Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα διδακτικά κενά στα Πειραματικά Σχολεία

Δημοσίευση: 18/11/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας  Νίκη Κεραμέως ,σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα Πειραματικά Σχολεία, κατέθεσαν στη Βουλή 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Κατά την συζήτηση επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως:

«[…] μπορεί κάποιοι να ζητάνε την κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εμείς όμως με τις πράξεις μας δείχνουμε ενίσχυση και στήριξη […]».

Επίσης, τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα είχε παραδώσει σε μια τραγική κατάσταση, αλλά η νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ:

«[…] επαναφέρει σταδιακά την κανονικότητα στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, μέχρι να φέρει συνολική ρύθμιση για την ενίσχυσή τους […]» .

Η στήριξη της κυβέρνησης στο θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων εκφράστηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο από την πολιτική ηγεσία, όσο και από το νέο πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κ. Ιωάννη Αντωνίου. Ωστόσο, δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι και παρά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων προσλήψεων εκπαιδευτικών, καταγράφονται διδακτικά κενά και ελλείψεις που δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εν λόγω σχολείων.

Μαθητές και γονείς του 1ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών «Γεννάδειο»  και του Πειραματικού Λυκείου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , με επιστολές που απέστειλαν προς την υπουργό Παιδείας, εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους και ζητούν να καλυφθούν άμεσα τα εκπαιδευτικά κενά. Κενά που καταγράφονται ακόμα και σε βασικά μαθήματα της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Αν και η κυβέρνηση δίνει διαρκώς υποσχέσεις στήριξης των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει μεριμνήσει για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους. Αν και η υπουργός Παιδείας έχει υποσχεθεί την αναβάθμιση του θεσμικού τους πλαισίου, η ύπαρξη διδακτικών κενών στα μέσα Νοεμβρίου, ακυρώνει την όποια δέσμευση και διαταράσσει την εκπαιδευτική καθημερινότητα των μαθητών και των μαθητριών.

Επιπρόσθετα, μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρουν πως τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Πρότυπων & Πειραματικών Σχολείων (ΕΕΠΠΣ) υπέβαλαν την παραίτησή τους λόγω των χειρισμών του ΥΠΑΙΘ, το οποίο επέλεξε να μην συνεργαστεί με την ΕΕΠΠΣ, η οποία αποτελεί θεσμοθετημένο όργανο του υπουργείου για τη βέλτιστη λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων .

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1.    Πότε προγραμματίζεται να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία;

2.    Πως εννοείται η ενίσχυση και αναβάθμιση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων; Με ποιους τρόπους και προς ποια κατεύθυνση σχεδιάζεται να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και πως συνάδει η αναβάθμιση και η ενίσχυση με τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό;

3.    Η παραίτηση των μελών της ΕΕΠΠΣ θα γίνει αποδεκτή; Θα οριστούν νέα μέλη ή Επιτροπή θα παραμείνει ανενεργή, με όποιες συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία των πρότυπων και πειραματικών σχολείων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φίλης Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία (Αθανασία)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κώστας
Παπαδόπουλος Σάκης (Αθανάσιος)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Πέτη (Θεοπίστη)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος (Παναγιώτης)
Σκουρολιάκος Πάνος (Παναγιώτης)
Σκούφα Μπέττυ
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια (11)

 
Υποκρισία
19 Νοε 2019 11:42

Υποκρισία και θράσος. Αφού απαξίωσαν τα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία οι υπεύθυνοι για την κατάσταση επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους.

 
Για γέλια
18 Νοε 2019 21:54

Πραγματικά θα ήταν για γέλια αλλά δυστυχώς είναι για κλάμματα γιατί όλους αυτούς κάποιοι τους ψήφισαν και τους πιστεύουν ακόμα

 
ΓιάννηςΚ
18 Νοε 2019 21:51

Μιλάμε για θράσος. Οι άνθρωποι ξέχασαν ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα κενά αυτά και κουνάνε και το δάκτυλο. Αντί να μη μιλάνε έτσι που τα έκαναν πάνε να βγουν και από πάνω. Α ρε Αντωνίου που σας χρειάζεται.
ΥΓ. Να υποθέσω ότι στη σχολή Χιλλ και στο Κολλέγιο τα μαθήματα γίνονται κανονικά έτσι?

 
Πόσο θράσος;
18 Νοε 2019 19:30

Κάνατε ο, τι περνούσε από το χέρι σας, αγαπητοί κύριοι, για να αποδυναμώσετε τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και να ακυρώσετε το έργο που με πολύ κόπο και θυσίες είχαμε καταφέρει μέχρι τη στιγμή που γίνατε κυβέρνηση. Μέχρι και μπουλινγκ με απαράδεκτους και κυρίως αστηρικτους χαρακτηρισμους χρησιμοποιησατε (με αποτέλεσμα να ωφεληθούν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, βεβαίως, βεβαίως). Τώρα εκ του ασφαλούς κοπτεστε για την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας και εγκαλειτε τη νέα κυβέρνηση;

 
Δημήτρης
18 Νοε 2019 18:49

Αν δεν είναι τρολλάρισμα (το πιο πιθανό) είναι απίστευτο θράσος !

 
Γελανε και τα τσιμεντα
18 Νοε 2019 18:05

Και οι ρέγγες

 
Νίκος
18 Νοε 2019 16:44

Απίστευτο Θράσος. Καταστρέψανε τα Πειραματικά με τις ιδεοληψίες τους και ζητάνε και τα ρέστα. Αφού αυτοί πάγωσαν την αξιολόγηση με αποτέλεσμα να μην αντικαθίστανται αυτοί που αποχωρούν. Πόσοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν στα Πειραματικά επί Συριζα? Κανένας.
Αυτοί είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση!

 
Πάπια Ελένη
18 Νοε 2019 16:36

Αμ ξηλώσατε τα Πρότυπα Πειραματκά Σχολεία όλοι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, τα μπαλταδιάσατε αμέσως μόλις πιάσατε καρέκλα, τα βάλατε με την αριστεία συμβολικά υποτίθεται, ενώ την ίδια στιγμή τα δικά σας τα παιδιά ξεκινούσαν σχολείο στη Χιλλ και στο Κολλέγιο. Τώρα ζητάτε τα ρέστα τάχαμου για την κατάντια των Προτύπων. Η απάντηση στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ονοματεπώνυμο σήμερα, λέγεται Γιάννης Αντωνίου ! Επιτέλους μπορούμε να ελπίζουμε !

 
καλό το ανέκδοτο
18 Νοε 2019 16:21

από τη μία οι υπέρ της αριστείας , από την άλλοι οι υπέρμαχοι της ισότητας-ισοτιμίας. και οι δηλώσεις ίδιες ανάλογα με το αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. πολύυυυυυυυ σανό...

 
Παναγιώτης Β
18 Νοε 2019 16:15

Για την ιστορία, η προκάτοχος της ΕΕΠΠΣ (ΔΕΠΠΣ) είχε μείνει ανενεργή από τον Ιανουάριο 2019, όταν με ευθύνη του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου, δεν ανανεώθηκε η θητεία των μελών της και ούτε στελεχώθηκε εκ νέου. Επιπλέον, ο ν.4610/2019 "νόμος Γαβρόγλου" απογύμνωσε την ΕΕΠΠΣ από τις ουσιαστικές της αρμοδιότητες.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκουν την εύρυθμη λειτουργία των Προτύπων και των Πειραματικών Σχολείων και μάλιστα με την συμβολή της ΕΕΠΠΣ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε απλά γνωμοδοτικό του Υπουργού όργανο!

 
Πειραματικά Σχολεία
18 Νοε 2019 16:06

Πότε θα ιδρυθούν πειραματικά σχολεία σε κάθε νομό; Υποτίθεται υπήρχε σχέδιο για την παιδεία, με διακομματική υποστήριξη.

Μέχρι τώρα, μόνο αντιδικίες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ