Τροπολογία «εκτοξεύει» στο διπλάσιο τις πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών

Από 48,6 εκ. ευρώ οι πιστώσεις αυξάνονται στα 81 εκ. ευρώ

11/10/2019

Ενημερώθηκε: 11/10/2019, 10:25

Άκουσε το άρθρο

Στα ύψη «εκτοξεύει» τις πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών , κατά το τρέχον σχολικό έτος,  τροπολογία που καταθέτει  σήμερα, προς ψήφιση,  στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Από 48, 6 εκατομμύρια ευρώ που είχε προβλέψει  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νόμο 4623/2019 του Αυγούστου, με την τροπολογία το ποσό αυτό σχεδόν διπλασιάζεται και γίνεται 81 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «η   ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων για το σχολικό έτος 2019-2020 και, συγκεκριμένα, για την εξασφάλιση των πιστώσεων για απασχόληση του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΟΛΟΓΙΑΣ

Το άρθρο 19 του ν. 4283/2014 (Α΄ 189), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 62 του  ν. 4623/2019, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 19
Για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, μπορεί να γίνει χρήση πόρων του εθνικού ή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η σχετική δαπάνη μπορεί να βαρύνει τη Συλλογική Απόφαση Έργων (ΣΑΕ) 047 με Κωδικό Έργου 2014ΣΕ04700000 του έτους 2019 και τίτλο «Πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ) του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων έως το ποσό των τριάντα επτά εκατομμυρίων διακοσίων εξήντα χιλιάδων (37.260.000) ευρώ και την οικεία Συλλογική Απόφαση του έτους 2020 έως του ποσού των σαράντα τριών εκατομμυρίων επτακοσίων σαράντα χιλιάδων (43.740.000) ευρώ ή αντίστοιχο έργο Συλλογικής Απόφασης του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

Σχόλια (6)

Αναπλητωτής
|

Ειμαστε ηλίθιοι; Έτσι μας εκλαμβάνει το υπουργείο. Έγκριση διπλάσιου κονδυλίου, αλλά 305 οι προσλήψεις για 3000 κενα στη Δευτεροβάθμια. Και οι άλλες προσλήψεις για πότε;

Εκπαιδευτικός
|

ΔΙΟΡΙΣΤΕ μόνιμο προσωπικό και αφήστε τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς!

Ασυναρτησίες
|

Χάσαμε τουλάχιστον 30 χρόνια, από το 1980 μέχρι το 2010 και τα σχολεία την τελευταία δεκαετία έχουν ρημάξει - ειδικά στην επαρχία, όπου κανείς δε θέλει να πάρει μετάθεση.

Μετά μιλάμε για ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ στην Παιδεία...

Ναι καλά...
|

Δηλαδή θα καλύψουν τα σχολεία με προσωπικό που κάθε χρόνο θα αλλάζει;

Ήδη, τα προβλήματα από το μη-σταθερό προσωπικό σε αρκετά σχολεία όπου το πρωσοπικό απαρτίζεται από αναπληρωτές σε μεγάλο ποσοστό είναι εμφανή.

Οι άνθρωποι αυτοί, πρέπει κάθε χρόνο να μαθαίνουν τα παιδιά, να προσαρμόζονται σε νέο περιβάλλον, δεν μπορούν να μάθουν όλες τις γραφειοκρατικές δουλειές του σχολείου και μόλις το κάνουν φεύγουν και έρχονται άλλοι. Οι μόνιμοι είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε 2, 3 και 4 εξωδιδακτικές εργασίες εις βάρος του εκπ/κού τους έργου.

Τέλος, οι αναπληρωτές, χρόνο με το χρόνο εξουθενώνονται ψυχικά και οικονομικά οι άνθρωποι και αυτό, πέρα από τις επιπτώσεις στις ζωές τους, έχει επιπτώσεις στο έργο τους και στο πως αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά σχολεία στα οποία δουλεύουν κάθε χρόνο.

Μόνιμοι Αναπληρωτές
|

Η "αναπλήρωση θέσεων" έχει γίνει καθεστώς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων.

Απαιτείται:

α) Αριθμητική μείωση Γυμνασίων και Λύκειων, ώστε να μην υπάρχουν ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ της εκπαίδευσης.

β) Ανταποδοτικές υποτροφίες (μετακίνησης, διατροφής) για 100 πρότυπα οικοτροφεία με στόχευση ακριτικές περιοχές της Ελλάδας

γ) Αξιολόγηση διευθυντικών δομών

δ) Χρονοπρογραμματισμός για την πρόσληψη τουλάχιστον 5.000 νέων *ΜΟΝΙΜΩΝ* εκπαιδευτικών, ειδικά σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Τα κλασικά επιχειρήματα, περί αναβάθμισης μαθημάτων και βιβλίων, φυσικά ισχύουν αλλά χωρίς ΝΕΟ και ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ προσωπικό δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν.

Αναπληρωτής
|

Ύπουλη ρύθμιση. Αρνούνται έτσι την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών και σπρώχνουν τους εκπαιδευτικούς στην κατηγορία των αναπληρωτών .
Και μην πει καποιος ότι δε θα γίνει θεσμός τα επόμενα σχολικά έτη η έγκριση αυτού του ποσού και άρα θεσμοθέτηση της αναπλήρωσης και κατάρηση μόνιμων διορισμών.
Αλήθεια, τώρα δεν αποτυπώνονται πραγματικές ανάγκες/ συνθήκες για διορισμό μόνιμων;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ