ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Σε καλό κλίμα η δίωρη συνάντηση με τη Ν. Κεραμέως

Ν. Κεραμέως: Συμφωνήσαμε πως στόχος είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 29/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καλό χαρακτηρίζει , με ανακοινωθέν, ο ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα της σημερινής δίωρης συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τετραμελή αντιπροσωπεία   του τομέα Παιδείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης   Νίκο Φίλη, Μερόπη Τζούφη, Γιώργο Αγγελόπουλο, και Στέργιο Νταή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας  , ενόψει των δρομολογούμενων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Κρίσιμα συμπεράσματα: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν κρίσιμα συμπεράσματα σχετικά με το σχεδιασμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επαναφορά πτυχών του «νόμου Διαμαντοπούλου», με έμφαση στις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Ιδρύματος και τον τρόπο εκλογής του Πρυτανικού σχήματος. Ακόμα, προωθούνται ρυθμίσεις που προβλέπουν τη μερική σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τις διαγραφές των φοιτητών και τη μείωση των εισακτέων με την επαναφορά της «βάσης του 10».

Διορισμοί: Όσον αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση προχωρά με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή, δίχως ακόμα να έχει ρυθμίσει την ίδρυση οργανικών θέσεων και χωρίς να έχει μεριμνήσει για την κατανομή των εκπαιδευτικών ανά βαθμίδα, κλάδο και ειδικότητα. Ωστόσο, καμία δέσμευση δεν υπήρξε για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι για το τρέχον σχολικό, οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν ξεπεράσει 34.000.

Επαγγελματική εκπαίδευση:  Επίσης στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση και επισημάνθηκε η ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» και της «Μαθητείας».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε πως «θέλουμε το διάλογο, ωστόσο ήδη έχουν ψηφιστεί σημαντικές διατάξεις για την Παιδεία χωρίς να έχει υπάρξει πολιτικός και κοινωνικός διάλογος και χωρίς να έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

Υπογράμμισε επίσης πως «η μείωση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 0.1% του ΑΕΠ είναι αποτρεπτική για τις προσλήψεις, τους διορισμούς και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος».

Η υπουργός Παιδείας

“Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με τους εκπροσώπους του τομέα Παιδείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “ αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

“Η κ. Κεραμέως και ο  Ν. Φίλης, συμφώνησαν πως στόχος τους είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης” σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η υπουργός Παιδείας   αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για διάλογο σε έναν τόσο σημαντικό τομέα, ο οποίος – όπως υπογράμμισε – αποτελεί το όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα.

H Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της σε συνέχεια της συνάντησης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «για την Κυβέρνηση, η Παιδεία είναι ίσως το σπουδαιότερο όχημα για μια καλύτερη Ελλάδα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, μόλις τρεις μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας – σε αντίθεση με τις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ- για εμάς ήταν ζητούμενο να αρχίσει ο διάλογος πολύ νωρίς. Και όταν λέω διάλογο, εννοώ αυτόν που αφορά προφανώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αφορά όμως και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.»

Αυτός ο διάλογος,  επεσήμανε χαρακτηριστικά η  κ. υπουργός, «διακρίνεται από ιδεολογικές αποστάσεις, ιδεολογικές διαφορές. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε, και θα το επιδιώξουμε, ότι υπάρχουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις ειδικά στα θέματα της Παιδείας, πέρα και πάνω από κόμματα, για το καλό των μαθητών μας, για το καλό των φοιτητών μας, για το καλό της εκπαίδευσης εν συνόλω”.

Και συνέχισε η Ν. Κεραμέως:

“Για αυτό λοιπόν   αρχίσαμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οφείλω να πω ότι ανταποκρίθηκαν τα περισσότερα. Έχουμε ήδη κλείσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους, και πρόθεσή μας είναι να επιδιώκουμε τον διάλογο σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αύριο έχουμε συγκαλέσει και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, παρ’ ότι δεν υπάρχει νομοθέτημα, για μια γενική ενημέρωση, για μια γενική συζήτηση, για μια γενική ανταλλαγή απόψεων. Εμείς στο υπουργείο Παιδείας ακούμε, καταγράφουμε, μελετάμε και σκοπεύουμε μετά από το γόνιμο αυτό διάλογο να φέρουμε ρυθμίσεις οι οποίες θα επιδιώξουμε να απηχούν τις ευρύτερες δυνατές και εφικτές συναινέσεις».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι υφυπουργοί   Σοφία Ζαχαράκη και  Βασίλης Διγαλάκης , καθώς και οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς.

Σχόλια (6)

 
Ξεχνάτε εύκολα...
30 Οκτ 2019 13:09

κ. Υπουργέ δυστυχώς ξεχνάτε εύκολα.
Ρωτήστε τους συνεργάτες να σας πουν πόσες ερωτήσεις καταθέσατε στη βουλή και πόσες απαντήθηκαν από τον κ. Γαβρόγλου. Ξεχάσατε επίσης ότι σχεδόν πάντα λόγω φόρτου εργασίας σας απέφευγε.

 
Πελοποννήσου
30 Οκτ 2019 09:25

Σε όλα συμφωνούν, ακόμα και στις συγχωνεύσεις εκτρώματα. Απλά μας κοροϊδεύουν!

 
Γ.Π.
29 Οκτ 2019 19:43

Θαύμα! Μέγα θαύμα!
Νομίζω πως ήλθε η ώρα να ψάλουμε όλοι μαζί.
Τη Υπερμάχω Στρατηγώ...

 
Διορισμοί στα σχολεία
29 Οκτ 2019 19:42

Πέρα από την ειδική αγωγή, υπάρχει και η Γενική Εκπαίδευση.

Να αποφασίσουν όλοι οι βουλευτές και μέχρι το 2020 να έχουμε δει κάποιο χρονοδιάγραμμα για ανανέωση ύλης, βιβλίων και προσωπικού: αυτό σημαίνει ουσιαστικός διάλογος.

 
Ελέησον
29 Οκτ 2019 19:34

Σχεδόν δάκρυσα από τη συγκίνηση παιδιά. Πόσο να αντέξω ακόμα σε τέτοια λόγια....

 
Προς την κ. Υπουργό
29 Οκτ 2019 19:25

όταν αυτοί περνούσαν ολους αυτούς τους νόμους με αυταρχισμό ρώτησαν κανενα;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.