Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και Ν.Κεραμέως αμετανόητοι-Συμπεριφέρονται ως άλλοι Βουρβόνοι

Τη μέθοδο της άτυπης δήλωσης επέλεξε η Ν. Κεραμέως για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ για τους σημαιοφόρους
Δημοσίευση: 14/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Με σκληρούς  χαρακτηρισμούς  απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην γραπτή   δήλωσή της Νίκη Κεραμέως που  στάλθηκε στα ΜΜΕ  από το γραφείο της   ως άτυπη.

«Όπως προβλέψαμε με την πρωινή μας ανακοίνωση, σχετικά με την επιλογή σημαιοφόρων και την κατάργηση της κλήρωσης με τη συμμετοχή όλων των μαθητών, η Νέα Δημοκρατία και η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως είναι αμετανόητοι» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην άτυπη δήλωση της Ν. Κεραμέως και υπογραμμίζει:

  • Η Νέα Δημοκρατία και η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως συμπεριφέρονται ως άλλοι Βουρβόνοι· δεν έμαθαν τίποτα, δεν κατάλαβαν τίποτα.
  • Παράλληλα, δεν αποτολμούν να σχολιάσουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να τοποθετηθούν με επίσημη ανακοίνωση, αλλά επιλέγουν να απαντήσουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση με non-paper και άτυπες ενημερώσεις, αργά το βράδυ.
  • Αυτό είναι δηλωτικό του πανικού τους και της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει. Τα υπόλοιπα στη Βουλή.

Η άτυπη δήλωση της Ν. Κεραμέως

Από το γραφείο της Ν. Κεραμέως στάλθηκε στα ΜΜΕ η ακόλουθη δήλωση με την ένδειξη «ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»:

Δήλωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επιλογή σημαιοφόρων
 
«Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στη Βουλή τα κριτήρια επιλογής των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιβάλλει τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων.  Η Κυβέρνηση επιλέγει ως κριτήριο τη σχολική επίδοση και όχι την κλήρωση».

ΣΥΡΙΖΑ: “Εξοντωτικός ανταγωνισμός & διακρίσεις μεταξύ μαθητών είναι η σημαία της Νέας Δημοκρατίας"

Για ενεργοποίηση των εθνικιστικών και ακροδεξιών αντανακλαστικών  «μέρους της εκλογικής της βάσης, που έχουν ατονήσει μετά τις κυβιστήσεις της νέας Κυβέρνησης στο «Μακεδονικό» και τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως επίσης και στο προσφυγικό ζήτημα», κάνει λόγο με ανακοινωθέν η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την επιλογή σημαιοφόρων,  των «αρίστων»  ,

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την υπουργό Παιδείας Ν. κεραμέως ότι   είτε αγνοεί είτε ηθελημένα παρακάμπτει τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Νίκη Κεραμέως -με γραπτή δήλωσή της που   ανακοινώθηκε ως άτυπη (σ.σ. δεν συνηθίζεται άτυπη γραπτή δήλωση) - απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στη Βουλή τα κριτήρια επιλογής των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιβάλλει τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων.  Η Κυβέρνηση επιλέγει ως κριτήριο τη σχολική επίδοση και όχι την κλήρωση».

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανακοινωθέν υπογραμμίζει τα εξής:

Αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική πρακτική: Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την κατάργηση της κλήρωσης για τον ορισμό του σημαιοφόρου, μεταξύ όλων των μαθητών και των μαθητριών, αποτελεί μια αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική πρακτική. Ο ορισμός σημαιοφόρου μετατρέπεται σε μια διαδικασία αναζήτησης του «άριστου των αρίστων», ακόμη και αν αυτή η αριστεία αποτυπώνεται σε διαφορά 0.1 της μονάδας!

Εθνικιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά: Με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα εθνικιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά μέρους της εκλογικής της βάσης, που έχουν ατονήσει μετά τις κυβιστήσεις της νέας Κυβέρνησης στο «Μακεδονικό» και τη «Συμφωνία των Πρεσπών», όπως επίσης και στο προσφυγικό ζήτημα.

Η «αγωνία» της πολιτικής ηγεσίας: Η «αγωνία» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για το συγκεκριμένο θέμα αποτυπώνεται και στον αντιθεσμικό τρόπο με τον οποίο προχώρησε η ρύθμιση. Με εγκύκλιο (Φ.20/155435/Δ1) της Υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη προς τα σχολεία της χώρας στις 7 Οκτωβρίου αναστάλθηκε η εφαρμογή ισχύοντος νόμου, εν όψει της ψήφισης νέας διάταξης, η οποία κατατέθηκε με τροπολογία μερικές ημέρες αργότερα σε άσχετο νομοσχέδιο.

Χωρίς σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: Ένα ακόμα «δήγμα» της νέας διακυβέρνησης, με θύματα την «καλή νομοθέτηση» και την «κανονικότητα», χωρίς σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς, με περιφρόνηση προς το σύνολο των βουλευτών, ιδίως της αντιπολίτευσης και με παντελή έλλειψη σεβασμού προς την κοινοβουλευτική τάξη.

Η  σημαία δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και να ευτελίζεται: Σε πρόσφατη και εκτενή ανακοίνωση του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη αναλύονται διεξοδικά οι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί λόγοι που καθιστούν μια τέτοια ρύθμιση άκρως προβληματική. Είχαμε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα λάμβανε σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ότι η σημαία δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και να ευτελίζεται από σύμβολο ενότητας σε έπαθλο επιβράβευσης επιδόσεων, επιτείνοντας τις διακρίσεις και το διαχωρισμό μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών.

Τα Π.Δ.: Πιστεύαμε επίσης, πως η Υπουργός Παιδείας δεν θα αποτολμούσε να κατασκευάσει μία δικής της έμπνευσης «αριστεία», καθώς το νομικό της υπόβαθρο δεν θα την οδηγούσε να αγνοήσει την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η αριστεία στην Ε’ και Στ’ τάξη είναι μια και μοναδική, περιλαμβάνοντας όλους τους μαθητές με βαθμούς 9 και 10 (μεταξύ άλλων: ΠΔ 8/1995, άρθρο 4, παρ. 3 και ΥΑ Φ.7Α/ΦΜ/212191/Δ1/04-12-2017, άρθρο 4).

Αυταρχικές παιδαγωγικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1950:  Ακόμα νομίζαμε πως οι ιδεοληψίες και οι αυταρχικές παιδαγωγικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1950 θα υποχωρούσαν μπροστά στις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν επιθυμεί των εξοντωτικό ανταγωνισμό και τις πιέσεις ορισμένων γονέων προς τους δασκάλους για το 0.1 ή το 0.2 της μονάδας, προκειμένου το παιδί τους να αναδειχθεί σημαιοφόρος.

Μαύρη τρύπα της νεοφιλελεύθερης-αυταρχικής αντίληψης της ΝΔ: Δυστυχώς, τα παραπάνω επιχειρήματα έπεσαν στο κενό ή μάλλον στη μαύρη τρύπα της νεοφιλελεύθερης-αυταρχικής αντίληψης της ΝΔ, η οποία αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα την οργάνωση της κοινωνίας ως κυνομαχία, για την οποία τα παιδιά πρέπει να ακονίσουν τα δόντια τους εξ απαλών ονύχων.

Η Νομολογία του ΣτΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρει τα εξής:

Επιπρόσθετα, περιμένουμε με αληθινό ενδιαφέρον τις εξηγήσεις της Υπουργού Παιδείας σχετικά με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία είτε αγνοεί είτε ηθελημένα παρακάμπτει. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (Συνταγματική η διαδικασία ανάδειξης σημαιοφόρων μαθητικών παρελάσεων ανεξαρτήτως βαθμολογίας των συμμετεχόντων στην κλήρωση-2374/2018) απέρριψε την αίτηση γονέων εναντίον της κλήρωσης των σημαιοφόρων μεταξύ όλων των μαθητών, αποδεχόμενο έτσι το ΠΔ της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια απόφαση  με πλήρη τεκμηρίωση βασισμένη σε ενδελεχή  μελέτη όλων των νόμων και ρυθμίσεων που διέπουν τους σκοπούς της εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο.

Η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ συνιστά κόλαφο για τη ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση από την Υπουργό Παιδείας, αναφέροντας ρητά:

«[…] συνάγεται ότι η επίδοση στα μαθήματα δεν είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για την επιλογή του σημαιοφόρου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η δε ενεργός σχέση των μαθητών του δημοτικού σχολείου με τα εθνικά σύμβολα δεν συνάπτεται προς τους βαθμούς τους, αφού η συμμετοχή στις παρελάσεις και η παράσταση στη σημαία συνδέεται πρωτίστως με την ίδια την ιδιότητα του μαθητή ως μέλους της σχολικής κοινότητας […], λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εν λόγω εκπαιδευτικής βαθμίδας (νεαρή ηλικία των μαθητών, επιδίωξη εξάλειψης ανταγωνισμού και βαθμοθηρίας), ενώ απόκειται, κατά τα λοιπά, στο νομοθέτη να διαμορφώσει τα κριτήρια και τα μέσα επιβράβευσης των επιδόσεων των μαθητών […]».
 
Από την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ τίθενται δύο ερωτήματα:

•    Τι περισσότερο ή λιγότερο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΣτΕ;
•    Μετά από αυτή την απόφαση, θα επιμείνει η ΝΔ και προσωπικά η κυρία Κεραμέως να ψηφίσουν μια ρύθμιση καταφανώς αντίθετη προς το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του ΣτΕ, τις αποφάσεις του οποίου για άλλα θέματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν (πχ: αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια);

Συνακόλουθα, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα επιχειρήματα και τις απαντήσεις της ΝΔ και της αρμόδιας Υπουργού στη Βουλή. Εκεί - εκτός απροόπτου -  θα φανερωθεί πως η πραγματική  σημαία που σηκώνει η Κυβέρνηση είναι αυτή του εξοντωτικού ανταγωνισμού και των διακρίσεων ακόμη και μεταξύ των μικρών μαθητών του δημοτικού σχολείου. Είναι η σημαία της νεοφιλελεύθερης-αυταρχικής ανακατασκευής του εκπαιδευτικού συστήματος, με την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τη σταδιακή εκθεμελίωση πολλών θετικών κατακτήσεων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την οικοδόμηση του ενιαίου μετώπου αγώνα και διεκδικήσεων μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων, δίνοντας μάχης μέσα και έξω από τη Βουλή, με στόχο την προοδευτική διέξοδο και την υπεράσπιση του δημόσιου, δημοκρατικού σχολείου της ποιότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης.

Σχόλια (8)

 
Βουλγαρία
15 Οκτ 2019 21:41

Μέχρι τώρα πρόσφυγες και μετανάστες δεν ξεπερνούν τους 100 χιλιάδες, άρα να σταματήσει η ακατάσχετη κινδυνολογία.

Έναν ποταμό έχει η Βουλγαρία, όχι δεκάδες νησιά που με ένα φουσκωτό σε δύο ώρες φτάνεις.

Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και δύσκολα θα μπορέσει να κλείσει τα σύνορα γιατί υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες.

 
Γ.Π.
15 Οκτ 2019 20:45

Λόγος επιχειρηματολογικός-δημαγωγικόςʿ πολύ καλό δείγμα για τους μαθητές της Γ Λυκείου. Όποιος νόμος ψηφίστηκε από την προηγούμενη βουλή και είναι συντα-γματικώς ορθός και μάλιστα με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ισοδύναμος με άρθρο του Συντάγματος, έχει το κύρος του και φυσικά - επειδή τον εισηγηθήκαμε εμείς - είναι ό,τι πιο αξιοκρατικό και μάλιστα πλήρως αποδεκτό και επομένως κάθε απόπειρα διατύπωσης αντίθετης γνώμης - ακόμη και στη Βουλή - είναι πολιτικώς απαράδεκτη. Μην τολμήσετε λοιπόν να εισηγηθείτε κάτι άλλο και να ακυρώσετε τον υπέροχο νόμο μας!
Συμβαίνει συχνά και μάλιστα απ' όλες τις πλευρές, θα μπορούσε να πει κανείς και ποιος δεν θα ένευε συγκαταβατικά.
Αξίζει πάντως να εστιάσει κανείς στην τελευταία παράγραφο και κυρίως στον στόχο που τίθεται και ειδικά στη φράση « την υπεράσπιση του δημόσιου, δημοκρατικού σχολείου της ποιότητας, της ισότητας» και να ζητήσει από τους μαθητές να επιχει-ρηματολογήσουν. Χρήσιμο θα ήταν να δημοσιευθούν τα επιχειρήματα που αφορούν την ποιότητα και την ισότητα.

 
Obervator
15 Οκτ 2019 20:41

H Bουλγαρία δεν ειναι στο Σέγκεν. Η λύση στο προβλημα μας ειναι να βγούμε από το Σέγκεν. Αλλά δεν μας σας αρέσει διοτι θα πρέπει να χρησιμοποιουμε διαβατηρια οταν κινούμαστε εντος Σεγκεν.

 
@Κόσμος
15 Οκτ 2019 17:44

Η Βουλγαρία έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και δεν περνάει βάρκα.Ούτε κάν σκέφτονται να περάσουν έστω και κολυμπώντας.Τα δε χερσαία σύνορα από τα 260 χλμ τα 30 χλμ έχουν φράχτη με κάμερες.Από τα υπόλοιπα 230 δεν περνάει ούτε ένας.Τα φυλάει πολύς στρατός και αστυνομία.Και η Βουλγαρία είναι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.Γιατί δεν την προτιμούν σαν πέρασμα στην Ευρώπη δεν το αναρωτιέσαι;Τα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα τα φυλάει η Frontex για να μην ξεφύγει κανείς από εδω.Τα σύνορα με τα Σκόπια τα φυλάν Αυστριακοί κλπ αστυνομικοί και δεν περνά από εδώ κανείς για εκεί.Το αυτό και η Βουλγαρία.Άρα όλοι εγκκωβίζονται εδώ.Αναρωτήσου λοιπόν γιατί όλοι έχουν σφραγίσει τα σύνορα εκτος από την χώρα μας.Από τον Έβρο που μπορούσε να φυλάσετε περνάν εκατοντάδες κάθε μέρα.Άντε για τα θαλάσσια σύνορα.Εδώ περνάν σαν να πάνε εκδρομή από τον Έβρο.Άρα κάτι έχει συμφωνηθεί για αυτό.Δεν πρέπει να μάθουμε τί είναι αυτό;

 
Κόσμος
15 Οκτ 2019 14:14

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στον 21ο αιώνα ως μέλος της Ευρώπης και όχι να γυρίσει στον φοβικό σκοταδισμό. Η Βουλγαρία δεν έχει θαλάσσια σύνορα που προφανώς δεν αστυνομεύονται με την ίδια ευκολία όσο τα χερσαία.

Εξάλλου, πότε σταμάτησε ο πόλεμος για τα πετρέλαια στην Εγγύς Ανατολή τα τελευταία 100 χρόνια; Αυτά που βλέπουμε τα τελευταία δέκα χρόνια στη Συρία και τους Κούρδους είναι απλώς ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία της βίας.

 
Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ίδιος
15 Οκτ 2019 00:38

Πόλεμος στην γειτονιά μας,αχαλίνωτη Τουρκία σε Αιγαίο -Ανατ.Μεσόγειο,ιαχές πολέμου,ανεξέλεκτη είσοδος χιλιάδων αλλοδαπών στην χώρα την στιγμή που στην γειτονική Βουλγαρία δεν περνάει ούτε ένας αν και έχει χερσαία σύνορα 260 χλμ με την Τουρκία συν που έχουν και θαλάσσια σύνορα στον Εύξεινο Πόντο μαζί της και δεν περνάει ούτε βάρκα,άκρατη και βίαιη εγκληματικότητα ιδιαίτερα εναντίον ανήμπορων ηλικιωμένων,ληστείες ,φόβος,ανασφάλεια κλπ.Για αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κουβέντα.Προφανώς δεν τον ένοιαζαν ποτέ γιατί ζει σε άλλη χώρα.Η ιδεολογία-ιδεοληψία πάνω από όλα αυτά που καίνε την κοινωνία.

 
Πλατάρος Γιάννης
14 Οκτ 2019 22:59

Πραγματικά γελάει όλος ο κόσμος ιδίως με τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ στον Σ.Τ.Ε.
Όλο το νομικό σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίσει τις αποδείξεις τετραγωνισμού που κύκλου, που είναι εντελώς εφικτές ΧΩΡΙΣ κανόνα και διαβήτη.
Πώς το έλεγε ο Σταυρίδης ;
«Τα πράγματα είναι απλά, απλούστερα της απλότητος...»
Ψηφίζεται νόμος -ΠΔ και καθορίζει τα των σημαιοφόρων.
Τι θέλουν να μας πουν οι «νομομαθείς» του ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύουν πραγματικά ότι και οι μη «νομομαθείς» δεν γελάνε με αυτά που γράφουν;
Συγγνώμη να πουν για τις φαύλες αδικίες τους... Αν υπάρχει φιλότιμο....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.