Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Τουρισμού: Σχέδιο πανεπιστημιοποίησης των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ξεναγών

Επιχειρείται η επίλυση του ζητήματος της ακαδημαϊκής ισοτίμησης των υφιστάμενων Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης με τα ΑΕΙ και της ένταξης του πτυχίου τους στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
Δημοσίευση: 12/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Στο υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δομές τουριστικής εκπαίδευσης που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου.

Β. Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο που περιλαμβάνει την ανωτατοποίηση των ΑΣΤΕ και τη δημιουργία δομής στην οποία θα υπαχθούν, όχι μόνο οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και οι Σχολές Ξεναγών, αλλά και σχολές με νέα γνωστικά αντικείμενα που σηματοδοτούν την ολική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας προκειμένου να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα παραπάνω τονίζει ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση 14 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα,όπως αναφέρει ο Μ. Κόνσολας στην απάντησή  στο εξαγγελθέν σχέδιο νόμου επιχειρείται η επίλυση του ζητήματος της ακαδημαϊκής ισοτίμησης των υφιστάμενων Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και της ένταξης του πτυχίου τους στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει ο υφ. Τουρσιμού, διορθώνεται επί της ουσίας το θέμα της «ιδιαίτερης αντιμετώπισης» που επιφυλάσσει ο νομοθέτης και η διοίκηση στους σπουδαστές και αποφοίτους των ΑΣΤΕ, οι οποίοι αν και εισάγονται στις ΑΣΤΕ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των πρώην ΑΤΕΙ και διορίζονται στο δημόσιο σε θέσεις ΤΕ κατηγορίας, λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 5 και στερούνται του δικαιώματος για συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών αλλά και βασικών φοιτητικών δικαιωμάτων σε μειωμένο (φοιτητικό) εισιτήριο, μειωμένο κόστος μετακινήσεων, σίτισης και στέγασης.

Στη νέα αυτή εκπαιδευτική δομή, θα ενσωματωθούν οι υφιστάμενες σχολές που εποπτεύονται από το υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζει ο Μ. Κόνσολας, και επισημαίνει τα εξής:  

  • Το συγκριτικό πλεονέκτημα θα είναι ο πρακτικός προσανατολισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες, καθώς και η πρακτική άσκηση στις τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Όσον αφορά στα υφιστάμενα Πανεπιστημιακά Τμήματα με ειδίκευση στον τουριστικό τομέα, το υπουργείο Τουρισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα εποπτείας.
  • Πάντως, η επικοινωνία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα με τις Πρυτανικές Αρχές στις οποίες ανήκουν πανεπιστημιακά τμήματα με γνωστικό αντικείμενο την τουριστική βιομηχανία είναι συνεχής.
  • Αυτό, άλλωστε, γίνεται και με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, με φορείς και ενώσεις του τουρισμού και στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας.

Οι τουριστικές σχολές του υπουργείου Τουρισμού

Το υπουργείο Τουρισμού έχει υπό την ευθύνη του τις παρακάτω δομές τουριστικής εκπαίδευσης:

• τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) στη Ρόδο και την Κρήτη,

• τις Σχολές Ξεναγών (μία στην Αθήνα με δεύτερη σειρά εισαγωγής το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μία στη Θεσσαλονίκη που για πρώτη φορά θα λειτουργήσει φέτος),

• τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στον τομέα του Τουρισμού σε οκτώ (8)διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας
και

• τμήματα κατάρτισης - μετεκπαίδευσης εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα

Εκτός, από τις παραπάνω δομές τουριστικής εκπαίδευσης υπάρχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) του Υπουργείου Παιδείας, Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) ΟΑΕΔ και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του υπουργείου Εργασίας.

Οι ειδικότητες των σπουδαστών και των καταρτισμένων αφορούν στον τομέα του Τουρισμού και ειδικά στις περιπτώσεις της μεταλυκειακής κατάρτισης, επικαλύπτονται με ανάλογα αντικείμενα.

Σχόλια (3)

 
Μάκης
12 Νοε 2019 07:47

Δώστε σανό και πανεπιστήμια στο πόπολο. Πουλήστε του πολύχρωμα γυαλάκια για πανάκριβα διαμάντια. Η κανονικότητα επέστρεψε και θα την φάτε μέχρι την τελευταία κουταλιά.

 
ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ
12 Νοε 2019 15:42

Ο τουρισμός τώρα μπαίνει και στα ΑΕΙ. Αναρωτιόμαστε πώς θα δικαιολογήσουν μετά από λίγα χρόνια αυτές τις ξεκάθαρα τοπικιστικές αποφάσεις;

Η Ελλάδα, ούτε καμία άλλη χώρα, δε χρειάζεται πανεπιστημιακά τμήματα τουριστικών σπουδών - ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης αρκεί

 
γιαννης
12 Νοε 2019 15:55

Πολύ καλή τοποθέτηση για τις ΑΣΤΕ
Να το κάνετε και να τις διπλασιάσετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean