Placeholder

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΠ/ΚΗ

Υπουργός: Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 09/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ετοιμάζουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο που θα αφορά  την επαγγελματική εκπαίδευση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και σημείωσε:

  • Για  μας η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ύψιστη προτεραιότητας.
  •  Είναι ένα  μεγάλο “κλειδί” θα έλεγα  για την ανάπτυξη της χώρας.
  •  Στον σχεδιασμό μας είναι η ενίσχυση  των Επαγγελματικών Λυκείων και  η δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων .
  • Να περάσουμε  το μήνυμα της ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και από λύση  ανάγκης για λίγους όπως είναι σήμερα να γίνει συνειδητή επιλογή για πολλούς.

Σχόλια (16)

 
ΜΙΣΟΣ
09 Οκτ 2019 14:10

Αυτή η υπουργός έχει ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΚ...δεν νοειται αλλιως.....

 
Κα υπουργέ...χανετε ψηφους..
09 Οκτ 2019 15:48

Επαγγελματική εκπαιδευση ακούω...η κατάρτιση υπάρχει στο μυαλό της κεραμέως??

 
Μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση
09 Οκτ 2019 16:13

Θα γίνει κάτι για αυτό; Θα ενισχυθεί κάποια από τις υπάρχουσες δομές; Δεν μπορεί η ΑΕΙ ή τίποτα.

 
Να επαναφέρετε τα ΤΕΙ
09 Οκτ 2019 16:21

έστω με τη μορφή των πανεπιστημίων εφαρμοσμένων επιστημών. Είναι προφανές ότι η κατάργηση της βαθμίδας αυτής άφησε σοβαρό κενό.

 
Αρθούρος
09 Οκτ 2019 18:20

Προς να επαναφέρετε τα ΤΕΙ@:Δε μου αρέσει να εξάγω το συναισθηματισμό μου στις τοποθετήσεις μου.Έτσι,από τη μία,τα ΤΕΙ δεν τα πόνεσαν ούτε οι καθηγητές τους,πράγμα που είναι πολύ σοβαρό,γιατί δε γιατρεύονται τα πάντα με την οικονομική και κοινωνική ανέλιξη του εαυτού μας.Υπάρχει και η επιστημονική αυτονομία κι ελευθερία.Υπάρχει και η προετοιμασία των αυριανών τεχνιτών που τα τελευταία χρόνια,τα πανεπιστημιακά τμήματα,δεν μπορούν να καυχηθούν ότι είχαν τέτοιες επιτυχίες.Στην πραγματικότητα προετοίμαζαν επιστήμονες γιά το εξωτερικό.
Υπάρχει όμως και μία άλλη διάσταση.Στη χώρα μας άρχισαν πλέον να συσσωρεύονται και επιστήμονες υψηλού επιπέδου.Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι στο Αρχείο 32000 κι αυξάνονται συνεχώς.Έτσι,η διαδικασία της συγχώνευσης που επεκτάθηκε σ'όλη την Ελλάδα,πιθανότατα θα απαιτήσει προσωπικό που ούτε υπήρχε,ούτε βέβαια υπάρχει.Και πολλοί διδάκτορες που είναι διδάσκοντες τώρα σε πολλά τμήματα κάτω από διαφορετικά νομικά καθεστώτα,βλέπουν την αποκατάστασή τους σε τόσα πολλά τμήματα σε όλη τη χώρα.
Αν τώρα,επαναφέρουμε στη μνήμη μας την πρόσφατη πρόβλεψη του ΣΕΒ γιά τα επαγγέλματα του μέλλοντος,τα 7 στα 10,αφορούσαν ειδικότητες ΙΕΚ. Εκεί λοιπόν πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης.Και αν προσεχτούν και οι φετινές βάσεις των τμημάτων των ΔΙΕΚ,παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει παντού αύξηση,που οφείλεται και στη φοίτηση σ'αυτά πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεν υπάρχει επομένως κενό.Οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν ν'αντλούν τους εργαζόμενούς τους από τα ΙΕΚ.

 
ΑΣΠΑΙΤΕ
09 Οκτ 2019 18:32

Με την ΑΣΠΑΙΤΕ θα μας πει ποτέ η υπουργός τί σκοπεύει να κάνει? Τόσοι δημοσιογράφοι και βουλευτές... ένα ρεπορτάζ ή μία ερώτηση δεν έκανε κανείς.

 
jimdenin
09 Οκτ 2019 18:38

Τα ΤΕΙ τι σχέση έχουν με την επαγγελματική εκπαίδευση;

Η τελευταία αφορά ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.

 
@Να επαναφέρετε τα ΤΕΙ
09 Οκτ 2019 21:47

Από ποιο πλανήτη κατεβήκατε; Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, η πανεπιστημιοποίηση έγινε ανεπιστρεπτή....Το καράβι δεν γυρίζει πίσω...τι να κανουμε!

 
@Να επαναφέρετε τα ΤΕΙ
09 Οκτ 2019 22:32

H πανεπιστημιοποίηση που έγινε ανεπιστρεπτί, φάνηκε στις βάσεις των πανελλαδικών. Δεν πείστηκε κανένας για το εγχείρημα. Πανεπιστημιοποιήσανε τα ΤΕΙ μόνο για να αναβαθμιστούν οι διδάσκοντες και να κερδίσουν πίστωση χρόνου. Δεν έγινε αυτό. Ο Ελληνας δεν μπορεί να πληρώνει άλλους φόρους για "φοιτητική ζωή" και ΔΕΠ που διδάσκουν μελλοντικούς ανέργους. Μόλις μπει το ν+2 και η βάση του 10 θα φανεί το πρόβλημα, θα αδειάσουν τα 3/4 αυτών των τμημάτων και σχολών. Λοιπόν, είναι απλά τα πράγματα, και δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Αν παρέμεναν σαν ΤΕΙ είχαν λόγο ύπαρξης. Τώρα, δυστυχώς λουκέτο και οι ΔΕΠ τους σε άλλα τμήματα να συνδράμουν.

 
Πολύ σωστά @22:32!
10 Οκτ 2019 08:13

Να μπει η βάση του 10, τώρα είναι αρχή και μπορούν να το κάνουν. Να κλείσουν επιτέλους τμήματα που πληρώνουν τζάμπα οι Έλληνες φορολογούμενοι κι ας ενισχυθούν νοσοκομεία που δεν έχουν γιατρούς, προσωπικό, μηχανήματα.

 
Πολύ σωστά...
10 Οκτ 2019 10:55

Το να συμφωνούμε με τη βάση του 10 (γιατί όχι 8 ή 12;) δείχνει έλλειψη κατανόησης βασικών ζητημάτων όπως ο λόγος ύπαρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ας ασχοληθούν με αυτά οι ειδικοί/σχετικοί και όχι ο καθένας που θέλει να σχολιάσει.

Πρέπει να σταματήσει (έχει κουράσει) η καραμέλα ότι τα ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια για να ωφεληθούν τα μέλη ΔΕΠ.

Το είπαν και άλλοι, τα ΤΕΙ δεν είχαν ΠΟΤΕ καμία σχέση με την επαγγελματική ή τεχνική εκπαίδευση. Αυτά αφορούν τα ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.

 
Να επαναφέρετε τα ΤΕΙ
10 Οκτ 2019 13:46

Δυστυχώς θα σε στεναχωρήσω. Τα ΤΕΙ ήταν η ανώτερη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτός ήταν ο προσανατολισμός τους from day 1, σαν συνέχεια των ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ και των 3ετών σχολών ανωτέρας. Ακόμα κι όταν εντάχθηκαν στην ανώτατη εκπαίδευση, τα πτυχία που χορηγούσαν ήταν σαφώς χαρακτηρισμένα ως επαγγελματικά μέσω της απόδοσης συγκεκριμένων Ε.Δ ή της μη απόδοσης. Το μοντέλο αυτό χρήζει βελτίωσης, γιατί δεν μπορείς να έχεις μια σχολή 30 χρόνια χωρίς καθόλου Ε.Δ, από την άλλη η χώρα χρειάζεται και τη βαθμίδα αυτή των συγκεκριμένων στελεχών. Δεν γίνεται να τελειώνουν όλοι ένα πανεπιστήμιο και να θέλουν να γίνουν μάνατζερ με το καλημέρα.

 
G.Ar
10 Οκτ 2019 16:16

Αν ο νομοθέτης ήθελε το 1983 τα ΤΕΙ να είναι συνέχεια των ΚΑΤΕΕ, αρκούσε να τα μετονομάσει και τίποτα παραπάνω. Όμως δεν έκανε αυτό: Τα οριοθέτησε στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια βαθμίδα όπου υπάρχουν τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια. Επίσης όλα τα ΤΕΙ είχαν διάρκεια σπουδών 7 εξάμηνα μαζί φυσικά με τη πρακτική άσκηση και την εκπόνηση πτυχιακής. Είναι σαφές ότι ο νομοθέτης ασφυκτιούσε μέσα στο πλαίσιο του παρωχημένου ακόμα και τότε άρθρου 16 του συντάγματος, και δημιούργησε μια νέα εκπαιδευτική βαθμίδα στα σύγχρονα πρότυπα. Δυστυχώς τα δικαστήρια τα οποία έχουν μια τυπολατρική σχέση με το σύνταγμα έβγαλαν άθλιες αποφάσεις και δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την ευρωπαική και παγκόσμια εκπαιδευτική λειτουργία. Ευτυχώς ο Ν.2916/01 έλυσε κάποια προβλήματα, κυρίως ηθικής τάξης, αφού κατέστησε σαφές ότι τα ΤΕΙ είχαν αποκτήσει στη πράξη τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά της ανώτατης εκπαίδευσης (εισηγητική έκθεση). Τώρα δεν υπάρχουν πια ΤΕΙ και το θέμα κλείνει οριστικά: Μια εκκρεμότητα μένει η εκδοση των Π.Δ σύμφωνα με την 2544/13 απόφαση του ΣτΕ.

 
Πάλι τα ίδια...
10 Οκτ 2019 16:19

@Να επαναφέρετε τα ΤΕΙ, τα ΤΕΙ δεν ήταν ποτέ Ανώτερη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν το αναφέρει πουθενά στον ιδρυτικό τους νόμο. Το αντίθετο, στο προεδρικό διάταγμα γίνεται σαφής αναφορά για κατάργηση των ανώτερων τεχνικών σχολών (ΚΑΤΕ,ΚΑΤΕΕ) και στη συνέχεια περιγράφονται ως ακαδημαϊκά τα εξάμηνα σπουδών. Επίσης η διάρκεια σπουδών ήταν 3,5 έτη καθώς το εξάμηνο της πρακτικής αποτελούσε ¨αναπόσπαστο τμήμα¨των σπουδών και προαπαιτούμενο για να καταστεί κάποιος πτυχιούχος. το σύνταγμα οριοθετεί την ανώτερη τεχνική (και όχι ακαδημαϊκή) εκπαίδευση στο μέγιστο 3 ετών.
Επαγγελματικά δικαιώματα είχαν οι περισσότερες σχολές εδώ και πολλές δεκαετίες με προεδρικά διατάγματα. Ειδικά και συγκεκριμένα για κάποια τμήματα ΣΤΕΦ, πολιτικών μηχανικών - ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων και 2-3 ακόμα, δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα.
Επίσης, τα τελευταία 20 χρόνια με τη δυνατότητα διενέργειας και αυτόνομων μεταπτυχιακών έγινε ξεκάθαρο ότι τα ΤΕΙ ήταν Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 
bob mastoras
10 Οκτ 2019 16:31

«… τα πτυχία που χορηγούσαν ήταν σαφώς χαρακτηρισμένα ως επαγγελματικά μέσω της απόδοσης συγκεκριμένων Ε.Δ ή της μη απόδοσης.»

Δεν το βρίσκεται οξύμωρο (εννοώ από την πλευρά της πολιτείας) να δίνει πτυχία που τα θεωρεί επαγγελματικά και ταυτόχρονα να μην αποδίδει αντίστοιχα ΕΔ; Τι είδους επαγγελματικά πτυχία είναι αυτά που δεν διασφαλίζουν πρόσβαση ούτε καν στο επάγγελμα που σε εκπαιδεύουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ