ΒΟΥΛΗ

Αίτημα Bουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

"Oι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας"
Δημοσίευση: 08/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν   Bουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Φίλη, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Στύλιο.

Όπως επισημαίνουν οι Bουλευτές, η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων «δεν έχει συνεδριάσει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, παρά το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση».

Τονίζουν επίσης πως «οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας».

Οι βουλευτές που υπογράφουν το αίτημα είναι οι:

Φίλης Νικόλαος, βουλευτής Α’ Αθήνας
Τζούφη Μερόπη, βουλευτής Ιωαννίνων
Γκαρά Αναστασία, βουλευτής Έβρου
Μάλαμα Κυριακή, βουλευτής Χαλκιδικής
Μάρκου Κώστας, βουλευτής Αχαΐας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών
Σκούφα Μπέτυ, βουλευτής Πιερίας
Χρηστίδου Ραλλία, βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών

Ακολουθεί ολόκληρο το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΠΡΟΣ:
- Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
- Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Γεώργιο Στύλιο

ΚΟΙΝ:
- Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Αξιότιμε Πρόεδρε της Βουλής,
Αξιότιμε Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,

στις 17 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής (Α’ Σύνοδος, ΙΗ’ Περίοδος), ενώ στις 23 Ιουλίου έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Προεδρείου. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συνεδρίασε στις 05 και 06 Αυγούστου επ’ αφορμής της κατάθεσης του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έκτοτε και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η Επιτροπή -αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού- δεν έχει συνεδριάσει ώστε τα μέλη του Κοινοβουλίου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Παιδεία, παρά το γεγονός ότι το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε αυτό το διάστημα:

•    έγινε αναστολή λειτουργίας των 67 Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ),
•    καταργήθηκε το Πανεπιστημιακό Άσυλο,
•    αποσπάστηκε η Έρευνα από το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας,
•    πραγματοποιήθηκε η 92η Σύνοδος Πρυτάνεων με κύριο θέμα την συζήτηση των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων έχει εξαγγείλει νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

•    τις διαγραφές φοιτητών από τα ΑΕΙ και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος,
•    την κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης,
•    την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ,
•    την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης,
•    την αναμόρφωση του μαθήματος της Ιστορίας,
•    την κατάργηση της κλήρωσης για όλους και την επαναφορά της κλήρωσης για τους «αρίστους» των δημοτικών σχολείων σχετικά με τη σημαία και τις εθνικές παρελάσεις,
•    την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων, εν μέσω περιόδου εγγραφών σπουδαστών στα ιδιωτικά ιδρύματα.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθώς οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας.

Φίλης Νικόλαος, βουλευτής Α’ Αθήνας
Τζούφη Μερόπη, βουλευτής Ιωαννίνων
Γκαρά Αναστασία, βουλευτής Έβρου
Μάλαμα Κυριακή, βουλευτής Χαλκιδικής
Μάρκου Κώστας, βουλευτής Αχαΐας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών
Σκούφα Μπέτυ, βουλευτής Πιερίας
Χρηστίδου Ραλλία, βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών

Σχόλια (9)

 
DINOS
09 Οκτ 2019 11:58

Δεν ντρέπονται που κατάστρεψαν την Παιδεία με τους αντισυνταγματικούς νόμους ζητάνε και τα ρέστα; Αλήθεια με τους Δ/ντές Εκπ/σης που δικαιώθηκαν στο ΣτΕ το 2017 τι γίνεται; Τι έχει κατά νού η Κα Κεραμέως; Πρόκειται να τους ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ;

 
Pe19
09 Οκτ 2019 08:37

Σωστό!!! Αλλά το περίεργο είναι ότι οι εν λόγω διευθυντές εκπαίδευσης 4 χρόνια μετά είναι στη θέση τους!!!!

 
@Pe19
09 Οκτ 2019 00:57

Και ο Φίλης την αντισυνταγματική ψηφοφορία των Διευθυντών Εκπαίδευσης και για αυτό έχουν νομικό πρόβλημα και για την νομικό Κεραμέως.Τώρα γιατί δεν διορθώνει η ίδια το και κατ αυτήν νομικό πρόβλημα της έκανε γραπτή επερώτηση ο βουλευτής Χήτας και ακόμα να απαντήσει.Σιγά που θα απαντήσει αφού δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.Άρα έχουμε Μπαλτά για αντισυνταγματική ψηφοφορία Διευθυντών σχολείων και Φίλη για αντισυνταγμστική ψηφοφορία Διευθυντών Εκπαίδευσης.Φίλη και Γαβρόγλου για αντισυνταγματικά Θρησκευτικά ,Κατρούγκαλο για αντισυνταγματική περικοπή συντάξεων κλπ.Αυτή δεν ήταν κυβέρνηση.Ήταν η θεοποίηση της αντισυνταγματικότητας.Και χωρίς ίχνος ντροπής συνεχίζουν να μιλάνε.

 
Μόνο γέλιο
08 Οκτ 2019 21:41

Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει το συγκεκριμένο αίτημα. Φόρτωσαν την Παιδεία με τόσα στραβά που δεν είχαν την τόλμη να εφαρμόσουν οι ίδιοι. Καταπάτησαν τις αποφάσεις των Συγκλητων δημιουργώντας προηγούμενο για όλους τους επόμενους.
Όσο για τα διετή και τα ελεύθερα τμήματα ποτέ δεν υπήρξαν για να καταργηθούν.

 
Pe19
08 Οκτ 2019 18:47

@ΠΛΑΤΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Δάσκαλε την ψηφοφορία τη ψήφισε ο κ. Μπαλτάς. Του όχι μπαλτά για την παιδεία

 
Ελληνικό Κοινοβούλιο
08 Οκτ 2019 17:46

Οι μισοί κάνουν δημόσιες σχέσεις με τις ΗΠΑ (μόνοι τους, οι Αμερικανοι ούτε που το καταλαβαίνουν, οι άλλοι μισοί νομίζουν ότι ακόμα κυβερνούν.

 
Υπουργείο Παιδείας
08 Οκτ 2019 17:36

Σαφέστατα έχει ευθύνη, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που προσπαθούν να "τεστάρουν" την κοινή γνώμη σε επιμέρους θέματα αντί να παρουσιάσουν μια σαφή πολιτική μεταρρυθμίσεων, με δομημένα επιχειρήματα.

Το υπουργείο φαίνεται ότι θα αναλώσει όλο το 2019 σε κινήσεις δημοσίων σχέσεων, αντί να παρουσιάσει έστω προσχέδια νόμων.

 
γεια στο στομα σου γιαννη
08 Οκτ 2019 17:19

τα ειπες τελεια!!
φορτωσαν με νομους αντισυνταγματικους κ εχουν κ θρασος απυθμενο!

 
Πλατάρος Γιάννης
08 Οκτ 2019 16:01

Τι πάει να πει «να συζητηθούν και να αναλυθούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων;»
Υπάρχει ρεπορτάζ για Νομοσχέδια που μέλλεται να έλθουν προς ψήφιση. Όταν και εάν έλθουν και όπως έλθουν, θα συζητηθούν κανονικά στην Βουλή . Και μάλιστα όταν κατατεθούν, να γίνει διαβούλευση. Δημόσια. Όπως πρέπει. Και υπάρχει και Εισήγηση. Και υπάρχει και έκθεση σκοπιμότητας και εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής για την Συνταγματικότητα του Νομοσχεδίου.
Ο Σύριζα ψήφισε ακραιφνώς αντισυνταγματικούς νόμους που εξέπεσαν και κόντρα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Η υπογραφή ενός τέτοιους υπομνήματος συνιστά απύθμενο θράσος, συνιστά υιοθέτηση διαφόρων ρεπορτάζ και συνιστά δεοντολογικά ανεπίτρεπτο αίτημα , καθώς την νομοθετική πρωτοβουλία Έχει ο Υπουργός Παιδείας και ΜΟΝΟΝ αυτός. Όποτε θέλει και ΟΤΑΝ θέλει. Και ο Φίλης που έχει την πρωτοβουλία του υπομνήματος τι γνωρίζει από Παιδεία; Να ζητήσει συγγνώμη για την νομοθέτηση της ψηφοφορίας στα Σχολεία, να τον σεβαστούμε στην κριτική μας. Το Σ.τ.Ε. «ξεκουρέλιασε» τους νόμους του και αυτός δεν είπε οποιαδήποτε τυπική συγγνώμη. Γιατί να τον πάρει σοβαρά το Υπουργείο και τους Υπογράφοντες; Στην συζήτηση όταν γίνει, αν γίνει όποτε γίνει θα έχουν όλη την ευχέρεια να ξεδιπλώσουν τις Αντισυνταγματικές τους απόψεις και να διασκεδάσει το Πανελλήνιο αυτή την φορά, γνωρίζοντας ότι αποτελούν μειοψηφία και η αθλιότητα καταπάτησης του Συντάγματος δεν θα διαβεί...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.