Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κλίμα συγκίνησης στην κοινότητα του ΠΑΔΑ προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της Βουλής της Κύπρου

Μηνύματα επίκαιρα μετέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης
Δημοσίευση: 23/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κλίμα συγκίνησης στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  προκάλεσε η σημερινή  ομιλία του προέδρου της Βουλής της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του πρώην υπουργού Κ. Γαβρόγλου, της υφυπουργού Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, του Β. Αντιπροέδρου της Βουλής Θ. Μπούρα και άλλων, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος «Περικλής Λύτρας».


Ο  Πρύτανης του ΠΑΔΑ Παναγιώτης Καλδής  προσφωνώντας  τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου  τόνισε ότι «η σημερινή γιορτή στέλνει μήνυμα ενότητας του ελληνισμού, όχι ως φυλετική ιδιαιτερότητα και εθνικιστική έπαρση, αλλά ως πατριωτική εγρήγορση για τις αξίες της ειρήνης, του ελεύθερου κοσμοπολιτισμού, της ουσιαστικής δημοκρατίας, της αυτοδιάθεσης των λαών και του σεβασμού του διεθνούς δίκαιου».

Ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου παίρνοντας το λόγο, μεταξύ άλλων, είπε :

Σήμερα η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να καταστεί περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας, για την εξυπηρέτηση των δικών της στόχων και συμφερόντων, καταστρατηγεί θρασύτατα το διεθνές δίκαιο εκτοξεύοντας καθημερινά απειλές στο Αιγαίο, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική. Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα ολοένα και εντείνεται, με τα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη να προβαίνουν καθημερινά σε παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο εθνικό χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο τις χώρες μας. Ιδιαίτερα προκλητικές και επικίνδυνες είναι οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στο πλαίσιο διεξαγωγής ερευνών σε σχέση με τους ενεργειακούς πόρους, χωρίς κανένα σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την επιβολή νέων τετελεσμένων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να εντείνουν τις πιέσεις τους και να προβούν άμεσα στη λήψη μέτρων, ώστε να τερματιστεί η παράνομη δράση της Τουρκίας, που δοκιμάζει τις αντοχές του ελληνισμού στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.


Δηλώνουμε αποφασισμένοι, Κύπρος και Ελλάδα, όπως αγωνιστήκαμε ενάντια στον φασισμό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι να αγωνιστούμε ενάντια και στις νέες μορφές φασισμού, όπως αυτές εκφράζονται στις μέρες μας και εις βάρος μας από την Τουρκία. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως τέτοιες συμπεριφορές διαταράσσουν την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και ως εκ τούτου δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει την αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά της. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε, με προσήλωση και ατσάλινη αποφασιστικότητα, τον αγώνα μας, για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, μέχρι να εξευρεθεί μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, μια λύση που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας μας, καθώς και τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.


Ελληνίδες και Έλληνες,
Σήμερα, που η ψυχή μας καταυγάζεται από το ανέσπερο φως του πνεύματος της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε την ιστορική μας μνήμη, για να αντλήσουμε τα ρωμαλέα διδάγματα πατριωτισμού, πίστης και αγωνιστικότητας και να στρατεύσουμε τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία της εθνικής και φυσικής μας επιβίωσης. Με την ιστορική γνώση του παρελθόντος επιβάλλεται να έχουμε σήμερα την ετοιμότητα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που δεχόμαστε Κύπρος και Ελλάδα. Γιατί η διάθεση για πρόκληση εντάσεων και πολεμικών συρράξεων περιορίζεται μόνο όταν ο εχθρός αντιληφθεί ότι η επιθετικότητά του θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι πολιτικές παραινέσεις και διπλωματικές αβρότητες, αν και επιβεβλημένες για την εξασφάλιση συμμάχων και υποστηρικτών, δεν είναι ωστόσο αρκετές, για να ανακόψουν την επεκτατική βουλιμία του εχθρού.


Κυρίες και κύριοι,
Αποτίνουμε και φέτος με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη όλων όσοι αντιστάθηκαν σθεναρά στο τέρας του φασισμού, καθώς και όλων των θυμάτων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, με την ευχή το παράδειγμά τους να εμπνέει και να καθοδηγεί τις σημερινές γενιές και κάθε δημοκρατικό λαό που αγωνίζεται για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Μπροστά στην κορυφούμενη αναβίωση φασιστικών νοοτροπιών και επιδιώξεων σήμερα από χώρες της περιοχής μας και συγκεκριμένα από τη γειτονική μας Τουρκία, αντιτάσσουμε τη δέσμευσή μας και διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για να αναχαιτίσουμε κάθε εχθρική ενέργεια και επιβουλή που στρέφεται ενάντια στη Δημοκρατία και στα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Tελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση να εκφωνήσω τον πανηγυρικό για την ένδοξη επέτειο του ηρωικού έπους του ’40, στη σημερινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία και αγάπη σας. Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου εκφράζω, με την ευκαιρία αυτή, και προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αδιάλειπτη και συνεπή συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ε. ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Σχόλια (4)

 
Ευγε
23 Οκτ 2019 19:01

Μπραβο στο ΠαΔΑ για την ευκαιρία που έδωσε στον Πρόεδρο να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο λόγο.

 
Φοιτήτρια ΠΑ.Δ.Α
25 Οκτ 2019 00:23

Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την γιορτή και κατ' επέκταση την ομιλία του Προέδρου της Βουλής της Κύπρου δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα σχετικά με το κλίμα συγκίνησης και να πω πως η ομιλία του πέρα από συγκίνηση σου δημιουργούσε και ένα αίσθημα ευθύνης καθώς και ένα έντονα πατριωτικό συναίσθημα, που θεωρώ ότι έχει χαθεί στις μέρες μας και πρέπει να το ξαναβρούμε. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου στις επόμενες εκδηλώσεις να έχουμε τέτοιους καλεσμένους καθώς και μόνο μέσα από μια απλή τους ομιλία έχουμε να κερδίσουμε πολλά.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια λοιπόν στον Πρόεδρο για αυτή του την ομιλία όπως και στο Πανεπιστήμιο για την ευκαιρία που μας έδωσε να τον έχουμε κοντά μας. Επίσης επειδή στην εκδήλωση πέραν της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής της Κύπρου είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε μια "mini συναυλία" από την Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Νίκου Βασιλείου και συνοδεία στο πιάνο του κ. Θάνο Μαργέτη, θα ήθελα και εδώ να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια, καθώς ήταν φανταστικά και άκρως καθηλωτικά, ενώ εύχομαι να τους έχουμε ξανά κοντά μας.

 
Ένδοξο 2040
25 Οκτ 2019 11:56

Ασχοληθείτε λίγο με το παρόν και το μέλλον, η χώρα και οι κάτοικοί της δε ζουν μέσα στα βιβλία Ιστορίας.

 
Μαρια Μαν. τμήμα Διοίκησης Τουρισμόυ Π Α.Δ.Α
25 Οκτ 2019 17:22

Συγχαρητήρια στον Πρύτανη Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή.Ηταν μία πολύ ωραία επέτειο με εκλεκτούς καλεσμένους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ