ΒΟΥΛΗ

Τι είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στη Βουλή για το «μίνι» νομοσχέδιο για την παιδεία

Δημοσίευση: 16/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις  θέσεις της ΟΛΜΕ επί των διατάξεων του  «μίνι» νομοσχεδίου για την παιδεία , διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Τσούχλος είπε τα εξής:   

Α) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών

•    Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επιβολή διδάκτρων. Το Σύνταγμα επιτάσσει τη Δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και η επιβολή τους αντιβαίνει στην συνταγματική επιταγή.

•    Το επιχείρημα ότι δεν αποτελούν τμήμα της Τυπικής Εκπαίδευσης είναι έωλο, δεδομένου ότι η κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων πριμοδοτεί σημαντικά τους διορισμούς στο Δημόσιο.

•    Στο χώρο της Εκπαίδευσης μετά την ψήφιση του «προσοντολογίου» από την προηγούμενη κυβέρνηση, με το οποίο είμαστε ριζικά αντίθετοι και ζητούμε την μη εφαρμογή του, οι μεταπτυχιακές σπουδές θα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο, ακόμη και στις προσλήψεις αναπληρωτών συμβασιούχων συναδέλφων.

•    Παράλληλα είναι αδιανόητο σημαντικός αριθμός πτυχιούχων να μην έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στα προγράμματα αυτά εξαιτίας οικονομικής δυσκολίας.

•    Είναι γνωστό ότι υπάρχει παντελής έλλειψη επιμορφώσεως στον κλάδο μας. Ένα από τα αποτελέσματα της μνημονιακής λαίλαπας είναι η πλήρης εξαφάνιση των εκπαιδευτικών αδειών. Πολλές και πολλοί συνάδελφοί μας παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα και αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά γι’ αυτά. Την όλη αυτή κατάσταση θεωρούμε ως απαράδεκτη. Θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η παροχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού αυτών των προγραμμάτων χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για όσες και όσους συμμετέχουν σ’ αυτά.

Β) Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

•    Η Ο.Λ.Μ.Ε. θεωρεί ως απαράδεκτο τον θεσμό των Προτύπων Σχολείων και από σειρά ετών έχει απαιτήσει την οριστική κατάργησή τους. Όσον αφορά τα Πειραματικά έχουμε την άποψη ότι οι μαθήτριες και μαθητές πρέπει να επιλέγονται μετά από κλήρωση, έτσι ώστε να επιτελείται ο παιδαγωγικός στόχος αυτών των σχολείων.

•    Με την καθιέρωση εισαγωγικών εξετάσεων βρισκόμαστε ενώπιον μιας διαστρεβλωμένης και αντιπαιδαγωγικής αντίληψης της «αριστείας». Επιπλέον έχει παρατηρηθεί μια πρωτοφανής έξαρση της προσφυγής των μαθητών στην παραπαιδεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

•    Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία, αλλά την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Η κρατική μέριμνα οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες των δυσπρόσιτων περιοχών και όχι φυσικά τα πρότυπα.

Γ) Ισοδυναμία Τίτλων

Στηρίζουμε απόλυτα τα Δημόσια Α.Ε.Ι.   και είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ύπαρξη Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Όσον αφορά τη λειτουργία του ΣΑΕΠ, αλλά και του ΔΟΑΤΑΠ επισημαίνουμε τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις τους, οι οποίες έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και εξαιτίας τους παρατηρούνται αρρυθμίες όσον αφορά τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων, αλλά και την υποβολή σε σχετικούς διαγωνισμούς των αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών.

Δ) Άρση διαχωρισμού Σχολών ελεύθερης πρόσβασης

•    Είχαμε διαφωνήσει με τον προτεινόμενο και ψηφισθέντα νόμο για το νέο Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προτείναμε την απόσυρσή του και είμαστε αντίθετοι στην ψήφισή του, προχωρήσαμε δε σε σειρά κινητοποιήσεων και ενημερωτικών δράσεων. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. μολονότι ως αντιπολίτευση τον είχε στηλιτεύσει και απορρίψει τελικά τον έκανε αποδεκτό και τον έθεσε σε λειτουργία, προχωρώντας σε επιμέρους αλλαγές και τροποποιήσεις. Μια από αυτές είναι η κατάργηση των λεγόμενων «πράσινων» και «κόκκινων» τμημάτων.

•    Η Ο.Λ.Μ.Ε. αναμένει σε βάθος χρόνου κάθε ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου, η οποία πρέπει να ανακοινωθεί έγκαιρα, έτσι ώστε να υπάρξει ένας ουσιώδης και ανοικτός διάλογος, χωρίς να υπάρχουν ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί. Παράλληλα όσον αφορά τον τρόπο πρόσβασης στα Α.Ε.Ι. , προτείνουμε ως τελικό στάδιο την εφαρμογή της πλήρους και άνευ εμποδίων ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά του συνόλου των μαθητριών- μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Ε) Τρόπος εισαγωγής αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

•    Συμφωνούμε με την προτεινόμενη ρύθμιση που παρέχει επιλογές και ευελιξία για τους παλαιούς αποφοίτους

Στ) Εξασφάλιση πιστώσεων για απασχόληση Εκπαιδευτικών

•    Θεωρούμε ως απόλυτα αναγκαίες τις ανωτέρω, έτσι ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, των οποίων ο αριθμός παραμένει σημαντικός. Η λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, οι οποίοι είναι απαραίτητο να εκκινήσουν το 2020. Κατά τη μνημονιακή δεκαετία έχουμε έλλειμμα 19.000 καθηγητριών- καθηγητών. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα για τον άμεσο διορισμό των συναδέλφων αναπληρωτών ως μόνιμων.

Επί σειρά ετών προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους συνήθως σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές με πενιχρούς μισθούς μακράν των εστιών και οικογενειών τους.

•    Παράλληλα καθίστανται επιτακτικοί οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή εντός του 2019. Η Ο.Λ.Μ.Ε. μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και παραμερίζοντας κάθε συντεχνιακό συμφέρον ζητά τη δίκαιη κατανομή των θέσεων, η οποία θα βασίζεται στο ποσοστό των προσλήψεων του προηγούμενου σχολικού έτους. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι και η εφετινή ποσοστιαία αναλογία στη Β/ Εκπαίδευση δικαιώνει πλήρως την έντιμη πρόταση της Ομοσπονδίας μας.

Όσον αφορά τις επικείμενες αλλαγές στον «Συνδικαλιστικό νόμο» τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και συμπαρατασσόμαστε με τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ. Όπως είχαμε εκφράσει την πλήρη διαφωνία μας για το νόμο που είχε ψηφισθεί επί υπουργίας της κας Αχτσιόγλου, έτσι τώρα είμαστε αντίθετοι με τον προτεινόμενο από την Κυβέρνηση νόμο. Για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία και έχουμε ενημερώσει τις Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών, από τις οποίες αναμένουμε στήριξη και συμπαράσταση.   

 

Σχόλια (4)

 
Athanasios
17 Οκτ 2019 15:37

Θυμάμαι συνέντευξη του Γαβρογλου το καλοκαίρι, στην αντιπολίτευση οντος, που απαντησε σε δημοσιογράφο για το τι θεωρει οτι εκανε λαθος: Οτι συνομιλουσε με την ΟΛΜΕ κι οχι με απλους εκπαιδευτικούς. Ελπίζω η Κεραμεως να μην κανει το ιδιο.
Καταλαβαίνω και τον πρόεδρο που απο τη θεση που ειναι πρέπει να λεει αυτα που ειπε, αφου τα αποτελέσματα των εκλογων δινουν πλειοψηφιες στους... προοδευτικους.

 
Υπουργείο
17 Οκτ 2019 12:04

Αν το Υπουργείο είναι βέβαιο ότι επιθυμεί να κάνει τομές στον χώρο της Εκπαίδευσης, και όχι αποσπασματικές κινήσεις, ας καταθέσει τις προτάσεις του ανοικτά. Φτάνει πια, 30 χρόνια διαβούλευση για να μην καταλήγουν ποτέ σε κάτι και να μοιραζόμαστε δήθεν όλοι την ευθύνη.

Απάντηση στο "μια από τα ίδια" μεταρρυθμιστικό σχέδιο του υπουργείου: Αντίθετα με τους βουλευτές και την κυβέρνηση, οι απλοί εργαζόμενοι ούτε ψηφίζουν ούτε εφαρμόζουν νόμους.

 
Λευτέρης
17 Οκτ 2019 08:09

Μία από τα ίδια, βαρεθήκαμε .......................

 
Από που να αρχίσει κανείς
17 Οκτ 2019 07:23

Κλασσικός, αρνητικός και λαικίστικος, άρα συνδικαλιστικός, λόγος. Σε όλα όχι χωρίς αιτιολόγηση με σκοπό να χαιδέψει τα αυτιά της πλειοψηφίας, αλλά και της μειοψηφίας των συνδικαλιστών.
Όχι στα προσόντα, η επιλογή του προσωπικού και των στελεχών διοίκησης να καθορίζονται με κριτήρια που θα θεσπίσει η ΟΛΜΕ.
Όχι στα Πρότυπα, λες και τα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες είναι μόνο αυτά που έχουν χαρτιά δυσλεξίας και άλλων παθήσεων.
Όχι στο νομοσχέδιο για την είσοδο των μαθητών στα Πανεπιστήμια, αλλά να μπαίνουν όλα τα παιδιά. Φυσικά αυτό ακούγεται πολύ ωραίο στα αυτιά αυτών που τα''ακούν, αλλά δεν μας λέει το πως θα γίνει αυτό. Αν π.χ. όλα θέλουν να γίνουν γιατροί θα υπάρξουν εξετάσεις ή κλήρωση ;
Όχι στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου γιατί προφανώς θεωρεί έντιμο και δημοκρατικό πέντε άτομα να αποφασίζουν για το τι θα κάνουν πέντε χιλιάδες.
Και ένα Ναι που είπε ήταν τελείως άστοχο και υπονομευτικό του δημόσιου σχολείου. Ναι στην επιλογή των παλαιών υποψηφίων για την εξεταστέα ύλη σημαίνει οτι μπορεί ο υποψήφιος να δώσει εξετάσεις στην νέα ύλη που είναι τελείως διαφορετική σε πολλά από την παλαιά. Δηλαδή ο υποψήφιος δεν χρειάζεται να πάει σχολείο να δώσει εξετάσεις, μπορεί αυτό να το κάνει άνετα το Φροντιστήριο. Αν αυτό δεν υπονομεύει το Λύκειο, τότε τι ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ