Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η νέα ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Αποκλειστικά στο esos
Δημοσίευση: 10/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι  προτεινόμενες διατάξεις για την  επιλογή σημαιοφόρων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση  που θα κατατεθούν από την υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή   και θα ισχύσουν  και για το Διδακτικό Έτος 2019-2020, προβλέπουν τα εξής (σ.σ. Ειδικά για το Διδακτικό Έτος 2019-2020 η επιλογή θα πραγματοποιηθεί την επομένη της δημοσίευσης του ψηφισθέντος νόμου στο Φ.Ε.Κ.):

Η παρ. 5 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄109) αντικαθίσταται ως εξής:

«5. α) Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Επιλέγονται αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Το κλασματικό μέρος αναφέρεται στον ετήσιο γενικό μέσο όρο. Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στο κλασματικό μέρος, διενεργείται κλήρωση.

β) Παραστάτες ορίζονται δέκα μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία επιλέγονται οι σημαιοφόροι.

γ) Με τον τρόπο που περιγράφεται στην περίπτ. α΄, επιλέγονται δύο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης που δεν επιλέχθηκαν ούτε σημαιοφόροι ούτε παραστάτες, στους οποίους ανατίθεται η κατάθεση στεφάνου, ο ένας για το διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

δ) Οι σημαιοφόροι, οι παραστάτες και οι υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου επιλέγονται ανά τμήμα για τα ως άνω χρονικά διαστήματα αντίστοιχα.

Η κατά τις προηγούμενες παραγράφους επιλογή ή κλήρωση, εφόσον συντρέχει τέτοια περίπτωση, πραγματοποιείται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας ή τον νόμιμο αναπληρωτή του παρουσία του συλλόγου διδασκόντων και των ενδιαφερομένων μαθητών και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

ε) Στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνου στα δημοτικά σχολεία μπορούν να συμμετέχουν και οι μετεγγραφέντες μαθητές από άλλα σχολεία, εφόσον η μετεγγραφή έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου του έτους που γίνεται η επιλογή και έχει προσκομισθεί στο σχολείο αντίγραφο της σελίδας του Βιβλίου Μητρώου, στην οποία φαίνεται η αναλυτική βαθμολογία τους στην Ε' τάξη.

στ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνων, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν λιγότερα ή περισσότερα των δύο (2) τμημάτων ή οι μαθητές της ΣT΄ τάξης δεν επαρκούν για να επιλεγούν σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για κατάθεση στεφάνου, το περιεχόμενο του ως άνω προβλεπομένου πρακτικού καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Η παρούσα διάταξη εφαρμόζεται και για το διδακτικό έτος 2019-2020, για το οποίο, κατ’ εξαίρεση, η επιλογή των σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων στα δημοτικά σχολεία θα πραγματοποιηθεί την επομένη της δημοσίευσης του παρόντος νόμου στο ΦΕΚ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της κατά την περίπτωση στ’ της παρούσας παραγράφου Υπουργικής Απόφασης».

Σχόλια (8)

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
10 Οκτ 2019 12:12

"Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στο κλασματικό μέρος, διενεργείται κλήρωση."
αχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχααχαχαχαχα

 
Κλήρωση....
10 Οκτ 2019 14:53

Ξέρετε πόσοι μαθητές παίρνουν 10 στη ΣΤ τάξη; Οι περισσότεροι! Συνεπώς είναι κοροϊδία όλη η διαδικασία που προτείνεται.

Είναι σαφές ότι όλα αυτά είναι για όσους τρώνε σανό (δεν μπορώ άλλη αριστεία).

 
Rip
10 Οκτ 2019 17:04

Όταν είναι δύο τμήματα ποια είναι η απόφαση της υπουργού που αναφέρει εδώ?

 
glgiannis
10 Οκτ 2019 17:27

όταν τα ισοπεδώνουμε όλα, ναι , παίρνουν όλοι δέκα.
Αν όμως επικρατήσει αξιοκρατία και στη βαθμολόγηση εκ μέρους μας (των εκπαιδευτικών) τότε τί λέτε;

 
παιδαγωγός
10 Οκτ 2019 17:48

Επανέρχεται η παλιά ρύθμιση και επιστρέφουν τα παλιά προβλήματα. Ανταγωνισμός και βαθμοθηρία και εξοντωτική έξέταση και βαθμολόγηση για να ξεχωρίσει ο πρώτος των πρώτων. Οι γονείς από την άλλη μεριά θα πιέζουν τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα βάζουν εύκολα το δέκα για να αποφύγουν τα χειρότερα. Όσο για την ευαίσθητη παιδική ηλικία ή την ανάγκη για κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης στην τάξη και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας who cares?

 
Άναυδος
10 Οκτ 2019 19:52

Εμμονή στην α(ο)ριστολαγνεία! Όταν η παιδεία του ανθρώπου και η χαρά της γνώσης μετατρέπονται σε παιχνίδι ανηλεούς ανταγωνισμού και βαθμοθηρίας.....
Και μια τελετουργική παράσταση (η μαθητική παρέλαση!) που εγείρει πολλά ερωτηματικά: πρώτον, ως προς τον σκοπό που καλείται να υπηρετήσει (αγάπη και υπερηφάνεια για το κοινό ιστορικό παρελθόν) για και δεύτερον, ως προς το εάν έχει καμιά σχέση με την εκπαιδευτική λειτουργία. Ας ξεκινήσει κάποτε ένας ώριμος, εμπεριστατωμένος και πολιτισμένος διάλογος για τη χρησιμότητα των μαθητικών παρελάσεων!

 
Φτάνει πια
10 Οκτ 2019 20:57

@glgiannis10

Αριστεία και αξιοκρατία ΚΑΙ στα δημοτικά! Να κάνουν και φροντιστήρια αν χρειαστεί!

Παρακαλώ να εκφέρουν άποψη όσοι έχουν σχέση με την εκπαίδευση και καταλαβαίνουν την ψυχοσύνθεση των μικρών παιδιών.

Επίσης όσοι δεν μπερδεύουν το σχολείο με το Εθνικό μας σύμβολο.

 
jim
11 Οκτ 2019 01:37

στ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνων, εφόσον στη ΣΤ ́ τάξη λειτουργούν λιγότερα ή περισσότερα των δύο (2) τμημάτων ή οι μαθητές της ΣT ́ τάξης δεν επαρκούν για να επιλεγούν σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για κατάθεση στεφάνου, το περιεχόμενο του ως άνω προβλεπομένου πρακτικού καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Πώς θα συμπληρώνονται οι παραστάτες σε μικρά σχολεία που δεν επαρκεί ο αριθμός των μαθητών;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ