Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Θα φέρουμε νέο νόμο για τα Μεταπτυχιακά

"Πρέπει να δώσουμε ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια, να διοικούν τα ιδρύματα τους, όπως εκείνα θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης"
Δημοσίευση: 22/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέος νόμος πλαίσιο λειτουργίας των Μεταπτυχιακών  θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή, του επόμενους μήνες.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας  Ν. Κεραμέως  από το βήμα της Βουλής , ενώ για τη ρύθμιση που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή, τόνισε:

  • Με τη νέα ρύθμιση, δίνουμε στα πανεπιστήμια μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία για τα Προγράμματα των Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εισάγει ένα υπέρ - ρυθμιστικό πλαίσιο, όσον αφορά τα Προγράμματα των Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  •  Εμείς πρεσβεύουμε μια μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία για τα πανεπιστήμια.
  • Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, καταργούμε σε μεγάλο βαθμό αυτό το υπέρ - ρυθμιστικό πλαίσιο, απλουστεύουμε διαδικασίες διαχείρισης Προγράμματα των Μεταπτυχιακών Σπουδών, μειώνουμε το διοικητικό φάκελο για τα πανεπιστήμια, ενισχύουμε το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, με στόχο προφανώς, να προσελκύσουμε εκ νέου καταξιωμένους επιστήμονες, προκειμένου ακριβώς να διδάξουν στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων μας.
  • Κατά τη γνώμη μας, δεν έχει δουλειά η πολιτεία να ορίζει, ότι οι διδάσκοντες στα μεταπτυχιακά πρέπει να διδάσκουν δωρεάν ένα μάθημα σε ένα μεταπτυχιακό, για να μπορούν να κάνουν άλλο ένα.
  • Μιλάμε για μια υπέρ-ρύθμιση, η οποία θεωρούμε ότι δεν έχει θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
  •  Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να δώσουμε ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια, να διοικούν τα ιδρύματα τους, όπως εκείνα θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος διοίκησης.

Σχόλια (15)

 
ΚΔ
24 Οκτ 2019 14:05

Χρειάζεται πλήρης απελευθέρωση των μεταπτυχιακών σπουδών με μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο επιστημονικά τμήμα. Τα μεταπτυχιακά είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο. Είναι κωμικό που έβαζε απίθανους περιορισμούς και απαγορεύσεις το υπουργείο.

 
να καταργηθει ο νομος γαβρογλου
23 Οκτ 2019 21:55

κυριε πρωθυπουργε περασαν 4 μηνες κ ισχυει αυτο το εκτρωμα.
καταργηση εδω κ τωρα!

 
ζητω η δεξια
23 Οκτ 2019 19:40

που επιβραβευει τους αριστους κ θελει ολους προς τα πανω.
Ποτε αλλοτε ο καθηγητης πρωτης βαθμιδας δεν ειχε απογειωθει τοσο!
Ο Γαβρόγλου 40 χρόνια Ακαδημαικός ήταν. Τί να ήξερε από Πανεπιστήμιο? Η Κεραμέως που είναι 40 όλα κι όλα και είναι Νομικός, δεν ξέρει καλύτερα?

 
@Αμοιβές μελών ΔΕΠ
23 Οκτ 2019 15:53

Από που προκύπτουν οι 60 ώρες; 6-10 ώρες στο προπτυχιακό. 6 ώρες δύο μαθήματα σε μεταπτυχιακά. Σύνολο περίπου 16 ώρες. Ερευνητικό και Διοικητικό έργο άλλες 15-20 ώρες είναι καλά; Τελικό σύνολο περίπου 35-40 ώρες. Δυστυχώς οι περισσότεροι που γκρινιάζουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διδασκαλίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

 
Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα
23 Οκτ 2019 12:58

Πρέπει να μπει ένας έλεγχος στα προγράμματα και τα δίδακτα των μεταπτυχιακών, ανθεί μια παράλληλη βιομηχανία με την ελπίδα την εύρεση εργασίας.

 
Αμοιβές μελών ΔΕΠ
23 Οκτ 2019 12:57

Πόσο αποδοτικός είναι κάποιος που εργάζεται 60 ώρες την εβδομάδα, σε 2 ή 3 μεταπτυχιακά προγράμματα, παράλληλα με διδασκαλία, διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα στο τμήμα που είναι καθηγητής;

 
ζητω η αριστερα
22 Οκτ 2019 23:37

που ζηλευει τους αξιους κ θελει ολους προς τα κατω.
Ποτε αλλοτε ο καθηγητης πρωτης βαθμιδας δεν ειχε απαξιωθει τοσο!

 
Γιάννης
22 Οκτ 2019 22:27

Τελικά κάθε νέος υπουργός πρέπει να φέρει καί έναν νόμο για την τριτοβάθμια

 
Ιάσων
22 Οκτ 2019 22:16

Το προηγούμενο σύστημα που διδάσκεις σε ένα μεταπτυχιακό δωρεάν προκειμένου να αμειφθείς από ένα άλλο θυμίζει πιτσαρία. Πληρώνεις τη μια πίστα και παίρνεις μια δεύτερη δώρο.

 
Επιτέλους
22 Οκτ 2019 22:13

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

 
Εισόδημα
22 Οκτ 2019 20:21

Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν θα πρέπει τα Μέλη ΔΕΠ να διδάσκουν σε όσα μεταπτυχιακά θέλουν και να αμοίβονται. Στην Κύπρο ο μισθός του Επίκουρου είναι 3.500,00 ευρώ. Αναπληρωτής 4500 και Καθηγητής 6000. Στην Ελλάδα ο Επίκουρος είναι στα 1300 ευρώ. Δ Φυσικά και να διδάσκει στα προπτυχιακά μαθήματα. Φυσικά και να αξιολογείται. Αλλά ας τελειώνουμε με την υποκρισία της μετριότητας.

 
Αθανάσιος
22 Οκτ 2019 19:01

Η πρόθεση να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στα πανεπιστήμια είναι θετική. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέλη ΔΕΠ θα εκτελούν κανονικά τα προπτυχιακά τους καθήκοντα και κυρίως ότι θα αξιολογείται αυστηρά η ποιότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Διαφορετικά θα υπάρξει μια υπερπροσφορά μεταπτυχιακών-"σούπερ μάρκετ" με χαμηλότατη ποιότητα και απλά ευκαιρία για ενίσχυση του εισοδήματος των μελών ΔΕΠ.

 
Δημήτρης
22 Οκτ 2019 15:54

"Κατά τη γνώμη μας, δεν έχει δουλειά η πολιτεία να ορίζει, ότι οι διδάσκοντες στα μεταπτυχιακά πρέπει να διδάσκουν δωρεάν ένα μάθημα σε ένα μεταπτυχιακό, για να μπορούν να κάνουν άλλο ένα."
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο έργο των μελών ΔΕΠ περιλαμβάνεται η διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος τους.
Το να γεμίζουν το διδακτικό τους φόρτο με προπτυχιακά μαθήματα και μετά να πάνε να διδάξουν σε κάποιο ΜΠΣ, καταλαβαίνει κανείς ότι γίνεται ξεκάθαρα για οικονομικούς λόγους.
Κατάφεραν και ανέρεσαν αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε σε κάποιο βαθμό να οροιοθετήσει.

 
Μέλη ΔΕΠ
22 Οκτ 2019 14:41

Συμφωνεί η υπουργός με την πρακτική μόνιμοι καθηγητές να διδάσκουν μέσω συμβάσεων σε 3 ή 4 μεταπτυχιακά προγράμματα, παράλληλα με τις ερευνητικές δραστηριότητες στο ίδιο τμήμα και τα διδακτικά τους καθήκοντα στο προπτυχιακό επίπεδο;

Πολλά μέλη ΔΕΠ προσπαθούν μέσω των αμοιβών των ΠΜΣ να αναπληρώσουν τις απώλειες περικοπές στους μισθούς τους.

 
Φοιτητές 2025
22 Οκτ 2019 14:39

Οι νέοι φοιτητές δεν μπορούν να πληρώνουν υπέρογκα δίδακτρα για μεταπτυχιακά σε ελληνικά ΑΕΙ, με μικρή σύνδεση με σύγχρονες βιομηχανικές εφαρμογές.

Προσέλκυση καταξιωμένων επιστημόνων με τη σημερινή δομή των ΑΕΙ, χωροταξικά και ακαδημαϊκά, είναι σχεδόν αδύνατη: στα μεταπτυχιακά προγράμματα διδάσκουν κατά κανόνα έλληνες μεταδιδάκτορες, μέσω συμβάσεων, συχνά στις ίδιες σχολές που έλαβαν διδακτορικό.

Είναι άλλη μια μορφή ανακύκλωσης προσωπικού στο ελληνικό σύστημα, με ελάχιστες ευκαιρίες για νέους ερευνητές του εξωτερικού.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ