Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΕΙ

Έρχεται νέα ΑΔΙΠ με νέα αξιολόγηση Προγραμμάτων Σπουδών, Διδασκόντων και Ιδρυμάτων

Η νέα ΑΔΙΠ θα αξιολογήσει τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, όχι για την επαναφορά τους στην προτέρα κατάσταση , αλλά για να ενισχυθεί η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση .
Δημοσίευση: 09/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ρύθμιση που θα φέρει τα πάνω κάτω στον  “ηγετικό” ρόλο της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση των Πανεπιστημίων θα ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως το επόμενο δεκαήμερο, ενώ θα έχει και διαβούλευση με τους Πρυτάνεις οι οποίου θα συνεδριάσουν στο τέλος του μήνα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Με τη νέα  ρύθμιση, η ΑΔΙΠ καθιερώνεται  ο βασικός θεσμός αξιολόγησης:

  • των προγραμμάτων σπουδών,
  • των διδασκόντων
  • και των Ιδρυμάτων.

Επίσης η νέα ΑΔΙΠ θα αξιολογήσει τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, όχι για την επαναφορά τους   στην προτέρα κατάσταση , αλλά για να ενισχυθεί η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, που σήμερα βρίσκεται εντός των Πανεπιστημίων.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια πληροφόρηση, και να αναδεικνύονται οι καλύτερες πρακτικές (εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διοικητικές).

Η ρύθμιση θα προβλέπει επέκταση της αξιολόγησης σε ζητήματα:

  • εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων,
  • επιδόσεων των φοιτητών, και
  • σύνδεσης με την αγορά εργασίας

Ο ρόλος της ΑΔΙΠ θα είναι και καθοριστικός για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, καθώς θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Με το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η κρατική χρηματοδότηση προς τα Πανεπιστήμια θα γίνεται βάσει:

  • αντικειμενικών κριτηρίων  και δεικτών (κόστος σπουδών ανά φοιτητή, διάρκεια  των Προγραμμάτων Σπουδών ,
  • γνωστικό αντικείμενο των σπουδών,
  • μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του κάθε Πανεπιστημίου,

τα οποία  θα  κοστολογούνται.

Σχόλια (21)

 
Γεωπονικά τμήματα
12 Νοε 2019 01:43

Κα Κεραμέως, δείτε καλύτερα και τις τόσες Γεωπονικές... Κάθε πόλη και χωριό ένα γεωπονικό τμήμα (σε κάποιες άλλες 2 και 3 π.χ. Γεωπονίας ΑΠΘ και Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ και Επιστήμης τροφίμων 5 ετές ενώ υπάρχει η ίδια κατεύθυνση στο Γεωπονίας ΑΠΘ)... Σε τι εξυπηρετούν τόσα συναφή τμήματα;
Συμμαζέψτε επιτέλους το χάρτη... Δεν μπορούν όλα αυτά τα τμήματα να διεκδικούν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα...

 
Νικόλαος
11 Νοε 2019 20:12

Στην Ελλάδα οι σπουδές αν κρίνω και απ τα σχόλια έχουν χάσει το νόημα τους και τείνουν να ταυτιστούν με μεσαιωνικούς τίτλους ευγενείας! Δεν έχουν καμία απολύτως σημασία τα μαθήματα που διδάσκονται οι αξιολογήσεις και άλλα τινά. Σημασία έχει μόνο η ταμπέλα του ιδρύματος! Με αυτή σφραγίζεται δια βίου η επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια και δεν επιδέχεται ουδεμία αναβάθμιση! Τελείωσες σχολή με συγκεκριμένη ταμπέλα; Έμαθες τα πάντα και απέκτησες επαγγελματικά δικαιώματα στα πάντα όλα, ακόμα και στα αντικείμενα που δεν διδάχτηκες ποτέ! Αποφοίτησες από ανώτατη σχολή με άλλη ταμπέλα; Έπαθες εγκεφαλική βλάβη και δεν μαθαίνεις ποτέ οτιδήποτε! Κάνε 10 μεταπτυχιακά και 3 διδακτορικά στο ΜΙΤ στο Cambridge και στο Harvard, παραμένεις ανειδίκευτος!
Αυτά όπως είναι φυσικό τα συναντάμε αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα η οποία διατείνεται ότι είναι και Ευρωπαϊκή χώρα! Εδώ γελάμε...

 
@a.k
11 Νοε 2019 16:19

Με κάποιο τρόπο πρέπει να έρθουν σε επαφή οι δύο ΣΤΕΦ για να κινητοποιηθούν.
Ίσως διαμέσου των φοιτητικών συλλόγων. Πρωτοβουλία πρέπει να υπάρξει και να μην περιμένει ο καθένας τον άλλον.

 
@ Πολυτεχνική παδα
11 Νοε 2019 14:40

Αγαπητοί μου αν θέλετε να πάρετε πτυχίο και επαγγελματικά δικαιώματα Πολυτεχνείου εσείς του ΠΑΔΑ να δώσετε κατατακτήριες στο Πολυτεχνείο .
Έτσι δεν συμβουλεύεται και τους αποφοίτους παλαιών ετών των πρώην ΤΕΙ που θέλουν να γίνουν πανεπιστήμιο;;;
Ετσι λοιπόν είναι το σωστό .

 
@πολυτεχνικη παδα
11 Νοε 2019 11:10

Ευσεβείς πόθοι. Δεύτερη πολυτεχνική σχολή στην Αθήνα, όπως και στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο και αλλού, δεν γίνεται να υπάρξουν. Γενικά, έχουμε πήξει από πολυτεχνικές σχολές. Χρειάζονται σχολές με σαφή σύνδεση με την αγορά εργασίας, αυτό που θα ονομάζαμε επαγγελματικής κατεύθυνσης. Το αν είναι ανώτατες ή ανώτερες δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχουν τα Ε.Δ που τους αποδίδονται. Πρέπει όλα τα πρώην ΤΕΙ να καλύψουν αυτό το κενό, μειούμενα φυσικά σε αριθμό, όπως και τα πανεπιστήμια, γιατί δεν γίνεται η Ελλάδα να δαπανά τόσα χρήματα και οι απόφοιτοί τους ή να φεύγουν στο εξωτερικό μαζικά ή να μην πάνε να δουλέψουν σε αυτά που σπούδασαν.

 
a.k.
11 Νοε 2019 10:58

@ ΣΤΕΦ ΚΟΖΑΝΗΣ
αν υπαρχει συντονισμος οι φοιτητες του ΤΕΙ Χαλκιδας και Κοζανης (ΣΤΕΦ) θα μπορουσαν να ενεργησουν απο κοινου μιας και εχουν το ιδιο προβλημα!!!

 
ΓΕΩΡΓΙΑ
11 Νοε 2019 10:32

Άντε να γίνει επιτέλους. Μα σε ένα πανεπιστήμιο 4 τμήματα με το ίδιο αντικείμενο χωρίς καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων προς τους φοιτητές πολλά δεν είναι???

 
πολυτεχνικη παδα
11 Νοε 2019 00:05

@ Apostolos10 Νοε 2019 19:52
με την καραμελα θ του παδα θα μεινετε. η πολυτεχνικη σχολη του παδα θα αντιστοιχιθει με τις αλλες πολυτεχνικες και θα παρει ε.δ ειτε το θελετε ειτε οχι

 
Απόφοιτοι
10 Νοε 2019 23:21

Προτεραιότητα δεν είναι απόφοιτοι (ΤΕ) αλλά οι μαθητές και οι φοιτητές που πρέπει να έχουν ξεκάθαρες επιλογές: είτε Πανεπιστήμιο είτε ΤΕΙ.

Τα ΤΕΙ στην Ελλάδα δεν προσέφεραν κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ακαδημαϊκή έρευνα ή διδασκαλία και εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο για τα επαγγελματικά δικαιώματα - είναι αυτό ο στόχος για την επόμενη δεκαετία, ταλάθα να τα υποστούν και οι επόμενες γενιές;

ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί ο βαθμός ΤΕ στο δημόσιο και για να μην έχουμε θέματα με τους απόφοιτους ΤΕΙ που θέλουν να ισοτιμηθούν με τα Πανεπιστήμια και να γίνουν ΠΕ.

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
10 Νοε 2019 20:35

Αυτό που δεν καταλαβαινω είναι γιατι δεν υπάρχει κινητοποίηση από τους φοιτητές της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ ΔΥΤ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καλά δεν ζουν καταλάβει ότι φοιτούν σε τμήματα που έχουν καταργηθεί χωρίς να έχουν την δυνατότητα αναβάθμιση του πτυχίου τους
Για ποιο λόγο να ξοδεύουν χρήματα οι γονείς τους για να πάρουν πτυχίο από ανύπαρκτες σχολές
Πρέπει εδώ και τωρα να υπάρξει κινητοποίηση.
Του ίδιο βεβαια ισχύει και με την ΣΤΕΦ Χαλκίδας

 
Αιρετικός
10 Νοε 2019 20:14

Αγαπητοί σχολιαστές
Είμαστε μέρος της Ευρώπης.
Όπως εκεί υπάρχουν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών πρέπει και εδώ να ξαναδημιουργηθούν.

 
Apostolos
10 Νοε 2019 19:52

@Πώς θα γίνει αυτό;

Είναι πολύ απλό, τα τμήματα τεχνολογικής εκπαίδευσης θα ανήκουν σε μια σχολή που θα ονομάζεται "Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης" ή "Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών" και όλα τα τμήματα αυτής της σχολής θα δίνουν πτυχίο Πανεπιστημίου αλλά ΤΕ δηλαδή "Τεχνολογικής Εκπαίδευσης" και θα είναι ισότιμα με τα πτυχία ΤΕΙ. Επίσης θα ληθεί και το πρόβλημα με τις αντιστοιχίες αφού αυτά τα τμήματα δεν θα είναι αντίστοιχα με τα ΠΕ τμήματα αλλά μόνο με τα ΤΕ τμήματα.
Εννοείται βέβαια ότι όλα τα τμήματα του ΠΑΔΑ θα γίνουν "Τεχνολογικής Εκπαίδευσης" και θα δίνουν πτυχία ΤΕ ισότιμα με τα πτυχία ΤΕΙ. Τα τμήματα που έχουν γίνει 5ετη απλά θα δίνουν και μεταπτυχιακό, θα είναι integrated master αλλά ΤΕ.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα είναι ίδια ακριβώς με αυτά που είχαν τα ΤΕΙ.

 
Πρόταση για αξιοποίηση
10 Νοε 2019 18:52

Εκεί δίπλα από το Πάντειο υπάρχει ένα υπουργείο που καταλαμβάνει κάποια ωραία, ευρύχωρα κτήρια. Γιατί να μην μετακομίσει το υπουργείο κάπου αλλού και να αποδοθούν στην κοινότητα του Παντείου τα κτήρια με σκοπό να ιδρυθούν 4-5 ακόμα τμήματα για να ολοκληρωθεί το πανεπιστήμιο και οι ειδικεύσεις του; Ανάμεσα σ΄ αυτά τα τμήματα πρέπει να ιδρυθεί και μια νομική για πολλούς υποψήφιους Αθηναίους αριστούχους που δυσκολεύονται οικονομικά να πάνε επαρχία για σπουδές και η νομική Αθήνας είναι τίγκα στις μετεγγραφές από ΑΠΘ και ΔΠΘ κάθε χρόνο.

 
ΤΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΣΤΕΦ Κοζάνης Ο Χαλκίδας
10 Νοε 2019 17:40

Με το ΤΕΙ ΣΤΕΦ Κοζάνης που το έκλεισε ο Γαβρόγλου τί θα γίνει Υπουργέ;

 
Πώς θα γίνει αυτό;
10 Νοε 2019 17:21

Αναρωτιέμαι τι σημαίνει τεχνολογική εκπαίδευση μέσα στα Πανεπιστήμια. Πώς θα διαχωριστούν τα τμήματα πρώην ΤΕΙ από τα τμήματα ΑΕΙ που πλέον ανήκουν στο ίδιο ΑΕΙ και ήδη έχουν γίνει μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων;

 
Apostolos
10 Νοε 2019 14:32

Πρέπει να δημιουργηθούν ξανά δομές Τεχνολογικής εκπαίδευσης, έστω και μέσα στα Πανεπιστήμια, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί ο βαθμός ΤΕ στο δημόσιο και για να μην έχουμε θέματα με τους απόφοιτους ΤΕΙ που θέλουν να ισοτιμηθούν με τα Πανεπιστήμια και να γίνουν ΠΕ. Να μην έχουν κανένα επιχείρημα πλέον, αν και νομίζω ότι ούτε τώρα έχουν αφού είναι άλλο πράγμα οι σπουδές ΤΕ και άλλο οι σπουδές ΠΕ.

 
Τι δεν καταλάβατε;
10 Νοε 2019 14:21

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της κ. Κεραμεως. Τα πρώην ΤΕΙ θα γίνουν Πανεπιστήμια Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, θα είναι Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης και οι απόφοιτοι τους θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πρώην ΤΕΙ.

 
ΤΕΙ ΤΕΛΟΣ!
10 Νοε 2019 07:52

Αφού κλείσαν τα διετή προγράμματα (μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν δικό τους δημιούργημα) μέσα στα Πανεπιστήμια, ας επενδύσουν στα δημόσια ΙΕΚ που τα έχουν του πεταματού μιας και τους έπιασε ο πόνος για την τεχνολογική εκπαίδευση.

Δυστυχώς βλέπουμε μόνο σπασμοδικές κινήσεις εμπάθειας και αποδόμησης από το ΥΠΑΙΘ και κανένα δημιουργικό προγραμματισμό.

 
Πανεπιστήμια
10 Νοε 2019 02:42

Τι θα πει τεχνολογική εκπαίδευση εντός των πανεπιστημίων; Δεν ασκούσαν τόσα χρόνια, αρκετά από τα τμήματα των πανεπιστημίων, τεχνολογική εκπαίδευση;
Δεν χρειάζεται να λέμε τμήματα τεχνολογικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.
Αρκεί μόνο η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Απλώς, τα πανεπιστήμια εκφράζουν την επιστήμη και την τεχνολογία. Αυτό αρκεί. Υπήρχαν ανέκαθεν τμήματα στα πανεπιστήμια που θεωρούνται και επιστήμες αλλά και τεχνολογικά ταυτοχρόνως. Δεν χρειάζονται τα τ.ε.ι.

 
Νίκος
10 Νοε 2019 01:26

Εσείς δεν λέγατε πριν τις εκλογές ότι δεν συμφωνείτε με καμιά συγχώνευση;
Τώρα θα τα ενισχύσετε και θα τα χρηματοδοτήσετε;
Άλλα περιμέναμε από σας, όπως και τη βάση του 10. Τι έγινε μαλακώνουμε σιγά σιγά ...

 
Συγχώνευση Πανεπιστημίων
09 Νοε 2019 23:03

Είναι περιττός ο διαχωρισμός της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης από την Ανώτατη και τόσα χρόνια μας κόστισε σε χρόνο και χρήματα.

Το υπουργείο οφείλει να σχεδιάσει έναν νέο ακαδημαϊκό χάρτη, μόνο με βιώσιμα Πανεπιστήμια, και κατόπιν η ΑΔΙΠ να αξιολογήσει τις νέες σχολές που θα προκύψουν ως μέρος ενός λειτουργικού συνόλου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ