Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Α.Τσίπρας: Θα επαναφέρω το νόμο για την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα

“Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση της Ν. Κεραμέως να καταργηθεί ο νόμος για την ίδρυση της Νομικής Σχολής”
Δημοσίευση: 15/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη δέσμευση για επανίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ανέλαβε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση στην Πάτρα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου με το Προεδρείο του Συλλόγου και την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

"Όταν θα μας δοθεί η ευκαιρία θα εφαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας για τα ΑΕΙ που περιλαμβάνει και την ίδρυση νομικής στην Πάτρα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας .

Ο πρώην πρωθυπουργός  κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση της να καταργηθεί ο νόμος για την ίδρυση της Νομικής Σχολής.

Ο Α. Τσίπρας   χαρακτήρισε    οξύμωρο το γεγονός ότι από τη μια η Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και από την άλλη καταργεί δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές.

Επίσης  ο πρώην πρωθυπουργός , μιλώντας στο Ιonian ΤV , είπε τα εξής:

 • Εγώ προσωπικά δέχτηκα και υποσχέθηκα και δεσμεύτηκα απέναντι στις πρυτανικές αρχές, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου, που έγινε εδώ στην Πάτρα, στο Ρίο.
 • Όπου νομίζω ότι το αίτημα το οποίο κατατέθηκε από την πλευρά των πρυτανικών αρχών θεώρησα ότι ήταν απολύτως δίκαιο, η Πάτρα είναι μια πόλη που φημίζεται για του υψηλού επιπέδου γνώσεις που παρέχει σε φοιτητές και φοιτήτριες που έρχονται εδώ από όλη την Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες.
 • Δεν κατανοώ για ποιο λόγο να μην υπάρχει Νομική Σχολή στην Πάτρα.
 • Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι απολύτως έωλο, που λέει ότι είναι αρκετοί οι δικηγόροι που βγαίνουν στο επάγγελμα. Μα δεν κατάλαβα, οι μηχανικοί δεν είναι πολλοί;
 • Οι γιατροί δεν είναι πολλοί;
 • Από πότε θα έχουμε κλειστό αριθμό ανάλογα με το πόσοι εκτιμούμε ότι μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.
 • Αυτό θα ήταν μία λογική την οποία αν την εφαρμόσουμε για τους δικηγόρους, να την εφαρμόσουμε για όλους.
 • Και επιπλέον να σας πω και το απολύτως οξύμωρο.
 • Μα η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτή που μας ασκεί κριτική γιατί δε θέλουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
 • Γιατί μας ασκεί κριτική;
 • Στη βάση του ότι θέλουν κάποιοι να σπουδάσουν, είναι περιορισμένος ο αριθμός και δεν μπορούν να μπουν και πηγαίνουν στο εξωτερικό.
 • Και γιατί να στέλνουμε λοιπόν τα παιδιά της μεσαίας τάξης, σιγά μην πηγαίνουν της μεσαίας τάξης, τα παιδιά των πλουσίων κατά κύριο πηγαίνουν, αλλά εν πάσει περιπτώσει να το δεχτώ.
 • Γιατί λέει να πηγαίνουν στο εξωτερικό;
 • Να φτιάξουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτικές νομικές σχολές στη χώρα.
 • Ιδιωτικές νομικές σχολές να φτιάξουμε, δημόσιες νομικές σχολές να μη φτιάξουμε λοιπόν.
 • Ιδού λοιπόν η μεγάλη υποκρισία.
 • Και ιδού μια αντίληψη ριζικά διαφορετική απ’ αυτή που έχει έγνοια απέναντι σε όλους τους πολίτες για να παράγεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου γνώση, ποιοτική γνώση και να δίνουμε στα παιδιά μας πτυχία εγνωσμένης αξίας.
 • Αλλά όταν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τα «μαγαζάκια» στο χώρο της εκπαίδευσης και τα κολέγια κλείνουμε σχολές, δεν ανοίγουμε. Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία.
 • Εμείς ανοίξαμε σχολές. Και αναμορφώσαμε όλο τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Και καταργήσαμε αυτά τα τμήματα της τιποτολογίας, επιτρέψτε μου την έκφραση και αναβαθμίσαμε τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, όπου παράγεται ουσιαστική γνώση.
 • Λοιπόν, εδώ ας βγάλουν τα συμπεράσματα οι πολίτες που μας ακούνε για τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την εκπαίδευση στη χώρα μας κι ας βγάλει τα συμπεράσματά του ο αχαϊκός λαός διότι νομίζω ότι και αυτή η απόφαση συντείνει σ’ αυτή την εκτίμηση που είπα πιο πριν, ότι αυτή η Κυβέρνηση μάλλον κάποιο πρόβλημα έχει με τους Αχαιούς και εν πάσει περιπτώσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αντί να μας κουνάνε το δάχτυλο, μάλλον θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, όχι σε μας, αλλά στον λαό της Αχαΐας.

Σχόλια (17)

 
Ίδρυση νέων Νομικών Σχολών
15 Οκτ 2019 13:47

Με τρεις νέες Νομικές Σχολές, στο Παν. Πατρών, το Παν. Κρήτης και το Παν. Ιωαννίνων, και την ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ των θέσεων εισακτέων για νομικές σπουδές ανάμεσα σε όλα τα ΑΕΙ της Ελλάδας ώστε να μην δημιουργηθούν απότομες αλλαγές στο επάγγελμα είναι σαφές ότι η Νομική θα πάψει να είναι "κλειστός" ακαδημαϊκός χώρος στην Ελλάδα.

Ας δουν στο υπουργείο τι συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες.

https://www.esos.gr/arthra/60242/epimenei-i-nd-ohi-se-4i-nomiki-sholi

https://www.esos.gr/arthra/63567/apofasikatargeitai-i-epitropi-gavrogloy...

https://www.esos.gr/arthra/64560/n-kerameos-gia-orio-spoydon-minyma-peit...

 
Θα σπουδάζουμε από χόμπυ! Η νέα θέση του ΣΥΡΙΖΑ
15 Οκτ 2019 15:08

Για ακόμη μια φορά ο πρώην πρωθυπουργός μας είπε ότι δεν χρειάζεται να αποφασίζουμε με τι έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, και γι' αυτό πρέπει να ιδρύουμε τμήματα σε κάθε πόλη στο όνομα της τοπικής ανάπτυξης. Προφανώς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει το ίδιο και με τους μηχανικούς, τους γεωπόνους κ.α όπως και με τους δικηγόρους. Θα ήταν όμως δίκαιο και ηθικό να πείτε στην οικογένεια της μεσαίας τάξης, που ξαφνικά τη θυμηθήκατε, ότι τα παιδιά της θα σπουδάζουν από χόμπυ ! Πείτε το τουλάχιστον για να είμαστε όλοι ειλικρινείς τουλάχιστον με τη νέα γενιά.

 
Nikos Peloponnisos
15 Οκτ 2019 16:40

'Τα τμήματα της τιποτολογίας'. 'και αναβαθμίσαμε τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, όπου παράγεται ουσιαστική γνώση.' Τι λογική τι ήθος και μάλιστα από έναν πρώην πρωθυπουργό

 
Νομικός
15 Οκτ 2019 16:58

Πότε θα το επαναφέρεις; Θα μείνετε πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση απλά γιατί διαλύσατε τον εκπαιδευτικό ιστό της χώρας με τις δουλείες του ποδαριού ανάμεσα στις οποίες ήταν και η ίδρυση σχολών!

 
ΠΑΠΑΣ
15 Οκτ 2019 17:08

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ . ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 
Η νομική τους μάρανε
15 Οκτ 2019 17:48

Αντί να ασχοληθούν στην Πάτρα με το γιατί δεν λειτουργεί από τα μέσα του 2017 η καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, έχουν κάνει παντιέρα (... ρόσα) την ίδρυση νομικής!
Τι αξία έχει άραγε η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής για κάποιους, μπροστά στα μικροκομματικά τους συμφέροντα! Γιατί δεν του ζητήθηκε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα γιατί επί κυβερνήσεως του κ Τσίπρα σταμάτησε να λειτουργεί (από το 2017) η καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, με αποτέλεσμα να χάνονται άδικα ζωές όπως της δύστυχης καθηγήτριας που κατέληξε ενώ διακομιζόταν επί ώρες με ασθενοφόρο!

 
δεν καταλαβαν τιποτα
15 Οκτ 2019 17:49

Παμε να ξαναπαρουμε την Αχαια και να χασουμε ολη την υπολοιπη χωρα. Πετυχημενη εκλογικη στρατηγικη. Κανεις δεν θελει κι αλλη νομικη. Και να μην ακουγονται δικαιολογιες περι ανακατανομων αριθμου φοιτητων απο τα υπαρχοντα τμηματα. Δεν εγινε ποτε και πουθενα αυτο, ολοι το ξερουν.

 
ΑΕΙ σε κάθε πόλη
15 Οκτ 2019 18:06

Αν όλα ήταν θέμα οικονομίας για τα επόμενα 5 χρόνια τα ΑΕΙ δε θα δέχονταν κανέναν φοιτητή στα Παιδαγωγικά Τμήματα ή τις Πολυτεχνικές Σχολές, κι εκεί από χομπυ σπουδάζουν γιατί δεν υπάρχουν θέσεις για δασκάλους ή μηχανικούς.

Από το 1975 μέχρι το 2015 ποιοι ίδρυσαν ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ σε κάθε πόλη;

 
Κατάργηση Τμημάτων και Σχολών
15 Οκτ 2019 18:44

Με την ενοποίηση όλων των διασκορπισμένων τμημάτων θα εξοικονομηθούν πόροι και θέσεις προσωπικού ώστε να στηριχθούν οι βιώσιμες σχολές.

Πάρα πολλοί νέοι πηγαίνουν σε Κύπρο και εξωτερικό για πτυχία Νομικής, τη στιγμή που στην Ελλάδα με τις τρεις Νομικές έχουμε επτά Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Φιλολογικές Σχολές

 
xristina
15 Οκτ 2019 19:41

Ας γεμίσουμε νομικές, ιατρικές, παιδαγωγικά, πολυτεχνεία....και να παρακαλάμε να φοιτήσουν έστω και με βάση εισαγωγής τη μονάδα. Φέτος με 7,5 εισήχθησαν Μαθηματικοί και με 8 ιστορικοί. Πρόοδος!

 
PE04.1
15 Οκτ 2019 20:24

@Κατάργηση Τμημάτων και Σχολών
Πολύ σωστή άποψη !!!
Δημιουργία 1 Δημοσίου Παν/μιου ανά Περιφέρεια (με εξαίρεση Αθήνα – Θεσσαλονίκη όπου μπορούν να είναι 3 ή 2 αντίστοιχα) μέγιστος Αριθμός Πανεπιστημίων τα 15 στην επικράτεια, μέγιστος αριθμός τμημάτων ανά πανεπιστήμιο τα 25 κατόπιν αξιολόγησης αναγκών της κάθε περιοχής.
Αξιολόγηση προσωπικού από ανεξάρτητη αρχή υψηλού κύρους και επανακατάταξής του ανάλογα με τα προσόντα του (ενδεχομένως με προσωπική μισθολογική διαφορά).
Με τον τρόπο αυτό ξέρουμε τις ανάγκες μας. Με την πάροδο των ετών και με την «εξέλιξη» των ΔΕΠ έχουν σχεδόν σε όλα τα ιδρύματα κυρίως καθηγητές Α’ Βαθμίδας. Έτσι θα εμφανιστούν οι πραγματικές ανάγκες όπου υπάρχουν, και θα δοθεί η δυνατότητα για να έρθουν νέοι επιστήμονες από το εξωτερικό.

 
ΣΠΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΧΟΜΠΥ
15 Οκτ 2019 21:59

@ ΑΕΙ σε κάθε πόλη
Και γι 'αυτό αγαπητέ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλές φορές καταγγείλει ότι το ''παλιό καθεστώς'' για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μετά το 1974, ήρθε απλώς για να το συναγωνιστεί με τους νόμους ''Γαβρόγλου'' . Ίδρυσε νέα τμήματα σε κάθε ΑΕΙ που συγχώνευσε. 45 νέα Τμήματα που ΘΑ λειτουργήσουν από το 2021-22 τα περισσότερα. Αναρωτιέται κανείς με τι υποδομές και τι χρήματα. Και το χειρότερο, δεν είναι ότι ίδρυσε νέα τμήματα, αλλά στην ουσία πολλαπλασίασε τα παλαιά με βαρύγδουπους τίτλους, αλλά με δική του απόφαση είναι όλα μεταξύ τους αντίστοιχα. Τίποτα καινούριο, τίποτε που να έχει ανταπόκριση στην αγορά εργασίας ! Είναι απλά ένα ακόμη έγκλημα !

 
dstou
16 Οκτ 2019 07:51

Eίμαι κατά της ίδρυσης και 4ης νομικής σχολής. Να σημειώσω όμως το εξής παράδοξο: τις τελευταίες δεκαετίες, και ενώ ο αριθμός άλλων σχολών αυξάνει, μόνο η νομική έχει μείνει αλώβητη. Έχουμε π.χ. ένα σκασμό πολυτεχνικές, καθώς και 7 ιατρικές σχολές, οι οποίες έχουν πολλά και βαριά εργαστήρια τα οποία απαιτούν αρκετά χρήματα για να λειτουργήσουν. Να μην μιλήσω για τους αποφοίτους ορισμένων εκ των σχολών αυτών που είναι στα αζήτητα εδώ και χρόνια, και μάλλον θα παραμείνουν εκεί εκτός και αν μεταναστεύσουν.

 
ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
16 Οκτ 2019 14:01

Μην έχετε ψευδαισθήσεις!!! Στην εξουσία δεν θα ξανάρθετε ποτέ. Αμφιβάλλω ακόμα και για το αν θα είστε στη βουλή σε καμιά δεκαριά χρόνια.

 
Ανακατανομή φοιτητων
16 Οκτ 2019 16:59

Το πιο σύντομο ανέκδοτο ακούει στη φράση "ανακατανομή φοιτητών". Και αν έγιναν πολλές πολυτεχνικές, αν έγιναν αλλού λάθη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθολικεύσουμε τα λάθη, αλλά να προάγουμε τις σωστές προσεγγίσεις. Δεν θα γίνει όλη η χώρα δικομανής για να δικαιολογήσουμε μια ακόμα νομική στην Πάτρα με τις πολλές άλλες δεκάδες σχολές που έχει και ιδρύει διαρκώς.

 
Οικονομου
16 Οκτ 2019 17:23

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ@ Το θέμα είναι ποιους θα φέρουμε , γιατι και η ΝΔ ειναι ψευτες

 
Βασίλης
16 Οκτ 2019 21:15

Τμήματα της τιποτολογιας.. Τουλάχιστον άστοχο και λυπηρό να ακούγεται η έκφραση αυτή από έναν πρωην πρωθυπουργό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.