ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πέντε εξαγγελίες από το νέο πρόεδρο του ΙΕΠ: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, Λύκειο, Τράπεζα Θεμάτων, Πρότυπα-Πειραματικά

Τα στελέχη της εκπαίδευσης θα αναλάβουν την ευθύνη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών-Υπάρχει η εμπειρία της εφαρμογής αξιολογικού συστήματος, που προέβλεπε το Π.Δ. 152
Δημοσίευση: 16/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε εξαγγελίες, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει από τους εκάστοτε προέδρους του ΙΕΠ, προβαίνει ο νέος πρόεδρος Γιάννης Αντωνίου σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και στον Απ. Λακασά.

Οι εξαγγελίες του νέου προέδρου του ΙΕΠ αναφέρονται σε πέντε ζητήματα , για τα οποία τουλάχιστον μέχρι σήμερα  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως απέφυγε να ανοίξει τα “χαρτιά” της.

Ειδικότερα ο κ. Αντωνίου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Αξιολόγηση:

Η αξιολόγηση που θα εφαρμοστεί δεν τιμωρεί, διορθώνει.

Υπάρχει η εμπειρία της εφαρμογής αξιολογικού συστήματος, που προέβλεπε το Π.Δ. 152, η οποία έφτασε έως στελέχη της εκπαίδευσης το 2004, το σύστημα που εφαρμόστηκε στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία το 2013-14 και το σύστημα αυτοαξιολόγησης  των σχολικών μονάδων την ίδια περίοδο.

Θα αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία βελτιώνοντας τα αξιολογικά εργαλεία και ενισχύοντας τα εχέγγυα της αξιοκρατίας.

Βασική αρχή είναι ότι κανείς δεν αξιολογεί, εάν δεν έχει αξιολογηθεί και ο ίδιος.

Σ αυτόν τον κανόνα προφανώς περιλαμβάνονται  οι Περιφερειακοί Διευθυντές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι με αναβαθμισμένο εποπτικό, επιμορφωτικό και αξιολογικό ρόλο και βεβαίως οι Διευθυντές σχολικών μονάδων, δηλαδή τα στελέχη της εκπαίδευσης που θα αναλάβουν την ευθύνη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Πως θα οργανωθεί η Τράπεζα Θεμάτων

Το ΙΕΠ θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν  θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα θέματα θα αξιολογηθούν από Επιτροπές Ειδικών  , που επίσης θα συστηθούν από το ΙΕΠ, και εφόσον κριθούν κατάλληλα , θα συμπεριληφθούν στην Τράπεζα.

Επίσης θα επανεξετασθούν  τα θέματα της Τράπεζας του 2014.

Στόχος μας είναι η θεραπεία μιας παθογενούς κατάστασης που καθιστά οιονεί προσχηματική μια ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Λύκειο

Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων  του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Η μεταρρύθμιση αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών , τα Προγράμματα Σπουδών, την ενίσχυση των προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών στο Λύκειο.

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Τα δίκτυα των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων  δεν σχεδιάζονται  για να κλειστούν αυτάρεσκα στον εαυτό τους, αλλά για να λειτουργήσουν  ως ατμομηχανές του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Νέα Προγράμματα Σπουδών

Πρακτικά τα εφαρμοζόμενα προγράμματα Σπουδών  του σχολείου σε όλες τις βαθμίδες είναι, με κάποιες εξαιρέσεις, αυτά που εκπονήθηκαν  το 2003.
Η ηλικία των εφαρμοζόμενων Προγραμμάτων απαντά στο ερώτημα “γιατί νέα Προγράμματα;”.

Σχόλια (48)

 
Georg
18 Νοε 2019 21:24

Παιδιά η αξιολόγηση πρέπει να γίνει. Έτσι κι αλλιώς στα γραφεία, στις συζητήσεις των Δντών, μέσα στα ΠΥΣΠΕ γίνονται σχόλια κι αναφορές για τους αδύναμους κρίκους στα Σχολεία που βλέπουν την πόρτα της τάξης τους σαν κρεματόριο. Η αξιολόγηση είναι απλή υπόθεση...σε μια συνεδρίαση του Σ.Δ. να παρευρεθείς κι αμέσως καταλαβαίνεις από τη στάση , τις τοποθετήσεις, την απόλυτη ουδετερότητα των συναδέλφων τι σημαίνει με ενδιαφέρει η δουλειά μου και τι χρειάζεται να κάνω για να το αναπτύξω αυτό και να καλυτερεύσει το δημόσιο Σχολείο. Κρίμα που ο Σύριζα αντιμετώπισε ιδεοληπτικά το ζήτημα και δεν τόλμησε!

 
Νικ
18 Νοε 2019 19:30

Τραπεζα θεματων σημαινει αυξ φροντ!!!μπραβο στο κυριο !!!

 
!!!
18 Νοε 2019 14:46

Άρχισαν τα όργανα!Επιστροφή στο 2014!

 
Μαρία
18 Νοε 2019 10:33

Φυσικά και μπορεί να εφαρμοστεί μια ήπια , τρόπο τινά, ενδυναμωτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και ελάχιστα υποκειμενικά (κρίση). Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν αξιολόγηση. Εξυπακούεται ότι το βασικό είναι ο ΣΚΟΠΟΣ της αξιολόγησης, δηλαδή να αποκαλυφθούν αδυναμίες (π.χ. βιβλία., διοικητική υποστήριξη, οικονομικό, κ.τ.λ) ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις.

 
Ερωτήματα
18 Νοε 2019 09:17

ΝΑΙ στην αξιολόγηση. Αλλά με ποια κριτήρια και ποιος θα αξιολογήσει τους αξιολογητές; Τα Πειραματικά πώς μπορεί να λειτουργήσουν σαν ατμομηχανή της εκπαίδευσης όταν οι εργασιακές συνθήκες διαφέρουν με αυτές των υπόλοιπων σχολείων: υπάρχει 2ώρο έως 4ώρο για ομίλους, 2ώρο για παραγωγή διδακτικού υλικού, σπασίματα τμημάτων. Σε αντίθεση εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ωράριο σε άλλα σχολεία ακόμη και για δύο ώρες.

 
Εκπαιδευτικός4
18 Νοε 2019 08:59

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
1. Του υπουργού από τους εκπαιδευτικούς
2. Των διευθυντών από τους εκπαιδευτικούς
3. Των εκπαιδευτικών από τους διευθυντές
4. Των Συντονιστών από τους Διευθυντές
5. Των Διευθυντών από τους Συντονιστές, κτλ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
αφού πρώτα:
1. Είναι όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στη θέση τους 1η Σεπτεμβρίου
2. Αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία στο 60% του ΜΟ της ΕΕ
3. Εξοπλιστούν τα σχολεία με εποπτικά μέσα και υλικά
4. Αυξηθεί ο μέσος μισθός του εκπαιδευτικού στο 80% του μέσου μισθού της ΕΕ
5. Αλλάξουν τα σχολικά εγχειρίδεια που θα γραφούν πάνω σε νέο ΑΠ
κτλ
τότε ομόφωνα ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
18 Νοε 2019 01:14

Βασική αρχή είναι ότι κανείς δεν αξιολογεί, εάν δεν έχει αξιολογηθεί και ο ίδιος.

Ερώτηση: Και τον πρώτο ποιος θα τον έχει αξιολογήσει ?

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
18 Νοε 2019 00:36

@Juan
Τα "μισά τυπικά προσόντα" είναι μια υπερβολή άνευ προηγουμένου και δεν ξέρω πού αποσκοπεί αυτή η κορώνα. Αλλά αν όντως έχουν τα "μισά τυπικά προσόντα", τότε οι υπόλοιποι "άριστοι" γιατί δεν επιδίωξαν να αναλάβουν θέση ευθύνης; Να το ρίξουμε στο σπαραξικάρδιο "άδικη κοινωνία..." και λοιπά μελοδραματικά; Και κάτι πιο σημαντικό: Ακόμη κι αν κάποιοι έχουν τα "μισά τυπικά προσόντα", μήπως τυχαίνει να έχουν πολλαπλά ουσιαστικά προσόντα;

 
darkstar
17 Νοε 2019 22:51

@remake17 Νοε 2019 22:12. Μάλλον δεν είσαι εκπαιδευτικός. Και με την τράπεζα θεμάτων ο μ.ο. ήταν 9,5. Και δεν υπήρχε κάτι διαφορετικό.

 
@remake
17 Νοε 2019 22:12

Παρακαλώ μην παπαγαλίζεις τη γνωστή μπούρδα ότι στην τράπεζα θεμάτων οφείλεται η αύξηση των ανεξεταστέων. Έχουν γίνει συγκριτικές μελέτες που έδειξαν ότι οι μαθητές πήραν τους ίδιους, και σε πολλές περιπτώσεις, μεγαλύτερους βαθμούς στα διαγωνίσματα με την τράπεζα θεμάτων. Πολλοί όμως έμειναν ανεξεταστέοι λόγω του τρόπου υπολογισμού της βαθμολογίας που είχε αυστηρότερα κριτήρια προαγωγής, πράγμα που δεν έχει καμιά σχέση με την τράπεζα θεμάτων. Τώρα που για να περάσει κάποιος χρειάζεται ένα 9,5 μέσο όρο, δίνουν για πλάκα κενές κόλλες και περνάνε, αυτό είναι όλο. Τότε κόβονταν

 
Remake..
17 Νοε 2019 21:05

"Η Τράπεζα Θεμάτων ήταν ένας θεσμός ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στην Α' Τάξη και Β' Τάξη του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για το "Νέο Λύκειο" (Ν.4186/13), η Τράπεζα Θεμάτων είχε το ρόλο να κληρώνει το 50% των θεμάτων στις εξετάσεις των Λυκείων για όλα τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά. Αυτός ο θεσμός δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, καθώς το 40% των εξεταζόμενων μαθητών την πρώτη χρονιά της εφαρμογής του επανεξετάστηκε στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Καταργήθηκε επισήμως τον Μάρτιο του 2015 και πλέον χρησιμοποιείται μόνο συμβουλευτικά."

 
Κουρέας
17 Νοε 2019 20:55

@γονεας
Ηρεμήστε αγαπητέ μου, μην πάθετε και κανένα κακό. Έχετε και 3 παιδιά!
- "φωνάζω ότι και πολύ άργησε για την εξαγγελία της αξιολόγησης". Πέστε μου αν θέλετε, σε τί ακριβώς θα σας διασφαλίσει εσάς η αξιολόγηση? Δηλαδή με την αξιολόγηση θα είναι όλοι οι καθηγητές καλοί, ενώ τώρα είναι όλοι κακοί? Ξέρετε αλήθεια πόσοι υπάρχουν, που θα έπαιρναν άριστα 10 μόνο με τα χαρτιά και τα πτυχία?
- "Ακούς εκεί οι μάχιμοι εκπαιδευτικοι δεν αξιολογουνται". Ποιός σας το είπε αυτό? Και εσείς ως γονιός και τα παιδιά σας, κάθε μέρα τους αξιολογείτε. Και ποιός είναι καλός ξέρετε και ποιός όχι. Κι αν ποτέ κάνουν ένα λάθος, δεν θα το κρατήσετε και μυστικό, έτσι δεν είναι?
- "αριστερές δηλαδή εμμονές και ιδεοληψίες για να υφαρπάξουμε την ψήφο των καθηγητών". Τώρα τί θέλετε και μπερδεύετε τα πολιτικά στη μέση. Χάνετε και την αξιοπιστία και την αμεροληψία σας έτσι.
- "και ο γονέας να χρυσοπληρωνει τα φροντιστήρια για να περάσει το παιδί στο πανεπιστήμιο". Πολύ σωστά το λέτε. Ο καθηγητής στο δημόσιο σχολείο έχει χρέος να του μάθει γράμματα και να το κάνει "άνθρωπο". Όχι να το περάσει στο Πανεπιστήμιο. Εκεί ναι. Πρέπει να πληρώσετε αλλά δεν είναι υποχρεωτικό ξέρετε το Πανεπιστήμιο.
- "Και ο καθηγητής για 3 χρόνια στο Λύκειο να πάει για τουρισμό". Να φανταστώ ότι μιλάτε για κάποιον συγκεκριμένο. Γιατί αν δεν σας κάνουν, όλοι, τότε αλλού είναι το πρόβλημα. "Τουρισμό" κάνουν πολλοί....κυρίως αναπληρωτές στα σχολεία της άγονης γραμμής. Για χρόνια ολόκληρα αγωνίζονται και χάλασαν και σπίτια και οικογένειες για να υπηρετήσουν τη δημόσια εκπαίδευση.
- "Όπως εγώ ως ελεύθερος επαγγελαματιας αξιολογούμαι καθημερινό στην δουλειά μου και από του καθηγητές και δάσκαλους έτσι να αξιολογώ και αυτούς". Θέλετε να πατσίσετε ε? Κλείσατε ποτέ μαγαζί, γιατί είχατε κακή αξιολόγηση? Και σε κακούς γιατρούς πήγατε, και σε κακούς ταβερνιάριδες και σε κακούς ταξιτζίδες. Έκλεισε ποτέ κανείς, γιατί κατά τη γνώμη-αξιολόγηση0 σας, ήταν κακοί στη δουλειά τους?
- "που στο κάτω κάτω τους πληρώνω". Το 90% των φόρων στην Ελλάδα, προέρχονται από μισθωτούς. Όχι από ελεύθερους επαγγελματίες. Εξαίρεση θα είστε. Δεν θα σας αξιολογήσουμε πάντως εμείς, με βάση το εκκαθαριστικό σας.

 
Αξιολόγηση!
17 Νοε 2019 18:52

Κυριε Προεδρε,
Η αξιολόγηση δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται στο ρόλο της: δεν είναι δυνατό να μη συνδυάζεται με απόδοση μπόνους για τους άριστους κ ποινές για τους ανίκανους που θα φτάνουν έως την απόλυση.
Αλλιώς μην την ξεκινήσετε, δεν θα έχει νόημα.
Δεν είναι δυνατό 37,000 αναπληρωτές φέτος (!!!), συν 160,000 μόνιμοι (συνολο 200,000 εκπαιδευτικοι για 1,600,000 μαθητές στις δυο βαθμίδες, αναλογία 1:8) να μη λογοδοτούν στο λαό που τους πληρώνει κ οι άριστοι εκπαιδευτικοι να μην εχουν τίποτα να κερδίσουν!

 
Nikos
17 Νοε 2019 17:16

Να προχωρήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η τράπεζα θεματων

 
evaluation_ml
17 Νοε 2019 15:34

Επιτέλους επιστρέφουμε στη κανονικότητα, η αξιολόγηση είναι απαραίτητη για όλους, στόχος η διόρθωση και όχι η τιμωρία. Πολύ σωστά θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της εφαρμογής αξιολογικού συστήματος, που προέβλεπε το Π.Δ. 152, για τα στελέχη της εκπαίδευσης το 2004 και τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία το 2013-14 και το σύστημα αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Μόνο οι ελλιπείς φοβούνται ...

 
γονεας
17 Νοε 2019 14:52

Ως γονέας που βίωσα στα 3 μου παιδιά για πολλά χρόνια αυτό που λέτε εκπαιδευτικο σύστημα, όχι υποστηρίζω αλλά φωνάζω ότι και πολύ άργησε για την εξαγγελία της αξιολόγησης. Ακούς εκεί οι "μάχιμοι εκπαιδευτικοι δεν αξιολογουνται, μόνο αξιολογούν" αριστερές δηλαδή εμμονές και ιδεοληψίες για να υφαρπάξουμε την ψήφο των καθηγητών. και ο γονέας να χρυσοπληρωνει τα φροντιστήρια για να περάσει το παιδί στο πανεπιστήμιο. Και ο καθηγητής για 3 χρόνια στο Λύκειο να πάει για τουρισμό. Τα μισά παιδιά δεν ενδιαφερονατι και τα άλλα μισά να διαβάζουν για τα φροντιστήρια. Όπως εγώ ως ελεύθερος επαγγελαματιας αξιολογούμαι καθημερινό στην δουλειά μου και από του καθηγητές και δάσκαλους έτσι να αξιολογώ και αυτούς που στο κάτω κάτω τους πληρώνω. Στην άκρη οι συνδιακλιστες όποιας παράταξης για να πάει ο τόπος μπροστά.

 
Γ.Π.
17 Νοε 2019 12:46

Είναι προφανές ότι για να πετύχει η εκπαιδευτική επανάσταση, χρειάζομαστε μερικούς που να έχουν τα προτερήματα του Κολοκοτρώνη. Όλα μαζί σε ένα πρόσωπο, δεν τολμώ να το σκεφτώ.

 
Φέρε μου τον έλεγχό σου να σου βάλω 10
17 Νοε 2019 12:20

@ΜΑΚΗΣ
Μα γιατί το έχουμε ξαναδεί το εργάκι στην Ελλάδα αγαπητέ μου. Και μάλιστα σε πολύ πρόσφατο remake. Εσείς στο εξωτερικό ζείτε?
Ρωτήστε επίσης τους
εκπαιδευτικούς των επαλ, τους σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες, τους δημοτικούς αστυνομικούς, τους υπαλλήλους στη ΕΡΤ. Θα σας πουν ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ? τους πέταξαν στα σκουπίδια το 2013, επί Μητσοτάκη υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης.
https://www.esos.gr/arthra/64954/dioristike-nea-dieythynoysa-symvoylos-s...
https://www.esos.gr/arthra/64967/syriza-i-n-kerameos-diorise-ti-synergat...

 
Juan
17 Νοε 2019 12:03

Πως μπορεί να αξιολογήσει ένας διευθυντής σχολικής μονάδας το προσωπικό, όταν ο ίδιος έχει τα μισά τυπικά προσόντα από τους περισσότερους!!!!!

 
Γ.Π.
17 Νοε 2019 11:40

Οι απαντήσεις στον δημοσιογράφο της Καθημερινής είναι επαρκείς για το ευρύ κοινό και ελλιπείς για τους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να πάρουν μέρος σε μια εκπαι-δευτική αλλαγή που μοιάζει με επανάσταση και όχι με θεραπεία μιας παθογένειας. Μία εκτενής επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς, όπου θα αναδύονται ιδέες που θα θυμίζουν τον λόγο του Ρήγα Φεραίου, του Αλέξανδρου Δελμούζου και του Χρίστου Τσολάκη, είναι αναγκαία.

 
phd-10
17 Νοε 2019 11:30

@phd
@συγγνώμη από τους υπόλοιπους αναγνώστες
Να προχορισι η δοιαδεικασυα αξειολογοισεις παραυτα!!! Ινε αναγγεα οσω πωται αλωτε. Φτανοι πυα οι εκμμμεταλλλευσοι τον καθειγοιτον!!!
Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο του ΙΕΠ για τις πρωτοβουλίες.... του 2014. Καλη ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ λοιπον!!!

 
ΜΑΚΗΣ
17 Νοε 2019 11:15

Ομορφα!! Σχεδον ολα τα σχολια εξεταζουν την αξιολογηση! Προφανως ειναι το μονο που ενοχλει και δεν χρειαζεται να αναφερει η ηγεσια τετοιες λεξεις. Απαραδεκτο!
Παμε τωρα στην τραπεζα θεματων. Αρκετα καλη ιδεα, οπου ο καθε εκπαιδευτικος θα εχει εναν μπουσουλα στο που θα πρεπει να κινειται και οχι να κανει του κεφαλιου του με θεματα εκτος τοπου και χρονου.

 
ΠΡΩΗΝ ΣΣ
17 Νοε 2019 10:36

@ΚΜ
Εγώ έκλαιγα επί Γαβρόγλου και θα γελάω τώρα. Στο τέλος ξυρίζουν τον ΣΣ (Συγνώμη λάθος τον ΣΕΕ). Ελπίζω να λειτουργήσει η αξιοκρατία, διαφορετικά θα κλαίμε όλοι μαζί. Βαράτε με και ας κλαίω.

 
phd
17 Νοε 2019 10:33

Να προχωρησει η διαδικασια αξιολογησης παραυτα !!!
Ειναι αναγκαια οσο ποτε αλλοτε.
Φτανει πια η εκμεταλευση των καθηγητων για 'μη αξιολογηση' που φερνει ψηφουν στα λεγομενα αριστερα κομματα!!! Τους ειδαμε!!!
Εμπαθεια και αλλαζονεια εδειξαν σε συναδελφους με προσοντα.
Συγχαρητηρια στον νεο προεδρο του ΙΕΠ για τις πρωτοβουλιες του.
Καλη αρχη λοιπον!!!

 
Εκπαιδευτικός
17 Νοε 2019 10:21

Στείλτε πρώτα εκπαιδευτικούς στα σχολεία και μετά ασχοληθείτε με την αξιολόγησή τους.
Ξέρετε πόσα είναι ακόμη τα κενά; Διδάσκονται σε όλα τα σχολεία μαθήματα κατεύθυνσης, Νοέμβρη μήνα;
Αλλά δεν ξυπνάνε οι γονείς, λόγω και των φροντιστηρίων, να σας αρχίσουν τις προσφυγές που δεν δίνουν όλα τα παιδιά επί ίσοις όροις, να τιναχθούν οι πανελλαδικές στον αέρα...
Κάντε εσείς καλά τη δουλειά σας και κρίνετε μετά τους υπόλοιπους.

 
kyr
17 Νοε 2019 10:18

Έχω την εντύπωση ότι ο νέος Πρόεδρος του ΙΕΠ λησμονεί πως ο ρόλος του οργανισμού, τον οποίον κλήθηκε να διευθύνει είναι συμβουλευτικός προς την πολιτική ηγεσία και τίποτα περισσότερο. Δεν είθισται να ανακοινώνουν τις νέες πολιτικές για την εκπαίδευση οι Σύμβουλοι χάραξης εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά η πολιτική ηγεσία, η οποία φέρει ακέραια την ευθύνη τέτοιων αποφάσεων. Μήπως, αναρωτιέμαι, μήπως η πολιτική επίθεση δώδεκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον κύριο Πρόεδρο να λησμονήσει τον θεσμικό, τον πραγματικό θεσμικό του ρόλο; Μήπως το γραφείο της Υπουργού πρέπει να τον ανακαλέσει στην τάξη;

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
17 Νοε 2019 10:10

Θα πρέπει να έχει πλεόνασμα αναίδειας κάποιος, για να αποτολμά να μηχανεύεται τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια, χωρίς προηγουμένως να έχει φροντίσει για τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις που θα νομιμοποιούσαν τις φιλοδοξίες αυτές. Γιατί δεν μπορείς να ζητάς αξιολόγηση από ένα εργασιακό πεδίο εξουθενωμένο και ετοιμόρροπο που επιβιώνει αποκλειστικά και μόνο από το φιλότιμο του ανθρώπινου δυναμικού του.
Σχολεία σε πλήρη εγκατάλειψη από την πολιτεία με μόνο εργαλείο τη φωτοτυπία. Σχολεία που ελέγχονται ασφυκτικά μπας και πλεονάζει κάποιος εκπαιδευτικός, χωρίς να υπολογίζουν ότι πολλοί άλλοι τρέχουν ολημερίς από σχολείο σε σχολείο, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Σχολεία που ακόμη και σήμερα χάνουν μαθήματα λόγω μη κάλυψης κάποιων κενών. Σχολεία που φιλοξενούν "τάξεις υποδοχής" προσφύγων, αλλά σε πάμπολλες περιπτώσεις ακόμη δεν έχουν προσληφθεί φιλόλογοι του ΕΣΠΑ για το μάθημα της ελληνικής γλώσσας. Σχολεία που δε νοιάστηκαν ποτέ τα υπουργεία, παρόλο που είναι υποχρεωμένα από το νόμο εδώ και 35 χρόνια (!!!), να τα εφοδιάσουν με μόνιμη γραμματεία και επιστάτη, το έργο των οποίων εκτελεί αναγκαστικά ο διευθυντής ή ο υποδιευθυντής! Διευθυντές που υποχρεώνονται να συμπληρώνουν το τυπικό τους ωράριο, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς πώς θα ανταποκριθούν στο κύριο καθήκον τους με τις ατέλειωτες γραφειοκρατικές πιέσεις.
Μόνο αναίδεια λοιπόν πρέπει να έχει κανείς να τα αγνοεί όλα αυτά και να ονειρεύεται άτοπες αξιολογήσεις παριστάνοντας ότι όλα δουλεύουν ρολόι! Και πολύ σωστά το επισημαίνει κάποιος σχολιαστής: Το καλοκαίρι επίκεινται κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης: Διευθυντές - υποδιευθυντές - ΔΔΕ/ΔΠΕ. Τα καινούργια λοιπόν στελέχη που θα επιλεγούν πάνω σε ποιο έργο θα αξιολογηθούν; Μήπως σε κάποιο είδος έκθεσης προθέσεων; Ή μήπως η διαδικασία επιλογής τους θα εκληφθεί και ως αξιολόγηση;
ΥΓ. Αυτονόητο βέβαια είναι ότι η εμπλοκή όλων των τάξεων σε μια εξετασιοκεντρική πρακτική για τη διαμόρφωση του "εθνικού απολυτηρίου" (αλήθεια, τα ως τώρα εκδοθέντα απολυτήρια ήταν "αντεθνικά";) όχι απλώς δε θα βελτιώσει τη λειτουργία του λυκείου, αλλά θα τα υποβαθμίσει ραγδαία με τη μαζική προσφυγή των μαθητών στα φροντιστήρια από την πρώτη κιόλας τάξη μέσα από τη διαφαινόμενη βαθμοθηρική παράκρουση που θα κυριαρχήσει.

 
Παναγιώτης
17 Νοε 2019 10:09

@ @Φυσικά

Πότε ακριβώς εξεδόθησαν τα ΑΠΔ από το Λοβέρδο; Θυμάστε;
Ποια προεργασία είχε γίνει για να εφαρμοστούν; μπορούσαν να στηριχθούν στα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια;
Και τέλος, πόσο ρεαλιστική ήταν η εφαρμογή τους;
Στη Φυσική π.χ. περιείχαν απίστευτο όγκο ύλης.
Τι σημασία έχει αν εργάστηκαν επιτροπές ειδικών κλπ αφού παρήγαγαν ανεφάρμοστα ΑΠΔ;

 
Ελένη
17 Νοε 2019 09:57

Το ΔΙΣ εξαμαρτείν...
ΔΥΣτυχώς.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ