Σχολικοί Σύμβουλοι : Την άλλη εβδομάδα οι προτάσεις στην υπ. Παιδείας

12/10/2019

Άκουσε το άρθρο

Πλαίσιο δράσης, εν όψει του νέου νόμου που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για την επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, αποφάσισαν , ομόφωνα, τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων που συνήλθαν στο Μοσχάτο.

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

  • Να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τουςτομεάρχες παιδείας των πολιτικών κομμάτων.
  • Να κατατεθούν στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως οι προτάσεις για τον θεσμό του Σχολικού Συμβούλου,μέχρι 20 Οκτωβρίου.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΠΕΣΣ:

Α. Το Δ.Σ. της ΠΕΣΣ  ενημέρωσε εκτεταμένα το σώμα για τις εξελίξεις και παρουσίασε σχέδιο δράσης για τις επόμενες ενέργειές της ΠΕΣΣ, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από την Γ.Σ.

Β. Το μεγάλο πλήθος των Σ.Σ. οι οποίοι παραβρέθηκαν στην Γ.Σ. καθώς και τα μηνύματα συμπαράστασης και παρότρυνσης από τους περιφερειακούς βραχίονες της ΠΕΣΣ (ΠΕ.Τ), δείχνουν την αποφασιστικότητα για την διεκδίκηση της ταχείας επανασύστασης του θεσμού, σε θεσμικό επίπεδο από το Υ.ΠΑΙ.Θ

Σχόλια (11)

Σ.Καραγιάννης@Δημήτρης
|

Αγαπητέ Δημήτρη η αλήθεια να λέγεται ολόκληρη:
1.Συμφωνώ ότι ο νόμος αιφνιδίασε όσους δεν κατείχαν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.Και δεν ήταν λίγοι.
2.Αλλά.Αποσιωπάς το γεγονός ότι στις συνεντεύξεις κόπηκαν συνάδελφοι εξαιρετικοί "με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη".Να μην αναφέρω κλάδους και ονόματα..Γι αυτή την ατιμία γράφω εδώ και καιρό.Γι αυτή μόνο την ατιμία και για το γερμανικό ασανσέρ μάρκας OTIS!{να μωρέ ποίηση} που σε πέταγε από το ημιυπόγειο στον τρίτο όροφο του ΠΕΚΕΣ.
3.Για το γεγονός ότι ειδικότητα με πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα φαγώθηκε μαζί με τον συνάδελφο που την εκπροσωπούσε για να βγει "ημέτερος" συναφούς ειδικότητας
4.Από ΣΕΕ όπως βλέπεις έγινα φωτογράφος!
Φτάνουν αυτά? Όποιος δεν ενοχλείται από τέτοιου είδους ηθικές αναισχυντίες και τις αποσιωπά είναι αγαπημένο παιδί του συστήματος

DEEP
|

Προφανώς οι παρωπίδες δεν βοηθάνε την έκφραση αντικειμενικής γνώμης γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη γνώση.
Μήπως στις κρίσεις του ν.4547/18 δεν είναι γνωστό ότι, α) ένας ΣΣ έπαιρνε 2 μόρια max για διδακτική εμπειρία, ενώ ένας εκπαιδευτικός 10;
β) ένας εκπαιδευτικός με διδακτορικό +Μεταπτυχιακό+δεύτερο πτυχίο (όλα συναφή) έπαιρνε 7 μόρια max ενώ ένας εκπαιδευτικός με την απλή παραμονή του στην τάξη έπαιρνε 10;
γ) η διοικητική εμπειρία ενός ΣΣ έπαιρνε όσο και ενός διευθυντή Σ.Μ. ;
δ) η συνέντευξη έπαιρνε 14 μόρια και ας ήσουν και πρύτανης δεν γινόσουν αν δεν ήσουν αρεστός;

Σταματήστε να λέτε ψέμματα και ας κοιτάξουμε πως μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ ένας νόμος που θα κρίνει και θα επιλέγει τους καλύτερους.

Δημήτρης
|

Η θέση του Σ.Σ είναι επι θητεία, δεν είναι μια αυθύπαρκτη ειδικότητα. Κανένας δεν καρατομήθηκε, απλά άλλαξε ο νόμος και θεσπίστηκαν νέα κριτήρια για τον νέο, επι θητεία πάλι, διορισμό των Συντονιστών. Πολλοί απο τους παλαιούς ΣΣ θα είχαν γίνει Συντονιστές αν κατείχαν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Ο θεσμός θα ξανασυσταθεί, απλά αυτοί δεν θα γυρίσουν πίσω.

Σ.Καραγιάννης@Τζίμης & ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
|

Αγαπητέ Τζίμη.Μετά την καρατόμηση,αρκετών στελεχών των ΣΣ,που όντως έγινε, κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν,κάποιοι άλλοι αποσπάστηκαν κάπου και οι περισσότεροι διδάσκουν και αναμένουν τον νέο νόμο.Υποστηρίζεις και φρονείς ότι η δικαίωση θα φέρει την επανατοποθέτηση των πρώην ΣΣ στις προσωπικές τους θέσεις ,σύμφωνα με τα πολιτικώς υπεσχημένα, και την άμεση παύση των ΣΕΕ? Επεξηγείς :[άμεσα σημαίνει στις θέσεις από τις οποίες καρατομήθηκαν].Δεν θυμάμαι αν η πολιτική ηγεσία της ΝΔ είχε μιλήσει για επαναφορά στις προσωπικές θέσεις των ΣΣ,ή γενικά για επαναφορά του θεσμού..Αν είχε υποσχεθεί συγκεκριμένα το πρώτο,πάω πάσο,και εύχομαι να τηρηθεί η υπόσχεσή της.Μήπως όμως είχει υποσχεθεί το δεύτερο και ο καθένας επεξηγεί την υπόσχεσή της ανάλογα με αυτό που τον συμφέρει?Θα προχωρήσω λίγο πιο πέρα και θα κάνω μια υπόθεση που έχει να κάνει με το πεδίο των προσδοκιών και των φαντασιώσεων..Ακόμη δε διάβασα την πρόταση να συνυπάρχουν τα δυο σώματα μέχρι τις νέες κρίσεις,ή να συμπληρωθεί το σώμα των ΣΣ με ΣΕΕ ή το αντίστροφο!Τα έχω ακούσει κι'αυτά!Μπορεί να γραφτούν ακόμα κι'αυτά!Ενώ από τη μια μεριά υπάρχουν φωνές για δικαίωση των πρώην ΣΣ ,ακόμη δεν ακούστηκαν, από την άλλη μεριά, οι φωνές από την ενδοχόμενη κατάργηση των ΣΕΕ...Το θέμα είναι πράγματι δύσκολο και σύνθετο...Αν ο νόμος ήταν έτοιμος θα γινόταν προκήρυξη την Άνοιξη και κανείς δεν θα δυσανασχετούσε, αφού οι νέοι ΣΣ ,μετά τις κρίσεις θα τοποθετούνταν τον Σεπτέμβρη στις θέσεις τους.Ας στρωθούν κάποιοι να δουλέψουν μήπως βγεί γρήγορα ο νόμος και συμβεί αυτό.Αν αυτό το γρήγορο σενάριο φαινόταν στον ορίζοντα ότι θα επικρατήσει,όλοι θα άντεχαν 8 μήνες ακόμα, δίχως δυσανασχετήσεις.΅Επειδή όπως γράφεται παραπάνω,ότι τα πράγματα κινούνται λίγο πιο αργά[Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το «νέο σύστημα», είναι πολύ «δυσκίνητο»],φοβάμαι μήπως φτάσουμε στο σημείο,ένας ολόκληρος κόσμος αδικηθέντων και υποψηφίων προσδοκούντων τη δικαίωση, να καταλήξει να πει όπως ο Μπρέχτ:";άντεξα δύο χρόνια,άντεξα ένα χρόνο,άντεξα ένα μήνα,άντεξα μια μέρα,αλλά δεν μπορώ να αντέξω άλλο αυτή την ώρα και αυτό το λεπτο"!

Ποιμένας
|

Καρατομήθηκαν!!! Μετά από τριπλή παράταση που σχεδόν διπλασίασε τον αρχικό χρόνο θητείας τους:::!!

Ι.Χ.
|

@Τζίμης: συμφωνώ με την επαναφορά του θεσμού των σχολικών συμβούλων, αλλά διαφωνώ με το "ΑΜΕΣΗ επαναφορά των Σ.Σ. (άμεσα σημαίνει στις θέσεις από τις οποίες καρατομήθηκαν)". Κανείς δεν καρατομήθηκε. Οι ΣΧ είχαν παράταση θητείας, σχεδόν διπλασιασμό του χρόνου θητείας. Εκτός αυτού, λόγω συνταξιοδοτήσεων, οι περισσότεροι ΣΧ ήταν από λίστα, στην οποία λίστα είχαν τις τελευταίες θέσεις όταν είχαν αξιολογηθεί. Λοιπόν, μην κράζουμε χωρίς λόγο. Εάν γίνονταν κρίσεις σήμερα για ΣΧ πολλοί από όσους βρίσκονταν στις θέσεις αυτές από λίστα δεν θα επιλέγονταν....

Ρ.Ρ. ΠΕ04 ερωτήματα
|

1982: κατάργηση του θεσμού του Επιθεωρητή και καθιέρωση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου.
 Ποιές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και ανάγκες επέβαλαν τις αλλαγές?
 Ποιά δεδομένα και διαδικασίες συντέλεσαν στη διαμόρφωση και υλοποίηση του νομικού πλαισίου?
 Ποιοί ήταν οι ρητοί και άρρητοι σκοποί, στόχοι και προθέσεις των σχεδιαστών?
 Ποιός ο βαθμός συναίνεσης ή αντίθεσης των άμεσα εμπλεκομένων?
 Ποιά ήταν τα μέσα υποστήριξης του θεσμού, τα αποτελέσματα αναμενόμενα και μη ?
Παρότι όπως αναφέρει ο Φράγκος Χ.(1983) «......συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Σχολικός Σύμβουλος παύει να είναι απλός και ανεύθυνος διεκπεραιωτής και εκτελεστής ειλημμένων και στεγανοποιημένων αποφάσεων και γίνεται υπεύθυνος συνεργάτης στο επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο, που επιτελείται στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς, ενώ συγχρόνως μεταφέρει τις επιστημονικές και παιδαγωγικές εμπειρίες του προς τις παιδαγωγικές και επιστημονικές κεντρικές υπηρεσίες, με τις οποίες πρέπει να συνεργάζεται και όχι να αποτελεί εκτελεστικό όργανό τους......», η καθιέρωση του νέου θεσμού δρομολογείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην ουσία μορφοποιείται μέσα από τον ίδιο κρατικό μηχανισμό που έγιναν και οι προηγούμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή από ένα κράτος με συγκεντρωτικές, γραφειοκρατικές και πατερναλιστικές δομές, ένα κράτος αστικό που “αποκρύπτει την πολιτική του και επομένως την με διακρίσεις φύση των επιλογών του και των παραδοχών του”(Καζαμίας, 1993).
 Θα επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα με την ανασύσταση του θεσμού?????
1984: με τα Π.Δ. 214 και 277 καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων και στην ουσία τότε αρχίζει να ενεργοποιείται ο θεσμός. Όμως Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. με ένα ιδεολόγημα, της διάκρισης του διοικητικού και του επιστημονικού - καθοδηγητικού ρόλου, παρέπεμπε την προβολή της επιστημονικής παιδαγωγικής καθοδήγησης ως κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερης παρέμβασης. Έτσι προβλήθηκε ο “ουδέτερος” Σχολικός Σύμβουλος. Αυτή ήταν η απαραίτητη συνθήκη για την προώθηση της νέας αστικής κρατικής διδακτικής με τα νέου τύπου σχολικά βιβλία. Το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε ορισμένα επιμορφωτικά σεμινάρια τα οποία είχαν ως κύρια θέματα την ενημέρωση στα νέα σχολικά βιβλία, στα νέα αναλυτικά προγράμματα, στις νέες διδακτικές προσεγγίσεις, καθώς επίσης και αναλυτική ενημέρωση των νέων Συμβούλων για τον καινούργιο θεσμό. Όπως φαίνεται και από τα προγράμματα των σεμιναρίων,(ΥΠΕΠΘ, 1985), γίνεται προσπάθεια ώστε να γίνουν αποδεκτά από μέρους των Συμβούλων τα νέα σχολικά βιβλία και τα βιβλία του δασκάλου, με σκοπό να λειτουργήσουν στη συνέχεια ως διαμεσολαβητές και να πείσουν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Στην προσπάθεια που γίνεται για να πεισθούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι, προβάλλονται οι διδακτικές αρχές που διέπουν τα νέα βιβλία και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται και παρουσιάζεται η ύλη ακολουθώντας παιδαγωγικές αρχές βασισμένες σε μεγάλους παιδαγωγούς, όμως αποσιωπάται το περιεχόμενο των βιβλίων.
 Μήπως μια νέα μορφή ελέγχου <<ο τεχνικός έλεγχος>> ενσωματώνει την άσκηση του κρατικού ελέγχου στην ίδια την πράξη της διδασκαλίας?
 Γιατί στη συνέχεια η επιμόρφωση των Σχολικών Συμβούλων είναι σποραδική και ευκαιριακή?
 Γιατί ο θεσμός παρά το κλίμα ευφορίας και αποδοχής των πρώτων χρόνων και η ικανοποίηση του αιτήματος των εκπαιδευτικών για “δραστική αλλαγή”, απαξιώνεται και εμφανίζεται προβληματισμός για τα ορατά αδιέξοδα του θεσμού??
2018: Ενιαίος Κανονισμός Λειτουργίας των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) και ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου.
 Μήπως επαναλαμβάνονται τα ίδια γεγονότα με άλλη ενδυμασία???
Ας είμαστε ειλικρινείς, υποστήριξη και καθοδήγηση με τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υπάρξει(και χωρίς άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό). Η καλή παιδαγωγική υποστήριξη και καθοδήγηση απαιτεί τη συχνή παρουσία των σχολικών συμβούλων ή συντονιστών εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία και τη στενή παιδαγωγική σχέση με τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου (και οχι μόνο). Μόνο μια τέτοια σχέση μπορεί να διασφαλίσει την καλή γνώση των προβλημάτων των σχολείων και να συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπισή τους.
Σήμερα οι διαθέσιμες τεχνολογίες του Internet ,το Cloud computing, η Εικονική Πραγματικότητα (Augmented/Virtual reality), το 3D Printing, τα Remote Labs,κ.α. μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προσδώσουν νέες, καινοτόμες δυνατότητες. Μπορούν να δημιουργηθούν έξυπνες τάξεις όπου, για πρώτη ίσως φορά, μπορούν να υποστηριχθούν νέες, εξατομικευμένες/προσαρμοστικές και ευφυείς παιδαγωγικές προσεγγίσεις όπως:
• η συνεργατική μάθηση, ο κονστρουκτιβισμός, η διερευνητική μάθηση, learning by doing, Flipped classrooms, εικονικά εργαστήρια, Blended learning και μάθηση Crossover μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων.
• τα e-books καθιστούν εφικτή τη συμμετοχή τεράστιων αριθμών μαθητών σε on-line courses (όπως αναφέρει ο Τζιώνας Π. 2019).

 Υπάρχει δεξαμενή με τέτοια στελέχη που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν καινοτόμα προγράμματα?
 Θα μπορούσε Ο θεσμός του Σ.Σ. ή του Σ.Ε.Ε. κάτω από ένα διαφανές , αξιοκρατικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να βοηθήσει στο έργο των εκπαιδευτικών?
2019: προαναγγέλθηκε αλλαγή. Οψόμεθα !!!

Γιώργος Π.
|

Εντάξει να επανέλθουν οι ΣΣ, όμως ποιοι "καρατομήθηκαν";; Αυτοί που η θητεία τους έληξε το 2015;; Άρα ναι να επανέλθει ο θεσμός και να πληρωθούν οι θέσεις με επιλογή.

PE19
|

Αλήθεια με ως τι μιλάνε (θεσμικά) οι σχολικοί σύμβουλοι ? με ποια αρμοδιότητα ? ως πρώην ενός λειτουργοί ενός αποτυχημένου θεσμού που δυστυχώς ( ή ευτυχώς γι’ αυτούς) αντικαταστάθηκε με ένα ακόμα ποιο αποτυχημένο θεσμό. Γιατί να μη μιλάνε και πρώην διευθυντές πρώην Περ/κοί διευθυντές. κλπ. Πρώην υπότροφοι και γενικώς πρώην.
Οι πρώην σχολικοί σύμβουλοι έχουν παραπάνω μισθό από τους υπολοίπους εκπαιδευτικούς θα σας πω πως:
Σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο του 2011 οι Σχολικοί σύμβουλοι όπως και οι Δ/ντες εκπαίδευσης και Περ/κοι Δ/ντες είχαν (επί θητεία) το βαθμό Α. ( ο βαθμός Α από μόνος του έδινε μισθό πολύ πάνω από τον καταληκτικό μισθό του ενιαίου μισθολογίου (θα υπάρξουν παραδείγματα αργότερα).31/12/15 με την εισαγαγωγή του νέου μισθολογίου διατήρησαν το μισθό αυτόν ως προσωπική διαφορά.
Παραδείγματα:
Σχολικός Σύμβουλος που κρίθηκε το 2011 με μεταπτυχιακό και 20 χρόνια υπηρεσίας τότε είχε στο βαθμό 4 χρόνια - 2 κλιμάκια μικτές αποδοχές 2182 € Με το ενιαίο τώρα θα είχε 24 χρόνια _ 4 το μεταπτυχιακό =28/2 =14 -1 13 θα ήταν δηλαδή στο ΜΚ13 με μεικτές αποδοχές 1800 € διαφορά 380 € !!!!!!!! Δηλαδή αν ο συγκεκριμένος συνάδελφος δεν είχε γίνει συντονιστής θα λάμβανε 30€ περισσότερα από συνάδελφό του με τα ίδια προσόντα που είχε γίνει συντονιστής Το παράδειγμα αυτό είναι πραγματικό ειδικά σε ειδικότητες που δεν έχουν συνήθως πολλά προσόντα (ξένες γλώσσες) και όχι στις βασικές.
Λιγότερο χτυπητό παράδειγμα
Σχολικός σύμβουλος το 15 με 20 χρόνια υπηρεσία και διδακτορικό και πάλι 4 χρόνια ως σύμβουλος μισθός (παλι) 2182 €
Μισθός με το ενιαίο 24+12=36-2=34/2=17 ΜΚ 17 μεικτές αποδοχές 2036 € πάλι αν και έχουν την ίδια προϋπηρεσία ο μισθός του πρώην σχολικού συμβούλου είναι 150 περισσότερα (εδώ ο νέος Συντονιστής με τα ίδια προσόντα παίρνει περισσότερα αλλά όχι πολύ περισσότερα).
Απλά για να μην μας λένε πολλά οι κ. ΠΡΩΗΝ σύμβουλοι

Τζίμης
|

μετά τις 17 Οκτώβρη, οπότε αναμένεται η απόφαση από το ΣτΕ περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Γαβρόγλου, δεν απομένει στο ΥΠΑΙΘ παρά μια απόφαση ... αυτή που είναι η κατ΄ επανάληψη και σαφώς εκφρασμένη θέση τόσο του κ. Πρωθυπουργού όσο και της κας Υπουργού, θέση την οποία ασπάζεται και το ΚΙΝ.ΑΛ. … δηλαδή την ΑΜΕΣΗ επαναφορά των Σ.Σ. (άμεσα σημαίνει στις θέσεις από τις οποίες καρατομήθηκαν) … στη συνέχεια, ο νέος νόμος και η επιλογή των νέων στελεχών ... είδομεν

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
|

Στο νόμο 4547/2018 παρ.2, αρθρο 17, αναφέρεται η κατάργηση θεσμών – δομών – υπηρεσιών με ταυτόχρονη έναρξη της πλήρους λειτουργίας των Νέων Δομών (ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ). Με το ΦΕΚ 3813/4-9-2018 αποφασίζεται η παράταση για έξι μήνες, βάσει του ν.4547 της θητείας των Σχολικών Συμβούλων, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η επιλογή των νέων στελεχών, κάτι που ακόμη εκκρεμεί… μόλις τον Αύγουστο του 2019 κυρώθηκε πίνακας με νέα στελέχη – συντονιστές εκπαίδευσης αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά τοποθετήθηκαν. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι λοιπόν και κυρίως όσοι προέρχονταν από άλλο τόπο καταγωγής προγραμματίζουν βάσει αυτού την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Εντελώς ξαφνικά και κατά τη γνώμη μας παράνομα, χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η επιλογή των Προϊσταμένων ΚΕΣΥ, ο κ. Γαβρόγλου στις 5 Οκτωβρίου, ένα μήνα μετά, αλλάζει γνώμη και παύει τους Σχολικούς Συμβούλους (ΦΕΚ 4511/15-10-2018).
Επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης ενώ με προφορική εντολή της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως σταμάτησε η διαδικασία της επιλογής προσωπικού των Κέντρων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΕΑ), πρώην Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το «νέο σύστημα», είναι πολύ «δυσκίνητο», δε λειτούργησε ακόμη και μετά από ένα χρόνο τυπικής έναρξης της λειτουργίας (σε καμία περίπτωση πλήρους λειτουργίας) των ΠΕΚΕΣ με στελέχη εκπαίδευσης τοποθετημένα στις έδρες των Περιφερειών χωρίς εξοπλισμό και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν την τεράστια εμβέλεια περιοχών ευθύνης που προκύπτει από το νόμο 4547/2018.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ