Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Πρύτανις Παν. Πατρών: Η υπ. Παιδείας να επανεκτιμήσει το θέμα της κατάργησης της Νομικής Σχολής

H αναστολή λειτουργίας, στο πλαίσιο μελέτης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των αναγκών των δύο υπό ίδρυση Τμημάτων του Ιδρύματός μας, είναι σεβαστή και το Πανεπιστήμιο μας θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της Α.ΔΙ.Π
Δημοσίευση: 08/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Β. Κυριαζοπούλου, Πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών

Η θέση μου είναι, επιβεβαιωμένη και από την εμπειρία συνεργειών με το πρώην ΤΕΙ ότι, από ακαδημαϊκής άποψης, στη χώρα πρέπει να υπάρχει ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τις συνέργειες με τα Τ.Ε.Ι ανακύπτουν προβλήματα και επιμέρους θέματα, τα οποία η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει να εξετάζει και να επανεκτιμά, πάντα με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Άρα αναστολή λειτουργίας, στο πλαίσιο μελέτης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των αναγκών των δύο υπό ίδρυση Τμημάτων του Ιδρύματός μας, είναι σεβαστή και το Πανεπιστήμιο Πατρών θα είναι στη διάθεση του Υπουργείου και της Α.ΔΙ.Π προκειμένου  να χορηγήσει τα στοιχεία που θα ζητηθούν ώστε, να διασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό η έναρξη λειτουργίας τους.

Εξάλλου, κατάργηση Τμήματος στη χώρα έγινε μόνον στην περίπτωση της Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ευελπιστώ ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στο ίδιο ακαδημαϊκό πλαίσιο, θα επανεκτιμήσει και το θέμα της κατάργησης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ιδιαίτερα, και μετά τη νομοθετική ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολλεγίων, το βασικό επιχείρημα της «ύπαρξης πολλών δικηγόρων» παύει να υφίσταται.

Σχόλια (10)

 
Τέταρτη Νομική
08 Νοε 2019 17:04

Είτε στο Πανεπιστήμιο Πατρών είτε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είτε σε άλλο ΑΕΙ (πχ. Ιωαννίνων-Ηπείρου, Θεσσαλίας) η Νομική Σχολή ήταν η μόνη νέα σχολή που έχει λόγο ύπαρξης.

Είναι περίεργο καθώς έχουν ιδρυθεί δεκάδες τμήματα, χωρίς κανένα έλεγχο βιωσιμότητας, ενώ οι σπουδές στη Νομική περιορίζονται μόνο σε δύο κεντρικά και ένα περιφερειακό.

 
Ζανής
08 Νοε 2019 20:31

Το θέμα είναι να ιδρυθούν καινούργιες η να ενδυναμώσουν τις ήδη υπάρχουσες. Μη μου πείτε ότι θα τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος; Δεν θα το αντέξω!

 
Κούρασε η κυρία
09 Νοε 2019 13:42

Δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να επιδοτεί από το υστέρημά του μια περιοχή που έχει έναν από τον μεγαλύτερο λόγο φοιτητών προς κατοίκων, ίσως τον υψηλότερο σε όλη τη χώρα με προκλητικά μεγάλο πλήθος σχολών και τμημάτων για τον πληθυσμό της. Επιτέλους αποκέντρωση και της εκπαίδευσης.

 
Τέταρτη Νομική
07 Δεκ 2019 16:21

Η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας πρέπει να έχει Νομική Σχολή ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

Επιδοτούμε υποβαθμισμένα τμήματα σε περιοχές που αναλογικά δε θα έπρεπε να έχουν ούτε έναν φοιτητή για χάρη μιας διεστραμμένης έννοιας αποκέντρωσης, με τοπικιστικά κριτήρια, που βασίστηκε σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Όντως, ορισμένοι έχουν κουράσει με την εμμονή σε λανθασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος και την πλήρη αδιαφορία για το μέλλον της Παιδείας...

 
Και στο Κιλκίς Νομική
08 Δεκ 2019 01:38

Γιατί να ζητάει η Πελλοπόνησος και Νομική ενώ έχει τα πάντα;Νομική και στο Κιλκίς που δεν έχει τίποτα έστω και σαν αντίβαρο γιατί δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Π.Ε.Π(Παρανόμως Εισελθόντα Πρόσωπα) αναλογικά με τον πληθυσμό της από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.Μόνο στο παραμεθόριο χωριό Μουριές με 450 στην συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένους κατοίκους έχει 305 ΠΕΠ νεαρής ηλικίας.Τρεις γεννήσεις φέτος στις Μουριές και δώδεκα γεννήσεις στους ΠΕΠ.Στο χωριό Νέα Καβάλα έχει το χοτσποτ 2300 ΠΕΠ ,ενώ όλη η Πελλοπόνησος 2000.Σαν αντίβαρο θέλουμε Νομική και να πάρει η Πάτρα σαν τρίτη μεγαλύτερη πόλη τους ΠΕΠ που αναλογούν στον πληθυσμό της.Όχι μόνο να ζητάει.

 
@και στο Κιλκίς νομική
08 Δεκ 2019 09:09

Η Πάτρα δεν ανήκει στην Πελοπόννησο, αλλά στη Δυτική Ελλάδα.

 
@και στο Κιλκίς νομική
08 Δεκ 2019 11:38

Αφού για εσάς η Πάτρα δεν ανήκει στην Πελοπόννησο αλλά στην Δυτική Ελλάδα ,τότε και το Κιλκίς δεν ανήκει στην Μακεδονία αλλά στην ...Βόρεια Ελλάδα.

 
Ακαδημαϊκά κριτήρια ίδρυσης Σχολών
08 Δεκ 2019 16:31

Mε ακαδημαϊκά κριτήρια τα πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών και Ιωαννίνων θα έπρεπε να έχουν Νομική Σχολή εδώ και τρεις δεκαετίες τουλάχιστον.

Ένα ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο προσφέρει σπουδές σε όλους τους τομείς, άρα πρέπει να υπάρχουν οι βασικές σχολές (Φιλοσοφική, Νομική Ιατρική, Επιστημών, Οικονομίας και Διοίκησης).

Τα υπόλοιπα είναι παντελώς άσχετα με το θέμα: Τι σημαίνει Δυτική Ελλάδα; Τι σχέση έχουν τα hotspot με τα δημόσια ΑΕΙ; Επιτέλους, να σταματήσουμε να βλέπουμε τα τμήματα των ΑΕΙ σαν "επιβραβεύσεις" ή "ανταλλάγματα" για τις τοπικές κοινωνίες, τα ΑΕΙ είναι ΕΘΝΙΚΑ και λειτουργούν για ΟΛΟΥΣ.

Οι διοικητικές διαιρέσεις δε γίνονται πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, πάντως ο νομός Αχαϊας, με πρωτεύουσα τηνΠάτρα, προφανώς ανήκει ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ στην Πελοπόννησο και το Πανεπιστήμιο Πατρών πάντοτε θα είναι το πανεπιστήμιο όλης της Πελοποννήσου.

 
@και στο Κιλκίς νομική
08 Δεκ 2019 19:11

Τί αν είναι για εμένα ή όχι; Τί να κάνουμε τώρα, αφού η Πάτρα δεν ανήκει στην Πελοπόννησο αλλά στη Δυτική Ελλάδα (άλλη Περιφέρεια)! Πες ότι έκανες λάθος και άσε τη Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα αν είναι ή δεν είναι. Αν έχεις παράπονα πες στην κυβέρνηση να το αλλάξει. Τώρα αυτό ισχύει πάντως.

@ακαδημαικα κριτήρια ίδρυσης σχολών Η Πελοπόννησος έχει δικό της πανεπιστήμιο, το ΠαΠελ και όχι το Παν. Πατρών (που είναι πανεπιστήμιο άλλης περιφέρειας). Γιατί η Πελοπόννησος να μην έχει το δικό της; Εμείς από τη νότια Πελοπόννησο θέλουμε 3+ ώρες με αυτοκίνητο να φθάσουμε π.χ. στην Πάτρα διασχίζοντας μάλιστα "εθνική"-καρμανιόλα με 100 φανάρια και 500 διασταυρώσεις. Φτιάξε μας δρόμους και πάμε μέχρι τη... Μακεδονία! Η οποία έχει κάθε 30-45 λεπτά οδήγηση και ξεχωριστό πανεπιστήμιο.

 
Πανεπιστήμια
08 Δεκ 2019 22:48

Τα πανεπιστήμια απευθύνονται σε υποψηφίους από όλη τη χώρα και δεν περιορίζονται από διοικητικά όρια.

Ας φτιαχτούν δρόμοι αλλά πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί σε κάθε πόλη

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.