Επικοινωνία Γ. Στύλιου με Ν. Φίλη και Μ.Τζούφη

Μετά το αίτημα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

08/10/2019

Ενημερώθηκε: 09/10/2019, 09:15

Άκουσε το άρθρο

Επικοινωνία με τον τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη και την αναπληρώτρια Μ. Τζούφη θα έχει αύριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών  Υποθέσεων της Βουλής Γ. Στύλιος, μετά το αίτημα  για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Γ. Στύλιος θα εξηγήσει  στον Νίκο Φίλη και την Μ. Τζούφη και τη μη, μέχρι σήμερα, σύγκληση της Επιτροπής.

Πάντως στις προθέσεις του Γ. Στύλιου , σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συγκαλέσει την Επιτροπή όταν θα υπάρξει νομοθετικό έργο , η πρωτοβουλία συζήτησης για θέματα παιδείας   από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.    

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή το Νοέμβριο και θα αφορά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Αίτημα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν   Bουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Φίλη, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Στύλιο.

Όπως επισημαίνουν οι Bουλευτές, η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων «δεν έχει συνεδριάσει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, παρά το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση».

Τονίζουν επίσης πως «οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας».

Οι βουλευτές που υπογράφουν το αίτημα είναι οι:

Φίλης Νικόλαος, βουλευτής Α’ Αθήνας
Τζούφη Μερόπη, βουλευτής Ιωαννίνων
Γκαρά Αναστασία, βουλευτής Έβρου
Μάλαμα Κυριακή, βουλευτής Χαλκιδικής
Μάρκου Κώστας, βουλευτής Αχαΐας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών
Σκούφα Μπέτυ, βουλευτής Πιερίας
Χρηστίδου Ραλλία, βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών

Ακολουθεί ολόκληρο το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΠΡΟΣ:
- Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
- Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Γεώργιο Στύλιο

ΚΟΙΝ:
- Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Αξιότιμε Πρόεδρε της Βουλής,
Αξιότιμε Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,

στις 17 Ιουλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής (Α’ Σύνοδος, ΙΗ’ Περίοδος), ενώ στις 23 Ιουλίου έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Προεδρείου. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συνεδρίασε στις 05 και 06 Αυγούστου επ’ αφορμής της κατάθεσης του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έκτοτε και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, η Επιτροπή -αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού- δεν έχει συνεδριάσει ώστε τα μέλη του Κοινοβουλίου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Παιδεία, παρά το γεγονός ότι το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξαγγέλλει και υλοποιεί ρυθμίσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε αυτό το διάστημα:

•    έγινε αναστολή λειτουργίας των 67 Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ),
•    καταργήθηκε το Πανεπιστημιακό Άσυλο,
•    αποσπάστηκε η Έρευνα από το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας,
•    πραγματοποιήθηκε η 92η Σύνοδος Πρυτάνεων με κύριο θέμα την συζήτηση των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων έχει εξαγγείλει νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

•    τις διαγραφές φοιτητών από τα ΑΕΙ και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος,
•    την κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης,
•    την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος και τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ,
•    την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης,
•    την αναμόρφωση του μαθήματος της Ιστορίας,
•    την κατάργηση της κλήρωσης για όλους και την επαναφορά της κλήρωσης για τους «αρίστους» των δημοτικών σχολείων σχετικά με τη σημαία και τις εθνικές παρελάσεις,
•    την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση των πτυχίων των Κολεγίων, εν μέσω περιόδου εγγραφών σπουδαστών στα ιδιωτικά ιδρύματα.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθώς οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διακινούνται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά πρέπει να συζητηθούν και αναλυθούν στο πλαίσιο της εθνικής αντιπροσωπείας.

Φίλης Νικόλαος, βουλευτής Α’ Αθήνας
Τζούφη Μερόπη, βουλευτής Ιωαννίνων
Γκαρά Αναστασία, βουλευτής Έβρου
Μάλαμα Κυριακή, βουλευτής Χαλκιδικής
Μάρκου Κώστας, βουλευτής Αχαΐας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών
Σκούφα Μπέτυ, βουλευτής Πιερίας
Χρηστίδου Ραλλία, βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ