Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή λειτουργίας των 38 τμημάτων ΑΕΙ

"Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το ΥΠΑΙΘ είναι η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας"

07/11/2019

Άκουσε το άρθρο

Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, από τον Ιούλιο και έπειτα, είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ,με ανακοίνωσε σχετικά με την απόφαση της υπουργού Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας 38 τμημάτων ΑΕΙ και να τα επανεξετάσει, ενώ υπογραμμίζει τα εξής:

  • Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σήμερα ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020.
  • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών. Επιπρόσθετα, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων, τα οποία γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.
  • Η διεύρυνση των δυνατοτήτων μόρφωσης της νεολαίας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται ένα ακόμη πλήγμα. Πλήγμα δέχεται και η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση.
  • Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας & Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων. Όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο υπό διορισμό νέος πρόεδρος του ΙΕΠ: «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014 και να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015-2019».

Σχόλια (7)

Νέος χάρτης ΑΕΙ
|

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθύνεται για την ίδρυση των εκατοντάδων τμημάτων αλλά οφείλει ως αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό τους.

Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό ή ποσοτικό αλλά κυρίως ποιοτικό - σε ποια ΑΕΙ επιθυμούν να εργαστούν καθηγητές με διδακτορικό από το εξωτερικό; Πόσα τμήματα μπορούν να υποδεχτούν ποιον αριθμό πρωτοετών; Τι θα γίνει με τις μετεγγραφές κάθε φθινόπωρο, που ξεπερνούν τις 10.000 και αλλάζουν την ισορροπία;

Ieremias
|

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει και από πάνω.Τα διέλυσε όλα και τώρα κάνει και την κριτική του!

Μαθηματικός
|

Ευτυχώς. Ο μόνος λόγος "ίδρυσης" των νέων τμημάτων (κυριολεκτικά στα χαρτιά γιατί ούτε υποδομές υπάρχουν ούτε διδακτικό προσωπικό ούτε καθηγητές ούτε φοιτητές) ήταν καθαρά ψηφοθηρικός για τις τοπικές κοινωνίες και από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ούτε ψηφαλάκι.

APOFOITOS TEI ATHINAS
|

Eπανήλθε η κανονικότητα !!!

ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ
|

Κυριοι του (Τ)ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός σας που πάει τα παιδιά του? Σε δημόσιο για να μιλάτε για δημόσια παιδεία??/ Μάλλον, αν δεν κάνω λάθος, στο ακριβότερο Ιδιωτικό Σχολείο της Ελλάδας τα πηγαίνει. Οπότε μην μιλάτε εσείς για συρρίκνωση της Δημόσιας Παιδείας. Καλημέρα και ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

Θύμιος
|

Ευτυχώς. Κανείς δεν ήρθε πχ στον Βόλο να δει πώς στριμώχτηκαν τα νέα τμήματα και πώς το σχέδιο ήθελε να στριμωχτούν κι άλλα δύο του χρόνου.

Δημητρης
|

Κυριοι του ΣΥΡΖΑ, επανηλθε η σοβαροτητα. Γελανε και οι πετρες με τις σοβαροφανεις και λαικιστικες ανακοινωσεις σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ