Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως προς Χ. Κεφαλίδου: Το μικρό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει στελέχη εκπαίδευσης, Λύκειο και Ειδική Αγωγή

Το μικρό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του Νοέμβρη
Δημοσίευση: 04/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Είδηση έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  στη σημερινή δίωρη συνάντηση με την τομεάρχη παιδείας του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου , παρουσία   του Γραμματέα  του τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ και πρώην Ειδικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννη , και των συνεργατών της    Γιάννη  Κουμέντο , πρώην Αντιπρόεδρος  του ΙΕΠ και Αρη Παρμακέλη  Αν Καθηγητή  του ΕΚΠΑ, και των υφυπουργών Σ. Ζαχαράκη και Β. Διγαλάκη.

Η υπουργός Παιδείας ύστερα από  επίμονες ερωτήσεις της Χαράς Κεφαλίδου , ανακοίνωσε, ότι το μικρό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο αμέσως επόμενο διάστημα , θα περιλαμβάνει:

Δομές Εκπαίδευσης: Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης κλπ.

Σε ερώτηση εάν αυτός θα είναι ο νόμος για τις διαδικασίες επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι γι αυτό το μικρό νομοσχέδιο επεξεργάζεται διατάξεις  για ενδιάμεσες λύσεις όσον αφορά την ισχύουσα λειτουργία των δομών εκπαίδευσης.

Η Νίκη Κεραμέως απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πέρα του γνωστού γεγονότος ότι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που τοποθετείται πριν τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσει ενα άλλο νομοσχέδιο που θα αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σ αυτό το νομοσχέδιο θα ενταχθεί ο νέος νόμος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Λύκειο: Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα διορθώνουν προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο  νόμος “Γαβρόγλου”.

Ειδική Αγωγή: Η Ν. Κεραμέως τόνισε ότι θα συμπεριληφθούν επείγουσες ρυθμίσεις για θέματα Ειδικής Αγωγής

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Το μικρό νομοσχέδιο θα ρυθμίσει και επείγουσες εκκρεμότητες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος είπε η υπουργός Παιδείας το μικρό νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τέλος του Νοέμβρη.

Η Νίκη Κεραμέως αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του κόμματος για την άμεση και θετική τους ανταπόκριση, τους ενημέρωσε για το νομοθετικό έργο του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, η Ν. Κεραμέως υπογράμμισε ότι «με χαρά η Κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει υπερψηφίσει σημαντικές διατάξεις που το υπουργείο έχει φέρει στη Βουλή για θέματα της παιδείας.»

Επιπλέον εστίασε στα πεδία συγκλίσεων και τόνισε ότι είναι σημαντικό « να γίνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια από όλους να δούμε πέρα και πάνω από κόμματα, για το καλό των μαθητών και των φοιτητών».

Η Χαρά Κεφαλίδου

Η τομεάρχης παιδείας του ΚΙΝΑΛ, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:  

«Συναντηθήκαμε σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και να διατυπώσουμε θέσεις και προτάσεις.

Δηλώνουμε πως προσερχόμαστε στον διάλογο που άνοιξε -με κάποια καθυστέρηση-, με πρόθεση συνεργασίας και την ελπίδα ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με επίγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών μπορεί να κινηθεί πάνω και πέρα από στενά κομματικά όρια και αγκυλώσεις.

Προϋποθέσεις για έναν διεξοδικό διάλογο για την Παιδεία είναι η συμφωνία στον επιδιωκόμενο στόχο, ο εντοπισμός, η ιεράρχηση των δομικών προβλημάτων στα οποία αναζητούνται οι λύσεις και φυσικά η χάραξη του «οδικού χάρτη» Εκπαίδευσης. Χωρίς βασικό κορμό κάθε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη ως ελλιπής και αποσπασματική.

Προτεραιότητα η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ως αναγκαίου οργάνου θεσμικού διαλόγου και η τακτική σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Αναδείχθηκαν επείγοντα ζητήματα εκπαιδευτικής καθημερινότητας, όπως η άμεση κάλυψη των «κενών» στην εκπαίδευση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

Ζητήσαμε να υπάρξουν ολοκληρωμένες πολιτικές για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, για την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Για τη Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση διατυπώσαμε τη θέση μας ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική με σοβαρότητα που θα την ενισχύει και θα της αποδίδει την αξία που έχει σε όλο τον δυτικό κόσμο, καθιστώντας την ελκυστική εκπαιδευτική επιλογή.

Ιδιαίτερα για το Λύκειο, θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να αποκτήσει τον αυτόνομο μορφωτικό του ρόλο και να προχωρήσει η θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Κάποια στιγμή στη χώρα αυτή θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ώστε να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο.

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του Ενιαίου χώρου ΑΕΙ και Έρευνας -Καινοτομίας με ισχυρούς εκπαιδευτικούς πόλους ανά Περιφέρεια και την επαναφορά του διακριτού ρόλου της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ, ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία και η εξωστρέφειά τους. Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση τόσο στην ψήφισή του, όπως είχε γίνει με το Ν. 4009/11, όσο και στην υλοποίησή του από τον πολιτικό κόσμο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.

Τέλος, θέσαμε επιτακτικά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των Δομών της Εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την επαναφορά του σημαντικού θεσμού του Σχολικού Συμβούλου.

Ελπίζουμε η σημερινή συνάντηση που έγινε σε θετικό κλίμα να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα συνεργασίας στα θέματα Παιδεία που είναι εθνική προτεραιότητα.

Η πρωτοβουλία και η ευθύνη ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας».

Σχόλια (15)

 
Κωστας
04 Νοε 2019 21:40

Κυρία κεραμεως ασχοληθείτε και με το θέμα της Ασπαιτε καιρός είναι να δώσετε λύση γι αυτήν την σχολή που έχει πολύ μεγάλη ιστορία και δυστυχώς χαντακωθηκε

 
Αβγ
04 Νοε 2019 22:28

Τι θα γίνει με αυτές τις μετατάξεις, κόκκαλα έχουν;

 
@Κεφαλίδου
05 Νοε 2019 01:19

Δε μπορώ να πιστέψω ότι μια τομεάρχης Παιδείας που υποτίθεται ότι πρέπει να γνωρίζει αυτά τα θέματα, ζητάει την "επαναφορά του διακριτού ρόλου της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης". Ποιος είναι ο διακριτός ρόλος της τεχνολογικής εκπαίδευσης κ. Κεφαλίδου; Να παρέχει σπουδές που θα διαρκούν τον ίδιο χρόνο με τα Πανεπιστήμια αλλά θα θεωρούνται κατώτερες; Να παράγει αποφοίτους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα; Εξηγήστε μας σας παρακαλώ σε τι είναι διακριτός ο ρόλος των τεχνολογικών ιδρυμάτων, έτσι όπως τα φαντάζεστε, σε σχέση με τα πολυτεχνεία, τις γεωπονικές σχολές κτλ. Αυτές οι σχολές δεν παρέχουν τεχνολογική εκπαίδευση;

Με αυτές τις αντιλήψεις, να μην αναρωτιέστε γιατί το ΚΙΝΑΛ έχει τόσο χαμηλά ποσοστά.

 
ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΑ; ΤΥΧΑΙΟ;
05 Νοε 2019 01:27

Σε ερώτηση εάν αυτός θα είναι ο νόμος για τις διαδικασίες επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι γι αυτό το μικρό νομοσχέδιο επεξεργάζεται διατάξεις για ενδιάμεσες λύσεις όσον αφορά την ισχύουσα λειτουργία των δομών εκπαίδευσης δηλαδή βάση τον νόμο 4547/2018.
Τι καταλαβαίνει κάποιος εδώ να μας πεi παρακαλώ.

 
τα προβληματα της Κας ποιος θα λύσει
05 Νοε 2019 08:29

ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΑ; ΤΥΧΑΙΟ;@ Συριζα με φουστάνι χωρίς μουστάκι(?)

 
George
05 Νοε 2019 09:34

Αν στο μίνι νομοσχέδιο δεν καταργήσει άμεσα τους Διευθυντές Εκπαίδευσης που βρίσκονται στον 16ο μήνα παράτασης . Επίσης άμεση αλλαγή των διορισμένων μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που τοποθετήθηκαν από τον Σύριζα.

 
Κυριάκος Μ.
05 Νοε 2019 09:40

Καλημέρα.
Πότε επιτέλους θα μετατρέψουν τους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων σε ΝΠΙΔ ώστε να αρχίσουν να "δουλεύουν" όλοι αυτοί που καθυστερούν την ομαλή υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων;
Φτάνει πια η ταλαιπωρία όλων!
Δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη στο πρόγραμμα της ΝΔ;;;;
Ήταν δέσμευση...να γίνει πράξη!!!

 
Φ.Φ.
05 Νοε 2019 14:31

Τι θα πει ενδιάμεσες λύσεις; Δεν θα τους καταργήσει; Μεγειά μας!

 
Γεώργιος
05 Νοε 2019 16:29

Για τους παλιούς πτυχιούχους των ΤΕΙ θα γίνει κάποια πρόταση από την κυβέρνηση ?

 
Τζίμης
05 Νοε 2019 19:59

... θυμάστε τι είχε πει η κα Περιστέρα για τον Σύριζα; ισχύει, αλλά για τη ΝΔ … καθώς, "η ΝΔ πήρε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία" … οπότε ... όταν η ΝΔ πάρει την εξουσία, ενημερώστε μας ... καληνύχτα σας κα Κεραμέως …

 
i have a dream
05 Νοε 2019 21:22

Είδα στον ύπνο μου, ότι "ενδιάμεσες λύσεις" πάει να πει το ίδιο, με το πολύ πετυχημένο.... "δημιουργική ασάφεια" του 2015.
Στον ξύπνιο μου πάλι, ως "ενδιάμεση λύση" βλέπω πιθανότερο, το να παρατείνει ΕΠΙΣΗΜΑ έως το Σεπτέμβριο 2021 τη θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των ΣΕΕ. Και όχι την άμεση κατάργησή τους. Και το βλέπω καιρό τώρα για να σας πω την αλήθεια.
Βέβαια η λύση για τον ύπνο μου, θα ήταν να αλλάζω πλευρά. Για τον ξύπνιο μου καμιά καλή συμβουλή?

 
Επιτέλους κάντε το καθήκον σας κα .Κεραμέως.
06 Νοε 2019 00:41

Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης που εσείς αυτοβούλως είπατε ότι έχουν νομικό πρόβλημα λόγω της αντισυνταγματικής ψηφοφορίας,είναι στον 16ο μήνα παράτασης της θητείας τους και με τα λεγόμενα σας παραπάνω θα είναι τουλάχιστον άλλους 8 μήνες.Δηλαδή 3,5 χρόνια θητείας και τουλάχιστον 2 χρόνια παράταση θητείας.Δεν είναι το θέμα αν επιλέχτηκαν επι ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι στρεβλό και αντίθετο στο δίκαιο να επιλέγονται για ν χρόνο και λόγω της αδιαφορείας ή ανικανότητας του Υπουργείου να γίνεται ν+2 .Με τους συμβούλους ακόμη χειρότερα έγινε ν+ν.Άπαξ εσείς δεν τηρείτε την λογική καλά κάνουν και οι μαθητές και οι φοιτητές και αντιδρούν.Γίνεται εσείς σωστή και μετά κρίνετε τους άλλους.

 
Φ.Φ.
06 Νοε 2019 09:37

Οι Διευθυντές Εκπ/σης πιστεύω ότι θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτές είναι πέντε θέσεις! Το θέμα είναι να γίνουν επιλογές σχολικών συμβούλων άμεσα. Εκεί θα αποκατασταθούν τα τραγελαφικά της προηγούμενης κυβέρνησης.

 
ΛΟΥΚΑΣ
06 Νοε 2019 18:33

Τίποτα δεν θα γίνει. Θα λήξει αισίως η θητεία των ΣΕΕ και πιθανώς να πάρουν παράταση. Το έργο είναι γνωστό,προσυμφωνημένο και εμείς απλοί θεατές, παθητικοί που ελπίζουν ότι θα αποκατασταθούν οι όποιες αδικίες. Καμια πρόθεση δεν υπάρχει. Τι εννοεί μίνι νομοσχέδιο? Που είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα νομοσχέδια είναι έτοιμα? Για άλλη μια φορά ναχαμε να λεγαμε

 
ΤΑΣΟΣ
07 Νοε 2019 01:53

@ ΛΟΥΚΑΣ
Ακριβώς έτσι θα γίνουν και με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια ! Αλίμονο σε αυτούς που πίστεψαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα , αλλά ρόδα είναι και γυρίζει όπως λέει ο λαός .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.