Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Υφ. Παιδείας: Σκοπεύουμε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των μετεγγραφών ως προς το πιο δίκαιο, το πιο αντικειμενικό
Δημοσίευση: 21/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και έχουν οριστικοποιηθεί οι πέντε χιλιάδες τετρακόσιες σαράντα πέντε.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Γ. Δελή και τόνισε τα εξής:

Αιτήσεις αδελφών:  Για τις μετεγγραφές αδελφών έχουν γίνει δύο χιλιάδες πεντακόσιες τριάντα μία αιτήσεις, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι δύο χιλιάδες τριάντα τέσσερις. Τα στοιχεία είναι από σήμερα το πρωί.

Κατ' εξαίρεση μετεγγραφές: Όσον αφορά τις κατ' εξαίρεση μετεγγραφές, για να λύσουμε διάφορα προβλήματα, φέτος η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά τις μετεγγραφές των προηγούμενων κατηγοριών και θα γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.

Θα αλλάξει ο νόμος για τις μετεγγραφές: Εμείς στο πλαίσιο του διαλόγου, τον οποίο έχουμε ξεκινήσει με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εταίρους, σκοπεύουμε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των μετεγγραφών ως προς το πιο δίκαιο, το πιο αντικειμενικό, χωρίς όμως να θίγουμε και το επίπεδο σπουδών, προκαλώντας υπερκορεσμό στα ΑΕΙ του κέντρου και αποψιλώνοντας τα περιφερειακά ιδρύματα.

Αντιστοιχίες: Αναφορικά με τα θέματα που θίγετε περί προβλημάτων στις αντιστοιχίες, γνωρίζετε καλά ότι υπόλογη είναι η προηγούμενη ηγεσία, η οποία λίγες μέρες πριν τις εκλογές –και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2019- προχώρησε και εξέδωσε την αντιστοίχιση των τμημάτων. Μάλιστα, με δικό τους νόμο –και συγκεκριμένα την παράγραφο 13 του άρθρου 21 του ν. 4332- ο Υπουργός Παιδείας οφείλει το αργότερο την 30η Μαΐου να δημοσιεύει σε ΦΕΚ αυτές τις αντιστοιχίες. Έγινε, λοιπόν, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μηχανογραφικό.

Αυτές οι αντιστοιχίσεις δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων, γιατί μαζί με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει τη στιγμή που ξεκινάνε τα μηχανογραφικά, καθορίζει ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία των υποβολών των μηχανογραφικών.

Απάντηση σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στην ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στην έκφραση «διαδικασίες ρουτίνας ως προς τις μετεγγραφές». Αυτή μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ουσιαστικά δηλώνει την άγνοια, γιατί όταν νομοθετείς με προχειρότητα, χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψιν σου το σύνολο των επιπτώσεων των σχετικών διατάξεων και κάνεις πρόχειρες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με λαθεμένο και πρόχειρο τρόπο, όλα αυτά δημιουργούν τα προβλήματα τα οποία εμείς βρήκαμε μπροστά μας.

Εντολές:  Είχαν τις αυταπάτες ότι μπορεί να δίνεις απλά εντολές και ακολούθως οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα πανεπιστήμια θα υλοποιήσουν τις στρεβλές σου νομοθετικές σου ρυθμίσεις, χωρίς προβλήματα, το οποίο δεν είναι αληθές.

ΤΕΙ: Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι τα εξής: Όσον αφορά τις διατάξεις των ν. 4559, 4589 και 4610, αυτά τα νομοθετήματα που είναι οι συγχωνεύσεις πανεπιστημίων ΤΕΙ, απαγόρευαν τις μετεγγραφές των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ σε όσους είναι από το δεύτερο έτος και πάνω. Τους φοιτητές, λοιπόν και τις οικογένειές τους ταλαιπώρησαν με αυτές τις πολιτικές και με αυτά τα πρόχειρα νομοθετήματα.

Προβλήματα διαλειτουργικότητας που αντιμετωπίσαμε:  Τώρα όσον αφορά τις διαδικασίες ρουτίνας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά προβλήματα διαλειτουργικότητας που αντιμετωπίσαμε. Πρώτα από όλα, δεν είχε προετοιμαστεί το σύστημα μετεγγραφών, ώστε να προβλέπει τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις γονέων που απαιτούσε διαλειτουργικότητα με την ΑΑΔΕ. Δεν υπήρχε διαλειτουργικότητα με σχολές εποπτείας άλλων λειτουργιών. Δεν προέβλεψαν τα μεγάλα ζητήματα διαλειτουργικότητας που προκλήθηκαν με τις συγχωνεύσεις των φοιτητών των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια και την ένταξή τους στα φοιτητολόγια, τα ηλεκτρονικά μητρώα δηλαδή των πανεπιστημίων αυτών.

Καμία μελέτη: Για όλα αυτά, λοιπόν, δεν είχε υπάρξει καμία μελέτη. Όλα αυτά κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε. Τα αντιμετωπίσαμε, τις πρώτες μέρες υπεύθυνα, χωρίς να μας ενδιαφέρουν μικροπολιτικές τακτικές και πιέσεις.  Εργαστήκαμε, βρήκαμε λύσεις στα προβλήματα. Και γι’ αυτό το λόγο οι μετεγγραφές ξεκίνησαν φέτος την ίδια εποχή που ξεκίνησαν και πέρσι.

Σχόλια (5)

 
Μετεγγραφές 2020
14 Νοε 2019 15:44

Εγκρίνονται τελικά περίπου 9.000 μετεγγραφές: υπάρχει μέριμνα για την ομαλή ενσωμάτωση αυτών των φοιτητών; Τι θα γίνει με τα τμήματα προέλευσης που χάνουν άνω του 40% των νέων φοιτητών κάθε έτος;

Οι στρεβλώσεις της ακαδημαϊκής χωροταξίας επιβαρύνουν κάθε πτυχή του Δημοσιου Πανεπιστημίου, από την έρευνα και τη διδασκαλία μέχρι την οργάνωση και παροχή φοιτητικής μέριμνας.

 
φοιτητης
22 Οκτ 2019 23:04

Τι πιο δικαιο και πιο αντικειμενικο κ.υφυπουργε??? Που αν δεν ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβερνηση μεχρι προτινος, φανταζομαι πως δεν θα υπηρχαν καν μετεγγραφες. Αν δεν θελετε να γινονται μετεγγραφες ,να φτιαξετε εστιες για να ζουν οι φοιτητες. Και εμεις δεν εχουμε ορεξη να κανουμε αιτησεις και να μπαινουμε σε τετοιες διαδικασιες για να σπουδασουμε.Τοσα χρονια ησασταν στην κυβερνηση κυριοι της ΝΔ και εστιες δεν φτιαξατε. Για ρωτηστε τους φοιτητες που αιτουνται μετεγγραφης ,αν υπηρχαν εστιες στην πολη που περασατε θα παραμενατε ή θα κανατε αιτηση για μετεγγραφη??Η συντριπτικη πλειοψηφια θα ελεγε πως θα παραμεινει

 
γιαννης προς ΑΝΑΜΌΡΦΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ
22 Οκτ 2019 13:24

Τι άλλο να πει ο άνθρωπος, το είπε:
''να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των μετεγγραφών ως προς το πιο δίκαιο, το πιο αντικειμενικό, χωρίς όμως να θίγουμε και το επίπεδο σπουδών, προκαλώντας υπερκορεσμό στα ΑΕΙ του κέντρου και αποψιλώνοντας τα περιφερειακά ιδρύματα''
Σε ελεύθερη μετάφραση ,πλαφόν για όλους μαζί (οικονομικά κριτήρια και αδέλφια) 15% διότι έτσι είπε κάποιο δικαστήριο για τις σχολές αθήνας- θεσσαλονίκης και μεγάλων πόλεων και ελεύθερη πρόσβαση προς τις σχόλες επαρχίας. Αυτό ζήτησαν τα πανεπιστήμια που στο μέλλον θα ορίζουν τους εισακτέους για να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση.
Τώρα τι έκαναν τόσα χρόνια για να υποδεχθούν αυτούς τους υπεράριθμους φοιτητές ειναι άλλο θέμα , όπως και το υπουργείο τα χρήματα που γλυτώνει από το επίδομα ενοικίου τι τα έκανε? Εδω στη πανεπιστημιουπολη Ιλισίων έχει να μπει μυστρί και βούρτσα μπογιατζή 40 χρονιά.
Να μην ξεχάσω και ένα παυσίπονο για τα παιδιά που δεν παίρνουν μετεγγραφή, αναγγελία κτισίματος εστιών με ΣΔΙΤ.

 
Γιάννης
22 Οκτ 2019 11:58

Καλημέρα
Ας ελπίσουμε φέτος τα αποτελέσματα μετεγγραφών να βγουν σύντομα και όχι να περάσει κανένας μήνας.

 
ΑΝΑΜΌΡΦΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ
22 Οκτ 2019 00:59

Μήπως θα ήταν σκόπιμο να μας ενημερώσετε προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η αναμόρφωση του πλαισίου των μετεγγραφών "ως προς το πιο δίκαιο" και ποιες κατηγορίες θα αφορά;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.