Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: “Εξοντωτικός ανταγωνισμός & διακρίσεις μεταξύ μαθητών είναι η σημαία της Νέας Δημοκρατίας"

Ν. Κεραμέως: Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβάλλει τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων
Δημοσίευση: 14/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για ενεργοποίηση των εθνικιστικών και ακροδεξιών αντανακλαστικών  «μέρους της εκλογικής της βάσης, που έχουν ατονήσει μετά τις κυβιστήσεις της νέας Κυβέρνησης στο «Μακεδονικό» και τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως επίσης και στο προσφυγικό ζήτημα», κάνει λόγο με ανακοινωθέν η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επιλογή σημαιοφόρων,  των «αρίστων»  ,

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την υπουργό Παιδείας Ν. κεραμέως ότι   είτε αγνοεί είτε ηθελημένα παρακάμπτει τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Νίκη Κεραμέως -με γραπτή δήλωσή της που   ανακοινώθηκε ως άτυπη (σ.σ. δεν συνηθίζεται άτυπη γραπτή δήλωση) - απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στη Βουλή τα κριτήρια επιλογής των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιβάλλει τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων.  Η Κυβέρνηση επιλέγει ως κριτήριο τη σχολική επίδοση και όχι την κλήρωση».

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανακοινωθέν υπογραμμίζει τα εξής:

Αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική πρακτική: Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την κατάργηση της κλήρωσης για τον ορισμό του σημαιοφόρου, μεταξύ όλων των μαθητών και των μαθητριών, αποτελεί μια αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική πρακτική. Ο ορισμός σημαιοφόρου μετατρέπεται σε μια διαδικασία αναζήτησης του «άριστου των αρίστων», ακόμη και αν αυτή η αριστεία αποτυπώνεται σε διαφορά 0.1 της μονάδας!

Εθνικιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά: Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα εθνικιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά μέρους της εκλογικής της βάσης, που έχουν ατονήσει μετά τις κυβιστήσεις της νέας Κυβέρνησης στο «Μακεδονικό» και τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως επίσης και στο προσφυγικό ζήτημα.

Η «αγωνία» της πολιτικής ηγεσίας: Η «αγωνία» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για το συγκεκριμένο θέμα αποτυπώνεται και στον αντιθεσμικό τρόπο με τον οποίο προχώρησε η ρύθμιση. Με εγκύκλιο (Φ.20/155435/Δ1) της Υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη προς τα σχολεία της χώρας στις 7 Οκτωβρίου αναστάλθηκε η εφαρμογή ισχύοντος νόμου, εν όψει της ψήφισης νέας διάταξης, η οποία κατατέθηκε με τροπολογία μερικές ημέρες αργότερα σε άσχετο νομοσχέδιο.

Χωρίς σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: Ένα ακόμα «δήγμα» της νέας διακυβέρνησης, με θύματα την «καλή νομοθέτηση» και την «κανονικότητα», χωρίς σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς, με περιφρόνηση προς το σύνολο των βουλευτών, ιδίως της αντιπολίτευσης και με παντελή έλλειψη σεβασμού προς την κοινοβουλευτική τάξη.

Η  σημαία δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και να ευτελίζεται: Σε πρόσφατη και εκτενή ανακοίνωση του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη αναλύονται διεξοδικά οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί λόγοι που καθιστούν μια τέτοια ρύθμιση άκρως προβληματική. Είχαμε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα λάμβανε σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ότι η σημαία δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και να ευτελίζεται από σύμβολο ενότητας σε έπαθλο επιβράβευσης επιδόσεων, επιτείνοντας τις διακρίσεις και το διαχωρισμό μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών.

Τα Π.Δ.: Πιστεύαμε επίσης, πως η Υπουργός Παιδείας δεν θα αποτολμούσε να κατασκευάσει μία δικής της έμπνευσης «αριστεία», καθώς το νομικό της υπόβαθρο δεν θα την οδηγούσε να αγνοήσει την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η αριστεία στην Ε’ και Στ’ τάξη είναι μια και μοναδική, περιλαμβάνοντας όλους τους μαθητές με βαθμούς 9 και 10 (μεταξύ άλλων: ΠΔ 8/1995, άρθρο 4, παρ. 3 και ΥΑ Φ.7Α/ΦΜ/212191/Δ1/04-12-2017, άρθρο 4).

Αυταρχικές παιδαγωγικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1950:  Ακόμα νομίζαμε πως οι ιδεοληψίες και οι αυταρχικές παιδαγωγικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1950 θα υποχωρούσαν μπροστά στις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν επιθυμεί των εξοντωτικό ανταγωνισμό και τις πιέσεις ορισμένων γονέων προς τους δασκάλους για το 0.1 ή το 0.2 της μονάδας, προκειμένου το παιδί τους να αναδειχθεί σημαιοφόρος.

Μαύρη τρύπα της νεοφιλελεύθερης-αυταρχικής αντίληψης της ΝΔ: Δυστυχώς, τα παραπάνω επιχειρήματα έπεσαν στο κενό ή μάλλον στη μαύρη τρύπα της νεοφιλελεύθερης-αυταρχικής αντίληψης της ΝΔ, η οποία αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα την οργάνωση της κοινωνίας ως κυνομαχία, για την οποία τα παιδιά πρέπει να ακονίσουν τα δόντια τους εξ απαλών ονύχων.

Η Νομολογία του ΣτΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει τα εξής:

Επιπρόσθετα, περιμένουμε με αληθινό ενδιαφέρον τις εξηγήσεις της Υπουργού Παιδείας σχετικά με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία είτε αγνοεί είτε ηθελημένα παρακάμπτει. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (Συνταγματική η διαδικασία ανάδειξης σημαιοφόρων μαθητικών παρελάσεων ανεξαρτήτως βαθμολογίας των συμμετεχόντων στην κλήρωση-2374/2018) απέρριψε την αίτηση γονέων εναντίον της κλήρωσης των σημαιοφόρων μεταξύ όλων των μαθητών, αποδεχόμενο έτσι το ΠΔ της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια απόφαση  με πλήρη τεκμηρίωση βασισμένη σε ενδελεχή  μελέτη όλων των νόμων και ρυθμίσεων που διέπουν τους σκοπούς της εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο.

Η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ συνιστά κόλαφο για τη ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση από την Υπουργό Παιδείας, αναφέροντας ρητά:

«[…] συνάγεται ότι η επίδοση στα μαθήματα δεν είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για την επιλογή του σημαιοφόρου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η δε ενεργός σχέση των μαθητών του δημοτικού σχολείου με τα εθνικά σύμβολα δεν συνάπτεται προς τους βαθμούς τους, αφού η συμμετοχή στις παρελάσεις και η παράσταση στη σημαία συνδέεται πρωτίστως με την ίδια την ιδιότητα του μαθητή ως μέλους της σχολικής κοινότητας […], λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εν λόγω εκπαιδευτικής βαθμίδας (νεαρή ηλικία των μαθητών, επιδίωξη εξάλειψης ανταγωνισμού και βαθμοθηρίας), ενώ απόκειται, κατά τα λοιπά, στο νομοθέτη να διαμορφώσει τα κριτήρια και τα μέσα επιβράβευσης των επιδόσεων των μαθητών […]».
 
Από την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ τίθενται δύο ερωτήματα:

•    Τι περισσότερο ή λιγότερο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΣτΕ;
•    Μετά από αυτή την απόφαση, θα επιμείνει η ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως να ψηφίσουν μια ρύθμιση καταφανώς αντίθετη προς το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του ΣτΕ, τις αποφάσεις του οποίου για άλλα θέματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν (πχ: αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια);

Συνακόλουθα, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα επιχειρήματα και τις απαντήσεις της ΝΔ και της αρμόδιας Υπουργού στη Βουλή. Εκεί - εκτός απροόπτου -  θα φανερωθεί πως η πραγματική  σημαία που σηκώνει η Κυβέρνηση είναι αυτή του εξοντωτικού ανταγωνισμού και των διακρίσεων ακόμη και μεταξύ των μικρών μαθητών του δημοτικού σχολείου. Είναι η σημαία της νεοφιλελεύθερης-αυταρχικής ανακατασκευής του εκπαιδευτικού συστήματος, με την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τη σταδιακή εκθεμελίωση πολλών θετικών κατακτήσεων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την οικοδόμηση του ενιαίου μετώπου αγώνα και διεκδικήσεων μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων, δίνοντας μάχης μέσα και έξω από τη Βουλή, με στόχο την προοδευτική διέξοδο και την υπεράσπιση του δημόσιου, δημοκρατικού σχολείου της ποιότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης.

Σχόλια (9)

 
Μέχρι εκεί...
15 Οκτ 2019 11:02

Το ότι το ΣΤΕ είπε πως είναι συνταγματικός ο ΤΡΟΠΟΣ (κλήρωση για σημαιοφόρο από τη στιγμή που υπήρχε ο κατάπτυστος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ) δεν σημαίνει ότι ο προηγούμενος ήταν αντισυνταγματικός. Μόνο με κληρώσεις και ψηφοφορίες οι μέτριοι έχουν πιθανότητες να αναδειχθούν και το αποδείξατε με την υπουργοποίηση ατόμων και τοποθέτηση των συμβούλων στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.... κ. Φίλη γράψτε στην εφημερίδα σας για το κομματικό σας ακροατήριο .

 
E όχι και έτσι κ.Φίλη
15 Οκτ 2019 00:03

Η κυβέρνηση σας ,και εσείς προσωπικά,σπάσατε όλα τα κοντέρ αντισυνταγματικών νόμων.Π.χ.Αντισυνταγματική ψηφοφορία για διευθυντές σχολείων και Διευθυντών εκπαίδευσης,τρείς φορές αντισυνταγματικά τα βιβλία των Θρησκευτικών,αντισυνταγματικός ο νόμος του συντρόφου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις κλπ.Για σεβασμό λοιπόν αποφάσεων του ΣτΕ δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε.Εσείς δεν εφαρμόζατε συστηματικά αποφάσεις του ΣτΕ.Βγήκε αντισυνταγματική η ψηφοφορία για τους Διευθυντές σχολείων και αγνοώντας την επιδεικτικά την συνεχίσατε στους Διευθυντές εκπαίδευσης καθιστώντας την επιλογή τους με νομικά προβλήματα.Το αυτό και με τα Θρησκευτικά τριε φορές.Άρα αυτό που λέτε περί σεβασμού αποφάσεων του ΣτΕ προκαλεί θυμηδία γιατί επιπλέον μας θεωρείτε και αμνήμονες.Να σας θυμίσω και την παγκόσμια για τα σημερινά δεδομένα πρωτοτυπία που ένας απόφοιτος Λυκείου έγινε υπουργός παιδείας και προιστάμενος πρυτάνεων και καθηγητών πανεπιστημίου πολυγραφότατων.Και προιστάμενος φυσικά όλων των εκπαιδευτικών που τουλάχιστον έχουν τελειώσει ένα πανεπιστήμιο.Αυτό σε ποιο τουλάχιστον πολιτισμένο κράτος έχει γίνει,εκτός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 
@ΦΙΛΗΣ
14 Οκτ 2019 23:12

Να καθίσετε πρώην υπουργέ να διαβάσετε , να αξιολογηθείτε , να λάβετε το πτυχίο σας , να ορκισθείτε και μετά θα έχετε το δικαίωμα, σαν απόφοιτος ΑΕΙ να κάνετε κρίσεις !!!!!!!!!!!!!!

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
14 Οκτ 2019 21:32

Τα σχολεία εξακολουθούν να έχουν τεράστιες ελλείψεις και ο Οκτώβρης τελειώνει. Κάθε μέρα παρουσιάζονται περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν καθηγητές σε μαθήματα που θα εξεταστούν στις πανελλήνιες. Η υπουργάρα όμως ασχολείται με τις παρελάσεις, τον κ. Ράμφο, το άσυλο και τα κολέγια. Πάντα υπό την προστασία των φιλικών ΜΜΕ.

 
Ι.Τ.
14 Οκτ 2019 21:13

Κοίτα τώρα που ο Φίλης κόπτεται για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Γράφει μεταξύ άλλων: "Μετά από αυτή την απόφαση(ενν. του ΣτΕ), θα επιμείνει η ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως να ψηφίσουν μια ρύθμιση καταφανώς αντίθετη προς το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του ΣτΕ, τις αποφάσεις του οποίου για άλλα θέματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν (πχ: αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια);".

Εκτός από την απόφαση του ΣτΕ για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια, υπάρχουν και άλλες που ακυρώνουν τα Θρησκευτικά Γαβρόγλου (ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά Φίλη υπάρχουν ήδη από το 2018). Αυτές γιατί δεν τις υπενθυμίζει στην Υπουργό ο κ. Φίλης;

Και πέραν του κ. Φίλη. Αλήθεια, τι πρόκειται να κάνει το Υπουργείο για τη συμμόρφωση που απαιτούν οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ που καταργούν τα Θρησκευτικά Γαβρόλγου; Τα αντισυνταγματικά Θρησκευτικά συνεχίζουν να ισχύουν στα σχολεία και η αντισυνταγματικότητα δεν είναι ανεκτή επί μακρόν. Εκπαιδευτικοί και γονείς αναμένουμε την επιστροφή στα Θρησκευτικά πριν το 2016 και την αποστολή στα σχολεία των βιβλίων που τότε υπήρχαν. Αν δεν γίνει αυτό, νέες δικαστικές προσφυγές είναι ήδη στα σκαριά...

 
Μανώλης
14 Οκτ 2019 20:54

Και οι καθηγητές που παίρνουν απόσπαση, μετάθεση, οργανική κτλ, να το κάνουν με κλήρωση λέω εγώ. Αστε και το άλλο. Αν έλεγε κάποιος στο Φίλη πριν μερικά χρόνια ότι θα διαπληκτιζόταν για τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων, θα απαντούσε ότι οι σημαιοφόροι και οι παρελάσεις θα καταργούνταν με ένα άρθρο και ένα νόμο

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
14 Οκτ 2019 17:13

καλά θα κάνει η υπουργός να αγνοήσει τις φωνασκίες του Φίλη και να προχωρήσει σε αυτό το οποίο πιστεύει και εξήγγειλε. δεν έχουν όρια και αυτό το έδειξαν όταν άθελα τους κυβέρνησαν τον τόπο....

 
Κ.
14 Οκτ 2019 15:58

Και γιατί τότε το νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ να μην προέβλεπε ότι οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου οι οποίοι είχαν κυριολεκτικά διαφορά 0,1 και δεν επιλέχθηκαν να εναλλάσσονται με όσους τοποθετήθηκαν ή να γίνεται και εκεί κλήρωση;

 
Κοροϊδία
14 Οκτ 2019 15:48

Πέρυσι στο γυμνάσιο που δουλεύω κάναμε κλήρωση ανάμεσα στους μαθητές της Α' γυμνασίου για το ποιος θα πάρει το απουσιολόγιο στην αρχή της χρονιάς. Κοιτάζοντας τα απολυτήρια διαπιστώσαμε πως όλοι ήταν υποψήφιοι!!! Στο πρώτο τμήμα 18 στους 18 είχαν βαθμό 10. Στο δεύτερο ήταν 2-3 που δεν είχαν 10.

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι "άριστοι", έχει μικρή σημασία ποιος από αυτούς θα κρατήσει τη σημαία και ακόμα μικρότερη αν αυτός που θα την κρατήσει έχει ένα 10άρι λιγότερο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.