Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Διοικούσα ΕΑΠ: Συνεδριάζουμε ανά 3-4 ημέρες για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος που βρήκαμε

Σοβαρές καθυστερήσεις ως προς τις αγορές και αποστολές βιβλίων εμπορίου
Δημοσίευση: 19/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για πολλές καθυστερήσεις στην ομαλή έναρξη του νέου ακαδημαικού έτους κάνει λόγο ο  Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητής Στάθης Ευσταθόπουλος, με ενημερωτική επιστολή που απέστειλε σε όλους τους φοιτητές του Ιδρύματος, σε σχέση με καίριες και σημαντικές διαδικασίες τις οποίες το Πανεπιστήμιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει .

Η Διοικούσα  για να καλύψει το χαμένο έδαφος συνεδριάζει πολύ συχνά (ανά 3-4 μέρες), αναφέρει στην επιστολή του ο Αντιπρόεδρος του ΕΑΠ , και τονίζει τα εξής:

Πολλές διαδικασίες που θα έπρεπε να ήταν έτοιμες νωρίτερα

Η περίοδος η οποία ήταν αναγκαία να μεσολαβήσει για να διευθετηθούν με βάση το νόμο, αποφάσεις σε σχέση με τις αναθέσεις της νέας Διοικούσας, (εκδόσεις ΦΕΚ, καθήκοντα κ.ο.κ.) δυστυχώς δημιούργησαν μια σειρά καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και με δεδομένο ότι πολλές διαδικασίες που θα έπρεπε να ήταν έτοιμες νωρίτερα (π.χ. αναθέσεις Διευθυντών Προγραμμάτων, τοποθετήσεις Συντονιστών Θεματικών Ενοτήτων κ.λ.π.) δεν είχαν καν ξεκινήσει όταν ανέλαβε η νέα ΔΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες ενεργοποιήθηκαν κανονικά στη μέρα έναρξης του ακαδημαϊκού έτους

 Παρόλα αυτά, και μετά από εντατική εργασία των στελεχών όλων των επιπέδων του Πανεπιστημίου μας, οι εκπαιδευτικές πλατφόρμες ενεργοποιήθηκαν κανονικά στη μέρα έναρξης του ακαδημαϊκού έτους και μικρά τεχνικά θέματα τα οποία υπήρξαν, λύθηκαν από την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου άμεσα.

Η οργάνωση των ΟΣΣ των Θεματικών ενοτήτων που παρακολουθείτε το τρέχον ακαδημαϊκό έτος/εξάμηνο έχουν οριστεί και έχουν αναρτηθεί στις πλατφόρμες προς ενημέρωσή σας.

Οι αναθέσεις μελών ΣΕΠ στις θεματικές ενότητες, έχουν ολοκληρωθεί ενώ οι συντονιστές και Διευθυντές των προγραμμάτων είναι ενεργοί ήδη στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες και στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε απορίες και διευκρινίσεις χρειάζεστε, μέχρι και την οριστική διευθέτηση των αναθέσεων και του τελευταίου ΣΕΠ στα τμήματά σας.

Υπήρξαν, στις πιο πάνω διαδικασίες μικρές καθυστερήσεις οι οποίες ήταν αποτέλεσμα εγκρίσεων της Δ.E. η οποία το τελευταίο διάστημα, για να καλύψει το χαμένο έδαφος συνεδριάζει πολύ συχνά (ανά 3-4 μέρες) και έχοντας γνώση αυτών των καθυστερήσεων τόσο οι Συντονιστές σας, όσο και οι Διευθυντές των προγραμμάτων σας, έχουν ήδη φροντίσει να ομαλοποιηθούν όλες οι εκπαιδευτικές ενέργειες οι οποίες με βάση το χρονοδιάγραμμα των Θεματικών Ενοτήτων σας τρέχουν αυτές τις μέρες.

Σοβαρές καθυστερήσεις ως προς τις αγορές και αποστολές βιβλίων εμπορίου

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, είναι οι αποστολές των διδακτικών εγχειριδίων στις ετήσιες Θεματικές Ενότητες, αφού υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις ως προς τις αγορές και αποστολές βιβλίων εμπορίου λόγω των τυπικών διαδικασιών που έχει η ελληνική πολιτεία και αναφέρθηκαν στην αρχή.

Υπογραφές συμβάσεων με τους εκδότες

Οι ενέργειες που έπρεπε να μεσολαβήσουν από τη νέα Διοικούσα Επιτροπή σε ότι αφορά τις υπογραφές συμβάσεων με τους εκδότες έχουν αρχίσει εδώ και κάποιες μέρες, μετά και την αποκατάσταση των προβλημάτων μέχρι και την έκδοση του ΦΕΚ αρμοδιοτήτων των Αντιπροέδρων και σύντομα θα έχετε σε όλες τις θεματικές ενότητες (σε όποιες υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα) το υλικό το οποίο χρειάζεστε αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις ανάγκες του χρονοδιαγράμματος σπουδών σας.

Θεματικές ενότητες

Σε κάποιες Θεματικές ενότητες θα γίνουν τμηματικές αποστολές μέχρι και τη συμπλήρωση όλου του έντυπου υλικού που απαιτείται για κάθε ενότητα σε σχέση με τα ετήσια προγράμματα σπουδών, ενώ σε ότι αφορά τα εξαμηνιαία προγράμματα σπουδών, το υλικό είναι ήδη αναρτημένο προς χρήση στους φοιτητές και φοιτήτριες με ελάχιστες ελλείψεις σε πολύ μικρό αριθμό Θεματικών Ενοτήτων και οι οποίες μειώνονται από μέρα σε μέρα.

Διαβεβαιώσεις

Α. Έχοντας θέσει ως στόχο, την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την ομαλοποίηση της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, έως το τέλος της εβδομάδας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλες και όλους, ότι εργαστήκαμε και εργαζόμαστε εντατικά τόσο εμείς ως Διοικούσα Επιτροπή όσο οι Διοικητικές Υπηρεσίες του ΕΑΠ προς επίτευξη του στόχου αυτού και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα το πετύχουμε, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Β. Σε ότι αφορά τις κατανομές σας σε τμήματα, αυτό αποτελεί προϊόν απόφασης της Δ.Ε. του ΕΑΠ με σκοπό πάντα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των φοιτητών αλλά πολύ περισσότερο της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής διαδικασίας που θα πρέπει να εφαρμόζεται στις θεματικές ενότητες με σκοπό την καλύτερη δυνατή παρεχόμενη εκπαίδευση.

Γ. Να είστε σίγουροι ότι, σε συνεργασία τόσο με την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ όσο και με τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, πάντα προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή λύση σε σχέση με τις μετακινήσεις σας στις εξετάσεις των Θεματικών Ενοτήτων σας με στόχο τη μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποίησης των φοιτητών μας.

Δ. Αναφορικά με τις συμβουλευτικές συναντήσεις οι οποίες συμπίπτουν σε σχέση με τις πολλαπλές επιλογές Θεματικών Ενοτήτων από φοιτητές, αυτό ίσχυε σε όλα τα έτη λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επικαλύψεις σε σχέση με τις συναντήσεις δεν προκύπτουν αφού οι διοικητικές υπηρεσίες μεριμνούν πάντα πριν την ανάρτηση του προγράμματος ΟΣΣ να κάνουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους για το θέμα αυτό. Σε περίπτωση που στην πορεία της ακαδημαϊκής χρονιάς προκύψουν από τυχόν μετακινήσεις τέτοια φαινόμενα, επιλύονται και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των μαθημάτων.

Ε. Τέλος σε ότι αφορά τις εργασίες των Θεματικών Ενοτήτων των προγραμμάτων, το θέμα αυτό δεν είναι θέμα που αντιμετωπίζεται πρώτη φορά από φοιτητές που επιλέγουν πλήρη φοίτηση για τις σπουδές τους. Η ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικότερα οι φοιτητές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι, η λειτουργία των προγραμμάτων και των θεματικών ενοτήτων τους, δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των φοιτητών αλλά ανάλογα με τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός και δεν υπήρξε ποτέ, έτσι όπως ένας πολύ μικρός αριθμός φοιτητών απαιτεί.

Ζ. Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή ακαδημαϊκή χρονιά και ευελπιστούμε στην κατανόησή σας σε ότι αφορά τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και τα οποία ουδόλως μας έχουν αφήσει αδιάφορους έτσι ώστε να θεωρείτε ότι είστε μόνες και μόνοι σε ότι αφορά την ακαδημαϊκή σας πορεία.

Σχόλια (2)

 
Άκης
21 Οκτ 2019 10:37

Δείτε και το θέμα με την ορκωμοσία στα προπτυχιακά... μην πάει για του χρόνου.

 
Χρονοδιάγραμμα…..
24 Οκτ 2019 13:05

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η οποιαδήποτε αλλαγή στο Ε.Α.Π., είναι σκόπιμο να γίνεται σε χρόνο εύλογο, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, όταν η αντικατάσταση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής (απελθούσας πλέον), έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου (από πλευράς Υπουργείου Παιδείας), τι ακριβώς περίμεναν ότι θα συμβεί;
δεν είναι λογικό και επόμενο μια τέτοια επιλογή, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου οι διοικητικές και ακαδημαϊκές δομές του Ιδρύματος είναι έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένες με τεράστια διοικητικά βάρη (κατάρτιση νέων Τμημάτων, επιλογή Σ.Ε.Π., καθορισμός ημερομηνιών & τόπων διεξαγωγής Ο.Σ.Σ., ενημερώσεις προς Σ.Ε.Π., κ.α.), να επιτείνουν έτι περαιτέρω, προς το αρνητικό, την κατάσταση;
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι τέτοιου είδους επιλογές, σε άκαιρο timing, έχουν ως κύριο αποδέκτη τους φοιτητές. Είναι δυνατό 17 Οκτωβρίου και ακόμα να μην έχουν επικοινωνήσει αρκετοί Σ.Ε.Π. με τους φοιτητές; πως γίνεται να ξεκινάει να «τρέχει» το ακαδημαϊκό έτος, το χρονοδιάγραμμα μελέτης, οι ημερομηνίες για την παράδοση της πρώτης εργασίας και ακόμα να μην υπάρχει μια στοιχειώδη καθοδήγηση-κατεύθυνση για τους φοιτητές;!
Η δέσμευση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αφορά μόνο εμάς; κανέναν άλλο άραγε;

Υ.Γ. μια συγγνώμη δεν θα έβλαπτε….

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean