Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υφ. Τουρισμού: Προχωράμε με σχέδιο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης

“Ένταξη όλων των βαθμίδων και των δομών τουριστικής εκπαίδευσης που εποπτεύει το υπουργείο Τουρισμού σε μια ενιαία ομπρέλα”
Δημοσίευση: 18/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία».

«Δεν σκοπεύω να είμαι ένας υπουργός, ο οποίος δεν θα αλλάξει τίποτα στο πεδίο της τουριστικής εκπαίδευσης, αποφεύγοντας να αγγίξει τα κακώς κείμενα, τις παθογένειες που έχουν καταστήσει ξεπερασμένο και απόλυτα υποβαθμισμένο το μοντέλο της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Αντίθετα, ο στόχος είναι η ανατροπή αυτού του μοντέλου, η ουσιαστική αναβάθμιση του χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας ότι η τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει παραμείνει στάσιμη και σε κάποιες περιπτώσεις μάλλον παρωχημένη και  όχι  σε πλήρη αντιστοιχία με τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς.

Χαρακτήρισε ως στόχο της μεγάλης αλλαγής στην τουριστική εκπαίδευση τη διασύνδεσή της με την αγορά και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αλλά και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό μας προϊόν, μέσα από την βελτίωση και παροχή νέων υπηρεσιών από εξειδικευμένα στελέχη.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, ο κ. Κόνσολας ανακοίνωσε  την ένταξη όλων των βαθμίδων και των δομών εκπαίδευσης που εποπτεύει το υπουργείο Τουρισμού  σε μια ενιαία ομπρέλα, σε μια νέα ανωτατοποιημένη δομή με  λειτουργική  αυτονομία, δομές έρευνας και καινοτομίας, αγγλόφωνα τμήματα, σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες και σε άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία.

Το νέο αυτό ίδρυμα αυτό, θα ενσωματώνει τις υπάρχουσες Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) και τις Σχολές Ξεναγών, θα περιλαμβάνει σύγχρονα πεδία σπουδών και ειδικότητες και μαθήματα ξένων γλωσσών, θα χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και ευκαιρίες δικτύωσης με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και να παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές και ερευνητικές ευκαιρίες στον τουριστικό τομέα.

Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη δημιουργίας νέων προγραμμάτων σπουδών και σύγχρονες ειδικότητες που θα έχουν αντιστοίχιση όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια, μαζί βεβαίως με την δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων.

Σχόλια (7)

 
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
18 Νοε 2019 10:00

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει προτείνει την ενσωμάτωση της ΑΣΤΕ Ρόδου. Γιατί δεν έγινε ακόμη αυτή η ενσωμάτωση?

 
Τουριστική Εκπαίδευση
18 Νοε 2019 10:45

Γιατί δεν καταργούνται οι ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης; Στα πανεπιστήμια να ιδρυθούν τμήματα τουριστικών σπουδών, αν χρειάζονται. Ήδη στο πανεπιστήμιο Πειραιώς υπάρχει τμήμα τουριστικών σπουδών. Δεν θα ήταν καλύτερο να εφαρμοστεί αυτό;

 
Γιαννης
18 Νοε 2019 11:46

Οι οικονομικοτουριστικές σχολές όπως του ΠΑΠΕΙ και ΠΑΔΑ διδάσκουν επιστήμονες οι οποίοι κάλλιστα μπορούν να ηγηθούν τουριστική πρακτόρευση ή τμήματα ξενοδοχείου όπως πωλήσεις , logistics, γραφείο προσωπικού, οικονομικό τμήμα. Δεν προσφέρουν γνώσεις για γενική διεύθυνση ξενοδοχείου . Την δυνατότητα αυτήν στην Ελλάδα την έχουν μόνο οι ΑΣΤΕ οι οποίες χρειάζονται και αυτές το κάτι παραπάνω για να 'ισοτιμηθουν' με τις ανάλογες τις Ελβετίας.
Καλή η κίνηση του υπουργού

 
Σκυτάλη
18 Νοε 2019 12:32

Η σκυτάλη έχει περάσει στα Πανεπιστήμια, εχουν μείνει 2 ΑΣΤΕ νομίζω??

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Υφυπουργός είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οπότε μάλλον εκεί θα πάει

 
Γιαννης
18 Νοε 2019 12:54

Κε υπουργέ ένα νέο ίδρυμα θα αργήσει να βρει τα πατήματα του. Η τουριστική εκπαιδευση στην Ελλάδα θα πρέπει να ειναι απλωμένη. Έχουμε δυο βασικούς
τουριστικούς- ξενοδοχειακούς πόλους που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους.
Ο επιχειρηματικός τουρισμός κυρίως Αθήνα και δευτερευόντως Θεσσαλονικη και ο αναψυχής-διακοπών σε όλη την Ελλάδα, κυρίως Χαλκιδική, νότιο αιγαίο , ιόνιο.
Προτείνω να εντάξετε τις σχόλες ΑΣΤΕ σε ικανά υπάρχοντα πανεπιστήμια.
Η ΑΣΤΕ Ρόδου στο παν Αιγαίου.
Η ΑΣΤΕ Κρήτης στο ΕΛΜΕΠΑ
Νέα ΑΣΤΕ Αθηνών στο Χαροκόπειο.
Νέα ΑΣΤΕ Θεσσαλονίκης στο ΠΑΜΑΚ
Νέα ΑΣΤΕ Ιονίου στο Ιόνιο πανεπιστήμιο, Κέρκυρα και ξενόγλωσσο τμήμα εκεί.

 
Τουριστική εκπαίδευση
18 Νοε 2019 15:33

Χρειαζόμαστε τετραετή πανεπιστημιακά τμήματα; Δεν αρκεί ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα με πρακτική άσκηση;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο πρέπει να συνενωθούν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης όχι να εξαπλώνονται με νέα τμήματα.

Η Χαροκόπειος και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επίσης μπορούν να συνενωθούν με άλλα ΑΕΙ της Αττικής και τη Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα των μετεγγραφών δείχνουν και τις ρεαλιστικές δυνατότητες των ιδρυμάτων για προσφορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

 
Πανεπιστήμιο
19 Νοε 2019 02:22

Τουριστική εκπαίδευση 18 Νοε 2019 15:33

Θα διαφωνήσω σε κάτι μαζί σου. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν πρέπει να συνενωθεί με κανένα πανεπιστήμιο. Ας υπάρχει ως αυτόνομο ίδρυμα. Ας έχει η περιφέρεια του Αιγαίου ένα πανεπιστήμιο. Το Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο και το πολυτεχνείο Κρήτης θα πρέπει να συνενωθούν με το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.