China, Taiwan) ν. Τουρκία (National Defence University, Turkey)
vi. Φινλανδία (Finnish National Defence University)
vii. Σουηδία (Swedish Defence University)
viii. Πολωνία (National Defence University in Warsaw, Poland)
ix. Ρουμανία (Carol I National Defence University, Romania)
x. Πακιστάν (National Defence University, Islamabad, Pakistan)
xi. Μαλαισία (National Defense University of Malaysia)
xii. Ινδονησία (National Defence University, Indonesia)
xiii. Σρι Λάνκα (General Sir John Kotelawala Defence University, Sri Lanka).
Προς Διεθνώς περίγελος, σύμφωνα με τον νομο 3187/2003 τα ΑΣΕΙ δεν είναι σχολές αλλά ισότιμα με τα ΑΕΙ:
‘‘ Άρθρο 1
Αποστολή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
1. Τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) είναι ισότιμα προς τα Ιδρύματα του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Κράτους και έχουν ως αποστολή:
α. Να παράγουν και να μεταδίδουν τη γνώση στους σπουδαστές τους με την έρευνα και διδασκαλία στις στρατιωτική - ναυτική - αεροπορική επιστήμη και τεχνολογία καθώς και στις συναφείς θεωρητικές, θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες.
β. Να διαμορφώνουν Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) με επιστημονική, κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και στρατιωτική συνείδηση και να τους παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.
γ. Να παρέχουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση και να διεξάγουν επιστημονική έρευνα σε τομείς ενδιαφέροντος των Ε.Δ.
2. Α.Σ.Ε.Ι. για την εφαρμογή του παρόντος Νόμου είναι: Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και η Σχολή Ικάρων (ΣΙ).
3. Η διάρκεια σπουδών στα Α.Σ.Ε.Ι. είναι κατ' ελάχιστον τέσσερα (4) έτη και οι σπουδές διαρθρώνονται σε ακαδημαϊκά εξάμηνα.’’

Aν διαβάσεις τον νόμο (και άλλους που έχουν δημοσιευτεί μεταγενέστερα βγεί όπως 3413 2005, 4310 2010 και όλα τα μέλη ΔΕΠ (που όλα έχουν διδακτορικό, όπως και πολλά ΕΕΔΙΠ) υπόκεινται στις διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης που ισχύουν για τα ΑΕΙ και κρίνονται όχι από στρατιωτικούς αλλά από εκλέκτορες από άλλα ΑΕΙ-ΑΣΕΙ. Επιπρόσθετα, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπιδων υπάρχουν (εδώ και 5 χρόνια) 2 μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασια με το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Αν ήταν Σχολές όπως ισχυρίζεσαι πως θα έπαιρναν έγκριση απο το υπουργείο παιδείας για ίδρυση μεταπτυχιακών. Και κάτι ακόμα, τα ΑΣΕΙ περνάνε αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ ενώ όλα τα ΤΕΙ που έγιναν ΑΕΙ χωρίς αξιολόγηση .
Στα ΑΣΕΙ οι καθηγητές ξεκινάνε την εξέλιξη τους από ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι, λέκτορες, επίκουροι, αναπληρωτές και μετά από 15-20 καθηγητές!
Και τέλος όλη η εφαρμοσμένη έρευνα ξεκινά σχεδόν πάντα από στρατιωτικές απαιτήσεις (όπως το διαδίκτυο) οπότε το ''Σαφώς διακριτοί οι ρόλοι πανεπιστημίου (επιστημονική εκπαίδευση και έρευνα) και στρατιωτικών ακαδημιών (εκπαίδευση σε στρατιωτικό περιβάλλον)'' ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

 
@ΓΣ
28 Σεπ 2019 15:52

λυπάμαι αλλά η νομική Πάτρας ήταν το ΜΟΝΟ ΜΗ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ σε αυτό το έκτρωμα !

 
Νομική Σχολή
28 Σεπ 2019 15:35

Τέταρτη Νομική θα δημιουργηθεί σε κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ μέχρι το 2030 (υποψήφια ΑΕΙ υπάρχουν σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Ήπειρο και Θεσσαλία) ή μήπως έχουμε αποφασίσει ήδη ότι χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιωτικούς από δικηγόρους ως χώρα;

Είναι κι αυτό μια άποψη!

 
epistimonas
28 Σεπ 2019 13:16

Υπάρχουν πολλά σφάλματα, στα πιο πάνω σχόλια, αναφορικά με την ''ύπαρξη ή μη, Πανεπιστημίων Εθνικής Άμυνας'', σε άλλες χώρες: υπάρχουν. Σχετικά με τα ΑΣΕΙ (ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΝΔ, ΣΑΝ), είναι ΣΧΟΛΈΣ, όχι ΑΕΙ. Άρα, απουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο ενός 'πανεπιστημίου'. Και, σωστά, καλύπτεται.

 
ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΔΜ
28 Σεπ 2019 13:09

Στην ΣΤΕΦ Κοζάνης καταργήσατε τμήματα όπως τον Μηχανικών Αντιρρυπανσης και αντίστοιχα στην ΣΤΕΦ Χαλκίδας και τώρα θέλετε να δημιουργήσετε καινούργια.
Τι θα γίνει με τους υπάρχοντες φοιτητές αυτών των καταργημένων σχολών Τι θα κάνετε;

 
ΓΣ
28 Σεπ 2019 10:37

Κι εκεί που νόμιζες ότι η 4η Νομική ήταν σκάνδαλο (και ήταν!), πάρε ένα "Τουριστικό" πανεπιστήμιο, πάρε και ένα "στρατιωτικό" πανεπιστήμιο.
Και καλά, Στρατιωτικές Ακαδημίες ΟΚ υπάρχουν (δεν τις λενε πανεπιστήμια βρε αδερφια όμως!). Τουριστικό πανεπιστήμιο!;; Ελεος

 
Πολίτης
28 Σεπ 2019 09:41

Κάνατε συγχωνεύσεις για να ενισχυθούν τα πανεπηστημια περνοντας τα χρήματα από τα ΤΕΙ μερικές σχολες τις πέταξαν στα σκουπίδια και τωρα δημιουργητε καινούρια πανεπηστημια.Δεν έχετε το Θεός σας τελικά ούτε εσείς της ΝΔ.

 
Διεθνώς περίγελος!
27 Σεπ 2019 23:29

Διεθνείς ορισμοί:
Το πανεπιστήμιο είναι φορέας ανώτερης (ή τριτοβάθμιας) εκπαίδευσης και έρευνας που απονέμει ακαδημαϊκά πτυχία σε διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους. Τα επιστημονικά πεδία ή κλάδοι καθορίζονται και αναγνωρίζονται από τα ακαδημαϊκά περιοδικά στα οποία δημοσιεύεται η έρευνα και από τα ακαδημαϊκά τμήματα ή τις σχολές των πανεπιστημίων στα οποία ανήκουν οι ασκούμενοι.
Μια στρατιωτική ακαδημία είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που προετοιμάζει τους υποψηφίους για υπηρεσία στο σώμα αξιωματικών, παρέχοντας εκπαίδευση σε στρατιωτικό περιβάλλον. Υπάρχουν ιδρύματα πανεπιστημιακού επιπέδου που απονέμουν διπλώματα αντίστοιχα με πτυχίο πανεπιστημίου (δηλ. οι Σχολές Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικού, Ιατρικής και Σωμάτων) και τα αντίστοιχα για παραγωγή υπαξιωματικών.
Σαφώς διακριτοί οι ρόλοι πανεπιστημίου (επιστημονική εκπαίδευση και έρευνα) και στρατιωτικών ακαδημιών (εκπαίδευση σε στρατιωτικό περιβάλλον). Πουθενά στον κόσμο δεν υφίσταται πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας (university of national defence)! Διεθνώς περίγελος!
Όσον αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τουρισμό, διεθνώς αυτή αναφέρεται ως εξειδικευμένος κλάδος της διοίκησης επιχειρήσεων που ονομάζεται Management. Στα ελληνικά παν/μια υπάρχουν δεκάδες τμήματα Διοίκησης επιχειρήσεων και Management. Μάλιστα μετά την συγχώνευση με τα ΤΕΙ, υπάρχει και παν/μιο (Πατρών) που εφέτος έχει 4 τέτοια διαφορετικά τμήματα. Μέσα από αυτά τα τμήματα, με κατάλληλη υποστήριξη της πολιτείας, μπορεί να αναπτυχθούν και οι ειδικότητες Management που αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει University of Tourism!
Η "υπερμάχος στρατηγός" να μας φυλάει από τον "στρατηγό άνεμο", τη "γράνα" και τους "συβαρίτες πολιτικούς" (αξέχαστες ατάκες) του παλαιοκομματισμού!

 
Θρησκευτικός Αμυντικός Αγροτουρισμός
27 Σεπ 2019 23:07

Είναι η σωστή ονομασία, παρακαλώ ενημερώστε μας.

 
Άλλα κόλπα
27 Σεπ 2019 22:41

Westpoint αλα ελληνικά... ωρε γλέντια! Βαράτε βιολιτζήδες στο Μαρούσι κοιμούνται σε πεντάστερη σουίτα!

 
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ
27 Σεπ 2019 19:46

Ύστερα και από τη δημοσίευση αυτών των προθέσεων της κυβέρνησης, δεν χωράει καμία πλέον καθυστέρηση και δικαιολογία για την άμεση μετεξέλιξη της ΑΣΠΑΙΤΕ σε αυτόνομο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

 
Νίκος Θεοφανούδης
27 Σεπ 2019 15:43

Η δημιουργία θεματικών πανεπιστημίων έχει θετικό πρόσιμο όταν εκτός απο τις εξειδικευμένες σπουδές έχεις και εξειδικευμένη έρευνα. Θα μπορούσα να δικαιολογίσω την ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας για να μην υπάρχουν σχολές και τμήματα σε διάφορα πανεπιστήμια ανα την χώρα ετσι ώστε να διασφαλίζεις την ποιότητα των σπουδών. Αλλά το πανεπιστήμιο Τουρισμού πως σας ήρθε; Τα τμήματα που υπάρχουν τώρα δεν κάνουν σωστή δουλεία; Έχουμε τόσα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τουρισμού. Γιατί να μην βοηθήσουμε εκείνα και να δημιουργήσουμε καινούργια; Κατ' τα άλλα σας πείραξε η 4η Νομική στην Πάτρα

 
ANTONIOS
27 Σεπ 2019 15:39

Να φτιάξουν ένα και να το ονομάσουν ¨Εθνικού Αμυντικού Τουρισμού".

 
γιαννης
27 Σεπ 2019 15:22

Τωρα πανεπιστημιο ενοπλων δυναμεων καπως παραξενα ακουγεται . Τα πανεπιστημια εχουν συγκεκριμες δημοκρατικες διαδικασιες και ελευθεριες τις οποιες ο στρατος δεν τις δεχετε. Οχι οτι ο στρατος δεν εχει καποια στοιχια δημοκρατιας οπως ή ισοτητα αλλα καποια αλλα δεν τον βολευουν στην εκπαιδευση. Νομιζω οτι πρεπει να μεινουν ακαδημιες οπως ειναι.

 
Φοιτητής
27 Σεπ 2019 15:13

Ώρα να ασχοληθείτε και με την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε!

 
Αρθούρος
27 Σεπ 2019 14:14

Φοβούμαι ότι ο κύριος υπουργός Τουρισμού παραβιάζει ανοιχτές θύρες και παρατηρώ ότι σύμφωνα με κάποια παρατήρηση ενός παλιού πρωθυπουργού "Λεφτά υπάρχουν",αλλά διατίθενται σύμφωνα με τις απόψεις και αντιλήψεις του κάθε υπουργού της κάθε κυβέρνησης κι όχι τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Έτσι,λαμβάνοντας τις σχετικές πληροφορίες από τις σχετικές ιστοσελίδες,σας παρουσιάζω τη σημερινή εικόνα της τουριστικής Εκπαίδευσης,η οποία κάθε άλλο παρά ανεπτυγμένη είναι,αλλ' επίσης είναι και ομαλά κατανεμημένη σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Έτσι,εκτός από τα 7 πανεπιστημιακά τμήματα που όπως ανέφερα σε προηγούμενο σχολιασμό,κινούνται και σε παρεμφερή αντικείμενα,υπάρχουν και τα δύο τμήματα της ΑΣΤΕ στη Ρόδο και στον Άγιο Νικόλαο,με εμπλουτισμένα και σύγχρονα προγράμματα.Επίσης,είναι να λειτουργήσουν το 2020 κι άλλα δύο πανεπιστημιακά τμήματα,το ένα στην Άμφισσα με τίτλο Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού και το άλλο στη Χαλκίδα με τίτλο Τουριστικών σπουδών κι Εναλλακτικού Τουρισμού,δηλαδή το ίδιο αντικείμενο στην ίδια γεωγραφική περιοχή!
Από εκεί και πέρα,τουλάχιστο στα ΔΙΕΚ της πατρίδας μας υπάρχουν τα εξής τμήματα:1)Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφοριών στην Ταξιδιωτική Βιομηχανία στην Πάτρα,2)Τουριστικών Συνοδών στη Ν.Ζίχνη.3)Στελεχών Κρουαζιερόπολοιων!στο Ελληνικό-Αργυρούπολη.Συνοδών Βουνού:4)στον Άγιο Στέφανο,5)στο Ελληνικό-Αργυρούπολη,6)στη Μυτιλήνη,7)στην Κόνιτσα, 8)στην Αριδαία,9)στην Τριανδρία,10)στη Σητεία και 11)στη Στεμνίτσα. Θρησκευτικού Τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων:12)στην Ακαδημίας-Πλάτωνος,13)στου Ζωγράφου,14)στη Σαλαμίνα,15)στα Τρίκαλα, 16)στην Κατερίνη,17)στην Πυλαία,18)στην Τρίπολη.Κυβερνητών σκαφών Αναψυχής!19)στην Πρέβεζα,20)στην Κέρκυρα και 21)στη Ρόδο.Μέχρι εδώ είναι οι σχεδόν 20 εξειδικευμένες ειδικότητες,όπως είπα πιό πάνω.
Ακολουθούν οι κλασικές τουριστικές ειδικότητες που προσφέρουν και τα ΑΕΙ της χώρας.Τμήματα Στελεχών Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού:1)Στη Δάφνη-Υμηττό,2)στο Κερατσίνι,3)στον Κορυδαλλό,4) στη Νέα Σμύρνη,5)στο Χαϊδάρι,6)στη Σάμο,7)στη Θεσσαλονίκη,8)στα Νέα Μουδανιά, 9)στην Πυλαία,10)στον Άγιο Νικόλαο,11)στην Κώ,12)στη Νάξο, 13)στα Καμένα Βούρλα και ΔΙΕΚ του ΟΑΕΔ: 14)στο Βόλο και 15)στον Πύργο. Τέλος τμήματα της πιό διαδομένης ειδικότητας,που αντίθετα με τα λεγόμενα κάποιων συμπαθών σχολιαστών,υπάρχουν και στην Ελλάδα.Είναι τα τμήματα Τεχνικών Τουριστικών Μονάδων κι Επιχειρήσεων Φιλοξενίας(Υπηρεσία Υποδοχής-Υπηρεσία Ορόφων-Εμπορευματογνωσία)1)στην Αλεξανδρούπολη,2) στη Δράμα,3)στην Καβάλα,4)στην Κομοτηνή,5)στην Αίγινα,6)στις Αχαρνές, 7)στο Ελληνικό-Αργυρούπολη,8)στον Πειραιά,9)στη Δυτική Αχαϊα,10)στη Ναύπακτο, 11)στην Πάτρα,12)στον Πύργο,13)στην Ηγουμενίτσα,14)στα Ιωάννινα,15)στην Πρέβεζα,16)στη Λάρισα,17)στο Βόλο,18)στην Καρδίτσα,19)στα Τρίκαλα,20)στη Ζάκυνθο,21)στη Λευκίμμη,22)στην Κεφαλληνία,23)στη Βέροια,24)στη Θέρμη, 25)στο Μοναστήρι(Θεσ/κης),26)στην Πυλαία,27)στις Σέρρες,28)στην Τριανδρία,29)στον Πολύγυρο,30)στο Ηράκλειο,31)στη Σπάρτη,32)στην Κυπαρισσία,33)στη Χαλκίδα και ΔΙΕΚ του ΟΑΕΔ: 34)στο Ηράκλειο,35)στην Καβάλα,36)στο Καλαμάκι,37)στη Λαμία,38)στη Λάρισα,39)στο Μοσχάτο, 40)στην Ξάνθη και 41)στη Ρόδο.Σύνολο:77 τμήματα.Γενικό σύνολο Ανώτατης, Ανώτερης και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:85 τμήματα,κι από του χρόνου 87!
Δεν υπάρχει άλλος τομέας στην εκπαίδευση που να έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση με διασπορά των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα. Δαπανούνται ήδη τεράστια ποσά γιά την εκπαίδευση των νέων.Έτσι,η εξαγγελία γιά ίδρυση νέου Πανεπιστημίου Τουρισμού,είναι μάλλον υποκριτική και φανερώνει με τον πιό εύγλωττο τρόπο ότι "λεφτά υπάρχουν"γιά περισσότερες τέτοιες σχολές,δεν υπάρχουν γιά μόνο ένα(1)τμήμα Νομικής.

 
αναγνώστης
27 Σεπ 2019 13:04

Ναι....γιατί η χωρά έχει ανάγκη από μια ακόμη στρατιωτική σχολή και μια σχολή τουρισμού για να ενισχύσουμε ακόμα παραπάνω τη φούσκα που υπάρχει. Κοιτάξτε λογική που λέγανε και αριστεία αντί να ασχοληθούν με την υποστήριξη την δημοσιάς παιδείας να μην υπάρχουν κενά καθηγητών,να αναβαθμιστουν οι εγκαταστασεις,τα παν/μια κλπ κλπ....προτιμούν να τα φάνε στη δημιουργία αυτών των σχολών....αυτοί ''υποστήριζαν'' την παιδεία....κοίταξε μονάχα τις προτεραιοτητες τους....

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ