Η υπουργός προτρέπει τα ελληνικά Πανεπιστήμια να συνασπιστούν με Ευρωπαίους εταίρους

Πρωτοβουλία "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια": ευκαιρίες, συνέργειες και προοπτικές από την ΕΕ για την εκπαίδευση

10/11/2019

Άκουσε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρείχε η υπουργός, κ  Νίκη Κεραμέως, στους εκπροσώπους των τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ως μέλους της συμμαχίας CIVIS, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως μέλους της συμμαχίας CONEX US και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως μέλους της συμμαχίας EPICUR, που συμμετείχαν στο εναρκτήριο Συνέδριο της Πρωτοβουλίας "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια" στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα η υπουργός Παιδείας  παρότρυνε  και άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας να συνασπιστούν με Ευρωπαίους εταίρους τους και να υποβάλουν υποψηφιότητα ένταξης στη δεύτερη φάση της Πρωτοβουλίας "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια".

Οπως τόνισε η Νίκη Κεραμέως τα Πανεπιστήμιά μας μπορούν να ενισχυθούν, να ισχυροποιηθούν, να ανοίξουν νέους ορίζοντες συμμετέχοντας στην Πρωτοβουλία "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια" (European Universities Initiative).

Στην πανηγυρική εκδήλωση παρουσιάστηκαν σε πλήθος πολιτικών και μελών της πανευρωπαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας οι 17 επιλεγέντες συνασπισμοί Πανεπιστημίων που θα υλοποιήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια".

Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ Πανεπιστημίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός των οποίων θα δύνανται να πραγματοποιηθούν συνεργασίες, κοινά προγράμματα, ανταλλαγές προσωπικού και φοιτητών, ευέλικτες μορφές διδασκαλίας κ.ά., δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχία συνδυάζοντας σπουδές σε περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας:

  • Πρόκειται για μία εξαιρετική δυνατότητα που παρέχεται στα Πανεπιστήμια της χώρας μας να αποκτήσουν περαιτέρω τεχνογνωσία, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να διευρύνουν τους ορίζοντες των μελών της κοινότητάς τους.
  •  Καθώς προ ημερών δημοσιεύθηκε η δεύτερη πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων  η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παροτρύνει και άλλα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας να συνασπιστούν με Ευρωπαίους εταίρους τους και να υποβάλουν υποψηφιότητα ένταξης στη δεύτερη φάση της Πρωτοβουλίας "Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια".

Από την Ελλάδα συμμετέχουν τρία  Πανεπιστήμια   σε 3 διαφορετικές ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές  συμμαχίες.

Συγκεκριμένα:

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί μέλος της συμμαχίας CIVIS.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί μέλος της συμμαχίας CONEX US.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί μέλος της συμμαχίας EPICUR

Από τις 54 αιτήσεις που παρελήφθησαν, επιλέχθηκαν 17 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στα οποία συμμετέχουν 114 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 24κράτη μέλη , βάσει αξιολόγησης που διενεργήθηκε από 26 ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρυτάνεων, καθηγητών και ερευνητών, οι οποίοι διορίστηκαν από την Επιτροπή.

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι διακρατικές συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία έχουν κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική και προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ενισχύσει σημαντικά την κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού και να προωθήσει την ποιότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που έχουν επιλεγεί περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την ΕΕ, από Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τεχνικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια Καλών Τεχνών, έως ολοκληρωμένα Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια έντασης έρευνας.

Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θα γίνουν διαπανεπιστημιακοί χώροι στους οποίους οι φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες, το προσωπικό και οι ερευνητές θα μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα.

Θα συγκεντρώσουν την εμπειρογνωμοσύνη τους, τις πλατφόρμες και τους πόρους τους για να προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών ή ενότητες που καλύπτουν διάφορους επιστημονικούς κλάδους.

Τα εν λόγω προγράμματα σπουδών θα είναι πολύ ευέλικτα και θα επιτρέπουν στους φοιτητές να εξατομικεύουν την εκπαίδευσή τους, επιλέγοντας το αντικείμενο, τον τόπο και τον χρόνο των σπουδών τους, καθώς και να λάβουν ευρωπαϊκό πτυχίο.

Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θα συμβάλουν επίσης στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών όπου βρίσκονται, καθώς οι φοιτητές τους θα συνεργάζονται στενά με εταιρείες, δημοτικές αρχές, πανεπιστημιακούς και ερευνητές με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειές τους.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτή τη νέα πρωτοβουλία στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Γκέτεμποργκ για κοινωνικά θέματα τον Νοέμβριο του 2017.

Η πρωτοβουλία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017, το οποίο ζήτησε τη δημιουργία τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων έως το 2024, και εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025.

Η ιδέα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων καλλιεργήθηκε από κοινού με τα κράτη μέλη, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις φοιτητικές οργανώσεις και προσέλκυσε αιτήσεις από 54 συμμαχίες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 300 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 28 κράτη μέλη και άλλες χώρες του προγράμματος Erasmus+.

Σχόλια (1)

Συνεργασία
|

Τα ελληνικά ΑΕΙ πρώτα να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους για το κοινό καλό των φοιτητών τους - μια σχολή ιδρύεται και βγάζουν ανακοινώσεις και δελτία τύπου τα απέναντι ιδρύματα, αντί να προασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών.

Οι συνενώσεις ΑΕΙ θα προχωρήσουν με αναδιάρθρωση όλων των τμημάτων που λειτουργούν; Ποιο το σχέδιο των διοικήσεων των ΑΕΙ και των υπουργείων;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ