ΜΑΘΗΤΕΣ

Έληξε η κατάληψη στο Πρότυπο Σχολείο της Ιωνιδείου

Δημοσίευση: 06/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έληξε η κατάληψη  στο ιστορικό κτήριο της Ιωνιδείου Σχολής, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών του Λυκείου.

Οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη ζητώντας, μεταξύ άλλων,  από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως να πάρει πίσω τη ρύθμιση που ψήφισε προ ημερών για των υπολογισμό του απολυτηρίου του Λυκείου κατά 10% για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ, αρχομένης από τις πανελλαδικές του 2021.

Με το “μίνι” νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή,  προβλέπεται ότι οι    μαθητές που φοιτούν φέτος στη Β Λυκείου, για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ληφθεί υπόψιν και ο βαθμός του Απολυτηρίου της Γ΄ Λυκείου.

Ειδικότερα για τον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, στις Πανελλαδικές του 2021, θα προσμετρηθεί:

α)  σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου, και

β) σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ ́ Τάξης ΓΕ.Λ..

Για τους φετινούς υποψηφίους, που φοιτούν ήδη στη Γ¨ Λυκείου, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021  (σ.σ.προσοχή:  Η διάταξη δεν αναφέρεται σε δύο έτη αλλά στο ένα ακαδημαικό έτος που θα εισαχθούν οι φετενοί μαθητές της Γ Λυκείου)  υπολογίζεται μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων (4) πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων,
 
Πρόκειται για διάταξη που είχε προβλεφθεί και στο νόμο 4610/2019 και ξαναψηφίστηκε με τις άλλες τροποποιητικές διατάξεις για την κατάργηση  των “πράσινων” σχολών.

Τα Τμήματα που θα εισαχθούν οι υποψήφιοι  κατατάσσονται  σε τέσσερα επιστημονικά πεδία:

1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες.

2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επι- στήμες.

3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής.

4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής, ως εξής:

αα) Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του πρώτου (1ου) Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και η Κοινωνιολογία.

ββ) Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του δεύτερου (2ου) επιστημονικού πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά.

γγ) Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού σπουδών υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του τρίτου (3ου) επιστημονικού πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.

δδ) Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις σχολές και τα τμήματα του τέταρτου (4ου) επιστημονικού πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.

Σχόλια (5)

 
Αριστεία
10 Απρ 2020 18:25

Αν κάποιος δεν έχει περάσει ποτέ από τέτοιο σχολείο καλό θα ήταν να μην εκφέρει αβάσιμες απόψεις για αυτό.
Το σχολείο αυτό έχει εξαιρετικούς μαθητές με ιδιαίτερα ταλέντα που διακρίνονται διαρκώς σε διαγωνισμούς απαιτητικούς, που απαιτούν να μην περιορίζεται η σκέψη του μαθητή στην καθιερωμένη ύλη από το υπουργείο (Μαθηματικοί, φυσικοί, λογοτεχνική και λοιποί διαγωνισμοί).
Δεν λέω πως όλοι οι μαθητές είναι τόσο υψηλού επιπέδου, ωστόσο 20/107 είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι ενώ οι 30/107 όχι τόσο δυνατοί, αλλά "χτυπάνε" υψηλές σχολές όπως πολυτεχνεία ιατρική, ψυχολογία.Οι "άσχετοι" σπανίζουν.

Προς απόδειξη των παραπάνω μπορείτε να μπείτε στην σελίδα του σχολείου και να διαπιστώσετε πως πάνω-κάτω οι εκτιμήσεις μου αληθεύουν, ενώ παράλληλα τα αποτελέσματα των πανελληνίων είναι ενδεικτικά.

 
Αντικειμενικός (όσο περισσότερο γίνεται)
10 Απρ 2020 18:15

Μιας και φοιτώ εκεί, οι διοργανωτές ήταν άριστοι.
Η κατάληψη κράτησε πολύ λίγο σε σχέση με άλλα σχολεία και προσωπικά συμφωνώ με τα αιτήματά της.
Η κατάληψη δεν είναι μέσο για να χάσουν μάθημα ορισμένοι, αλλά εξυπηρετεί το σκοπό της ειρηνικής διαμαρτυρίας σε σχέση με κάποια απόφαση που αφορά το σχολείο και εν γένει την παιδεία. Ανήκει στο φάσμα των δικαιωμάτων των μαθητών και της ελευθερίας του λόγου.

Σ

 
Μανώλης
06 Νοε 2019 09:58

Η κατάληψη είναι παράνομη άσχετα απ' το ποιός την αποφασίζει. Ο διευθυντής πρέπει να καλέσει την αστυνομία αλλίως είναι συνυπεύθυνος.

 
Φυσικά
06 Νοε 2019 09:09

και πρέπει να μετράει ο βαθμός απολυτηρίου. Αλλιώς καταργήστε την τρίτη Λυκείου αφού τα παιδιά εστιάζουν στα φροντιστήρια - ιδιαίτερα και λείπουν από το σχολείο όσο πιο συχνά μπορούν αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα μαθήματα. Θα εξοικονομηθεί και διδακτικό προσωπικό για άλλες τάξεις που υπάρχουν κενά!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ