Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απογοήτευση από την Πρυτανεία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την αναστολή λειτουργίας 6 τμημάτων του Ιδρύματος

Η χθεσινή απόφαση ανατρέπει τον σχεδιασμό και θίγει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 08/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκφράζει “την απογοήτευσή του για την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την ακαδημαϊκή λειτουργία των έξι (6) νέων Τμημάτων του, και συγκεκριμένα των Τμημάτων: α) Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά, β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Ηράκλειο, γ) Μηχανικών Βιοϊατρικής με έδρα το Ηράκλειο, δ) Μουσικών Σπουδών με έδρα το Ρέθυμνο, ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και στ) Φυσικοθεραπείας με έδρα την Ιεράπετρα, τα οποία ιδρύθηκαν με το ν. 4610/07.05.2019”.

Παράλληλα υπογραμμίζει τα εξής:

  • Ο διάλογος για την ίδρυση των περισσοτέρων από τα Τμήματα αυτά είχε ξεκινήσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, ενώ η έναρξη της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας προγραμματιζόταν σταδιακά για την επόμενη τριετία, και όχι πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μετά από τεκμηριωμένη απόφαση της Συγκλήτου. Ως εκ τούτου, υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος να συζητηθούν διεξοδικά, να προγραμματιστούν και να τοποθετηθούν σε σωστές βάσεις όλα τα ζητήματα και δεν τίθεται θέμα προχειρότητας ή έλλειψης σχεδιασμού, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο για να τεκμηριώσει την απόφασή του. Να υπενθυμίσουμε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματός μας, ομόφωνα αποδέχτηκε το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των εν λόγω Τμημάτων. Οφείλουμε να επισημάνουμε επίσης ότι το ιδρυτικό άρθρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικού Κοινοβουλίου.
  • Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό του για τη λειτουργία των νέων Τμημάτων, ορίζοντας επιστημονικές επιτροπές για κάθε ένα από αυτά, ενώ είναι σε συνεχή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Κρήτης για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας. Ήδη ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει αποφασίσει την παραχώρηση εκτάσεων που θα εξυπηρετήσουν χρήσεις των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου.
  • Τα νέα Τμήματα πρέπει να τονιστεί ότι θα αλληλοεπιδρούν με υφιστάμενα Τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (π.χ. το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών), αλλά και με άλλες ακαδημαϊκές και ερευνητικές δομές (π.χ. το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών με Τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και με το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ), ενισχύοντας την ακαδημαϊκότητα και τις συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων της Κρήτης.
  • Η χθεσινή απόφαση ανατρέπει τον σχεδιασμό και θίγει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Ζητάμε την αναθεώρησή της και την ουσιαστική στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της αναπτυξιακής πολιτικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με έδρα το Ηράκλειο, που εκτείνεται από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων άμεσα συνδεδεμένων με την ανάπτυξη του νησιού μας.

Σχόλια (11)

 
Χημικός Μηχανικός
08 Νοε 2019 23:30

Αγαπητοί, λέτε "το Τμήμα Χημικών Μηχανικών με Τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και με το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ)," το Πολυτεχνείο Κρήτης το ρωτήσατε ? Επίσης για το Ινστιτουτο το Πολυτεχνείο Κρήτης εχει διαθέσει έκταση και κτήρια. Αρα με ξενα κόλυβα μιλάτε. Επί της ουσίας, τμημα Χημικών Μηχανικών χωρίς υποδομές και με ειδικότητες άσχετες ( γεωπόνους, βιολόγους και γεωλόγους) δεν γίνετε. Αν δεν το έχετε καταλάβει ειναι ακριβό τμήμα . Στην Ελλάδα υπήρχαν 3 (ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΠΠατρων) και ο Γαβρρόγλου μετονόμασε ενα ακόμα στην Κοζάνη. Η χωρα ΔΕΝ εχει αναγκη πέμπτο τμημα Χημικών Μηχανικών.
Τέλος καλό ειναι το αυτοδιοίκητο αλλά με χρήματα που θα βρείτε ΕΣΕΙΣ με δικούς σας πορους μπορείτε να κανετε οτι τμημα θελετε. Με τα χρήματα των φορολογουμένων θα γίνουν μονο όσα χρειάζεται η χώρα. Χημικους Μηχανικούς έχουμε αρκετούς.

 
Πολίτης
08 Νοε 2019 23:54

Άλλο κατάργηση άλλο μη ίδρυση. Άλλο να καταργήσεις κάτι που ήδη υπάρχει και άλλο να μην ιδρύσεις ΄(ακόμα τουλάχιστον) κάτι που πιθανόν να ήταν θνησιγενές. Δηλαδή πόσο λογικό είναι να ιδρυθεί τμήμα ΤΕΦΑ ( λες και είναι λίγοι οι γυμναστές) στον Άγιο Νικόλαο (μια πόλη χωρίς σχεδόν καμία αθλητική υποδομή)?? Ενώ τα υπάρχοντα τμήματα του εν λόγο πανεπιστημίου είναι αξιόλογα δεν νομίζω, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστούν. Ήδη στην Κρήτη λειτουργούν 36 τμήματα ΑΕΙ θα έπρεπε να ήταν περίπου τα μισά και όχι να αυξηθούν. Πόσο λογικό είναι στην ίδια περιφέρεια να υπάρχουν: 4 τμήματα Πληροφορικής – μηχανικών, 4 τμήματα σχετικά με Οικονομικά 2 τμήματα (του ίδιου παν/μίου) σχετικά με τα μαθηματικά, 3 τμήματα σχετικά με την Φυσική και τη Χημεία 2 τμήματα Τουρισμού κλπ Και δεν είναι μόνο η ΚΡΗΤΗ ….. Στην Πάτρα σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων υπάρχουν 3 !!!!!! τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών Υπολογιστών) 2 τμήματα μηχανολόγων και άλλα 2 πολίτικών μηχανικών. !!!!!!! Μήπως το υπουργείο καλά κάνει??? Μήπως πρέπει ν’ αρχίσει να συγχωνεύει τμήματα ??? Γιατί εγώ δηλαδή να πληρώνω στην ίδια Πόλη σε δημόσιο πανεπιστήμιο 2 σχολές με ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο αντικείμενο ????

 
Πολίτης
09 Νοε 2019 09:39

@Χημικός Μηχανικός
Η τελευταία παράγραφος είναι η απάντηση σε όλους καλό το αυτοδιοίκητο καλή η αυτονομία αλλά με δικά σου λεφτά. Αν θέλουμε (και καλώς θέλουμε) να έχουμε Δημόσια Πανεπιστήμια τότε το Δημόσιο πρέπει να το ελέγχει και να το αξιολογεί. Κάθε ίδρυση ή και κατάργηση ενός τμήματος πέρα από το ίδρυμα αξιολογείται από τον χρηματοδότη του.

 
Δημήτρης
09 Νοε 2019 11:06

Μάλλον ρεβανσιστικές είναι οι ενέργειες του υπουργείου παρά κάτι άλλο. Αναστολή της λειτουργίας των 2ετών ΠΣ, των 37 υπό λειτουργία τμημάτων και ποιος ξέρει τι άλλο στη συνέχεια.
Ας θυμηθούμε το σχέδιο Αθηνά επί ΝΔ πριν 10 χρόνια τι ακριβώς κατάφερε στην κατεύθυνση συμμαζέματος της 3βάθμιας εκπαίδευσης: επί της ουσίας τίποτε!

 
Άτοπο αίτημα
09 Νοε 2019 13:52

Το λογικό και εύλογο να συγχωνευτεί αυτό μαζί με τα άλλα 2 ΑΕΙ της Κρήτης. Από πού κι ως πού ίδρυση τμημάτων?

 
Νικος
09 Νοε 2019 15:54

Δεν μπορεί να σταθουν τα ιδρυθέντα τμήματα αν υπάρχει κάποια λογική και όχι συμφέροντα.Πολύ σωστή η απόφαση.

 
Συνένωση ΑΕΙ
09 Νοε 2019 18:55

Πρέπει στην Κρήτη να παραμείνει ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΕΙ, με σχολές σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο: ουσιαστικά, να ενωθούν Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο, με απορρόφηση των τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης.

Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση;

 
Αποφάσεις
09 Νοε 2019 23:16

Στο υπουργείο εδώ και 4 μήνες απλώς ασχολούνται με επιμέρους θέματα, με την ίδια προχειρότητα που στήθηκαν τα πεντακόσια τμήματα από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένα, άρα καμία αξιολόγηση τμημάτων δεν έχει λογική βάση. Πρώτα να καθοριστούν από το υπουργείο με ποια κριτήρια χρηματοδοτεί ένα ΑΕΙ (είναι βιώσιμο; αποτελεί επιλογή για καθηγητές και ερευνητές; οι φοιτητές κάνουν αιτήματα για μετεγγραφή;) και κατόπιν να αρχίσουν οι "νομοθετήσεις".

Όλος ο κόσμος με στοιχειώδη λογική σχολιάζει για τον πλεονασμό σχολών και την διασπορά τους σε όλη την ελληνική επικράτεια - μοναδικό κατόρθωμα τα τελευταία 40 χρόνια.

 
Βοναπαρτης
10 Νοε 2019 16:58

Αυτοδιοικητο κ ο λογαριασμος στο κρατος δεν πανε μαζι

 
Πανεπιστήμια
10 Νοε 2019 20:09

Έχετε απόλυτο δίκιο! Πρέπει να συγχωνευτούν και τα τρία α.ε.ι της Κρήτης. Να συγχωνευτούν μεταξύ τους: Το πανεπιστήμιο Κρήτης, το πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο, ιδρύοντας ένα νέο πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο θα έχει σχολές και τμήματα σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.
Μπορεί να διαφωνούν οι πρυτάνεις, γι' αυτό τον λόγο να μην γίνονται αυτές οι συγχωνεύσεις. Κρίμα όμως, να μην θέλουν να κάνουν κάτι καλό που θα ενισχύσει το νέο πανεπιστήμιο.

 
Πανεπιστήμιο Κρήτης
10 Νοε 2019 23:04

Αν το Πανεπιστήμιο Κρήτης το ζητήσει θα ιδρυθεί τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα;

Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και τόσα χρόνια και δεν μπορούν να βγάλουν άκρη, έχοντας δημιουργήσει τόσα τμήματα με ελάχιστη διαφοροποίηση και στέλνοντας φοιτητές και προσωπικό σε κάθε μικρή κωμόπολη;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ