Γ. Στύλιος: Στρεβλώσεις στις μετεγγραφές των ΑΕΙ δημιουργούν οι νόμοι της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

31/10/2019

Άκουσε το άρθρο

Τις στρεβλώσεις που δημιουργούν στις μετεγγραφές των ΑΕΙ οι νόμοι της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέδειξε με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας   Γιώργος Στύλιος.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς δίνεται η δυνατότητα σε όποιους μπορούν να αποκρύψουν εισόδημα, να «επιλέξουν» που θα σπουδάσουν  τα παιδιά τους.  Στην ερώτησή του ο Βουλευτής της ΝΔ,  αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου: «τετραμελής οικογένεια με δηλωθέν εισόδημα 10.000 €, «εκμεταλλεύεται» την διάταξη λαμβάνοντας το μέγιστο των μορίων. Αντίθετα,  μισθωτοί και συνεπείς επαγγελματίες που δηλώνουν τα εισοδήματά τους, πρακτικά στερούνται τη δυνατότητα μετεγγραφής».

Επιπλέον, ο κ. Στύλιος επισημαίνει το γεγονός ότι μερίδα φοιτητών μένουν εκτός διαδικασίας, ακόμη και αν συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση μετεγγραφής. Πρόκειται για τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί πριν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε Τμήματα καταργηθέντων (σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018, 4589/2018 και 4610/2019), ΤΕΙ. Σύμφωνα με τους νόμους αυτούς, εγγραφές και μετεγγραφές διενεργούνται αποκλειστικά́ και μόνο για το ακαδημαϊκό́ έτος 2018-2019. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή́ η μετεγγραφή́ των εγγεγραμμένων σε Τμήματα των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι. φοιτητών, σε άλλα Τμήματα.

Ο κ.  Στύλιος αναφέρθηκε επίσης στο οικονομικό όριο που τέθηκε και απαγορεύει σε οικογένειες με δύο παιδιά φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις να υποβάλλουν αίτηση, στερώντας τους στην ουσία το δικαίωμα να πάρουν μετεγγραφή ανεξαρτήτως μορίων.

Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος ερωτά την κ. υπουργό:

  1.     Προτίθεστε να δώσετε λύση στους εν λόγω φοιτητές και στις οικογένειές τους;
  2.     Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα ελεύθερων μετεγγραφών από περιφερειακό σε περιφερειακό ίδρυμα (με εξαίρεση αυτά που έχουν έδρα την Αττική και τη Θεσσαλονίκη), όπως για παράδειγμα οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια λόγω τέκνων που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις;

Σχόλια (10)

ΚΓ
|

Να γινουν αλλα 500 tμημαtα πανεπισtημιακα. ΠΛΟΥTΟΣ

Κατάργηση τμημάτων
|

Μετακινήσεις προσωπικού και φοιτητών αντί μετεγγραφών, που κάθε εξάμηνο δημιουργούν υπερπληθυσμό στα κεντρικά τμήματα.

Ελληνική Οικονομία
|

Με 400 ευρώ αμείβεται 1 στους 3 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, με συμβάση μερικής απασχόλησης. Ως προς την υπηκοότητα, από το σύνολο το 89% είναι Ελληνες.

Με τι πόρους θα χρηματοδοτηθούν τα 500 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα;

Αρθούρος
|

Πάλι σας φταίει ο μεγάλος αριθμός τμημάτων ΑΕΙ στη χώρα μας και η διασπορά τους.Αυτό δεν είναι βάρος,αλλά πλούτος,κρυμμένος και ακόμα μη εκμεταλλευμένος. Γιατί,αν στο εγγύς μέλλον,συγχωνευτούν,όχι τα τμήματα, αλλά τα Πανεπιστήμια,και με έξυπνο τρόπο,χωρίς κατάργηση τμημάτων φτάσουν τα 15-16,τότε θα έχουμε πλέον ισχυρά Πανεπιστήμια.3 στο λεκανοπέδιο,2 στην Κεντρική Μακεδονία,1 στην Κρήτη,ανά 1 σε κάθε Περιφέρεια και 1 Στρατιωτικό.Τότε,τα πανεπιστήμια θα γίνουν πραγματικά ισχυρά και ανταγωνιστικά τόσο στο εσωτερικό,όσο και στο εξωτερικό.
Η έρευνα κύριοι,γιά την οποία η χώρα μας δίνει το 0,5% του ετήσιου προϋπολογισμού της είναι το μέλλον της χώρας,κι αυτή περιορίζεται στα πανεπιστημιακά τμήματα που θέλετε να χαλάσετε.Και υπάρχουν 32000 ερευνητές εγγεγραμμένοι στο μητρώο διδακτόρων της χώρας. Τί θ'απογίνουν αυτοί;Θα πάνε στο εξωτερικό γιά χάρη της δήθεν οικονομικής σας σκέψης;
Και τέλος,εσείς βλέπετε μόνο 450 τμήματα-βαρίδια.Όταν όμως σε πέντε χρόνια λειτουργήσουν 450 ξενόγλωσσα προπτυχιακά και διπλάσια μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα γιά αλλοδαπούς φοιτητές,θα γίνει πραγματική επανάσταση στη χώρα μας.Θα κινηθούν όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την εστίαση και την κατοικία,γιατί οι φοιτητές που θα έρθουν στη χώρα μας,θα πληρώσουν γι'αυτά.Θα υπάρξουν τα έσοδα γιά την πραγματική αυτονομία των ιδρυμάτων μας που τώρα είναι ζητιάνοι στο κεντρικό κράτος,θα προσληφθούν οι καθηγητές που χρειάζονται,θα χτιστούν οι εστίες και προπαντός θα αυξηθεί και θα στηριχτεί η έρευνα σ'αυτά.

Μετεγγραφές προβλημάτων
|

Δύο είναι τα κύρια σημεία, καταρχάς επιβαρύνονται δυσανάλογα τα κεντρικά τμήματα (με 300 και πλέον εισακτέους κάθε χρόνο, χωρίς ανάλογες υποδομές και προσωπικό για να τους υποδεχτούν) και επιπλέον συντηρούμε τμήματα στην περιφέρεια που δεν είναι βιώσιμα, ξοδεύοντας κι εκεί πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ποιοτική εκπαίδευση: Αντί να έχουμε τρία ΑΕΙ στην Κρήτη, μπορούμε να έχουμε ένα - Επείγει η κατάργηση των επικαλύψεων στις σχολές, στην Αττική έχουμε 4 ΑΕΙ Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών, με τρεις σχολές Πληροφορικής σε αυτά.

Γεμίσαμε ΤΕΙ και πανεπιστήμια χωρίς σχέδιο, μόνο με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, και τώρα σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια για την ενσωμάτωσή τους. Και ορισμένοι επιμένουν ότι με τη δήθεν διεθνοποίηση ως εκ θαύματος αυτά τα παρατημένα τμήματα θα αναζωογονηθούν.

Τα τμήματα που ούτε οι Έλληνες φοιτητές δεν επιλέγουν, θα τα επιλέξουν οι αλλοδαποί...

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΑ;;
|

Όταν κανείς γνωρίζει εκ των προτέρων τα οικονομικά κριτήρια, προδήλως και θα υπάρξουν φαινόμενα σαν αυτά που περιγράφει ο κ. Στύλιος. Και βεβαίως οι συνεπείς, όπως αναφέρει ο κ. Στύλιος, φορολογουμένοι θα αισθάνονται την αδικία, γιατί και δίνουν πάνω από το 1/3 των εισοδημάτων τους σε φόρους και εισφορά αλληλεγγύης και δεν λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά εισοδήματά τους, που τελικά αυτά είναι τα πραγματικά εισοδήματα της οικογένειάς τους. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν πρόβλεψη κάποιου ποσοστού μορίων (πανελλαδικών) επί της βάσης εισαγωγής της σχολής υποδοχής, τότε μιλάμε για ακόμη μια αδικία. Το ερώτημα είναι : αφού εντοπίζουν τις στρεβλώσεις γιατί δεν κάνουν κάτι για να τις άρουν;;;;

δεν μπορω
|

Να καταλαβω τι προβλημα εχετε με τις μετεγγραφες πραγματικα..Το κρατος οφειλει το τονιζω οφειλει να παρεχει δημοσια εκπαιδευαη στα παιδια του.Συνεπως να παρεχει σιτιση και στεγαση σε ολους τους φοιτητες του,οταν αυτο δεν συμβαινει και φεν προβλεπεται να συμβει τουλαχιστον μεσα στα επομενα χρονια εχει την υποχρεωση να χορηγει μετεγγραφες σε οικονομικα και κοινωνικα ασθενεστερες ομαδες εστω!Το ιδιο ισχυει και για τα πανεπιστημια θα επρεπε να δεχονται ολους αυτους τους φοιτητες με αγαπη και να τους καλοσωριζουν δινοντας τους το καλο παραδειγμα πως αν αυτα θελουν να μαθουν εκεινοι θα ναι εκει γι αυτους και οχι να δειχνουν σκληρο προσωπο!Καταλαβαινω οτι δεν υπαρχουν ποροι κ ο φορτος θα ειναι μεγαλος αλλα εδω την πληρωνουν οι φοιτητες!

Ποσοστό μετεγγραφών
|

Να εισαχθεί ανώτατο ποσοστό μετεγγραφών στα τμήματα προέλευσης, ώστε να ελαττωθεί δραστικά ο αριθμός των μετακινούμενων φοιτητών. Ανεξάρτητα από τις βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο, δεν μπορεί επί σειρά ετών ένα τμήμα να χάνει πάνω από το 10% των πρωτοετών του και να δηλώνεται τυπικά στα μηχανογραφικά, με την ελπίδα της μετεγγραφής σε άλλο πανεπιστήμιο.

Επίσης, να επιτρέπεται η δήλωση μόνο 15-20 τμημάτων από κάθε υποψήφιο, ώστε να έχει προηγηθεί κάποια σκέψη πριν τις επιλογές, κάτι που δε συμβαίνει εαν αυτές είναι πρακτικά αμέτρητες (άνω των 60-70, όλα τα τμήματα ενός πεδίου).

κ. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
|

Σωστές επισημάνσεις. Να λαμβάνεται το καθαρό εισόδημα μείον ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος. Αλλιώς τα φαινόμενα σαν αυτά που περιγράφει ο κ. Στύλιος δεν θα εκλείψουν . Αλλά να μπει ιδίως για τα κεντρικά πανεπιστήμια ποσοστό μορίων πανελληνίων για να μην μπαίνουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα 17000 μορίων φοιτητές με 5000 μόρια. Για οικογένειες με δυο παιδιά και άνω που σπουδάζουν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη.

Εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ
|

Τα τμήματα και οι σχολές, ακόμα και τα ιδρύματα, που ιδρύθηκαν την περίοδο 1975-2010 έχουν υπερφορτώσει το σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε πολλά περιφερειακά τμήματα εισάγονται κάθε χρόνο 200 φοιτητές αλλά αποφοιτούν λιγότεροι από 50 - οι 100 λαμβάνουν μετεγγραφή για κεντρικές σχολές.

Υποστελεχωμένα τμήματα, χωρίς υποδομές, κάθε χρόνο συντηρούνται με έκτακτο διδακτικό προσωπικό, συμβασιούχους που δεν αποτελούν επένδυση στην εκπαίδευση και την έρευνα αλλά ένας πρόχειρος τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες σε κάθε εξάμηνο.

Ποιες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τον ακαδημαϊκό χάρτη των ΑΕΙ; Δεν ξεκινάει η ιστορία του ελληνικού κράτους από το 2015.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ