Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Υπουργός:Το ποσοστό θέσεων για τους παλαιούς υποψηφίους θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα επιλέξουν το παλιό σύστημα

Τι προβλέπει η νέα διάταξη
Δημοσίευση: 14/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ποσοστό θέσεων για τους παλιούς αποφοίτους  θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα επιλέξουν  να εξεταστούν με το περσινό σύστημα Πανελλαδικών .

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και ανέφερε ως παράδειγμα ότι εάν το περσινό σύστημα το επιλέξει μικρός αριθμός υποψηφίων , δε μπορεί να οριστεί μεγάλο ποσοστό θέσεων.

Η νέα διάταξη που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

α/ με τους όρους  και τις προϋποθέσεις, του νέου νόμου,  που ισχύουν  για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2019-20, ή,

β/ με τους όρους , προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ίσχυσαν το προηγούμενο σχολικό έτος 2018-19.

Τη δυνατότητα επιλογής θα έχουν οι υποψήφιοι κατά την  περίοδο υποβολής αιτήσεων -δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.

Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το παλαιό σύστημα θα διεκδικήσουν ειδικό ποσοστό θέσεων.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά τόσο τους αποφοίτους του σχολικού έτους 2018-19 όσο και τους αποφοίτους παλαιοτέρων σχολικών ετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Η ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ρυθμίσεις για την εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το σχολικό έτος 2019-2020 στο ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης

1.  Στο άρθρο 13Γ του ν. 4186/2013, το οποίο προστέθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 100 του ν. 4610/2019, μετά την παρ. 1 προστίθεται παρ. 1A ως εξής:

«1A. Ειδικά για το σχολικό έτος 2019-2020 οι απόφοιτοι της παραγράφου 1, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίων γενικού λυκείου μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε α) με τους όρους και προϋποθέσεις, που ισχύουν το σχολικό έτος 2019-2020 είτε β) με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες, που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019. Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων των υποψηφίων γενικού λυκείου.

Οι υποψήφιοι, που θα επιλέξουν να εξεταστούν σύμφωνα με την περίπτωση β) του πρώτου εδαφίου θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των σχολών και τμημάτων, που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019-2020. Το ανωτέρω ποσοστό θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων της κατηγορίας αυτής για τα Τμήματα και τις Σχολές που τα αφορούν, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.»

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 13Γ του ν. 4186/2013, το οποίο προστέθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 100 του ν. 4610/2019, καταργείται και η παράγραφος 5 του άρθρου 13Γ του ν. 4186/2013 αναριθμείται σε 4.

Σχόλια (3)

 
Νίκος Θεοφανούδης
14 Οκτ 2019 13:48

Σχετικά με το απολυτήριο οι μαθητές θα δίνουν τα μαθήματα ενδοσχολικά σε θέματα ανά νομό; Ή όπως γινόταν όπως παλιά;

 
Υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων 2020
15 Οκτ 2019 01:16

Κακός θα διαχωρίσεις τις θέσεις εισαγωγής!!! Έχεις σκεφτεί ποσα παιδιά θα ξαναδώσουν για τις παραγωγικές σχολές σωμάτων ασφαλείας ενόπλων δυνάμεων ναυτιλίας και αυτοι θα μείνουν εκτός σχολής διότι αν τις διαχωρίσεις θα τους αποδοθεί 1 θέση και σε κάποιες καμία!! Όπως είχε γίνει το 2016
Θα αδικηθούν πολλά παιδιά!! Όλοι διαγωνίζονται το ίδιο σε εθνικό επίπεδο!!
Κάντε κάτι όσοι το βλέπετε και μην αφήσετε το υπουργείο παιδείας να το κάνει αυτό η μην αφήσετε τα συναρμόδια υπουργεία να το δεχτούν αυτό!!!

 
Ποσοστό παλαιών αποφοίτων
15 Οκτ 2019 14:11

Πρέπει να τεθεί ένα κατώτατο όριο θέσεων, αυτό είναι το σωστό από πλευράς υπουργείου: να ορίσουν ήδη από τον Νοέμβριο ότι για τους παλαιούς αποφοίτους θα δοθούν κατ'ελάχιστο 10% των θέσεων, και τον Φεβρουάριο, μετά τις δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές, να οριστικοποιήσουν το ποσοστό πχ. στο 12%.

Να μην αδικηθούν ούτε οι τελειόφοιτοι του 2020 ούτε όσοι έδωσαν πριν ένα ή δύο χρόνια, που και αυτοί νέοι άνθρωποι είναι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ