Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολή των Θεολόγων (ΠΕΘ) στην υπουργό Παιδείας

Δημοσίευση: 30/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Μετά και τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις, τις σχετικές με το μάθημα των Θρησκευτικών (αποφάσεις 1749 & 1750/20-9-2019 του ΣτΕ) και μέχρι την εκ του σύνεγγυς συνάντησή μας άλλά και επειδή διαφαίνεται μέσα από τις δηλώσεις, ότι σκέπτεστε να προχωρήσετε σε αποφάσεις για το μάθημά μας, ενώ εμείς αναμέναμε -σύμφωνα με την επιθυμία που εκφράσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, να κάνετε διάλογο με τους φορείς-  να μας καλέσετε σε διάλογο, ως Επιστημονική Ένωση, που εκφράζει την συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων της χώρας, υποχρεούμαστε εξ όλων των προειρημένων, να σας απευθύνουμε ανοικτή επιστολή, με την οποίαν εκθέτουμε τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματά μας, με την παράκληση για την ικανοποίησή τους.

Συγκεκριμένα:

Αιτούμαστε, άμεσα, όπως εφαρμόσατε την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την μη-αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να πράξετε και για τις προειρημένες αποφάσεις του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών. Θεωρούμε ότι το θέμα της διδακτέας ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι πολύ σοβαρό, από παιδαγωγικής πλευράς και ότι είναι ανάγκη να αποσυρθούν άμεσα από τα σχολεία, με εγκύκλιό σας, τα, κατά την αρχιεπισκοπική ρήση, «απαράδεκτα και επικίνδυνα» «Θρησκευτικά Φίλη-Γαβρόγλου». Εξάλλου, και εσείς είχατε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα αυτού του θέματος, πριν ακόμα αναλάβετε την τεράστια ευθύνη της Υπουργού Παιδείας, αλλά και με νεότερες δηλώσεις σας και είχατε εκφράσει την πρόθεσή σας να σεβαστείτε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου της χώρας.

Επειδή λοιπόν η Πανελλήνια Ένωσή μας, που είχε προσφύγει στο ΣτΕ, δικαιώθηκε με τις 1749 & 1750/20-9-2019 ακυρωτικές Αποφάσεις του, που αποτελούν πλέον δεσμευτική Νομολογία για τη διοίκηση, παρακαλούμε να ενεργήσετε τα δέοντα για την εφαρμογή τους, με βάση τις εφαρμοστικές διατάξεις του άρθρου 95, παρ. 5, του Συντάγματος, τις 1125/2016, 4010/2015, 2854/1985, 1986, και 1512/2000 αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και τις 26/2016 και τις 24/2018 αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι δικές μας προτάσεις για τον τρόπο άμεσης εφαρμογής των ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι παρακάτω:

α) Να υπάρξει Εγκύκλιος απόσυρσης από τα σχολεία των Προγραμμάτων Σπουδών, των Οδηγών Εκπαιδευτικού και του συνόλου της διδακτέας ύλης, που αφορά στην ακυρωμένη απόφαση του κ. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά.

β) Να υπάρξει απόφαση για την άμεση επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016 και την διανομή τους στα σχολεία.

γ) Να υπάρξουν οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν το μάθημα στο σχολείο, για διδασκαλία, σύμφωνη με τα Αναλυτικά Προγράμματα 2003-2006 του μαθήματος των Θρησκευτικών.

δ) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκπόνησης Νέου Προγράμματος και νέων σχολικών εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών.  Η ΠΕΘ όλα τα τελευταία χρόνια στάθηκε πιστή στη συνταγματική ευθύνη. Θεωρεί, λοιπόν, ότι στην κατά τό Σύνταγμα σύνταξη θρησκευτικών πονημάτων της αρμόζει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση τους.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην δικαία κρίση σας και στην εκπεφρασμένη διάθεσή σας να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις άστοχες και ιδεοληπτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωπιστικά μαθήματα, όπως είναι τα Θρησκευτικά και η Ιστορία, δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να συμβάλλουμε πάντοτε θετικά, διά των στελεχών μας, για κάθε περαιτέρω δραστηριοποίηση, απόφαση ή ενέργεια ωφέλιμη για το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Με τιμή

Για το ΔΣ της ΠΕΘ

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν.  Γραμματέας

Ηρακλής Ρεράκης                                         Παναγιώτης Τσαγκάρης
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ                                Υπ. Δρ. Θεολογίας

Σχόλια (4)

 
VASILEIOS SICHLIM.
02 Οκτ 2019 14:05

Το μάθημα των θρησκευτικών δεν πρέπει να το δούμε σαν ..κατήχηση...γιατί ούτε κατηχούμε κανέναν την ώρα του ..μαθήματος,ούτε βαπτίζουμε ..κανένα μαθητή χριστιανό..ούτε υποχρεώνουμε τους μαθητές να εκκλησιαστούν την Κυριακή....Το μάθημα πρέπει να το δούμε ως ένα διδακτικό-γνωστικό αντικείμενο,όπως η ελληνική ιστορία,όπου οφείλουν να το παρακολουθήσουν όλοι οι μαθητές,ως γνωστικό αντικείμενο,ανεξάρτητα,θρησκείας ,εθνότητας,κλπ.
Ζούμε σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι είναι χριστιανοί,και πρέπει να διδαχθεί ο χριστιανισμός. Οπως πχ συμβαίνει σε άλλες χώρες,πχ.μουσουλμανικές,όπου διδάσκεται η μουσουλμανική θρησκεία.
Άλλωστε τί διδάσκει ο χριστιανισμός?..αγαπη προς το αλλόθρησκο,ακόμη και τον εχθρό.Μετανάστες...έχουμε..και μας διδάσκει πως να τους συμπεριφερθούμε. Αυτό που οι ...κυβερνώντες...ψήφισαν με τον...αντιρατσιστικο...νόμο. Οι ..δήθεν..προοδευτικοί.....πράγμα το οποίο ο χριστιανισμός το λέεει εδώ και 2000 χρόνια...Ποιό λοιπόν είναι το κακό του χριστιανισμού?...

 
Στράτος
30 Σεπ 2019 23:13

Ας αφήσουμε κατά μέρος τον Αρχιεπίσκοπο. Έτσι κι αλλιώς οι θεολόγοι δεν τον βρήκαν αρωγό όταν έπρεπε.
Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Έτσι δεσμεύθηκε η Υπουργός κι έτσι πρέπει να πράξει εάν δεν θέλει να φανεί ότι υποχωρεί σε πολιτικές και άλλες πιέσεις. Απόσυρση ακυρωθέντων προγραμμάτων, επιστροφή στα αναλυτικά προγράμματα, εκτύπωση παλιών βιβλίων και αποστολή στα σχολεία. Κάθε άλλη λύση θα επιφέρει νέα καταδίκη του ΥΠΑΙΘ και πολιτικό κόστος στην Υπουργό και την κυβέρνηση.

 
Θεολόγος Λυκείου
30 Σεπ 2019 21:11

Οι συνάδελφοι έχουν χάσει επαφή με την κοινωνία και με την εκκλησία. Σε 20 χρόνια αυτά θα είναι παρελθόν, ξεχάστε τα. Πιστοί θα υπάρχουν αλλά δε θα γίνεται κατήχηση μέσα στα σχολεία, όπως γίνεται χρόνια στην χριστιανική κατά 80% Ευρώπη.

 
Ρ.Α.
30 Σεπ 2019 19:20

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε μιλήσει για "καταστροφικά" Θρησκευτικά μόνο των ΦΕΚ του Φίλη. Όταν ο Φίλης έφυγε έγιναν κοινές επιτροπές Εκκλησίας και ΙΕΠ επί Γαβρόγλου και συμφωνήθηκαν αλλαγές που υιοθετήθηκαν από την πολιτεία και έγιναν ΦΕΚ. Επί αυτών των ΦΕΚ (Γαβρόγλου) ο αρχιεπίσκοπος ήταν επιφυλακτικός και δήλωσε ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν και να είναι σε συνεχή διάλογο Εκκλησία και πολιτεία ώστε να προκύψει το τελικό βιβλίο. Σε επίσημες ανακοινώσεις θα πρέπει να ακριβολογούμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ