Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Γ. Αντωνίου νέος Πρόεδρος του ΙΕΠ

Δημοσίευση: 06/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τον Δρ. Ιωάννη Αντωνίου, πρώην  Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), προτείνει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής .

Εντός της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να υιοθετήσει και τυπικά την πρόταση  της υπουργού στη συνέχεια ακρόασης του προτεινόμενου.

Ο Δρ. Ιωάννης Αντωνίου σπούδασε στο Φιλοσοφικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας, Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΕΚΠΑ, απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Έχει πάνω από 35 χρόνια θητεία στην εκπαίδευση. Επιπλέον, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συγκεκριμένα:

Από το 2011 έως το 2015 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), συμπράττοντας μεταξύ άλλων στη σύνταξη του νόμου 3966/11, σχετικά με την ίδρυση του θεσμού των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, στη διαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και στο σχεδιασμό και την επιλογή των 60 σχολείων που αποτέλεσαν το δίκτυο των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.

Από το 2013 έως το 2015 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), με κύριες αρμοδιότητες τη συγκρότηση επιτροπών για την επεξεργασία του νέου προγράμματος σπουδών του Λυκείου και το σχεδιασμό προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης (2002-2006) στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΑΚΕΔ) της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και ως μέλος του Συνεργαζόμενου Διδακτικού Προσωπικού (2006-2016) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Έχει πολυετή θητεία στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Διευθυντής στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών (2007-2015). Στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει εργαστεί μεταξύ των ετών 1976-1982 και 2015-2017.

Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Σχόλια (17)

 
Σχολιαστής
09 Νοε 2019 13:10

Αν έχει δοκιμαστεί κάποιος σε θέσεις σημαντικής ευθύνης και κρίθηκε ικανός, αξίζει την εμπιστοσύνη μιας θέσης μεγαλύτερης ευθύνης γιατί θα έχει την αναγνώριση όλων. Και αν ξεχώρισε ως υποψήφιος, από τος υπόλοιπους.
Αν όμως δεν ισχύουν τα παραπάνω; Τότε η υπουργός Παιδείας και η επιτελική κυβέρνηση θα κριθούν για την επιλογή τους.

 
Μπάρμπας
07 Νοε 2019 23:27

Άντε πάλι μια δεκαετία χαμένη, με παλινωδίες της κάθε κυβέρνησης. ΕΘΝΙΚΟ Σχέδιο για την Παιδεία πότε θα φτιάξουμε;

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΑΞΗΣ
07 Νοε 2019 19:56

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ!
ΕΧΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ???

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΑΞΗΣ
07 Νοε 2019 19:55

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ!
ΕΧΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ???

 
Ιωαννης κοντογιαννης Δρ. Θεωρητικής Φυσικής
07 Νοε 2019 12:03

Φιλοσοφία επιστημών ( και μαλιστα σε διδακτορικο επιπεδο) μπορουν να κάνουν μονο οσοι εχουν σπουδάσει επιστήμες ( Φυσικές επιστήμες) και ειναι σοβαρή υπόθεση. Δεν φαίνεται πουθενα να έχει γνώσεις Φυσικών επιστημών και Μαθηματικών. Π.χ μία πολύ σημαντική έννοια της Φιλοσοφίας επιστημών ειναι η εντροπία, εννοια της Στατιστικής Φυσικής, που θα του χρεισθεί στο ΙΕΠ οπου καλείται να βάλει μια τάξη στο χάος. Εχει την επιστημονική υποδομή να καταλάβει αυτή την έννοια ? Φιλοσοφία και ιστορία επιστημών δεν ειναι οι χρονολογίες που γεννήθηκαν και πέθαναν οι επιστήμονες.

 
Νικος Κ.
07 Νοε 2019 11:03

"Επιπλέον, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων"
Πρώτο αναφερόμενο προσόν.....
Συγχαρητήρια.
Για να δούμε!

 
Παναγιώτης Β
07 Νοε 2019 10:54

Ου μόνον αρχή άνδρα δείκνυσιν, αλλά και αρχήν ανήρ!

 
Αντικρουόμενες
07 Νοε 2019 10:12

Αντικρουόμενες απόψεις για το πρόσωπο.
Αρχή άνδρα δείκνυσι

 
Πρότυπα-Πειραματικά
07 Νοε 2019 05:07

Πολύ καλή επιλογή.
Και ουσιαστική και συμβολική.

Θα πάει καλά, αν μη τι άλλο δε θα έχει αναποφασιστικότητα και φοβικότητα στην υλοποίηση.

ΠΛΑΚΑ-ΠΛΑΚΑ, δικαιώθηκε μετά από 4,5 χρόνια ο κ. Γιάννης.

 
ΙΕΠ
06 Νοε 2019 23:40

Από το άρθρο φαίνεται ότι συνταξιοδοτήθηκε το 2015, με πάνω από 35 έτη εύσημου υπηρεσιακού βίου. Και ότι το 2015-2017 εργάστηκε και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Προσωπικά, κάτι πιο "φρέσκο" περίμενα να επιλέξει η κα. Κεραμέως, για τη θέση του προέδρου της αρχής που θα χαράξει την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας το 2020.
Ας είναι όμως, αφού διαβάζω στα σχόλια ότι είναι και ικανός και ασυμβίβαστος. Μένει να δούμε το έργο. Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και περιμένουμε και από το esos να την καλύψει με ρεπορτάζ.

 
Μίλτος
06 Νοε 2019 23:26

Έμπειρος, γνώστης της εκπαίδευσης και δοκιμασμένος στην πράξη και στα δύσκολα. Δυναμικός, αλλά όχι δογματικός.
Καλή επιτυχία.
Με την ευκαιρία, κάποιος είχε "προβλέψει" την επάνοδο του "μπάρμπα-Γιάννη", όπως τον αποκαλούσε σχολιαστής του Esos, για να τον απαξιώσει, καίτοι είναι είναι ακμαίος, και κάποια αναγνώστρια του Esos αναρωτιώταν ποιος είναι αυτός ο "μπαρμπα-Γιάννης". Οπότε τώρα θα της λυθεί η απορία.

 
Όχι Μπαλτά στην Παιδεία!!
06 Νοε 2019 22:44

Μετά από 5 χρόνια, η επιστροφή!!!

Κουκουκουκουκουράκη............

 
Νέοι άνθρωποι
06 Νοε 2019 22:42

Έναν νέο, έως 40 ετών άνθρωπο, με διδακτορικό από το εξωτερικό δεν μπορούν να βρουν και να τοποθετήσουν σε θέση ευθύνης;

Καλή η εμπειρία αλλά το ελληνικό Σχολείο χρειάζεται ανανέωση και σύγχρονες κατευθύνσεις.

 
Ατμομηχανή - Τραίνο!!!
06 Νοε 2019 22:38

Έτσι...
Έτσι...
Άξιος!

Ένας άνθρωπος που έχει όραμα, σχεδιάζει, υλοποιεί και δεν κάνει πίσω σε ό,τι θεωρεί σημαντικό.

Ετοιμαστείτε για αξιολόγηση (επιτέλους!!) και ξεσκόνισμα των "ξεχασμένων". Κανείς "πιο ίσος" από τους άλλους!!

 
Γιώργος
06 Νοε 2019 21:23

Αν υπάρχει πρόθεση να γίνουν τομές στην εκπαίδευση ο Γιάννης Αντωνίου είναι άριστη επιλογή για την προεδρία στο ΙΕΠ. Είναι έμπειρο, ικανό και αυσμβίβαστο στέλεχος. Έχει το θάρρος της γνώμης και μάχεται για τις ιδέες του. Αντιγράφω τις θέσεις του από πρόσφατη ομιλία του:

"Από το εμβληματικό σύνθημα "η αριστεία είναι ρετσινιά" του Α. Μπαλτά, έως τα κόκκινα και πράσινα τμήματα του Κ. Γαβρόγου, η θεσμοθέτηση της ήσσονος προσπάθειας, η νομιμοποίηση της κουλτούρας της ραστώνης, ο εξισωτισμός προς τα κάτω, η γενίκευση της συνδιοίκησης με τους συνδικαλιστές, η καθιέρωση ενός σχολείου χωρίς προϋποθέσεις, το απροϋπόθετο σχολείο απέκτησαν χαρακτηριστικά ενός επίσημου εκπαιδευτικού καθεστώτος".

Μακάρι να αναλάβει τα ηνία του ΙΕΠ. Το εύχομαι ολόψυχα.

 
Παναγιώτης Β
06 Νοε 2019 20:50

Σιδεροκέφαλος! Ο άνθρωπος αυτός έχει ήδη καταξιωθεί από το έργο του. Φυσικά και δεν είναι συμπαθής σε όσους ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ την αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

 
Εκπαιδευτικός
06 Νοε 2019 18:22

Η ομάδα Διαμαντοπούλου επανέρχεται......Βοήθειά μας!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.