Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Live/Βουλή : Για τη Σχολή Μηχανικών του Παν.Πελοποννήσου θα απαντήσει στη Βουλή ο υφ. Παιδείας

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ν. Καραθανασόπουλου
Δημοσίευση: 07/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα Δευτέρα  (6 μ.μ.) από την ακαδημαϊκή κοινότητα, οι απαντήσεις που θα δώσει ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, στη Βουλή, σε σειρά ερωτημάτων που θέτει ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος, σχετικά με τη  νέα Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα, όπως:

  • Αν κάποιος πρωτοετής φοιτητής θα θέλει να πάρει μετεγγραφή σε κάποια άλλη πόλη με ποιο Πανεπιστήμιο θα αντιστοιχεί;
  • Το Πρόγραμμα Σπουδών θα είναι τετραετούς ή πενταετούς φοίτησης, τι πτυχίο θα παρέχει;
  • Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό  ερευνητικό προσωπικό και υλικοτεχνικής υποδομής;

To esos συνδέθηκε με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Σχόλια (19)

 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΜ.ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤ
05 Οκτ 2019 12:30

κύριο Καραθανασόπουλο,
Ποία είναι η θέση του ΚΚΕ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. περιμένουν για δεκαετίες και δεν έχουν, μετά και την κατάργηση των ΤΕΙ, παρά τις όποιες αποφάσεις του ΣτΕ. Αλλά για τα Κολέγια όλοι συμφωνείτε???

 
γιαννης
05 Οκτ 2019 23:48

Οι ημμυ και οι μηχανολογοι εχουν καταρτησει 5ετες προγραμμα σπουδων και δεν μπορουν να ξεκινησουν αν δεν τους απαντησει, εγκρινετε ή δεν εγκρινετε . Γιατι δεν τους απανταει?

 
Νίκος
06 Οκτ 2019 10:34

Περιμένουμε..... (επαγγελματικά δικαιώματα)

 
Dimitris
06 Οκτ 2019 12:25

Kαλό θα είναι να απαντηθεί και να μην μπεί κάτω απο το χαλί πάλι.
Κανονίστε να πάρετε αποφάσεις και αφήστε δευτερεύοντα θέματα για μετά.Λύστε το θέμα των αποφοίτων ΑΜΕΣΑ.Εφτασε ο κόμπος στο χτένι.

 
Φοιτητής Σχολής Μηχανικών
06 Οκτ 2019 14:58

Η Σχολή Μηχανικών στην Πάτρα είναι 4ετής. Η ερώτηση ως προς αυτό το σημείο της έχει έτοιμη την απάντηση.

 
ΤΕΙ ΔΜ
06 Οκτ 2019 14:59

Με τους μηχανικούς της ΣΤΕΦ Κοζάνης που δεν τους δίνεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στο αντίστοιχο πανεπιστημιακό ίδρυμα όπως στην Πάτρα θα κάνει καμία ερώτηση στην Βουλή κάποιος επιτέλους

 
Μέλος ΔΕΠ
06 Οκτ 2019 18:54

Προτείνω να το κάνουμε εύκολο: ο φοιτητής του Τμήματος αυτού να μπορεί να πάρει μεταγραφή για οποιοδήποτε 5ετές Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Με τον τρόπο αυτό οι περισσότεροι θα επιδιώξουν να περάσουν στο Τμήμα Πελοποννήσου για να μετακινηθούν μετά σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη (κυρίως), οπότε κανένας δεν θα χρειάζεται να ενδιαφερθεί για το περιεχόμενο των σπουδών στο Τμήμα, ούτε για το επίπεδο των σπουδών, τον αριθμό των στελεχών κλπ. Εξάλλου, τι πιο δημοκρατικό από το δικαίωμα του κάθε νέου να σπουδάζει σε όποιο Τμήμα θέλει, με αρωγό την Πολιτεία να το βαφτίζει όπως θέλει? Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα: τα κριτήρια της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν καθορίζονται από τη βούληση κυβερνήσεων, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, και σε κάθε περίπτωση θα μας απασχολήσουν αργότερα. Τώρα μπορούμε να χαρούμε την Πανεπιστημιοποίησή μας.

 
foititis
06 Οκτ 2019 21:00

...σε οσους ειρωνευονται εμας και τα ονειρα μας....ευελπιστω η Κα Υπουργος να τους δωσει την καταλληλη απαντηση!!!

Η Σχολη να γινει 5ετους φοιτησης με καθορισμενα επαγγελματικα διακιωματα και μεταγραφη σε οποιαδηποτε αντιστοιχη σχολη σε όλη την Ελλάδα!

Στους νυν φοιτητες των πρωην ΑΤΕΙ καλες σπουδες σε οσους επιθυμουν να συνεχισουν , εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχως τις σπουδες τους , ακολουθώντας στην συνέχεια τον παραλληλο δρομο σαν απόφοιτοι ΑΕΙ.

 
Αρθούρος
06 Οκτ 2019 23:37

Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν μερικοί,ότι δεν πρέπει να βάζουν τη σχολή Μηχανικών του ΠΑΔΑ στους υπολογισμούς τους γιά ισοτίμηση. Όπως έχω ήδη αναφέρει σε αρκετές συνάφειες,υπάρχει έτοιμη η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα,η οποία και τετραετής είναι(και μάλλον θα μείνει)και πολύ κοντά στην Αθήνα(δυόμισι ώρες). Βέβαια,υπάρχει κι ο μπαλαντέρ της ΑΣΠΑΙΤΕ με τα ίδια ακριβώς τμήματα Μηχανικών και με περισσότερα πλεονεκτήματα γιατί είναι στο λεκανοπέδιο που κι αυτήν μπορεί να χρησιμοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου.
Σ'αυτές τις δύο σχολές πρέπει λοιπόν να εστιαστούν οι προσπάθειες των απόφοιτων ΤΕΙ μέχρι το 2001,έτσι ώστε να πετύχουν κάποια ισοτίμηση,όχι αυτόματη βέβαια,αλλά με εξετάσεις και κάποια μαθήματα που θα πρέπει να περάσουν γιά ν'αναγνωρίσουν τα πτυχία τους.Είναι δηλαδή το τελευταίο τους διαπραγματευτικό χαρτί,αλλά ταυτόχρονα και η τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις χιλιάδες ψήφους τους.Δεν μπορούν να επιβάλουν την άποψή τους οι φοιτητές της σχολής,αν το ίδιο το Πανεπιστήμιο δε θέλει,ή καλύτερα δεν μπορεί να τη μεταβάλει σε πενταετή.Μην ξεχνάμε, ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,δεν ήθελε να έχει σχολή στην Πάτρα γιατί αναπτύσσεται σε ξεχωριστή γεωγραφική περιφέρεια κι ότι με το ζόρι του την επέβαλαν στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο.Επίσης,ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα διασποράς των τμημάτων του σε όλη την Πελοπόννησο κι ότι θα κάνει μία δεκαετία γιά να περπατήσει αυτό το πολύπλοκο αποκεντρωτικό σχήμα χωρίς γενναία οικονομική ενίσχυση.
Όσο γιά τις μετεγγραφές,μην περιμένετε να γίνουν πολλά γιατί του χρόνου θ'αλλάξει επιτέλους αυτός ο χαριστικός νόμος που σχεδόν καταργεί στο σύνολό του το θεσμό των Πανελλήνιων εξετάσεων.

 
ΑΠΟΡΙΕς
07 Οκτ 2019 07:19

ΦΕΚ 2656/1-7-219 Αριθμ. 104100/Ζ1
<<Καθορίζουμε την αντιστοιχία των Τμημάτων, Εισαγω-
γικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των
Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, για
τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, ως
ακολούθως:κλπ >>

Με βασει την παραπανω διαταγη ,που εξεδοθει κατ'εξουσιοδοτηση του αρθ 21 παραγραφος 13 ν 4332/2015(αφορα τις καθε ετους μεταγραφες),τα νεο ιδρυθεντα τμηματα μηχανικων του ΠΑΠΕΛ που εδρευουν στην Πατρα ,περιγραφονται με πολυ σαφηνεια στην κατηγορια Γ (Γ΄- ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ),

ΑΡΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΗΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟς 2019-2020, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΙΤΗΘΟΥΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ,ΛΟΓΩ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗς ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Και αφορα ,τοσον τους δευτεροετεις ,τριτοετεις κλπ φοιτητες (τους πρεορχομενουςαπο τα πρωην ΤΕΙ ,οσον και τους νεους πρωτοετεις φοιτητες (εισαχθεντες με τις φετεινες πανεληνιες).

Επωμενως ,για φετος οσον αφορα τις επικειμενες μεταγραφες ,τι ακριβως αναμενουμε απο την υπουργο ??

 
Lol
07 Οκτ 2019 14:31

Πώς γίνεται να λέτε όλοι ότι είναι τετραετης σχολή και το προγράμμα σπουδών της σχολής ΗΜΜΥ να είναι για πέντε έτη ; και για τους μηχανολόγους απ' όσο ξέρω.

 
Πανεπιστήμιο Πατρών
07 Οκτ 2019 15:13

Η σχολή αυτή δεν έχει καμία ελπίδα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και είναι τελείως ξένη προς αυτό. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θέλει Πολυτεχνική Σχολή στην Περιφέρεια του αλλά από τις καραμπόλες που έγιναν φορτώθηκε αυτά τα τμήματα. Να ενσωματωθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι ο φυσικός της χώρος.

 
γιαννης
07 Οκτ 2019 17:37

Κάθε πανεπιστήμιο επιθυμεί την αναβάθμιση των παρεχομένων σπουδών προς όφελος των φοιτητών και του ιδίου. Αυτό έκανε η σύγκλητος του ΠαΠελ και εφαρμόζοντας κατά γραμμα τον πρόσφατο νόμο εκπόνησε πενταετές πρόγραμμα για τις σχολές ΗΜΜΥ και μηχανολόγων. Η κυρία που διακηρύττει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου γιατί δεν τους απαντά με ένα αιτιολογημενο ναι ή οχι? Μήπως τελείωσαν τα εύκολα απογορευω , καταργώ και αναστελω και τώρα έρχονται τα δύσκολα και δεν έχουμε απαντήσεις.

 
Αρθούρος
07 Οκτ 2019 17:40

Να μην παραπληροφορούμε ούτε από τη μία,ούτε από την άλλη μεριά.Τώρα μπήκα στην ιστοσελίδα του ΠΑΠΕΛ,στη σχολή Μηχανικών και είδα ότι το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών έχει τετραετές πρόγραμμα σπουδών με οχτώ εξάμηνα το ίδιο και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.Όμως το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ έχει πενταετές πρόγραμμα.
Προς το φίλο lol:Καλή η αισιοδοξία,αλλά δες τί έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πέρυσι,όταν θέλησαν να αναπτύξουν Πολυτεχνική Σχολή ανταγωνιστική του Βόλου στη Λάρισα,ακόμα και με μη κοινά τμήματα.Οι Βολιώτες επέμειναν και οι Λαρισινοί δέχτηκαν τρία τμήματα τετραετή όπως- όπως και η σχολή μηχανικών τους εξαφανίστηκε αμέσως.Και δεν ήταν καν στην ίδια πόλη.Εδώ,θα δεχτεί η Πολυτεχνική Σχολή Πατρών με σαράντα πέντε χρόνια ιστορία,να φυτρώσει στην ίδια πόλη,ανταγωνίστρια σχολή,έστω και με την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;

 
Νομική ΕΑΠ
07 Οκτ 2019 17:43

Πρόκειται το υπουργείο να ιδρύσει νομική στο ΕΑΠ (με δίδακτρα)?

 
Άκης
07 Οκτ 2019 18:06

Από τη στιγμή που στο μηχανογραφικό είναι ως "Σχολή Μηχανικων" είναι λογικό οι φοιτητές να απαιτούν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό είναι το ηθικό...

 
γιαννης
07 Οκτ 2019 18:57

Αρθουρε δεν υπαρχει παραπληροφορηση, οπως σωστα ειδες οι μηχανολογοι εχουν τωρα 4ετες προγραμμα διοτι κατεβασαν το 5ετες ( οι λογοι ειναι προφανεις) που ειχαν αναρτησει κατα την προτερη περιοδο και την περιοδο των μηχανογραφικων .
Εν παση περιπτωση ο κ.Διγαλακης εκανε μια εξαιρετικη τοποθετηση στην ερωτηση και , θα αποκτησουν και τρεις σχολες ( ΗΜΜΥ, Μηχανολογοι, Μηχ. Υπολογιστων) 5ετες προγραμμα τωρα , αμφιβολες ομως παραμενουν οι μεταγγραφες.
Συγχαρητήρια στον κ Διγαλακη αλλα και στον κ Καραθανασόπουλο που ανακίνησε το θέμα

 
15 Σχολές Μηχανικών
07 Οκτ 2019 18:59

Για την Ελλάδα που δεν έχει βιομηχανία να τους απορροφήσει, κατά τα λοιπά μας ενοχλούσε η 4η Νομική στην Πάτρα

 
Θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο
07 Οκτ 2019 19:27

Άλλο τι είναι και άλλο τι θα ήθελαν να είναι. Δεν υπάρχει τμήμα 5ετές στο ΠαΠελ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean