Βασίλης Συμεωνίδης (εξωτερικός εμπειρογνώμονας εκπόνησης τον Φακέλου Υλικού της Γ Λυκείου
Το κείμενο περιγράφει σε αδρές γραμμές τις αντιφάσεις ανάμεσα στις οποίες κινείται το μάθημα των αρχαίων ελληνικών κατά τα τελευταία κρίσιμα χρόνια. Η όξυνση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση γενικά και με τη θέση των αρχαίων ειδικότερα καθιστά αναποτελεσματική την επαναλαμβανόμενη ανέξοδη συζήτηση χωρίς έμπρακτες λύσεις που αποπειρώνται την διέξοδο.
Όταν τα προγράμματα Σπουδών του 2011 έθεταν την ανάγκη για «νέα λογική διδακτικής και παιδαγωγικής προσέγγισης του μαθήματος», κάτι που συνδεόταν με αλλαγές στην αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση της μετάφρασης από «ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου που επικεντρώνονται στην πρωτοβάθμια κατανόηση του κειμένου, και δεν επεκτείνονται σε στοιχεία ερμηνείας» υπήρξαν αντιδράσεις με αποτέλεσμα τα Προγράμματα Σπουδών να μείνουμε μετέωρα στην Α΄ Λυκείου, χωρίς συνέχεια για την Β΄ και Γ΄ Λυκείου και ο τρόπος αξιολόγησης του μαθήματος να επιστρέψει στο ζητούμενο της μετάφρασης .
Όταν το 2016 αναμορφώθηκαν οι οδηγίες διδασκαλίας για τα αρχαία ελληνικά Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου , μία από τις ενστάσεις ήταν ότι αντιφάσκουν με τον τρόπο και το περιεχόμενο της πανελλαδικής εξέτασης. Το 2019, με το καινούριο Πρόγραμμα Σπουδών και με τον Φάκελο Υλικού για τα αρχαία της Γ΄ Λυκείου μία από τις ενστάσεις είναι ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές πρέπει να αρχίζουν από την Α΄ Γυμνασίου.
Όταν το καλοκαίρι του 2018 άλλαξε ο τρόπος εξέτασης των αρχαίων στις πανελλαδικές εξετάσεις και το ζητούμενο της μετάφρασης αντικαταστάθηκε από ερώτηση κατανόησης , ανέκυψαν αντιδράσεις που μιλούσαν για υποκειμενισμό πολυεπίπεδης εξέτασης, που επικαλούνταν την προετοιμασία και τον αιφνιδιασμό των μαθητών , που καταλόγιζαν υποβάθμιση του μαθήματος, επειδή καταργήθηκε η μετάφραση που είναι «κορυφαία πνευματική άσκηση» . Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2019 τα στατιστικά του Υπουργείου για τις επιδόσεις των μαθητών στις πανελλαδικές έδειξαν ότι δεν υπήρξε πρόβλημα υποκειμενισμού ή αποτυχίας στο μάθημα των αρχαίων . Απομένει το αίτημα για την επαναφορά της μετάφρασης χωρίς όμως να αναλογιζόμαστε ότι η μετάφραση από μόνη της είναι μια τόσο απαιτητική διαδικασία που θα έπρεπε να είναι ξεχωριστό μάθημα (και ίσως όχι σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων φαίνεται ότι η διδασκαλία των αρχαίων στη Γ Λυκείου ανθρωπιστικών σπουδών έχει βρει κάποιον βηματισμό. Ωστόσο, οι αντιφάσεις που σχετίζονται με τα ερωτήματα τι είναι για μας τα αρχαία ελληνικά και τι πρέπει να τα κάνουμε στην εκπαίδευση επιμένουν. Εν τω μεταξύ το Διεθνές Πρόγραμμα Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) επανέρχεται διαρκώς και θα επανέρθει αρχές Δεκεμβρίου με τα αποτελέσματα από την έρευνα του 2018 που είχε εστίαση στον εγγραμματισμό στην Κατανόηση Κειμένου , οπότε αναμένονται δημοσιεύματα που θα επισημαίνουν τη θέση της χώρας και θα αναζητούν την ευθύνη.
Προφανώς, θα επαναληφθούν τίτλοι όπως οι παρακάτω: «Τους εκπαιδευτικούς ‘δείχνει’ το PISA για τις μέτριες επιδόσεις των σχολείων» , «Κάτω από τη βάση οι Έλληνες μαθητές στον PISA» .
Τα ερωτήματα σχετικά με το μάθημα των αρχαίων ελληνικών παράγονται εύκολα:
Υπάρχει κάποια σχέση του PISA με το μάθημα των αρχαίων;
Τα αρχαία ελληνικά είναι γλωσσικό μάθημα που συντελεί στην επίδοση που έχουν οι μαθητές μας στο Πρόγραμμα PISA;
Μπορεί να συνεισφέρει το μάθημα στις απαιτήσεις του PISA και στην επίτευξη καλύτερων μαθητικών επιδόσεων;
Θα πρέπει να επιχειρηθούν αλλαγές στο περιεχόμενο και την εξέτασή του;
Αν ναι, οι αλλαγές θα γίνουν με βάση την παραδοχή ότι η γνώση της αρχαίας συντελεί στην καλύτερη γνώση και χρήση της νεοελληνικής;
Η απάντηση στις απαιτήσεις που θέτει το PISA για το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται στις παραδοσιακές διδακτικές και εξεταστικές πρακτικές;
Θα πρέπει να υιοθετηθεί το μοντέλο καλλιέργειας και ελέγχου γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως γίνεται στο PISA;
Τελικά, με ποιον τρόπο μπορούμε να αναδείξουμε και να υπερασπιστούμε την αρχαιογνωστική διάσταση και τη σημασία που έχουν τα αρχαία ελληνικά ως μορφωτικό αγαθό;
Μήπως, εν τέλει, και τα αρχαία ελληνικά βρίσκονται «ανάμεσα στη Σκύλλα ενός ρηχού, αγοραίου κοσμοπολιτισμού και στη Χάρυβδη ενός εθνικιστικού, διχαστικού απομονωτισμού», όπως έγραφε ο Α.-Φ. Χριστίδης για τη νεοελληνική πραγματικότητα;
Τα ερωτήματα φαίνεται ότι τίθενται επιτακτικά, ο Φάκελος Υλικού για το μάθημα στη Γ΄ Λυκείου αποπειράται μία έμπρακτη απάντηση που αναζητά το πέρασμα από τις συμπληγάδες.
[1] ΥΠΔΒΜΘ, 124679/Γ2/01-11-2011
[1] ΥΠΘΠΑ, 115369/Γ2/28-09-2012
[1] ΥΠΕΘ, 148083/Δ2/13-09-2016 και ΥΠΕΘ, 148091/Δ2/13-09-2016
[1] ΥΠΕΘ, Φ.251/138819/Α5/24-8-2018
[1] https://www.esos.gr/arthra/58523/ti-allazei-stin-exetasi-ton-arhaion-el…
[1] http://www.p-e-f.gr/index.php?limitstart=30
[1] https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/epal-m/anakoinwseis-epala/42074-2…
[1] http://www.p-e-f.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=966%3A…
[1] http://iep.edu.gr/pisa/index.php/pisa/pisa-2018
[1] https://www.kathimerini.gr/927555/article/epikairothta/ellada/toys-ekpa…, 21.09.2017
[1] https://www.kathimerini.gr/886825/article/epikairothta/ellada/katw-apo-…, 07.12.2016
Εδώ τα παιδιά δεν ξέρουν Νέα, τα Αρχαία τώρα μας νοιάζουν ;
Ασχοληθείτε με τους καθηγητές που δεν ξέρουν να κάνουν μάθημα, άλλοι είναι άχρηστοι. Μάθετε στα παιδιά πρώτα τα Νέα και μετά μαζί σας για τα Αρχαία.