Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Erasmus + : 3 δισ. ευρώ προκειμένου οι νέοι Ευρωπαίοι να μπορούν να πραγματοποιούν σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό

Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση
Δημοσίευση: 06/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2020 για το πρόγραμμα Erasmus+.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο αναμενόμενος προϋπολογισμός ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 12 % σε σύγκριση με το 2019, θα προσφέρει στους νέους Ευρωπαίους ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση ή απόκτηση επαγγελματικής πείρας στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2020, η Επιτροπή θα δρομολογήσει δεύτερο πιλοτικό έργο για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει ως στόχο να δημιουργήσει  35.000 ευκαιρίες συμμετοχής Αφρικανών φοιτητών και προσωπικού στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Συμμαχίας Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Επιπλέον, ομάδες νέων που δραστηριοποιούνται σε τομείς σχετικούς με τη νεολαία, αλλά δεν αποτελούν οργάνωση νεολαίας, μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση.

Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

Τα πρώτα 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια επιλέχθηκαν τον Ιούνιο του 2019 και πρόκειται να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκε σήμερα βασίζεται σ’ αυτό το πρώτο στάδιο δοκιμών.

Η πρωτοβουλία θα αποτελέσει το επίκεντρο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αύριο  7 Νοεμβρίου 2019, στην οποία όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα θα συναντηθούν για πρώτη φορά με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και την εξέταση των επόμενων βημάτων με τους σπουδαστές, τους πρυτάνεις και τα υπουργεία που είναι αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη θα συμμετάσχουν και άλλα πανεπιστήμια.

Εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση ενηλίκων

Αυτό θα είναι το τρίτο έτος των Συμπράξεων ανταλλαγών μεταξύ σχολείων — μιας δράσης του Erasmus+ που προσφέρει στα ευρωπαϊκά σχολεία ευκαιρίες για την ανταλλαγή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετείχαν περισσότερα από 15 000 σχολεία.

Το 2020 άλλα 9 000 σχολεία θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν.

Στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, οι επενδύσεις επικεντρώνονται στο ErasmusPro — παρέχοντας ευκαιρίες στους εκπαιδευόμενους και τους μαθητευόμενους να περνούν από τρεις μήνες έως ένα έτος στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας τις επαγγελματικές και γλωσσικές τους ικανότητες.

Το ErasmusPro, από την έναρξή του το 2018, κατάφερε να αυξήσει το ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και έχει στηρίξει περισσότερους από 12 000 μαθητές ετησίως.

Η παροχή στήριξης θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία «πιλοτικών» διακρατικών κέντρων αριστείας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα οποία θα είναι ενσωματωμένα στις στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Τα κέντρα αυτά θα συνεργάζονται στενά με άλλους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και με την επιστημονική κοινότητα και τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών υψηλής ποιότητας με επίκεντρο τις τομεακές δεξιότητες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων, η χρηματοδοτική στήριξη θα συμβάλει στη δημιουργία ή την ενίσχυση περιφερειακών ή εθνικών δικτύων παρόχων εκπαίδευσης ενηλίκων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυξημένο αριθμό ποιοτικών έργων για το επόμενο πρόγραμμα Erasmus.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ