Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ε. Στυλιανίδης : Ως υπ. Παιδείας η πρώτη απόφαση που μου έφεραν να υπογράψω ήταν ο αριθμός εισακτέων

Δημοσίευση: 13/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης ανέλαβε υπουργός Παιδείας το 2007 όταν 5.000   σχολεία ήταν υπό κατάληψη και   τα  Πανεπιστήμια  κλειστά.

Χθες στη Βουλή εξομολογήθηκε ότι   η πρώτη απόφαση που του έφεραν να υπογράψει  ήταν να καθορίσει τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ.  

Ο κ. Στυλιανίδης , όπως είπε , αντέδρασε ως εξής:

  •  Τους ρώτησα με ποια κριτήρια. Μου είπαν , έχουν κάνει εισηγήσεις των Συγκλήτων των ΑΕΙ. Με ποια κριτήρια; Με τα χρήματα που διάθετε ο καθένας για τη φοιτητική μέριμνα ή με βάση τις υποδομές.
  • Φώναξα και τους κοινωνικούς εταίρους το ΣΕΒ, τη ΓΕΣΕΕ, τα  Επιμελητήρια, να τους ρωτήσω ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;
  • Ποιες είναι οι ειδικότητες εκείνες, στις οποίες αν της ακολουθήσουν τα παιδιά μας, θα μπορέσουν την επόμενη ημέρα -όχι απλά να είναι κατηρτισμένα, πεπαιδευμένα κ.λπ., αλλά να μπορέσουν, να βρουν και μια δουλειά γιατί σπουδάζει ο άλλος  και γι' αυτό, αυτός είναι ο κεντρικός στόχος.
  • Δεν πήρα απάντηση.
  •  Η διαπίστωση ήταν, ότι σε βασικούς τομείς από τους οποίους τροφοδοτείται η οικονομία μας, ναυτιλία,  τουρισμός -θα έλεγα εγώ- ιχθυολογία, ιχθυοτροφία και τα λοιπά όλα αυτά, δεν είχαμε αναπτύξει και  δεν έχουμε αναπτύξει, δυστυχώς, σοβαρά τμήματα συγκρίσιμα με αυτά που διαθέτουν οι ανταγωνιστικές αγορές.
  • Αντιθέτως, εμφανίζεται ένας υπέρ πληθωρισμός σε κορεσμένες ειδικότητες π.χ. στη Νομική Σχολή οι δικηγόροι μόνο του λεκανοπεδίου είναι πολύ περισσότεροι από τους δικηγόρους ολόκληρου του Γαλλίας –λέω ένα τυχαίο παράδειγμα.

Σχόλια (6)

 
Θύμιος
13 Νοε 2019 17:48

Κάθε χρόνο έρχεται το σχετικό ερώτημα στα τμήματα από το υπουργείο. Και τα τμήματα απαντούν 100 και το υπουργείο στέλνει 150. Αυτό γίνεται με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση;

 
darkstar
13 Νοε 2019 18:15

Είναι μια εξαίρεση μέσα στην ΝΔ. Ακέραιος άνθρωπος και από τους καλύτερους Υπουργούς παιδείας.

 
Ιωάννης Κ.
14 Νοε 2019 09:27

Τα ΜΜΕ έχουν παίξει πολύ αρνητικό ρόλο σε αυτή τη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες. Πάντα η Νομική, η Ιατρική, το Πολυτεχνείο σε διαφήμιση. Από εκεί και πέρα το χάος για τους απόφοιτους αυτών των σχολών. Αντίθετα, όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ που έδωσαν χιλιάδες αποφοίτους με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ήταν πάντα 2ης και 3ης διαλογής. Κοινώς, φάτε ανεργία αρκεί να έχετε σπουδάσει στην "ελίτ".

 
ΤΕΙ και πανεπιστήμια
14 Νοε 2019 15:33

Σε σχέση με διάφορα τμήματα ΤΕΙ η επαγγελματική αποκατάσταση μηχανικών και ιατρών είναι πολύ καλύτερη.

Η ποιότητα σπουδών επίσης σε πολλά ΤΕΙ και πανεπιστήμια ήταν και παραμένει χαμηλή, ακαδημαϊκή μόρφωση δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για επαγγελματική εργασία.

Ποιος προτιμάει να σπουδάσει σε ΤΕΙ όταν μπορεί να φοιτήσει σε Πολυτεχνείο; Εάν στο μέλλον το επιθυμεί μπορεί να ασχοληθεί με κάτι πιο πρακτικό αλλά χωρίς θεωρητικές βάσεις δεν προχωράει κανείς ακαδημαϊκά.

 
Ίδρυση Τμημάτων ΑΕΙ
14 Νοε 2019 15:52

Πόσα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ ιδρύθηκαν πριν το 2010, δηλαδή σε εποχές χωρίς οικονομικές δυσκολίες για το ελληνικό κράτος; Υπήρχε μελέτη για αυτές τις νέες σχολές; Έγινε έλεγχος για τη βιωσιμότητά τους;

Το πού θα είναι τοποθετημένες οι σχολές, σε ποιες πόλεις, είναι ανεξάρτητο του αριθμού των εισακτεών και αποφοίτων: σε ποια ευρωπαϊκή χώρα λειτουργούν μόνο τρεις Σχολές Νομικής;

Κοινοτυπίες για "επαγγέλματα του μέλλοντος" είναι χωρίς νόημα όταν ποτε δεν εφαρμόστηκε ένα λογικό σχέδιο ανάπτυξης των ΑΕΙ και όλοι οι πολιτικοί πιέζουν για τοπικιστικά συμφέροντα (πχ. Νομική Θράκης)

 
Χάρτης ΑΕΙ
14 Νοε 2019 19:22

Κάθε δεκαετία όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας φιλοδοξούσαν να έχουν ένα ή περισσότερα τμήματα ΑΕΙ. Ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε χωρίς όμως να γίνεται έλεγχος πόσοι τελικά αποφοιτούν από αυτά τα επιπλέον τμήματα που εντάχθηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.