ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Εισήγηση ΑΣΕΠ για την απόδειξη γνώσης ξένων γλωσσών

Σήμερα το ΑΣΕΠ δεν έχει την αρμοδιότητα ουσιαστικής εκτίμησης τίτλων που αποδεικνύουν την γνώση ξένης γλώσσας και κατ’ ακολουθία αναγνώρισης άλλων πλην των συγκεκριμένων (ΣτΕ 4093/2012).
Δημοσίευση: 11/11/2019
Εξετάσεις
Alt Text: 
Εξετάσεις
Title Text: 
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο  για την απόδειξη γνώσης ξένων γλωσσών, εισηγείται το ΑΣΕΠ , στο  πλαίσιο αναμόρφωσης του προσοντολογίου (π.δ. 50/2001), δεδομένου , όπως σημειώνει:

  • Αφενός μεν αυτό αφορά μόνο τις τέσσερις (4) βασικές γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική),
  • Αφετέρου δε και αυτές (πλην της αγγλικής) δεν είναι δυνατόν να εμπλουτισθούν με νέα πιστοποιητικά που εκδίδουν φορείς, που δεν αναφέρονται σ’ αυτό.

Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ:

A. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΑΣΕΠ, απλώς εφαρμόζει, στο πλαίσιο του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τις ως άνω διατάξεις σχετικά με τον τρόπο απόδειξης της γλωσσομάθειας, χωρίς να παρέχεται σε αυτό αρμοδιότητα ουσιαστικής εκτίμησης τίτλων που αποδεικνύουν την γνώση ξένης γλώσσας και κατ’ ακολουθία αναγνώρισης άλλων πλην των συγκεκριμένων (ΣτΕ 4093/2012).

B. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε γλώσσες όπως οι βαλκανικές (αλβανική, βουλγαρική, ρουμανική, σερβική), η τουρκική γλώσσα, η κινεζική, η ιαπωνική ή ευρωπαϊκές γλώσσες όχι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, όπως η πορτογαλική, η ολλανδική, η σουηδική, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση στο προσοντολόγιο, παρά μόνο η πρόβλεψη ότι για όλες τις γλώσσες που δεν αναφέρονται στο προσοντολόγιο, η απόδειξη της γνώσης τους γίνεται με πτυχίο ή τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Γ. Θα μπορούσε,   με γνώμονα τη νομική φύση των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, στα οποία το προσοντολόγιο αναφέρεται, να γίνονται δεκτά και πιστοποιητικά για γλώσσες για τις οποίες αυτό δεν κάνει ρητή αναφορά, και πιστοποιητικά τα οποία είτε είναι αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας ή από άλλο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο της οικείας χώρας ή προέρχονται από πανεπιστήμια δημόσιου χαρακτήρα ή εκδίδονται ή τελούν υπό την αιγίδα επισήμων μορφωτικών φορέων των οικείων κρατών.

Δ. Σημειώνεται ότι με αυτοτελή νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 33, ν. 4521/2018), προβλέφθηκαν πιστοποιητικά γνώσης της αραβικής γλώσσας και προστέθηκε στο Παράρτημα γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ η απόδειξη του προσόντος της γνώσης της αραβικής ως ξένης γλώσσας.

Ετικέτες: 
ΑΣΕΠ

Σχόλια (6)

 
Anna
01 Ιουν 2020 11:34

Πως είσαι σίγουρη ότι η επάρκεια διδασκαλίας θα θεωρείται πτυχίο ή πιστοποιητικό που θα αναγνωρίζει την γνώση της ξένης γλώσσας; Που ακριβώς "φαίνεται" αυτό; Καλοπροαίρετα το λέω... έχω κι εγώ επάρκεια διδασκαλίας της Ρωσικής γλώσσας γι αυτό μ'ενδιαφέρει αυτό που γράφεις.

 
@ ΔΗΜΗΤΡΑ
12 Νοε 2019 10:59

Ως το 2014 έδινε..Εκτοτε άλλαξε ο τροπος χορήγησης επάρκειας συνολικά....Εγώ την πήρα το 2012

 
ΔΗΜΗΤΡΑ
12 Νοε 2019 00:54

Δίνει επάρκεια διδασκαλίας το πτυχίο του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο, Σχολή Οικονομίας κ Διοίκησης, ΑΤΕΙ Ηπείρου;

 
Ισπανική Γλώσσα
11 Νοε 2019 16:29

Αγαπητό esos μήπως ξέχασες να γράψεις την ισπανική γλώσσα? Μήπως υνεπώς οι βασικές γλώσσες είνια 5 και όχι 4?

 
Επιτέλους!
11 Νοε 2019 12:39

Εχω επάρκεια διδασκαλίας της Αγγλικής, η οποία μου αποδόθηκε απο το τμήμα Γ ιδιωτικής εκπαιδευσης του Υπουργείου Παιδείας με βαση το πτυχίο του Τμηματος Εφαρμογών Ξενων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο, Σχολή Οικονομίας κ Διοίκησης, ΑΤΕΙ Ηπείρου. Καταθέτοντας στις διάφορες προκηρυξεις την επάρκεια κ το πτυχίο για απόδειξη της άριστης γνώσης της Αγγλικής, αναγκάζομαι πολλές φορες να κάνω ένσταση, διότι δεν μου αναγνωρίζεται η άριστη γνώση.
Η πρόταση του ΑΣΕΠ, αν εφαρμοστει, θα λύσει το πιστευω το προβλημα.....

 
ΠΕ04
11 Νοε 2019 11:50

Παρά πολύ σωστή επισήμανση!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ