Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το μήνυμα της υπ. Παιδείας για την 28η Οκτωβρίου

"Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες"
Δημοσίευση: 24/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς, τονίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο μήνυμά της για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου:

Πρώτον: Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Δεύτερον: Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν. Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

Τρίτον: Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση  της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης  αξιόπιστων  ιστορικών πηγών , αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο.

Τέλος  η Νίκη Κεραμέως τονίζει στο μήνυμά της ότι “Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον”.

Σχόλια (37)

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
24 Οκτ 2019 20:32

Συγχαρητήρια. Μετά από χρόνια ένα επίκαιρο μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ.

 
Παναγιώτης Β
24 Οκτ 2019 22:29

Πραγματικά. Περιεκτικό και εμπνευστικό. Εύγε!

 
Παρελθόν και μέλλον
24 Οκτ 2019 23:28

Αν η Ελλάδα θέλει να έχει μέλλον ας στηρίξει τη νέα γενιά οι σημερινοί μαθητές θα είναι οι αυριανοί πολίτες, άρα πρέπει από τη σημερινή Α' Δημοτικού να χτιστεί η ελληνική κοινωνία του 2030.

 
Μπράβο!
25 Οκτ 2019 10:06

Επιτέλους ένα μήνυμα υπερηφάνιας για τις θυσίες του Ελληνικού λαού, την ιστορία μας και την εθνική μας ταυτότητα.

 
Ντροπη
25 Οκτ 2019 13:04

Οι λέξεις φασισμός και ναζισμός είναι άγνωστες για τη σχολιάστρια υπουργό. Μάλλον το 1940 πολεμήσαμε τους Πέρσες ή τους Βησιγότθους.

 
ΠΕ02-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
25 Οκτ 2019 13:29

"κατακτητής", "δυνάμεις του μίσους και της βίας".... ΕΤΣΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΙ ΑΟΡΙΣΤΑ...ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΚΥΡΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ;ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΣΟΙ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙ' ΔΕΝ ΤΟΥΣ
ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ.

 
Ειρήνη
25 Οκτ 2019 15:17

Εξαιρετικό μήνυμα.
Επιτέλους μετά τον Φίλη μια σοβαρή υπουργός

 
Νίκος
25 Οκτ 2019 15:18

Παρεμπιπτόντως, ο Β παγκόσμιος είχε ξεκινήσει 1 χρόνο πριν, οπότε δεν είναι και "Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου"....

 
Ναζισμός Φασισμός 1940
25 Οκτ 2019 15:35

Με τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: η φτωχοποιημένη Γερμανία του μεσοπολέμου έπεσε θύμα ενός πολιτικού κόμματος ναζιστών.

 
Αστειοτητες
25 Οκτ 2019 15:46

Είναι σοβαρό αυτό το μήνυμα; Πλάκα μας κάνετε; Ποιους πολεμήσαμε; Ποιοι ηταν οι κατακτητές; Είναι αυτό σοβαρό μήνυμα που τονώνει την ιστορική μνήμη ή την εθνική αφασία του GNTM και των άλλων συναφών προϊόντων;

 
Θανάσης
25 Οκτ 2019 16:15

Μπράβο. Είναι ευτύχημα που είναι η Κεραμέως και ο Φίλης υπεύθυνοι για την παιδεία. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάτι καλύτερο συνολικά.

 
Ανιστόρητη
25 Οκτ 2019 17:08

"Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου..."
Μάλλον ο Χίτλερ...συγνώμη ο "κατακτητής" (μην λέμε ονόματα και χαλάμε την ιστορική μνήμη) μπήκε στην Πολωνία το 1939 με την συναίνεση της Πολωνίας...Αλλά με τι ασχολούμαστε τώρα...ποιος ναζισμός...σημασία έχει η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η οικολογία, το ωραίο φαγητό και το τυρί με χαμηλά λιπαρά.....

 
Παράκληση
25 Οκτ 2019 17:20

@ Προς τους σχολιαστές του ιστορικού μηνύματος.
Σας παρακαλώ θερμά, επειδή ο γιατρός μου συνέστησε να αποφεύγω τις δυνατές συγκινήσεις αυτό το Σαββ/κο, εάν μπορείτε να απολαμβάνετε το μήνυμα χωρίς και να το σχολιάζετε. Από μόνο του, είναι ήδη υπεραρκετό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 
Αδιάβαστη
25 Οκτ 2019 17:33

Αυτό είναι το νέο ύφος του υπουργείου. Ο Β' παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε το 1940, μας επιτέθηκαν οι "κατακτητές", όλο το έθνος ήταν ενωμένο ως μια γροθιά (δεν υπήρχαν χίτες και ταγματασφαλίτες), δεν υπήρξε ναζισμός/φασισμός παρά μόνο ο κακός κατακτητής....Αυτή είναι η αριστεία που θέλει να φέρει η αδιάβαστη υπουργός; Δεν μπορεί να γράψει ούτε ένα κείμενο της προκοπής!!!!!!!

 
Ειρήνη
25 Οκτ 2019 17:39

"Εξαιρετικό" μήνυμα.
Επιτέλους μετά τον Παπανούτσο μια σοβαρή υπουργός.
Γελάνε και οι πέτρες.

 
Μπράβο
25 Οκτ 2019 19:01

Επιτέλους ένα μήνυμα υπερηφάνειας για τις θυσίες του Ελληνικού λαού απέναντι στους Πέρσες, τους Σελτζούκους Τούρκους, την ιστορία μας και την εθνική μας ταυτότητα. Αλήθεια ποιους πολεμήσαμε τελικά την 28η Οκτωβρίου ρε παιδιά; Η κα υπουργός ξέρει;

 
@Ντροπή
25 Οκτ 2019 19:09

"Οι λέξεις φασισμός και ναζισμός είναι άγνωστες για τη σχολιάστρια υπουργό. Μάλλον το 1940 πολεμήσαμε τους Πέρσες ή τους Βησιγότθους."

Ακριβώς, πολεμήσαμε τους Ιταλούς και Γερμανούς, όπως πολέμήσαμε τους Πέρσες κι όχι τους βασιλικούς!

 
george
25 Οκτ 2019 19:39

Εσείς που κάνατε θετικά σχόλια για το μήνυμα, είστε καλά;

 
Κατερίνα Δ
25 Οκτ 2019 20:03

Η ανιστορικότητα της υπουργού είναι σοβαρή

 
Iωαννης Κοντογιαννης Δρ. ΕΔΙΠ
25 Οκτ 2019 20:03

κα Κεραμεως ο Ελληνικος Λαος δεν πολεμησε ετσι γενικα και αοριστα τους κακους αλλα το φασισμο και το ναζισμο με πρωτοπορα οργανωση το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Τι να κανουμε αυτή ειναι η Ιστορική αλήθεια.

 
Μανώλης
25 Οκτ 2019 20:23

Υπουργέ, τελικά γνωρίζετε τι γιορτάζουμε; Πολύ αμφιβάλω!...

 
Μαρία
25 Οκτ 2019 21:07

"Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα,"
έννοιες όπως η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός δεν είναι γνωστές στην κα υπουργό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το φίδι του εθνικισμού γιγαντώνεται σε όλη την Ευρώπη και μας θυμίζει μέρες της δεκαετίας του 1930. Τίποτα δεν πήρε χαμπάρι η υπουργός! Την νοιάζει μόνο ο λαϊκισμός (του άδωνη;) Πραγματικά προκαλεί θλίψη αυτό το μήνυμα!!

 
Φιλόλογος
25 Οκτ 2019 22:19

Αν είναι δυνατόν!!!
Κάκιστη διατύπωση, ιστορικά λάθη, ανακρίβειες, ηχηρές αποσιωπήσεις.
Είναι βέβαιο πως αυτό το απαράδεκτο κείμενο έχει συνταχθεί από εγγράμματο άνθρωπο που εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας;
Εκτός εάν μπερδεύουμε πια την παιδεία με την προπαγάνδα.

 
@Ανιστόρητη
25 Οκτ 2019 22:24

Στην Πολωνία βάση του συμφώνου Ρίπεντροφ-Μολότωφ ΥΠΕΞ Γερμανίας-ΕΣΣΔ ,από δυτικα και νοτια εισέβαλαν οι Γερμανοί και από ανατολικά εισέβαλε ο σοβιετικός στρατος.Και την μοίρασαν στην μέση αδερφικά.Είχε προηγηθεί η εισβολή των σοβιετικών στις βαλτικες χώρες και των γερμανών στην Τσεχοσλοβακία.

 
Αμύντωρ
25 Οκτ 2019 23:09

Κυρία υπουργέ όχι άλλη πολιτική ορθότητα, φτάνει πια με τα ανέκφραστα ελληνικά. Ποιους πολεμήσαμε; Ποιους νικήσαμε; Ποιους τιμούμε σήμερα; Σα' να ακούω το Φίλη ή τον Γαβρόγλου. Σα' να μην πέρασε μια μέρα, σα' να μην άλλαξε τίποτα...

 
Ακριβή Γ.
26 Οκτ 2019 03:45

Αν ήταν σχετική και κατείχε το θέμα θα ήταν αλλού και όχι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.Τώρα διαβάστε το μήνυμα αδιαμαρτύρητα και την άλλη φορά προσέξτε τι ψηφίζετε

 
Αντώνης
26 Οκτ 2019 09:44

"Δεν σας άκουσα να πείτε κάτι μην θίξετε την Σοβιετική Ένωση."
Λυπάμαι που σας στεναχωρώ αλλά η Σοβιετική Ένωση είναι εκείνη που σταμάτησε τη ναζιστική θηριωδία. Διαβάστε λίγο ιστορία (όχι από αυτές που μοιράζει ο Άδωνις ή ο Βελόπουλος με το κιλό). Υπάρχουν πολλά σχετικά βιβλία. Ίσως έτσι πείτε τίποτα και στην υπουργό σας ώστε του χρόνου (αν ο Θεός μας ευλογήσει ώστε να την έχουμε ακόμα υπουργό) να γράψει κάτι καλύτερο.

 
Γ.Π.
26 Οκτ 2019 09:46

«Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες εκπαιδευτικοί,
...»
Πρόκειται περί μίας αποτυχημένης προσπάθειας να γραφεί ένα κείμενο που να απευ-θύνεται ταυτοχρόνως σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και σε εκπαιδευτι-κούς. Κι αυτό γιατί απορρίπτεται συνεχώς και διαχρονικά η ιδέα ότι οι ικανοί και έμπειροι εκπαιδευτικοί των τάξεων, δεν χρειάζονται ως σύμβουλοι στα γραφεία των υπουργών Παιδείας. Το ίδιο φάνηκε και με την απόφαση της κ. Υφυπουργού, να ανα-καλέσει τον διαγωνισμό «Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα» όπου κάλλιστα ένας έμπειρος φιλόλογος τάξης, θα της εξηγούσε ότι μπορούμε ανώδυνα να τον τροποποιή-σουμε σε «Ουπς! Γίνομαι πατέρας ή μητέρα για μια μέρα». Ένα πρώτο βήμα προς τον στόχο.

 
Ιστορία
26 Οκτ 2019 15:00

Ας φτιάξουν τα βιβλία Ιστορίας πρώτα, και μετά θα ασχοληθούμε με τα μηνύματα στις εθνικές επετείους. Τα σοβαρά ζητήματα πρέπει να μας απασχολούν κατά προτεραιότητα, όχι τα μικρής σημασίας: οι μαθητές θα μάθουν από τα βιβλία τους ιστορία όχι από μια επετειακή αναφορά μίας παραγράφου.

 
Mιχάλης Σ.
27 Οκτ 2019 09:04

Γιατί τέτοιος ντόρος για τις δηλώσεις της υπουργού; Μίλησε για τον λαϊκισμό στις μέρες μας, όχι του 40'. Το θέμα μας είναι γιατί δεν μίλησε για φασισμό και ναζισμό; Δουλειά της υπουργού δεν είναι να καταδικάζει ιδεολογίες αλλά να δίνει λύσεις και να περνάει μηνύματα αλληλεγγύης και συσπείρωσης.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.