Πανελλαδικές: Η διάταξη για τους παλαιούς αποφοίτους

10/10/2019

Ενημερώθηκε: 10/10/2019, 16:39

Άκουσε το άρθρο

Το esos δημοσιεύει την διάταξη  με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους παλιούς αποφοίτους , ειδικά για το σχολικό έτος 2019-20 να επιλέξουν τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές, όπως κατατέθηκαν από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή:

α/ με τους όρους  και τις προϋποθέσεις, του νέου νόμου,  που ισχύουν  για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2019-20, ή,

β/ με τους όρους , προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ίσχυσαν το προηγούμενο σχολικό έτος 2018-19.

Τη δυνατότητα επιλογής θα έχουν οι υποψήφιοι κατά την  περίοδο υποβολής αιτήσεων -δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.

Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το παλαιό σύστημα θα διεκδικήσουν ειδικό ποσοστό θέσεων.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά τόσο τους αποφοίτους του σχολικού έτους 2018-19 όσο και τους αποφοίτους παλαιοτέρων σχολικών ετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Η ΔΙΑΤΑΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

Πανελλαδικές Λυκείου για ΑΕΙ
|

Πρώτα πρέπει να αλλάξει το Λύκειο και τα ΑΕΙ: Όλο το Υπουργείο και οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνία, γονείς και μαθητές, έχουν εστιάσει υπερβολικά στις Πανελλαδικές Διαγωνιστικές Εξετάσεις της Γ' Λυκείου, και έχουν ξεχάσει τα έξι χρόνια που προηγούνται, στο Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και τα άλλα έξι που έπονται, στο πρώτο πτυχίο και το μεταπτυχιακό.

Δηλαδή, θυσιάζουμε για τα νέα παιδιά τα περίπου 12 χρόνια των σπουδών τους για να ασχοληθούμε με περίπου 12 μήνες διαγωνιστικής προετοιμασίας, και να εξετάζουμε εξαντλητικά λεπτομέρειες γύρω από αυτά τα διαγωνίσματα.

Αγανακτισμένος...
|

Συμφωνώ ότι θα πρέπει να δοθεί ειδικά στους φετινούς αποφοίτους η δυνατότητα να κρατήσουν ένα μάθημα, μετά από τόση αδικία που βίωσαν, ειδικά οι μαθητές της θετικής.
Υπέστησαν τέτοιο ψυχολογικό πόλεμο γράφοντας τα χειρότερα θέματα της τελευταίας δεκαετίας με αποτέλεσμα να εισαχθούν σε σχολές 5ης και 6ης επιλογής τους και να έχουν και τους απ' έξω να τους λένε ότι για τόσο άξιζαν,όταν δεν γνωρίζουν πως σε άλλα πεδία περνούσαν τα παιδιά με εύκολα θέματα και χωρίς την ίδια κούραση, σε κοινές σχολές. Και τώρα που θα έπρεπε να έχουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που όλα τα χρόνια έχουν οι απόφοιτοι (άλλωστε το να ξαναδώσει ένας απόφοιτος έχει την έννοια να πάει καλύτερα από την πρώτη φορά) όποιο σύστημα και να επιλέξουν πάλι άτυχοι θα είναι...

Χαρα
|

Το άρθρο αυτο δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες για το ποσοστο εισαγωγής. Στην περιπτωση που καποιος επιλεξει το παλιο σύστημα και το συνολο των υποψηφιων με το παλιο ειναι πολυ μικρο τοτε και το ποσοστο εισαγωγής θα είναι μικρό άρα και οι πιθανοτητες εισαγωγης μικροτερες απο εκεινους που θα προτιμησουν το νεο. Συνεπως οι πιθανοτητες αυξανουν με την συμμετοχη αυτων με το νέο συστημα.
Όπως και να γινει παντως οι φετεινοι υποψηφιοι που δινουν δευτερη φορα θα ειναι αδικημενοι ως προς αυτους των προηγουμενων χρονων. Γι αυτο θα ηταν προτιμοτερο να επιλεχθει μια και μονο λυση για ολους με σταθερο ποσοστο.

Αντώνης
|

Είμαι και εγώ γονέας αποφοίτου.
Δυστυχώς τα παιδιά αυτά είναι αδικημένα σε σχέση με τους περσινούς και προπερυσινούς αποφοίτους όποιο σύστημα και να διαλέξουν.
Αν διαλέξουν με το νέο τότε θα διεκδικούν μέρος των θέσεων αφού ποσοστό θα δοθεί σε αυτούς που θα δώσουν με το παλιό . Επίσης θα έχουν να διαγωνισθούν σε νέα και περισσότερη ύλη και από αυτήν που διδάχτηκαν, κάτι που δεν συνέβαινε πέρσι και πρόπερσι (οι απόφοιτοι τότε έδωσαν με την ίδια ύλη και διεκδικούσαν το σύνολο των θέσεων) .
Αν διαγωνιστούν με το παλιό θα έχουν ίδια ύλη με πέρσι και θα διεκδικούν ποσοστό των θέσεων ανάλογο του αριθμού των συμμετεχόντων ανά κατηγορία (παλιό νέο).
Η αναλογία θα είναι δίκαιη αριθμητικά όμως θα είναι άδικη ποιοτικά αφού θα έχουμε συσσώρευση καλώ μαθητών σε λίγο αριθμό σχολών.
Τελικά τα παιδιά θα βρεθούν σε δίλημμα ποιο σύστημα να επιλέξουν και το αίσθημα που ήδη αποκομίζουν είναι ότι παίζουν το μέλλον τους κορώνα - γράμματα.
Το καλύτερο θα ηταν να καταργηθεί ο νομος γαβρογλου και ναδωσουν ολοι με το παλιο (αποφοιτοι και τελειοφοιτοι)
Εναλακτικά θα μπορουσαν να δώσουν οι αποφοιτοι με την παλιά ύλη διεκδικώντας το σύνολο των θέσεων με διαφορετικά αλλά ίδιας δυσκολίας θέματα με τους τελειοφοίτους (τα οποία θα είναι κοινά στην ύλη που είναι κοινή και θα διαφοροποιείτε πχ σε ένα θέμα ).
Αν αυτό δεν είναι εφικτό η καλύτερη λύση είναι όλοι με το καινούργιο όπως προέβλεπε ο νόμος γαβρογλου.
Αυτές οι μεσοβέζικες λύσεις είναι οτι χειρότερο

@ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
|

Ως γονέας αποφοίτου που προετοιμάζεται να ξαναδώσει, θα συμφωνούσα. Ωστόσο έτσι το σύστημα περιπλέκεται αρκετά ...
Ας δώσουν το αναλογικό ποσοστό των θέσεων, που είναι και το σωστό, και βλέπουμε.

ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
|

Θετική κατ' αρχάς η ρύθμιση, ευτυχώς επικράτησε η κοινή λογική. Εφόσον όμως οι παλαιοί απόφοιτοι ειδικά για το έτος 2019-2020 διαγωνίζονται ουσιαστικά σε ειδικό ποσοστό θέσεων επί των εισακτέων και ανταγωνίζονται ουσιαστικά μεταξύ τους θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα να κατοχυρώσουν τουλάχιστον ένα μάθημα από την περσινή χρονιά. Η σημερινή οικονομική συγκυρία καθιστά δυσχερή την υποστήριξη των παιδιών με φροντιστήρια στο σύνολο των μαθημάτων για δεύτερη χρονιά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ