Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Έρχονται τρεις ρυθμίσεις: Σημαιοφόροι,Κατάργηση “πράσινων” σχολών και πανελλαδικές για τους απόφοιτους παλαιοτέρων ετών

Κατατίθενται τις επόμενες ημέρες με τη μορφή τροπολογιών στη Βουλή
Δημοσίευση: 30/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τρεις νέες ρυθμίσεις,   θα φέρει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως , προς ψήφιση,  στη Βουλή, στις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για τις εξής ρυθμίσεις:

Α. Καταργείται η   κλήρωση  για την επιλογή σημαιοφόρων στα Δημοτικά Σχολεία.Πριν   δυο χρόνια  ,   με το ΠΔ 79/2017 του Κ. Γαβρόγλου αποφασίστηκε  οι σημαιοφόροι στα Δημοτικά Σχολεία αναδεικνύονται   με κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών, αντί αυτών που που είχαν άριστα στις βαθμολογικές επιδόσεις όλων των μαθημάτων.  

Β. Καταργείται η     διάταξη  «Γαβρόγλου» για τις «πράσινες» (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις) και «κόκκινες» Σχολές (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι με  Πανελλαδικές Εξετάσεις). Η διάταξη    καταργείται διότι , σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας,  η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι,  αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονταν.

Γ. Οι    απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα και κατά το σχολικό έτος 2019- 2020.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το νέο ΄σύστημα εισαγωγής του νόμου   4610/2019 (Α ́70).

Σχόλια (16)

 
Εκπαιδευτικός-γονέας
30 Σεπ 2019 15:38

Προς την κα Υπουργό
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
έχετε προβλέψει τι θα γίνει με τα Σχολεία τα οποία ήδη έχουν προχωρήσει σε κλήρωση κι επιλογή σημαιοφόρων-παραστατών, λόγω της συμμετοχής τους σε παρελάσεις τοπικών εορτών (πριν από τις 28/10/2019) και πριν από την κατάθεση της τροπολογίας σας; Θα πρέπει να ξανακάνουν κλήρωση (μόνο με τους αριστούχους) για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, αναιρώντας την προηγούμενη κλήρωση και απόφασή τους; Παρακαλούμε να προβλέψετε και να συμπεριλάβετε στην τροπολογία σας τι θα γίνει και μ' αυτές τις περιπτώσεις, αν και θα έπρεπε να το είχατε πράξει πριν καιρό, διότι θα υπάρχουν διαμαρτυρίες γονέων-μαθητών, που ήδη κληρώθηκαν και συμμετέχουν στα τμήματα σημαιοφόρων.
Επίσης, για το θέμα του δικαιώματος των παλαιών υποψηφίων, να συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις με όποιο σύστημα επιθυμούν, παρακαλώ να δείτε πολύ σοβαρά το θέμα και ν' αποφασίσει τώρα η πολιτική σας ηγεσία, ποιο θα είναι το ποσοστό θέσεων που θα διαθέσετε σε κάθε κατηγορία υποψηφίων. Όπως γνωρίζετε, η ύλη έχει αλλάξει και ο κάθε υποψήφιος διαγωνιζόμενος έχει συνταγματικό δικαίωμα να γνωρίζει από τώρα τους όρους με τους οποίους θα διαγωνιστεί. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζει από τώρα, εάν θα διαβάσει και θα προετοιμαστεί στην περσινή ύλη του μαθήματος της Γλώσσας με το παλιό σύστημα και το ποσοστό επιτυχόντων που του αναλογεί ή θα προετοιμαστεί στη ύλη του νέου μαθήματος της Γλώσσας-Λογοτεχνίας και με ποιο ποσοστό. Αυτό πρέπει να αποφασιστεί τώρα κι όχι τον Φλεβάρη, που θα έχει περάσει η μισή σχολική χρονιά.
Παρακαλώ να λάβετε υπόψη στην τροπολογία σας τις παραπάνω παρατηρήσεις!

 
Σημαιοφόρος
30 Σεπ 2019 16:38

Πώς το επουσιώδες μπερδεύεται πάντοτε με τα ουσιώδη, μόνον οι εγκέφαλοι στο υπουργείο ξέρουν.

 
O πιο ψηλός μαθητής
30 Σεπ 2019 19:14

Να σηκώνει τη σημαία, ή μαθήτρια. Έτσι έκαναν οι παπούδες σας και ρωτήστε τους.

Αριστεία δεν είναι η παρέλαση δύο-τρεις φορές το χρόνο, τα έχουμε μάλλον χαμένα ως κοινωνία και θέλουμε να καταστρέψουμε και τα παιδιά, που δικαίως το παίρνουν σαν χαβαλέ.

Να γίνουν στα σχολεία μαθήματα Ιστορίας να μάθουν τα παιδιά τον κόσμο και όχι να χάνουν τον χρόνο τους με γυμνάσια που ταιριάζουν μόνο σε νεοσύλλεκτους.

 
Δημήτρης Κ.
30 Σεπ 2019 19:38

@Εκπαιδευτικός-γονέας
Ο ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να γίνει πριν τις 10 Οκτωβρίου.

 
Νίκος
30 Σεπ 2019 21:35

@εκπαιδευτικό-γονέα
Τι πιο δίκαιο από το να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι σε θέσεις ανάλογες του αριθμού τους. Αν λοιπόν οι απόφοιτοι του 2018-19 αποτελούν π.χ. το 10% του συνολικού αριθμού υποψηφίων πανελληνίων, να τους δοθεί το 10% επί του συνολικού αριθμού των θέσεων.

 
takis
01 Οκτ 2019 08:35

Με την απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών, πότε θα εναρμονιστεί το Υπουργείο; τί περιμένει; την γνωμοδότηση της "ανεξάρτητης αρχής" για την απαλοιφή θρησκεύματος-ιθαγένειας την εφάρμοσε άμεσα η υπουργός, για τα Θρησκευτικά γιατί "κωλύεται"; μήπως περιμένει να ξεχαστεί το θέμα;Η μη συμμόρφωση με τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου αποτελεί αδίκημα και έχει συνέπειες!

 
Πρωτεύσαντες
01 Οκτ 2019 13:55

Οι διακριθέντες αθλητές εισάγονται κατ' εξαίρεση. Οι διακριθέντες σε μαθητικές Ολυμπιάδες εισάγονται κατ' εξαίρεση και μάλιστα αρκεί να έχουν συγκεντρώσει το ήμισυ των μορίων της Σχολής που επιθυμούν. Οι αριστεύσαντες μαθητές με Γ.Μ.Ο. άνω του 19.5 επί έξι συναπτά έτη και σημαιοφόροι κατα το ετος αποφοιτησης ακομη κι αν εχουν συγκεντρωσει το 95% και ανω της βασης εισαγωγης της σχολης επιλογης τους απλώς νιώθουν υπερήφανοι!!!!

 
Εκπαιδευτικός-γονέας
01 Οκτ 2019 21:27

@Δημήτρης Κ.
Από ποια νομοθετική διάταξη προκύπτει αυτό, ότι ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να γίνει πριν τις 10 Οκτωβρίου; Η ισχύουσα μέχρι και σήμερα Υ.Α. Φ.10/ΦΜ/151306/Δ1/13-9-2017 αναφέρει κάτι τέτοιο και δεν το γνωρίζω;

@Νίκος
Αγαπητέ κ. Νίκο, τι σχέση έχει η δικαιοσύνη των ποσοστών με αυτό που υποδεικνύω; Δεν ρωτάω για το ποσοστό θέσεων την κ. Υπουργό! Καταλαβαίνετε ελληνικά; Εγώ υποδεικνύω στην κα Υπουργό ότι σήμερα ένας υποψήφιος ΔΕΝ μπορεί να επιλέξει τώρα εάν θα πρέπει να διαβάσει σήμερα το παλιό μάθημα της Γλώσσας ή να διαβάσει το νέο μάθημα της Γλώσσας/Λογοτεχνίας, χωρίς να ξέρει με ποια ποσόστωση θα διαγωνιστεί τον Ιούνιο; Αυτό δεν πρέπει να το πληροφορηθεί τον Γενάρη-Φλεβάρη, αλλά τώρα! Εάν το ποσοστό θέσεων είναι Α% θα ξεκινήσει να διαβάζει π.χ. από σήμερα το Α μάθημα, ενώ εάν είναι Β% θα ξεκινήσει να διαβάζει το Β μάθημα!!! Σ' αυτή τη "δικαιοσύνη" αναφέρομαι!!!!!!

 
Η σημαία για κάθε πατριώτη έχει σταθερό μέγεθος
03 Οκτ 2019 02:11

Αν ο Σημαιοφόρος σε καιρό πολέμου επιλέγεται με το ίδιο κριτήριο, τότε έχει δίκιο η Κεραμέως. Αν δεν συμβαίνει αυτό τότε έχει δίκιο ο Γαβρόγλου και κακώς αλλάζει ο νόμος.

 
Μαμά μαθήτριας ΣΤ τάξης
10 Οκτ 2019 17:38

Από τα 20 παιδάκια που έχει το ΣΤ1 τμήμα της κόρης μου, τα 17 πέρυσι είχαν βαθμολογία Άριστα 9 και 10. Οι τρεις συμμαθητές μόνο θα είναι εκτός ψηφοφορίας για τον σημαιοφόρο ανάμεσα στους "άριστους". Πόσο λίγο και συγχρόνως "κακόμοιρο" εκ μέρους του υπουργείου.

 
Κατάργηση μαθητικών παρελάσεων
11 Οκτ 2019 00:19

Τα παιδιά έχουν θέση στα θρανία όχι να κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια.

Αν η κ. Κεραμέως καταργήσει τις παρελάσεις θα προσφέρει την ελάχιστη υπηρεσία στη θητεία της, τουλάχιστον στα παιδιά του Δημοτικού.

 
@Κατάργηση μαθητικών παρελάσεων
11 Οκτ 2019 07:40

Η Συρία φλέγεται.Οι Τούρκοι προελαύνουν και όπως λένε οι αναλυτές μετά την Συρία θα ασχοληθούν έστω και με πόλεμο με εμάς και την Κύπρο.Εσύ ασχολήσου με τις ιδεοληψίες σου την ώρα που γίνονται σοβαρότατες αναδιανομές συνόρων .Πραγματικά ντρέπομαι για αυτά που διαβάζω.Και φοβάμαι για το κοντινό μέλλον μας.

 
Ερώτηση στους πολέμιους των μαθητικών παρελάσεων.
11 Οκτ 2019 09:16

Όπως βλέπουμε η Τουρκία απλά κάνει περίπατο στην Συρία αποκτώντας μεγάλο γεωστρατηγικό βάθος συν τα πετρέλαια της περιοχής.Με τον αέρα του νικητή που δεν τον σταματά κανείς θα στραφεί σε Θράκη,Αιγαίο και Κύπρο.Το λέει συνέχεια ο Ερτογάν και κρατάει τον λόγο του.Εσείς ασχολείστε με τις μαθητικές παρελάσεις αγνοώντας τον περίγυρο μας και μια Τουρκία εντελώς ανεξέλεγτη που τα βάζει με τους πάντες,ακόμα και με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.Μια απασφαλισμένη Τουρκία που θέλει τα πάντα.Να δούμε στην κρίσιμη στιγμή τι θα πείτε.Συνεχίστε να ασχολείστε με ότι θα μας αποδυναμώσει την ,ο μοι γένοιτο,κρίσιμη ώρα,δηλ το φρόνημα.Ιδεοληψία να το πω,άγνοια στο τι γίνεται στα ανατολικά μας σύνορα,εθελοτυφλία;

 
Ιωαννης
11 Οκτ 2019 11:40

@Ερώτηση στους πολέμιους των μαθητικών παρελάσεων.
Δηλαδη κανουμε παρελαση για να ετοιμαζουμε για πολεμο τα παιδια του δημοτικου; Το οτι τα παιδια δεν εχουν δασκαλους, το οτι δεν ξερουν ιστορια αλλα κανουν καλλιτεχνικα, ευελικτη ζωνη και αγγλικα, το οτι μπερδευουν την 28η οκτωβριου με τον κολοκοτρωνη δε σε απασχολει. Σε νοιαζει μονο η παρελαση.

 
Mon Dieu
11 Οκτ 2019 14:11

Δηλαδή αν κάνουμε παρελάσεις θα φοβηθεί ο Τούρκος? Ή αν κάνουμε παρελάσεις θα τον νικήσουμε κι όλας σε περίπτωση πολέμου? Τι βλέπουν τα μάτια μου mon Dieu?

 
Μαθητές 2024
11 Οκτ 2019 14:49

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ (από το 1952), άρα γενικευμένη σύρραξη ή εισβολή στο Αιγαίο αποκλείεται να συμβεί. Eπίσης, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Συρία ΔΕΝ είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή της ΕΕ, ούτε φυσικά η μη αναγνωρισμένη διεθνώς κουρδική μειονότητα, γι'αυτό και έχουν πέσει στον κυκεώνα των πιέσεων εξωτερικών δυνάμεων.

Μην έχετε ψευδαισθήσεις περι γεωπολιτικής: Εναλλασσόμενοι κύκλοι ύφεσης και έντασης σε μια περιοχή (ΝΑ Μεσόγειο) όπου ανέκαθεν επικρατούσαν συρράξεις - διαβάστε την Ιστορία του Ανθρώπου, κι αφήστε κατά μέρους τα "φρονήματα" και την "προπαγάνδα":

Όταν μια χώρα χάνει τον νεανικό πληθυσμό της λόγω 1) ελλιπούς Εκπαίδευσης και 2) ισχνής Οικονομίας, σχεδόν σίγουρα στις επόμενες δεκαετίες επικρατεί κοινωνική μιζέρια, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες.

Δεν είμαστε μια "μεγάλη" χώρα, με εκατομμύρια πληθυσμό και τεράστια στρατιωτική και βιομηχανική ισχύ, άρα πρέπει να γίνουμε μια "έξυπνη" χώρα.

Υ.Γ. Προτείνετε στους σχολιαστές, που τόσο ανησυχούν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, να ρωτήσουν αποφοίτους της Γ' Γυμνασίου, αν ξέρουν την ετυμολογία της λέξης:

Ο Κυκεώνας, που αναφέρεται στα Ομηρικά Έπη είναι αρχαίο ποτό. Η Ιλιάδα αναφέρει τα εξής συστατικά: κριθάρι, νερό, βότανα, και τριμμένο τυρί αιγών (XI, 638-641).

Αυτά είναι τα σημαντικά στο σχολείο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ